Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smar do Łańcucha

2121 odpowiedzi w tym temacie

#681 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 maj 2015 - 18:23

Przed pierwszym nałożeniem tak, przed drugim nie, nawet szmatką po tych 300km nie przejechałem, ot tylko dołożyłem po bardzo małej kropeleczce.

#682 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 22 maj 2015 - 18:33

A skąd pomysł na uzycie właśnie tego oleju?

#683 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 22 maj 2015 - 18:48

Forumowy kolega tym smaruje i podpowiedział pomysł. Akurat ten olej był najtańszy stąd wybór K2. Tu raczej chodzi i lepkość czyli 85W140, ale można mniej lepki, chyba 40W90.

Generalnie nie wierzę w cudowne właściwości olei dedykowanych. Jedynym faktem jest inny, bardziej przyjemny zapach, no ale co ma mi dać zapach w praktyce rowerowej?

#684 dawid

dawid
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądKatowice,Woszczyce

Napisano 24 maj 2015 - 13:48

Jasol GearTrans 320 olej przekładniowy, mam dostęp do takiego w pracy- będzie sie nadawał?

#685 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 maj 2015 - 14:46

Wypróbuj to się dowiesz, producent nie podaje lepkości, ale na pewno nic nie popsujesz.

• dawid lubi to

#686 dawid

dawid
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądKatowice,Woszczyce

Napisano 24 maj 2015 - 15:05

mam pół litra to dzis sprawdze :-D

#687 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 maj 2015 - 16:57

Pół litra za rzadkie :shock:   pozdr

#688 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 24 maj 2015 - 22:50

Dokładnie, 07 trzeba :-D

#689 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 maj 2015 - 07:57

Generalnie olej musi być dość mocno gęsty, bo inaczej zachlapany jest kawał roweru, no i szybko ten olej wypływa z łańcucha...

Na pewno warto eksperymentować z olejami, a kwestia zapachu? Póki roweru nie ma w mieszkaniu to w porządku. :)

#690 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 25 maj 2015 - 08:12

eee, ja mam w mieszkaniu i to nie jeden, a trzy, i nic nie czuć, bez przesady. Trzeba by z rowerem chyba spać

• lukasz210 lubi to

#691 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1111 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 25 maj 2015 - 08:39

Shimano PTFE śmierdzi jak niezły zajzajer a i tak ludzie nie odbierają tego w kategoriach negatywnych. Przynajmniej jeszcze nie spotkałem takich opinii.

Trzepak 

"MAMIL"

#692 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 25 maj 2015 - 09:09

Bo to jeden z lepszych smarów na rynku.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#693 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 25 maj 2015 - 21:34

Efekty tego K2 sa bardzo ciekawe, naped czysty. Rohlofy i inne moga sie schowac bo tam lancuch jest czarny dosc szybko. Uzywalem tez morgan blue race oil zachwalany - smaruje dobrze ale brud i tak lapie. Moze sprobuje tego K2.

#694 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 28 maj 2015 - 06:55

a czy zamaist tego K2 mozna elfa zastosowac 85w90?bo k2 nie moge w sklepach znalezc

#695 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 maj 2015 - 07:21

Marka nie ma znaczenia, znaczenie ma lepkość oleju, mój ma 85W140 gdzie 85 oznacza lepkość w zimie, a 140 w lato. Ten 85W90 będzie minimalnie bardziej płynny latem, szybciej będzie wyciekał z ogniwek, ale jak szybko i jak bardziej płynny to nie wiem, trzeba by porównać. Dla porównania oleje silnikowe mają lepkość ok. 10W40 i moim zdaniem na lato już się nie nadają. Te 90 będzie gdzieś pomiędzy, może akurat to wartość firmowych oliwek rowerowych? Kup w necie, K2 z przesyłka mnie kosztował 25zł.

#696 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 164 postów
  • SkądSwinoujscie

Napisano 28 maj 2015 - 10:42

Każdy olej się nada, ale jak kolega Arni pisze, będzie to kwestia na jak długi okres wystarczy. Śmiało wypróbuj jaki masz pod ręką i nam napiszesz swoje wrażenia.

#697 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 28 maj 2015 - 10:42

A nie myśleliście jak wpasować łańcuch motocyklowy do kasety albo łańcuch rozrządu? To dopiero była by trwałość i kultura pracy. Nasmarowany castrolem jeździł by wieki. Mi przy 3 rowerach buteleczka morgan blue wystarczy na sezon. Z shimano PTFE było tak samo, FL Wet nawet na trzy lata bo leje tylko zimą. Koszt ok 20-30 zł flaszka. Mam wygodną buteleczkę która mieści się w skrzynce a nie kanister i można nią dokładnie dozować ilość smaru. Nie rozumiem w ogóle szukania oszczędności tam gdzie tych oszczędności praktycznie nie ma. Jest za to kupa babrania się i strata czasu. Osobiście wolę iść do rowerowego sklepiku, pogadać ze sprzedawcą, kupić flaszkę smaru, wrócić szczęśliwy do domu. Mało osób rozumie, że im więcej kupujemy tym będzie nam się żyło lepiej. Fajnie, że kochacie rowery ale wesprzyjcie też branże która sponsoruje teamy, zawody czy lokalne drużyny.

• Daniel_105, kaloo i Lukasoo lubią to

#698 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 28 maj 2015 - 10:59

A nie myśleliście jak wpasować łańcuch motocyklowy do kasety albo łańcuch rozrządu? To dopiero była by trwałość i kultura pracy. Nasmarowany castrolem jeździł by wieki. Mi przy 3 rowerach buteleczka morgan blue wystarczy na sezon. Z shimano PTFE było tak samo, FL Wet nawet na trzy lata bo leje tylko zimą. Koszt ok 20-30 zł flaszka. Mam wygodną buteleczkę która mieści się w skrzynce a nie kanister i można nią dokładnie dozować ilość smaru. Nie rozumiem w ogóle szukania oszczędności tam gdzie tych oszczędności praktycznie nie ma. Jest za to kupa babrania się i strata czasu. Osobiście wolę iść do rowerowego sklepiku, pogadać ze sprzedawcą, kupić flaszkę smaru, wrócić szczęśliwy do domu. Mało osób rozumie, że im więcej kupujemy tym będzie nam się żyło lepiej. Fajnie, że kochacie rowery ale wesprzyjcie też branże która sponsoruje teamy, zawody czy lokalne drużyny.

mi nie chodzi o to by na tym oszczedzac. Wyprobowalem juz rozne specyfiki stricte rowerowe i raczej rozczarowany jestem. Uzywam roloffa to wszystko nawet po wytarciu łancucha mam uwalone czarna mazia. Mialem tez jakiegos pedros Vaxa to starczał na jedna jazde i czyszczenia z jakis grudek bylo co niemiara.Nie mialem shimano (moze błąd) FL zielony byl taki se,tez brudzil naped.

Dlatego szukam alternatywy,czegos podbnego do fabrycznych smarów na łancuchach.Przeciez jak kupie litrowa banke nawet tego to sobie przeleje do butelki po starym plynie z dozownikiem.

#699 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 164 postów
  • SkądSwinoujscie

Napisano 28 maj 2015 - 13:27

Senninho -- Twoja odpowiedź (sponsoring itd) jest totalnie nie na temat, załóż nowy wątek a gwarantuję Ci, że się rozwinie na kilka ładnych lat. Jako praktycy, dzielmy się doświadczeniami, a cała ta otoczka niech żyje własnym życiem.

#700 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 28 maj 2015 - 13:40

Wypowiedź była na temat. Czytaj ze zrozumieniem bo przez przypadek nasmarujesz rower olejem do smażenia. Jeśli coś Ci się nie podoba zostań moderatorem i będziesz miał władze absolutną ;-)

Dodaj odpowiedź