Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#341 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 03 January 2013 - 16:55

dobra, ja zacząłem stosować ten produkt http://sklep.scigacz...400-p-2871.html

Spike czy to jest ten smar bo podobno juz w nowych opakowaniach jest.

klik

#342 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 posts
  • SkądKampinoski PN

Posted 03 January 2013 - 20:41

U mnie w GieeSie smaru łańcuchowego do oporu. Zaczynając od łańcucha od piły łańcuchowej a na nafcie oświetleniowej kończąc ;))

Osobiście używam pięciu rodzajów płynów do smarowania.
1) By zdjąć resztki brudu i odtłuścić łańcuch, po czyszczeniu go szmatą, używam benzyny ekstrakcyjnej

2) By łańcuch nasmarować używam nafty oświetleniowej

3) W zależności od pogody używam po nafcie smaru na suche lub mokre warunki (różnica w osadzaniu brudu dość znacząca ale ja mam MTB i Kampinoski PN pod bokiem).

4) Do smarowania wewnętrznego używam niepasteryzowanego Kasztelana na przemian z Jackiem Danielsem. Także w zależności od pogody ;)

Najważniejsze, na co zwrócił mi kiedyś uwagę kolega-zawodnik, to to, by po czyszczeniu podstawowym a przed naftą, łańcuch nie skrzypiał w skręcie bocznym. Jeżeli skrzypi, to trzeb namierzyć w którym miejscu łańcucha odwaliliśmy chałturę i to poprawić. Nie mogę się jeszcze doczytać w tym wątku dlaczego tak duży nacisk kładziecie na specjalne smary, zamiast na regularne mycie w tanich produktach krajowych(!) ;)

#343 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 04 January 2013 - 16:31

ja bym proponowal smalcem przeleciec albo kremem nivea jesli wybor smaru nie jest az taki wazny :mrgreen:

#344 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 January 2013 - 17:16

Nie mogę się jeszcze doczytać w tym wątku dlaczego tak duży nacisk kładziecie na specjalne smary, zamiast na regularne mycie w tanich produktach krajowych(!) ;)

Ja należę do grupy wyznawców Rohloffa. Po pierwsze primo, jedno smarowanie wystarcza na dość długo. Po drugie, tak jak u Ciebie w punkcie pierwszym. Po trzecie flaszka 100ml starczy mi chyba na 3-4 sezony.

#345 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 05 January 2013 - 00:40

Ja należę do grupy wyznawców Rohloffa

Ja też należę do tej samej grupy. Co prawda nie próbowałem wynalazków typu Squirt, może kiedyś.
Rochloff super smaruje, napęd pracuje cicho i precyzyjnie, jest wydajny i bezproblemowy w aplikacji. Jak złapie nas deszcz na trasie woda go nie zmyje. Jedyna wada to łapanie brudu, ale w końcu nie jeździmy szosami po lasach, a napęd i tak regularnie czyszczę więc to dla mnie mała wada.

#346 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 05 January 2013 - 13:02

Dodam ciekawostkę co do Rohloffa, co roku zimą miałem problem z zamkiem w aucie. Praktycznie przed każdą zimą smarowanie, a i tak z czasem przymarzał. W tym roku smarowanko Rohloffem i dotychczasowe mrozy mnie nie zaskoczyły:)

#347 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2013 - 15:14

Może ktoś się wypowiedzeć na temat tego smaru ? http://www.rowerowy....i_smary/krytech

Nigdze nie moge znaleźć opini na jego temat a znalazłem takie coś w domu i nie wiem czy przesmarować nim rower czy nie .

#348 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 08 February 2013 - 22:36

Na mój gust trochę rzadki, ale ten koleżka mówi "thumbs up":

I jeszcze tu trochę opinii:
http://www.mtbr.com/...339_131crx.aspx

#349 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 08 February 2013 - 22:56

marvelo wielkie dzieki . Też wydaje mi się starsznie żadki . Używałem smaru Motor Life 7 ale strasznie brudził łańcuch i po 50 km był cały czarny. Spróbuję nasmarować nim łańcuch i zobacze jak się sprawuje.

#350 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 February 2013 - 09:26

Nie jest zły- tylko 2 kwestie jego użycia
1. Przed aplikacją łańcuch musi być idealnie czysty- najlepiej smarować łańcuch zdjęty z roweru, po jednej aplikacji od "góry" i od "dołu"
2. Pełną wytrzymałość powłoki i trwałość smar uzyskuje gdzieś koło 3 aplikacji

Wady- czernieje
Zalety- nie klei się , nie łapie zbyt dużo syfów

Jak go masz to używaj- nie jest zły :)

#351 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 09 February 2013 - 10:33

Zły nie jest, ale do rohloffa mu kosmicznie daleko.

Technologia jest już tak zaawansowana, tyle ciekawych rzeczy już ludzie zmontowali, a nadal nie mogą zrobić czegoś co pobije rohloffa (choć ten przecież nie jest idealny).
Najbliżej rohloffa jest squirt, a po squirtcie... ciemna dupa ;-)

#352 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 09 February 2013 - 11:27

nie zgadzam sie , te dwa smary sądo dupy, Castrol je bije na głowe

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#353 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 09 February 2013 - 11:56

SPIKE możesz podać mi linka do tego smaru ?
Dzisiaj na super umyty łańcuch zaaplikowałem FL i mam zmaiar jutro dać kolejną warstwe .
Póki co nie mam mozliwości sprawdzić jak on działa bo zima się u mnie rozpanoszyła ....

#354 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 09 February 2013 - 13:01

nie zgadzam sie , te dwa smary sądo dupy, Castrol je bije na głowe

Czemu do dupy, bo masz akurat mozliwosc zahandlowac tym kastratem czy jak on tam ? :D

#355 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 09 February 2013 - 19:04

Marco , to że Ty handlujesz tym białym smarem do przekładni u siebie nad jeziorem wcale nie oznacza że inne są do d...., takie można mieć zdanie w drugą strone i odwrotnie , wiec każdy se smaruje co ma pod reką , dostałem na testy i tyle ,a osobiście mi lata czym kto smaruje .
Polecam smalec ze skwarkami...

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#356 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 09 February 2013 - 19:32

dokladnie SPIKE, nie oznacza to ze sa do dupy i nie powinienes takich bajek pisac, miedzy innymi o handlowaniu nad jeziorem ;)

#357 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 12 February 2013 - 22:34

No nic jak dla mnie finish Line odpada. Wczoraj przesmarowałem łańcuch 2 raz i wszystko ładnie wyschło. Dzisiaj pojechałem na małą przejażdżkę i po 15 km łańcuch zaczął hałasować , natomiast po 30 km jazda była już koszmarem xD
Także ja osobiście FL nie polecam i wracam do starego Motor Life 7 .

#358 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 posts
  • SkądMirków/Wroclaw

Posted 12 February 2013 - 22:46

Spróbuj zielonego FL lub Rohloffa.

#359 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 12 February 2013 - 23:26

O tym mówisz ? :
http://ctbike.pl/roh...ncucha-75m.html

#360 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 12 February 2013 - 23:31

Ja mam ceramicznego FL i smaruje bardzo dobrze, jedyną wadą jest to, że praktycznie od razu się utlenia i brudzi na czarno wszystko się da (łańcuch, kasetę, nogę i ewentualnie nogawki)

Reply to this topic