Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#481 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:07

yyyy jak już wsppominałem nie raz, olej w sprayu Castrola ...

chodzi o smar motocyklowy ?

http://motokosmetyka...ocyklowych.html

możesz zapodać jakiegoś linka bo nie mogę znaleźć :(

#482 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:49

sum - to je to

http://allegro.pl/li...szystkie działy

#483 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 13 wrzesień 2013 - 08:10

CASTROL w sprayu do łańcuchów motocyklowych to jest smar, po aplikacji i odparowaniu rozpuszczalnika zgęstnieje, moim zdaniem zupełnie nie nadaje sie do łańcuchów rowerowych. My powinniśmy stosować tylko dobrze penetrujące oleje. BTW, ja ten spray używam do łańcuchów moich sztaplarek, sprawdza się znakomicie.

#484 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 12 luty 2014 - 17:32

Finish Line. Ceramic Wax Lube. Czy sprawdza sie zapewnienie producenta - "maksymalna czystość"? Rzeczywiście ten olej jest lepszy od innych pod tym względem i mniej łapie brud?

#485 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 luty 2014 - 17:43

Jest niezły, ale jeszcze lepsze efekty daje spryskanie łańcucha woskiem po nasmarowaniu. Sam się trochę dziwię, że w rowerówce to rozwiązanie nie jest stosowane.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#486 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 12 luty 2014 - 18:01

Co znaczy to pryskanie woskiem? Jakiś specjalny spray, czy inny, sprytny sposób nakładania CWL?

#487 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 luty 2014 - 18:22

Są specjalne środki na bazie wosku dla przemysłu, którymi pryska się łańcuchy po nasmarowaniu i "wsiąknięciu" oleju/smaru, aby utrwalić powłokę smarującą i zapobiegać przyleganiu brudu. Np. Kluber Syntheso to dobry środek tego typu.

rowerplus-logo-2.png

#488 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 13 luty 2014 - 08:56

Ale chyba tylko na ebay można to kupić. Pewnie cudów nie ma i żaden środek nie zastąpi porządnego czyszczenia łańcucha. Dzięki.

#489 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 luty 2014 - 09:03

Syntheso mogę dla Ciebie sprowadzić. Daj znać na priv gdybyś był zainteresowany.

rowerplus-logo-2.png

#490 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 13 luty 2014 - 09:57

Ok. Dzięki.

#491 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 13 luty 2014 - 20:42

Tu gdzies był chyba osobny wątek o tym smarze "squirtlube" ponoć w ogóle nie brudzi i jest bardzo wydajny. sam zamówiłem wczoraj buteleczkę, i miejmy nadzieję jutro już będe testował 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#492 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 luty 2014 - 21:39

Ciekawe, napisz jak przetestujesz. Wg mnie, takie rzeczy tylko w Erze :roll:  Materiał, czyli stal i alu, rzadko tytan się ściera i chyba brudzenie nieuniknione. No ale niedowiarków pełno :oops:   pozdr

#493 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 13 luty 2014 - 22:19

Też nie oczekuję wielkiego cudu, bo wiadomo, ze jak coś zbiera brud to nigdy czyste nie będzie :D Aczkolwiek nie testowałem jeszcze smaru na bazie wosku, więc zobaczymy z czym to sie je ;)

Strava
Instagram

#494 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 20 luty 2014 - 14:54

Po pierwszych jazdach testowych po użyciu Squirta mogę powiedzieć, że dużo mniej zabrudził łańcuch niż jego poprzednik Finishline black. Miałem wątpliwą przyjemnośc testować smar w warunkach mocno deszczowych, i również się nie zawiodłem, powłoka smaru po 60km podróży była "do kolejnego użytku" własciwie. Nie spłukało go od razu jak to miało miejsce z poprzednikiem. 

Ogólnie wrażenia na plus, co więcej żeby wyczyścić łancuch po Squircie wystarczy sucha szmatka i zużyta powłoka schodzi praktycznie od razu, co u poprzednika było niestety przykrym doświadczeniem w ściąganie łancucha lub mozolne czyszczenie specyfikami FL. 

Myślę, że moge polecić, i większosc z Was się nie zawiedzie :)

Strava
Instagram

#495 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 20 luty 2014 - 21:36

syntheso jest dosyc lepki i nie bardzo sie sprawdza jako "konserwant" -i ma koszmarnie dlugi czas schniecia. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#496 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 20 luty 2014 - 22:12

Petri, Ty przerabiasz/les Morgan Blue, jakie sa roznice pomiedzy Race, Cource, Extra Dry Lube (oprocz tego co mozna przeczytac na ich stronie)? Lane butelki czy aerozol?

#497 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 20 luty 2014 - 22:41

Mam wszystkie smary MB. 

Nie jestem fanem smarow "na suche" - fakt, lapia znaczaco mniej brudu , ale ten medal ma i druga strone - wystarczaja na wiele mniej km i naped jest 1-glosniejszy 2-zmiany jakby twardsze 3-i chyba wolniejsze

Mam znajomego, ktory jakis czas temu byl mechanikiem znanego teamu na Giro, klasykach i Vuelcie. Sprzedal mi pewien "patent" z wykorzystaniem oleju MB ktory sprawdza sie zadziwiajaco dobrze ( szczegoly dam ci w ciagu kilku dni na priv'a - teraz mam przeprowadzke i zaczyam nowa prace wiec mam maly zamet ) 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#498 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 20 luty 2014 - 22:54

To poczekam, bo mam zamiar naskornie sie przekonac co to za specyfiki.

Pochwalony.

#499 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • Skądstamtąd

Napisano 21 luty 2014 - 10:46

Miał ktoś do czynienia że smarami White Lighting lub Rock N Roll popularnych na zagranicznych forach?

#500 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 21 luty 2014 - 11:24

Petri,a nie mozemy wszyscy poznac tego "cudownego patentu"?Przeciez tak jedziemy na tym samym wozku,ktory sie nazywa kolarstwo szosowe.Fajnie byloby poznac rozne triki i czary mary mechanikow z grup zawodowych,ktore pomoglyby nam w codziennej eksploatacji naszych karbonowych,aluminiowych czy stalowych rumaków.Nie kazdy ma takich znajomych jak ty.
  • Sposek lubi to

Dodaj odpowiedź