Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#361 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2013 - 00:13

A ktoś z Was używał kiedyś tego ? : http://www.motorlife...ktid=78&lang=pl

#362 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 luty 2013 - 00:47

Ładnych parę lat temu chyba go miałem. Jak dobrze pamiętam, miał on raczej konsystencję smaru stałego i taki szary kolor. Trudno więc było tym posmarować łańcuch w klasyczny sposób, zakraplając na każdy sworzeń łańcucha - trzeba było wcierać po wierzchu. A jak Ty nim smarujesz?

#363 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 luty 2013 - 01:46

Ten smar nie nadaje się do łańcuchów rowerowych :-)
Bierz rohloffa... będzie pan zadowolony ;-)

#364 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2013 - 11:50

marvelo ja biorę malutką ilość na PAŁECZKĘ XD do uszu i po każdym ogniwie przejeżdzam co zajmuje mi z 10 minut także jest okej. Smaruje o wiele lepiej niż mój FL ale strasznie brudzi napęd. Co ciekawe po przejechaniu 300 km łańcuch pracuje super cicho.
Malik myślałem że jak jest napisane do łańcucha to jeden pies czy to jest rowerowy czy w pile mechanicznej. :-D

#365 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2013 - 13:06

Jasne tylko ze są łańcuchy do różnych maszyn i to sporej wielkości i tam tylko smar stały bardziej wchodzi , do rowerowegu musi spełniać podstawowe warunki:
przy nakładaniu bardzo penetrujący, a póżniej powinnien lekko sie zestalić aby nie wypływał i nie brudził wszystkiego.
Zwłaszcza jak mamy juz10 i 11 biegów to szczeliny są coraz mniejsze i wymagania coraz większe.

Roloff jest ok ale jak jest ciepło.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#366 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 luty 2013 - 13:45

No to bez dwóch zdań Motor Life 7 nie jest penertujący i trzeba go samemu rozprowadzić.
Jak skończe ten smar to kupie Rolhofa . Wszyscy go chwalą to może faktycznie jest super .

#367 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 28 luty 2013 - 23:28

Przejezdzilem na squircie caly sezon i na kasecie srama pg-850 zrobiłem 10tys. , a kaseta wygląda nadal bardzo dobrze. Łańcuch hg-50 pokazywal mi 1% rozciagniecia po około 6tys. km co jest przecież bardzo dobrym wynikiem jak na taki sprzęt.

#368 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2013 - 09:12

oooooooooooooooo że tak powiem ......

prosze Pana Julkos, prosze nam przedstawić jak pomierzyłeś 1 % rozciągnięcia ??

#369 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 01 marzec 2013 - 10:55

no niestety tylko kluczem :)

#370 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 postów
  • Skądze znowu

Napisano 01 marzec 2013 - 16:00

Julkos, przeciez squirt to taka "kicha" ... ;)

#371 kate29

kate29
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądTarnobrzeg

Napisano 01 marzec 2013 - 17:46

No to bez dwóch zdań Motor Life 7 nie jest penertujący i trzeba go samemu rozprowadzić.
Jak skończe ten smar to kupie Rolhofa . Wszyscy go chwalą to może faktycznie jest super .

Nie pożałujesz, jest super i do szosy i do singla używam i myślę że warto

#372 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 01 marzec 2013 - 17:52

Julkos, smar nie ma wpływu na rozciągnięcie łańcucha...niestety

#373 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 marzec 2013 - 19:56

Czy aby na pewno?
Co tak na prawde w lancuchu ulega zuzyciu? Sworzen i rolka/tuleja. Ogniwa raczej nie ulegaja wydluzeniu... W skutek pracy ruchomych czesci, sworzen zwieksza swoja tolerancje (zmniejsza sie jego srednica). To wszystko w skutek tarcia jednej czesci o druga.
Smar, ma to tarcie zlagodzic, wiec mniemam, ze ma wplyw na szybkosc "wyciagania" sie lancucha.

#374 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2013 - 20:15

Na przymiarze takim zwykłym podręcznym mamy dwie cechy - 0.75 i 1

My mierzymy łańcuchy wielobiegowe tam gdzie mamy 0.75 - jesli miarka wpadnie w oczka to spokojnie łańcuch i kaseta out, kaseta już nie pojedzie na nowym łańcuchu raczej, zwłaszcza że używamy najczęściej 2-4 koronek i te bedą przeskakiwać
.
  • Sposek lubi to

#375 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 03 marzec 2013 - 09:51

kaseta już nie pojedzie na nowym łańcuchu raczej, zwłaszcza że używamy najczęściej 2-4 koronek i te bedą przeskakiwać

Może pojedzie na nowym łańcuchu, ale owy trzeba czasem umyć z lepkiej mazi... Pisałem to n razy. A jak nie pojedzie to można spróbować frez na wiertarce, rozmontować kasetę i zregenerować - też już wspominałem. Patent działa i nie jest czasochłonny.

#376 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2013 - 16:56

Stosował ktoś kiedyś ten olej do łańcucha http://nokautimg3.pl...ch-warunkow.jpg

#377 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 05 marzec 2013 - 18:55

Tak, ja kiedyś stosowałem i powiem, ze nie jest taki zły. Jego minusem jest to, ze jest rzadki i przy jeździe lubi on wylatywac bo później szprychy, tylne widelki i kola sa ubabrane. Smarowanie starcza na około 150-200km i ciężko się go aplikuje po kropelce na ogniwo bo zawsze gdzies za dużo poleci.

#378 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2013 - 20:11

A ten to dobry ? : http://ctbike.pl/roh...ncucha-75m.html
Brudzi łańcuch - na pewno
oblepia napęd i wymusza czyszczenie przynajmniej raz na dwa tygodnie /w sumie nie każdy jest aż takim estetą/
zalety : CISZA
"minusy kolejne" butelka starcza na bbbbardzo długo , będziesz zmuszony czyścić napęd w nieskończoność , a butelka dalej nie jest pusta. Jedno smarowanie nawet do 1000km.?/ w zależności od warunków/

#379 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 marzec 2013 - 20:52

Przestrzeganie pewnych zasad jest i tu wskazane. Po nalozenie smaru na czysty lancuch, szmata jest Twoim przyjacielem (po kilku pierwszych jazdach). I nic nie bedzie sie lepic.
"Jak posmarujesz, tak pojedziesz" ;-)
Co do czyszczenia lancucha, bardziej miarodajana informacja bylby przebieg.

#380 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2013 - 21:20

to sarkazm , mi zależy na "ciszy" i dobrze pracującym napędzie .A niech będzie i brudny ale pracuje perfekcyjnie .Tak ma być , a nie smarowanie "wodą" raz na 100km ,porażka

Dodaj odpowiedź