http://www.velo.com.pl/pr...11&pk=%&id=2645
Wiedziałem że ktoś mi wyśle to narzędzie. Jakbym miał kupę kasy to bym je miał
No nic.. nieprędko będe je pewnie zdejmował.
Napisano 30 wrzesień 2010 - 23:53
Napisano 01 październik 2010 - 07:49
Napisano 01 październik 2010 - 19:33
o zmierzenie grubości blatu przy śrubach mocujących.
Napisano 01 październik 2010 - 20:29
Napisano 01 październik 2010 - 21:47
Mają OBIE tarcze te same! :mrgreen:Veloce alu i Centaur Carbon mają tę samą tarczę 39z :!:
Napisano 01 październik 2010 - 22:48
Czy można np. dużą tarczę ze starego centaura 2007 (ma rekorda) założyć do centaura 2010 lub veloce
Swoja drogą, to te materiały campy rzucają ciekawe światło na sens istnienia różnych grup osprzętu...
Napisano 01 październik 2010 - 23:07
Wystarczy, że rekord ma 4mm grubości a nie 3 i się nie da. Mocowanie od tyłu ramienia korby (to ukryte) wegnie blat o 1mm ku środkowi roweru...Czy można np. dużą tarczę ze starego centaura 2007 (ma rekorda) założyć do centaura 2010 lub veloce
Uważam że bezproblemowo. Nawet jeśli będą jakieś milimetrowe róznice w grubości tarcz przy mocowaniach.
Ja mam kasetę shimano (9-sp), łańcuch SRAM-a i korbę centaur (10-sp, kwadrat). Działa idealnie ;-)Jednak mimo wszystko jakoś nawet pomieszanie grup w obrębie jednej rzędowości nie skutkuje problemami (pomijajac fakt że RD 11s zadziała bez "ale" z kasetą 10s) Nawet jeśli mieszamy części nie z tego samego rocznika.
Sam mam pełną grupę Veloce z kasetą Mirage, hamplami Chorus (rocznik nieidentyfikowalny - stare) i FD Centaur QS. Wszystki śmiga super idealnie mimo że niby Klamki US ponoć nie współgrają z FD QS. Jednak wiem że wymieniając kasetę na przykładowo Chorusa UD - jeszcze lepiej by całość działała. 8-)
Campagnolo tej reguły nie uznaje ;-)Tak i z tymi blatami. Ja bym sie trzymał dla bezpieczeństwa jednej reguły: blaty dedykowane dla carbonowych korb dawać do carbonowych, a do alu - blaty dedykowane dla korb aluminiowych.
Napisano 01 październik 2010 - 23:34
Wystarczy, że rekord ma 4mm grubości a nie 3 i się nie da. Mocowanie od tyłu ramienia korby (to ukryte) wegnie blat o 1mm ku środkowi roweru...
Campagnolo tej reguły nie uznaje
Napisano 02 październik 2010 - 00:57
Mam centaura na kwadrat, blat nie jest mocowany do ramienia korby, więc inna bajka, ale ma 4mm grubości. Dlaczego? bo jest niski w profilu więc musi nadrabiać grubością. Nisko profilowe blaty UT też mogą być grubsze... Nie wiem, może są podfrezowane w tym jednym punkcie? A może to przynależne im KORBY są bardziej podfrezowane na ramieniu...Logicznym byłoby porobienie blatów w taki sposób aby współpracowały ze wszystkimi korbami. Nie rozumiem po co robić jeden blat szerszy o 1mm tylko po to aby z określonymi korbami miał nie współgrać albo w ogóle nie dać się założyć na pająku.
Napisano 03 październik 2010 - 20:46
Napisano 06 październik 2010 - 14:14
Napisano 06 październik 2010 - 15:53
Napisano 07 październik 2010 - 18:43