jakie macie przelozenia?
Napisano 12 sierpień 2009 - 08:13
Kiedys jezdzilem z Zielona Gora ( ze 2-3 razy ) i potwierdzam ; tempo idzie wspaniale i nie ma zmiluj sie :-D Ale tak ma byc. Inaczej nic z formy nie bedzie !
Napisano 12 sierpień 2009 - 08:24
ROZMIAR, uzywam korby 172,5 mm , kadencja raczej nizsza... Ale przeciez kaseta 11-25 jest zupelnie normalna ! Nie wiem o co Wam chodzi . W koncu to forum SZOSOWE , wiec mysla , ze ja jestem BLIZEJ prawdy ( jakiejs tam prawdy powiedzmy) , niz ktos kto chce kupowac kompakt i kasete z 29 , bo na tydzien w gory jedzie ( polskie gory do tego ). Kolarze na naszym (polskim) terenie to wala 11-21, lub 23 , a moze w gory biora 25 . A ten rower BASSO z szmochodu na TdP z kaseta (chyba 27 lub 28 ) to mysle , ze jeszcze z Giro byl. Jak oni nie maja kasy na Super Recorda , to mysle , ze nie maja tez mechanika ,aby na wyscigi (rozne) kasety zmienial ;-)
Sportow silowych nie trenowalem , ale jestem raczej UNIWERSALNYM kolarzem ( jak nim w ogole jestem :-) ) . Radze sobie w gorach , niezle na czas a i finisz pociagne... Taki CONTADOR ( dzielone przez 10 ;-) ) , choc raczej o budowie Armstronga....
A NIE !!!!!!!! Jestem lepszy ! Oni finiszu nie pociagna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
choć ja mam 12-21, to poraz pierwszy mnie przekonałeś do swojej 11-25
ale jak tą obecną zajadę do zmieniam na 12-23, bo mimo, że spotkać u mnie 2% to cud, to i taik jest dla mnie za twardo
Napisano 14 sierpień 2009 - 13:26
Napisano 14 sierpień 2009 - 13:40
ostatnio pocinałem z 60 latkiem i jechał moim szybkim tempem 8-)
jedyne przeciwwskazania dotyczące niskiej kadencji to dbałość o kolana. Jesli chcesz poprawić siłe nóg to nie niską kadencją, a coraz dłuższymi dystansami pokonywanymi z coraz lepsza średnią. W między czasie siłownia i trening siłowy ud i łydek
a poza tym w naturze nic nie ma od razu i na wszystko potrzeba czasu i pracy
Napisano 14 sierpień 2009 - 13:44
...ale jak mawiaja japonce: "nawet tysiacmilowa podroz zaczyna sie od pierwszego kroku.....
pozdrawiam /jutro na urlopik w Tatry/ - znowu przerwa w jezdzeniu
Napisano 14 sierpień 2009 - 13:58
Jesli chcesz poprawić siłe nóg to nie niską kadencją, a coraz dłuższymi dystansami pokonywanymi z coraz lepsza średnią.
Właśnie niska kadencja jest dobrym narzędziem do poprawienia siły, tylko trzeba to robić z głową. Oczywiście wraz z przejechanymi tysiącami kilometrów i wzrostem wydolności siła również wzrośnie, ale chcąc czynić postępy to nie wystarczy.
A jeśli chodzi o najoptymalniejszą kadencję to różnie to bywa. Zależy w dużej mierze od organizmu, jednak powinno się unikać skrajnie niskich obrotów, a te super wysokie też nie są super efektywne na dłuższą metę. Przy normalnej jeździe po płaskim trzymanie się w przedziale 85-95 wydaje mi się optymalne.
Napisano 14 sierpień 2009 - 16:04
tylko jakby nie patrzeć inaczej siły nie da sie wyrobić, bo nawet na siłowni robiąc jakie kolwiek ćwieczenia na łydki czy uda to trzeba obciążyć kolana, wiec jak pisze kolega Mariusz - trza znaleźć złoty środek ;-)
Napisano 18 sierpień 2009 - 20:27
Napisano 19 sierpień 2009 - 17:17
Co byście na moim miejscu wymienili korbę na compact czy może kasetę, dodam, że na wymianę obu części nie mam kasy jak narazie ;-)
Wypowiadać się... z uzasadnieniem :-)
Napisano 20 sierpień 2009 - 10:38
Tańsza opcja to zmiana kasety na 13-26 dojdzie wtedy jedna koronka w połowie kasety. Ewentualnie jeśli lubisz mielić no to typowo juniorska kaseta od 14ki w górę, tylko nie wiem czy gdzieś takową znajdziesz. (9kę można dostać bez problemu).
Napisano 23 wrzesień 2009 - 19:59
P.S.
przymierzam sie do zakupu mniejszej tylnej kasety ale zobaczymy co bedzie moze jakas 12 ;DD jak na zime