Skocz do zawartości

Jaki mechanizm korbowy?

1141 odpowiedzi w tym temacie

#461 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 31 maj 2011 - 21:47

Malik coś w tym może jednak jest (w tym co pisał wyżej @Bikemaster). Grupę kupowałem w lutym, na szosie (wcześniej tylko rolki) zacząłem jeździć w połowie marca. Jakieś dwa tyg temu zmieniałem ramę, P.Poręba przekręcał cały mechanizm (klucza nie mam to raz, dwa kupowałem miski z włoskim gwintem) i sam był w szoku, że tyle syfu było. Pytał kiedy korby kupowałem i szok był jeszcze większy.
Na początku zeszłej zimy tata wymieniał z kolei łożyska na nowe (po jednym sezonie, w którym nie wiem czy zrobił 5 tys) z powodu tajemniczego cykania.

#462 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 31 maj 2011 - 22:18

Właśnie sobie przypomniałem o tym problemie z tykającymi korbami, które się przesuwają w poziomie względem suportu.

Coś jak tutaj.

A tutaj rozwiązanie problemu. http://roguemechanic...gnolo-ul-1.html

Wsio pomierzyć, zrobić podkładki i po sprawie. I przede wszystkim nie bać się loctite'a.
Do tego celu najlepiej użyć kleju 222 (bądź jakiegoś odpowiednika), który jest dość plastyczny i super nadaje się do wszelkiej maści gwintów od właśnie środków suportu po nyple.

Dziwi mnie reakcja na Twoją sytuację ze strony wertykala.

Mój chorus UT siedział w sumie w 3 różnych ramach i w 2 różnych systemach.
W ŻADNYM przypadku nic mi nie trzeszczało i z niczym nie miałem problemów. No może jedynie tylko przy nowej ramie gdzie miski były wciskane w ramę, a nie wkręcane ;-) Parę dni to trwało zanim odkryłem loctite'a 222.

Tak tak , najprosciej tak napisac zwlaszcza nie znajac kompletnie osoby piszacej posta brawo...

Wybacz, nieco się zagalopowałem. Już widziałem przed oczami wariata katującego taki sprzęt zimą w solance itp.

Malik coś w tym może jednak jest (w tym co pisał wyżej @Bikemaster). Grupę kupowałem w lutym, na szosie (wcześniej tylko rolki) zacząłem jeździć w połowie marca. Jakieś dwa tyg temu zmieniałem ramę, P.Poręba przekręcał cały mechanizm (klucza nie mam to raz, dwa kupowałem miski z włoskim gwintem) i sam był w szoku, że tyle syfu było. Pytał kiedy korby kupowałem i szok był jeszcze większy.

Syf pewnie przedostał się przez otworek w okolicach tylnego trójkąta przy mufie suportowej, ewentualnie przez inne otwory w ramie.
U mnie takowych ni ma ;-) Stąd zapewne brak syfu na łożyskach.
IMO przy ramach alu rozwiązanie jest proste. Trzeba pozatykać wsie dziury przez, które może się dostać pył i problem znika. Wspomniane otwory przy tylnym widelcu, dziury na koszyki na bidony, mocowanie pod bagażnik (jeśli, ktoś ma). Dodatkowo można naciągnąć kawałek dętki na łączeniu sztycy z ramą. W tym miejscu syf też lubi przenikać do wew. ramy.

#463 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 01 czerwiec 2011 - 06:36

A już miałem praktycznie w ręku Chorusa... Jednak niebiosa czuwają! SRAM Rulez! :-D

#464 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 01 czerwiec 2011 - 07:16

Kwadrat Campagnolo jest ponadczasowy. Kupiłem sobie 2 na zapas do przełaju. Pewnie nie jest tak sztywny jak UT, GXP i HII, ale: dziecko potrafi go popranie zamontować i łożyska obracają się jak nie istniałaby grawitacja. Oczywiście Loctite 222 to podstawa.

#465 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 01 czerwiec 2011 - 07:26

Malik czyli wychodzi na to, że jaki by się nie posiadało mechanizm korbowy może być to samo. Wszystko zależy od ramy. Tata miał Trek-a i występowało podczas jazdy (od czasu do czasu) słyszalne puknięcie. Przeważnie przy jakimś zrywie, przyspieszeniu. Ową ramę przejąłem później ja i było to samo.
Dzisiaj obaj jeździmy już na innych ramach i problemu już nie ma.
Dodam, że jakiś czas temu rozmawiałem o tym z trenerem z mojego byłego klubu i chłopaki w Dynatekach mają to samo. Widać taki już urok tych ram. Bodajże dwa razy w sezonie korby są wykręcane i czyszczenie.

#466 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 czerwiec 2011 - 08:02

SRAM Rulez! :-D

No nie wiem - Truvativ GXP do cudów nie należą, pamiętaj o smarowaniu łożysk co 100h pracy, lub po każdym narażeniu suportu na kontakt z wodą (ulewa, przejazd przez wodę, mycie ciśnieniowe itp. - zgodnie z instrukcją...)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#467 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 01 lipiec 2011 - 17:54

Ponowię swoje pytanie. Zna ktoś jakieś nieprzesadnie drogie korby, które mógłbym wpakować do przełajówki? Q-factor ok. 160mm..

#468 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 18 sierpień 2011 - 15:51

Czy używa ktoś korb Dura Ace 7700?
http://allegro.pl/ra...1770176322.html
Czy będzie problem ze współpracą z kasetą 10spd? Seria 7700 jak wiadomo jest na 9 biegów. Czy może zainwestować w 7800/7900? Jeździłem na tych korbach i jest kosmos, bardzo sztywne, ale wizualnie 7700 bardziej by mi podpasowała; chodzi mi też o trwałość; jak wiadomo Shimano z lat 90-tych to wysoka jakość i długowieczność.
Mam blaty DA do kupienia za 5 dyszek; cała korba wyjdzie więc jakieś 4 stówki taniej, a nie mam fortuny do wydania.
Mam taki oto dylemat; doradzi ktoś? :-)

#469 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpień 2011 - 03:30

Ale to octalink, już lepiej kupić nową Tiagre za 250zł.

#470 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 19 sierpień 2011 - 09:49

Tak, wiem że to Octalink. Jest duża różnica w sztywności?
Tiagra nie wchodzi w grę.

#471 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpień 2011 - 10:23

Tak, jest duża różnica.
Ogólnie takiej Tiagrze 4500 i 4600 bliżej do DA 7800 niż tej 7700. Nie wchodzi w grę bo nie będzie szpanu, czy co? :P

#472 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 26 sierpień 2011 - 12:38

Byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł uprzejmie doradzić jaką korbę wybrać. Zastanawiam się między Sram Rival, FSA Gossamer ew shimano 105 albo ultegra. Chodzi o to co zwykle: żeby było sztywne, lekkie, dobrze się kręciło i nie wydawało niepotrzebnych odgłosów. Prosiłbym o pomoc w dobraniu suportu do tego ponieważ, jestem w epoce suportu na kwadrat i te wszystkie systemy hollowtech, bb30 są dla mnie obce. Zgaduję że każda z tych firm ma własny system suportowy. Fajnie by było jakby ktoś napisał krótko jakie cechy mają rózne systemy ew podrzucił jakiś link.

#473 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 26 sierpień 2011 - 13:32

Z tego co napisałeś wyżej to zdecydowanie Ultegra 6700 (najlepiej jakbyś kupił i zainstalował całą grupę).

#474 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 sierpień 2011 - 22:06

Mam pytanie dotyczące nowej korby Shimano FC-6750 na 2011 rok (to samo dotyczy innych korb Shimano Ultegra na 2011). Od tego roku Shimano wymyśliło dwa kolory srebrny i szary. W tej chwili mam np. tylną przerzutkę RD-6700 - ale z 2010 roku. I tu pytanie: czy ten kolor srebrny na 2011 to po prostu ten sam co w 2010? Czy będzie jakiś jaśniejszy?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#475 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2011 - 22:45

Ja też mam pytanie czy do łańcucha Camagnolo pasowala by korba shimano i nie było by problemów z kompatybilnością. Bo mam juz na karku sporo lat i potrzebowałbym korbe 34/50 a campa ma tylko 39/53

#476 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpień 2011 - 22:55

Do każdej współczesnej korby pasuje każdy łańcuch 9-10 rzędów.

#477 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 sierpień 2011 - 19:48

Campagnolo, Campa ma też korby kompaktowe.

Np.:
http://allegro.pl/ko...58.html#gallery

Konstrukcje na kwadrat od Campy też były produkowane w wersjach kompaktowych.

Jak chociażby:
http://allegro.pl/ca...65.html#gallery

#478 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2011 - 22:16

No tak ale cena troche duża bo na www.wiggle.co.uk cena takiej korby to duzo niższa, tylko niewiem czy sprzedają samą prawą korbe bez osi i lewego ramienia bo nie ma tego na zdjęciach.
A co do kwadratu to juz przeżytek i ceny dużo niższe korb, bo za ok 200 zł są do kupienia.

Jeśli ktoś kupował korbę na stronie wiggle i wie jak to sprzedają to proszę o informację.
http://www.wiggle.co.uk/chainsets/

#479 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 30 sierpień 2011 - 08:33

Kolega się boi, że jak napisano "save 60%" to otrzyma tylko 40% zestawu ? :-)
Domniemam, że sprzedają komplet nie ma obaw ;-)
pozdr.

#480 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2011 - 00:33

:-D No nie tyle sie boję , ale gdzie pozniej bym kupił i za ile reszte do tej korby

Dodaj odpowiedź