Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#441 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 posts

Posted 03 July 2013 - 21:41

Ja polecam Shimano PTFE Lube. Smaruje co 400-500km i nic nie skrzypi, napęd chodzi cicho i płynnie. Nie łapie syfu, łańcuch nie robi się czarny.

Kilka kropel na czysty Å‚aÅ„cuch, kilka obrotÃłw korbÄ… i od razu wycieram dokÅ‚adnie do sucha.

#442 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 04 July 2013 - 06:14

OpaQ, o nareszcie jeden z wiernych , jak ktoś nasmaruje łańcuch dokładnie jak opisywałem na pocztku to bedzie zadowolony,
Olej sie bardzo klei jak wyschnie, wiec po wyschnięciu, ja sobie psikam na szmate sprayem do tarcz i odtłuszczam zewnętrzną pow, łańcucha aby mi sie nic nie kleiło do niego, a cały ten "smar" znajduje sie wyłącznie w środku jak powinien być.

Wczoraj przywiozłem w sumie nowość, olej do łańcucha od polskiego producenta i zobaczymy jak będzie sie zachowywać.

a propo, Castrol nie ma żadnego koloru bo jest przeźroczysty :lol: jedyny kolor to kolor pozostałego brudu , lub kolor łańcucha.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#443 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 posts
  • SkądBiałystok

Posted 04 July 2013 - 08:16

OpaQ,
Olej sie bardzo klei jak wyschnie, wiec po wyschnięciu, ja sobie psikam na szmate sprayem do tarcz i odtłuszczam zewnętrzną pow, łańcucha aby mi sie nic nie kleiło do niego, a cały ten "smar" znajduje sie wyłącznie w środku jak powinien być.

Wczoraj przywiozłem w sumie nowość, olej do łańcucha od polskiego producenta i zobaczymy jak będzie sie zachowywać.

Dokładnie, ja przemywam benzyną, tak na szybko na tarczy , bez żadnego pucowania i jest ok, ale tylko boki.
Jak przetestujesz tą nowość, podziel się wrażeniami. ;-)

#444 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2013 - 08:36

a propo, Castrol nie ma żadnego koloru bo jest przeźroczysty :lol: jedyny kolor to kolor pozostałego brudu , lub kolor łańcucha.

ja tam miałem wrażenie że czysty, srebrny łańcuch zrobił się bardziej srebrny i matowy :roll: ale nie będę o to kopii kruszył - najważniejsze, że działa super

#445 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 04 July 2013 - 20:13

to może sobie popsikamy na czystą kartke papieru ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#446 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 July 2013 - 21:06

to może sobie popsikamy na czystą kartke papieru ??

A jakiego koloru? ;-)

#447 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 07 July 2013 - 02:19

miał ktoś z was może styczność z tym olejem: http://www.fhprogres...a-s-68-20l.html mam w pracy dostęp do takiego oleju i zastanawiam sie czy nie spróbować. Lepkość ma bardzo zbliżona do fabrycznego smaru shimano.

#448 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 13 July 2013 - 18:55

http://www.teamsky.c...00.html#photo=5

No proszę :) Ostatnio widzę, że pisaliście o tym.

#449 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 posts
  • SkądBergen

Posted 13 July 2013 - 22:10

Nie tylko oni tego używają, praktycznie cała czołówka leci na Morgan Blue http://www.morganblu...hp/en/teams-eng

#450 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 14 July 2013 - 16:20

i ja też z tego powodu zaczne. W biobike można kupić za 27zł ale przesyłka aż 25zl ! Zawsze ktoś może zamowic kilka sztuk i je sprzedać na allegro albo na forum z nizsza przesylka.

#451 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 14 July 2013 - 17:02

U nas dystrybutorem jest, zdaje się, sklep wertykal:

http://wertykal.com/...-OIL-125ml/1356

EDIT: Jeszcze moje wrażenia, bo właśnie go posiadam. Średnie. Mam wrażenie, że szybko spływa. No ale używam tego do stosowania latem(jest jeszcze wersja na jesień/zimę). Z drugiej strony, jeśli mówimy, że stosują go w peletonie, to nic dziwnego. Oni mają mechaników, rowery są codziennie pielęgnowane i zapewne też smarowane. Nie muszą się martwić spływaniem itd.

#452 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 15 July 2013 - 20:24

^ a jak z czystością? łańcuch w czysty czy czarny jak smoła?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#453 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 15 July 2013 - 20:39

Czysty, zdecydowanie czysty, ale tak jak mówiłem, wydaje mi się, że dość szybko wymaga kolejnego smarowania (chociaż może to po prostu moja fanaberia). Jednak i tak wolę zdecydowanie go niż FinishLine. W przyszłości chcę jeszcze spróbować Rohloffa, bo z niego nie korzystałem jeszcze.

#454 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 posts
  • SkądKT

Posted 15 July 2013 - 21:12

Dzięki za opinię. Rohloffa mogę ci polecić jeżeli nie przeszkadza ci usyfiony łańcuch. Pod względem smarowania to olej jest genialny, ale tak samo dużo zbiera brudu. Czasami to nawet i z 500 km na jednym smarowaniu zrobiłem. Niestety brud jak dla mnie jest nie do wytrzymania. Stosuję go tylko w zimówce.
Jutro sobie podjade po tego Morgan Blue. Zobaczymy jak wypadnie na tle innych smarowideł które używałem.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#455 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 15 July 2013 - 21:29

Uuuu. Widoku brudu na napędzie to bym chyba nie zniósł. W efekcie, jak dobry by nie był to i tak będę co chwilę czyścił ;) Więc jak już kupisz i wyrobisz sobie opinię to porównaj go proszę do Rohloffa i podziel się swoimi przemyśleniami.

#456 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 01 August 2013 - 17:02

I jak wrażenia?

#457 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 01 August 2013 - 21:24

Moje odczucia po smarowaniu olejem shimano wet lube.
Krótko i na temat: Jedno smarownie wystarcza na maks 300km w suchych warunkach. W mokrych nie testowałem. Napęd pracuje cicho. Po przejechaniu 270-280km już pomału słychać łańcuch. Przy regularnym wycieraniu po każdej jeździe, w skali czystości od 1-10 oceniam na 8.

#458 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 August 2013 - 10:17

krystianzach, smarujesz, potem robisz kilka jazd i po każdej wycierasz?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#459 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 02 August 2013 - 22:54

Smaruje, czekam kilka godzin aż wsiąknie w łańcuch, lekko przecieram i jazda. Po każdej jeździe, może nie wycieram tylko usuwam nadmiar. Zapytam czy źle że wycieram łańcuch?

#460 buzzgrow

buzzgrow
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądWałcz

Posted 08 August 2013 - 20:33

Witam, sporo opini. FinishLine zielony zaczal dzialac mi na nerwy. Lancuch po nim mokry jak pies. Sporo wycierania.

Tak sie zastanawiam w czym umazane sa lancuchy kiedy je nowe kupujemy? ktos wie? to jest najlepsze smarowanie. Nie sadzicie?

nie wyglada mi to na olej ale jakis smar bardziej.

Reply to this topic