Skocz do zawartości

Zdjęcie

Canyon Ultimate SLX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#1 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 lipiec 2011 - 20:35

To moj nowy, prawie skonczony rower, prawie bo proces skladania kol wydluzyl sie niemilosiernie. Brakuje mi szprych, ktore powinny dojsc na dniach, plus pare malych zmian estetyczno-wagowych i bedzie gotowy.
Tzn gotowy do jazdy juz jest i jezdzi na pozyczonych kolach z drugiej szosy.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Jak rower doczeka sie finalnej wersji, postaram sie zrobic nico ciekawsze zdjecia.

Rama: Canyon Ultimate slx 62
Widelec: Canyon "1146"
Korba: Campa Record 11
BB: Campa SR
Manetki, przerzutki i kaseta: Sram Red-Red ;-)
Linki: PC + Jagwire (beda zmienione na alu)
Hamulce: KCNC C7
Kiera: Token
Sztyca: Ritchey/Canyon
Mostek: Ritchey
Siodlo: Smud
Pedaly: Xpedo Thrust "195g"
Zapozyczone kola: Alex 440sl
Koszyki: Smud

Waga na tch kolach 6126g

#2 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 03 lipiec 2011 - 20:59

1415chris, moja wymarzona rama - kiedyś też sobie kupię slxa Canyona :) Prosty, piękny, wizualnie nawet nie rzuca się w oczy, że taki duży rozmiar. Jak dasz wysoki stożek, będzie wyglądał przepięknie!

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 lipiec 2011 - 21:18

Ja potrzebuje gorna 585, a ze Canyon jest krotki stad taka rozmiarowka. Poza tym nie lubie deptac butami po przedniej oponie :)
Stozki oparte o kaloryfer na 2-gim zdjeciu ;-)

#4 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 03 lipiec 2011 - 21:29

Myślałem, że trochę większa, bo przy 58 miałem 565. Zwróciłem uwagę na obręcze - dokup jakieś naklejki na nie, żeby ożywić trochę rower i wrzuć zdjęcia na jakimś jednolitym tle, żeby go bardziej wyeksponować :)

Podoba mi się - wizualnie i osprzętowo. Waga też robi wrażenie :)

#5 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 lipiec 2011 - 23:02

1415chris, ile masz wzrostu?

#6 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 03 lipiec 2011 - 23:29

Waga też robi wrażenie :)

Oj tak....
Pytanko z czystej ciekawości o koszyki: czy one w ogóle są w stanie utrzymać bidon 0.75 (pełny naturalnie) ?

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 04 lipiec 2011 - 00:22

1415chris, ile masz wzrostu?

188cm, tak mi w dowodzie napisali ;-)

Pytanko z czystej ciekawości o koszyki: czy one w ogóle są w stanie utrzymać bidon 0.75 (pełny naturalnie) ?

Z pelnym 0.5l zero jakichkolwiek problemow. Bede kupowal do nich 750ml ale nie widze powodow zeby nie daly rady.
Wbrew mizernej wadze 5g sa sztywne i trzymaja bidon (z racji swojej lejkowatosci) duzo lepiej niz inne koszyki karbonowe jakich uzywalem. Przy nawierzchni ala tarka gdzie wszystko wibruje jak stara pralka Frania, czasami bidony wyskakiwaly jak z procy.
Tu jedynie moze byc problem z ich wyciagnieciem :lol:

#8 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 04 lipiec 2011 - 00:32

1415chris koszyki wyglądają bardzo delikatnie, stąd moje pytanie.
Rower klasa, ramy Canyon-a są proste i ... piękne, do tego ten czarny kolorek. Wrzucaj zdjęcia z docelowymi kółkami ;-)

#9 ziele477

ziele477
  • Użytkownik
  • 192 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipiec 2011 - 05:25

miałem taki koszyczek, jak już się bidon (0.75) włożyło to aby go wyciągnąć trzeba było się zatrzymywać. No chyba że poprawili ten problem, gdyż miałem wersję z początku produkcji.
Rower bardzo fajny taki stealth look mi osobiście odpowiada. Czekamy na foty ukończonego dzieła.

#10 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 04 lipiec 2011 - 10:13

Z tego typu koszyczków bidon wyciągamy ruchem lekko "wykręcającym" , nie ciągniemy na chama jak z innych, wtedy nie będzie problemu z wyjęciem.
Na szosę jak najbardziej się nadają ale w mtb to raczej większego bidonu niż 0,5 bym nie dawał.

Rowerek piękny, na nowych kółkach będzie czad :mrgreen:
1415chris, mam nadzieję że na LB też wystawisz, czemu nie dałeś sztycy od Smuda ?

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 04 lipiec 2011 - 18:39

wojtekmtb lb sie rozumie :!:

Jak nie naleze do zwolennikow marki Ritchey, to z ta sztyca nie jest zle. Przede wszystkim offset i UD mat carbon. Co prawda wazy swoje 143g ale po usunieciu napisow "Ritchey" wyglada ladnie :)

#12 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 lipiec 2011 - 19:52

Co prawda wazy swoje 143g ale po usunieciu napisow "Ritchey" wyglada ladnie :)

przy jakiej długości?

Waga całości naprawdę super, ale co do samej ramy, to mi osobiście w ogóle się nie podoba. jest po prostu nijaka, ani fajny kształt, ani kolor. Z wyglądu taki prosty, zwykły rowerek. No ale kwestia gustu

#13 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 04 lipiec 2011 - 20:51

Super rower, powiedz gdzie można kupic takie koszyki?

#14 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 04 lipiec 2011 - 21:51

przy jakiej długości?

Waga całości naprawdę super, ale co do samej ramy, to mi osobiście w ogóle się nie podoba. jest po prostu nijaka, ani fajny kształt, ani kolor. Z wyglądu taki prosty, zwykły rowerek. No ale kwestia gustu

300mm
No coz, sa gusta i gusciki, gdybym lubowal sie w "kolorowych" rowerach zapewne taki bym poskladal. Mnie osobiscie podoba sie minimalistyczna czern.

Koszyki:
TUTAJ

#15 frixfrot

frixfrot
  • Użytkownik
  • 382 postów
  • SkądVarsovia

Napisano 05 lipiec 2011 - 07:50

Też rozważałem zakup tej ramy, ale po obejrzeniu paru na żywo w Hiszpanii, stwierdziłem, że to nie moja bajka (Aero już prędzej). Ale zakupu gratuluję, bardzo rozsądna inwestycja.

#16 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 lipiec 2011 - 18:21

..... a tak wyglada ze stozkami:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Sciagnalem owijke, bo przyszlo wymienic, jeszcze nieuzywane pancerze Jagwire na alu Niro. Wraca ta sama Cinelli cor, tzn nowa, bo ta owijka nadaje sie tylko do jednego owiniecia. Sciagniecie bez jej uszkodzenia jest chyba niemozliwe, jest bardzo delikatna.
Ale za to bardzo mila w dotyku, zapewnia wystarczajacy komfort, no i ta waga...
Pancerze robia wrazenie, wraz z PC zestaw okablowania wazy niecale 94g.

Co do kolek, to tylko wrazenia z zaplatania: przednie bardzo ladnie z w miare rownym naciagiem, powierzchnia hamujaca z jednej strony z mikro wypustkiem, ktory jednak wylapuje sie przy finalnym wykonczeniu. Zobaczymy czy podczas hamowania bedzie to uciazliwe...?
Z tylem bylo wiecej zabawy, alu tu winnym byla szprycha/nypel. W pewnym momencie nie dalo sie dalej nakrecic nypla. Skonczylo sie cienciem szprychy. Po wymianie wszystko elegancko.

Jak w praktyce, to sie zobaczy.

Waga kolek: 1121.3g
Calosc 5669.8g + misc (koszyki + sruby, chain deflector, klej).

#17 dajcie mi góry

dajcie mi góry
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 lipiec 2011 - 21:31

rowerek niesamowity, mógłbyś dać jakąś pełniejszą specyfikacje tego co do tej ramy dołożyłeś? Zwłaszcza jeśli chodzi o koła bo nie ma bliższych zdjęć, a ciekaw jestem co to jest...
łańcuch jeśli się nie mylę KMC dobrze Ci chodzi z Campą?

a zaplot?
no daj jakieś zdjęcie kół bo sam kombinuje żeby jakieś fajne złożyć i właśnie się wacham co do szpych i zaplotu, a waga wyszła Ci świetna.

#18 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 14 lipiec 2011 - 21:41

Koła a koła. Te nowe koła dają maszynie nieziemski wygląd! Super!!!

#19 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 14 lipiec 2011 - 21:44

To co w ramie jest w poscie nr1 :)

Co do kol, to:

Obrecze light china 49mm, piasty bikehubstore (gdzies robione na tajwanie), szprychy mac 424, nyple sapim polyax.

Lancuch to KMC sl. Dziala wysmienicie z recordem, tak jak i z innymi korbami, ktorych uzywalem/uzywam z tym lancuchem (w trzech rowerach, 2 szosy i mtb).

#20 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 14 lipiec 2011 - 22:36

Jak waga poszczególnych składników kół jak i całości?