Przed pierwszym nałożeniem tak, przed drugim nie, nawet szmatką po tych 300km nie przejechałem, ot tylko dołożyłem po bardzo małej kropeleczce.
Smar do Łańcucha
Posted 22 May 2015 - 18:48
Forumowy kolega tym smaruje i podpowiedział pomysł. Akurat ten olej był najtańszy stąd wybór K2. Tu raczej chodzi i lepkość czyli 85W140, ale można mniej lepki, chyba 40W90.
Generalnie nie wierzę w cudowne właściwości olei dedykowanych. Jedynym faktem jest inny, bardziej przyjemny zapach, no ale co ma mi dać zapach w praktyce rowerowej?
Posted 28 May 2015 - 07:21
Marka nie ma znaczenia, znaczenie ma lepkość oleju, mój ma 85W140 gdzie 85 oznacza lepkość w zimie, a 140 w lato. Ten 85W90 będzie minimalnie bardziej płynny latem, szybciej będzie wyciekał z ogniwek, ale jak szybko i jak bardziej płynny to nie wiem, trzeba by porównać. Dla porównania oleje silnikowe mają lepkość ok. 10W40 i moim zdaniem na lato już się nie nadają. Te 90 będzie gdzieś pomiędzy, może akurat to wartość firmowych oliwek rowerowych? Kup w necie, K2 z przesyłka mnie kosztował 25zł.
Posted 28 May 2015 - 10:42
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
- Daniel_105, kaloo and Lukasoo like this
Posted 28 May 2015 - 10:59
A nie myśleliście jak wpasować łańcuch motocyklowy do kasety albo łańcuch rozrządu? To dopiero była by trwałość i kultura pracy. Nasmarowany castrolem jeździł by wieki. Mi przy 3 rowerach buteleczka morgan blue wystarczy na sezon. Z shimano PTFE było tak samo, FL Wet nawet na trzy lata bo leje tylko zimą. Koszt ok 20-30 zł flaszka. Mam wygodną buteleczkę która mieści się w skrzynce a nie kanister i można nią dokładnie dozować ilość smaru. Nie rozumiem w ogóle szukania oszczędności tam gdzie tych oszczędności praktycznie nie ma. Jest za to kupa babrania się i strata czasu. Osobiście wolę iść do rowerowego sklepiku, pogadać ze sprzedawcą, kupić flaszkę smaru, wrócić szczęśliwy do domu. Mało osób rozumie, że im więcej kupujemy tym będzie nam się żyło lepiej. Fajnie, że kochacie rowery ale wesprzyjcie też branże która sponsoruje teamy, zawody czy lokalne drużyny.
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
mi nie chodzi o to by na tym oszczedzac. Wyprobowalem juz rozne specyfiki stricte rowerowe i raczej rozczarowany jestem. Uzywam roloffa to wszystko nawet po wytarciu łancucha mam uwalone czarna mazia. Mialem tez jakiegos pedros Vaxa to starczał na jedna jazde i czyszczenia z jakis grudek bylo co niemiara.Nie mialem shimano (moze błąd) FL zielony byl taki se,tez brudzil naped.
Dlatego szukam alternatywy,czegos podbnego do fabrycznych smarów na łancuchach.Przeciez jak kupie litrowa banke nawet tego to sobie przeleje do butelki po starym plynie z dozownikiem.