Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#441 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 03 lipiec 2013 - 21:41

Ja polecam Shimano PTFE Lube. Smaruje co 400-500km i nic nie skrzypi, napęd chodzi cicho i płynnie. Nie łapie syfu, łańcuch nie robi się czarny.

Kilka kropel na czysty Å‚aÅ„cuch, kilka obrotÃłw korbÄ… i od razu wycieram dokÅ‚adnie do sucha.

#442 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipiec 2013 - 06:14

OpaQ, o nareszcie jeden z wiernych , jak ktoś nasmaruje łańcuch dokładnie jak opisywałem na pocztku to bedzie zadowolony,
Olej sie bardzo klei jak wyschnie, wiec po wyschnięciu, ja sobie psikam na szmate sprayem do tarcz i odtłuszczam zewnętrzną pow, łańcucha aby mi sie nic nie kleiło do niego, a cały ten "smar" znajduje sie wyłącznie w środku jak powinien być.

Wczoraj przywiozłem w sumie nowość, olej do łańcucha od polskiego producenta i zobaczymy jak będzie sie zachowywać.

a propo, Castrol nie ma żadnego koloru bo jest przeźroczysty :lol: jedyny kolor to kolor pozostałego brudu , lub kolor łańcucha.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#443 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 lipiec 2013 - 08:16

Cytat

OpaQ,
Olej sie bardzo klei jak wyschnie, wiec po wyschnięciu, ja sobie psikam na szmate sprayem do tarcz i odtłuszczam zewnętrzną pow, łańcucha aby mi sie nic nie kleiło do niego, a cały ten "smar" znajduje sie wyłącznie w środku jak powinien być.

Wczoraj przywiozłem w sumie nowość, olej do łańcucha od polskiego producenta i zobaczymy jak będzie sie zachowywać.

Dokładnie, ja przemywam benzyną, tak na szybko na tarczy , bez żadnego pucowania i jest ok, ale tylko boki.
Jak przetestujesz tą nowość, podziel się wrażeniami. ;-)

#444 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipiec 2013 - 08:36

Cytat

a propo, Castrol nie ma żadnego koloru bo jest przeźroczysty :lol: jedyny kolor to kolor pozostałego brudu , lub kolor łańcucha.

ja tam miałem wrażenie że czysty, srebrny łańcuch zrobił się bardziej srebrny i matowy :roll: ale nie będę o to kopii kruszył - najważniejsze, że działa super

#445 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipiec 2013 - 20:13

to może sobie popsikamy na czystą kartke papieru ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#446 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2013 - 21:06

Cytat

to może sobie popsikamy na czystą kartke papieru ??

A jakiego koloru? ;-)

#447 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2013 - 02:19

miał ktoś z was może styczność z tym olejem: http://www.fhprogres...a-s-68-20l.html mam w pracy dostęp do takiego oleju i zastanawiam sie czy nie spróbować. Lepkość ma bardzo zbliżona do fabrycznego smaru shimano.

#448 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 13 lipiec 2013 - 18:55

http://www.teamsky.c...00.html#photo=5

No proszę :) Ostatnio widzę, że pisaliście o tym.

#449 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 13 lipiec 2013 - 22:10

Nie tylko oni tego używają, praktycznie cała czołówka leci na Morgan Blue http://www.morganblu...hp/en/teams-eng

#450 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 14 lipiec 2013 - 16:20

i ja też z tego powodu zaczne. W biobike można kupić za 27zł ale przesyłka aż 25zl ! Zawsze ktoś może zamowic kilka sztuk i je sprzedać na allegro albo na forum z nizsza przesylka.

#451 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 14 lipiec 2013 - 17:02

U nas dystrybutorem jest, zdaje się, sklep wertykal:

http://wertykal.com/...-OIL-125ml/1356

EDIT: Jeszcze moje wrażenia, bo właśnie go posiadam. Średnie. Mam wrażenie, że szybko spływa. No ale używam tego do stosowania latem(jest jeszcze wersja na jesień/zimę). Z drugiej strony, jeśli mówimy, że stosują go w peletonie, to nic dziwnego. Oni mają mechaników, rowery są codziennie pielęgnowane i zapewne też smarowane. Nie muszą się martwić spływaniem itd.

#452 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 15 lipiec 2013 - 20:24

^ a jak z czystością? łańcuch w czysty czy czarny jak smoła?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#453 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 15 lipiec 2013 - 20:39

Czysty, zdecydowanie czysty, ale tak jak mówiłem, wydaje mi się, że dość szybko wymaga kolejnego smarowania (chociaż może to po prostu moja fanaberia). Jednak i tak wolę zdecydowanie go niż FinishLine. W przyszłości chcę jeszcze spróbować Rohloffa, bo z niego nie korzystałem jeszcze.

#454 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 15 lipiec 2013 - 21:12

Dzięki za opinię. Rohloffa mogę ci polecić jeżeli nie przeszkadza ci usyfiony łańcuch. Pod względem smarowania to olej jest genialny, ale tak samo dużo zbiera brudu. Czasami to nawet i z 500 km na jednym smarowaniu zrobiłem. Niestety brud jak dla mnie jest nie do wytrzymania. Stosuję go tylko w zimówce.
Jutro sobie podjade po tego Morgan Blue. Zobaczymy jak wypadnie na tle innych smarowideł które używałem.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#455 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 15 lipiec 2013 - 21:29

Uuuu. Widoku brudu na napędzie to bym chyba nie zniósł. W efekcie, jak dobry by nie był to i tak będę co chwilę czyścił ;) Więc jak już kupisz i wyrobisz sobie opinię to porównaj go proszę do Rohloffa i podziel się swoimi przemyśleniami.

#456 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 01 sierpień 2013 - 17:02

I jak wrażenia?

#457 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2013 - 21:24

Moje odczucia po smarowaniu olejem shimano wet lube.
Krótko i na temat: Jedno smarownie wystarcza na maks 300km w suchych warunkach. W mokrych nie testowałem. Napęd pracuje cicho. Po przejechaniu 270-280km już pomału słychać łańcuch. Przy regularnym wycieraniu po każdej jeździe, w skali czystości od 1-10 oceniam na 8.

#458 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 sierpień 2013 - 10:17

krystianzach, smarujesz, potem robisz kilka jazd i po każdej wycierasz?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#459 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 02 sierpień 2013 - 22:54

Smaruje, czekam kilka godzin aż wsiąknie w łańcuch, lekko przecieram i jazda. Po każdej jeździe, może nie wycieram tylko usuwam nadmiar. Zapytam czy źle że wycieram łańcuch?

#460 buzzgrow

buzzgrow
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądWałcz

Napisano 08 sierpień 2013 - 20:33

Witam, sporo opini. FinishLine zielony zaczal dzialac mi na nerwy. Lancuch po nim mokry jak pies. Sporo wycierania.

Tak sie zastanawiam w czym umazane sa lancuchy kiedy je nowe kupujemy? ktos wie? to jest najlepsze smarowanie. Nie sadzicie?

nie wyglada mi to na olej ale jakis smar bardziej.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy