Skocz do zawartości

Zdjęcie

Regeneracja

87 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawe³

Pawe³
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • Skądwrocław

Napisano 19 kwiecień 2008 - 01:53

Witam,to mój pierwszy wpis na forum,więc jeśli poruszę temat, który był już opisywany to proszę tylko o odesłanie we właściwe miejsce :)
Moje pytanie dot. regeneracji po wyczerpującym treningu.
Czy macie jakieś swoje sposoby jak się dość szybko zregenerować???
Ja czasami potrzebuję około 2-3dni.Dodam,że kolarstwo uprawiam amatorsko od około 2 lat, moją kondycję oceniam na 4.
Dziękuję za pomoc.

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 kwiecień 2008 - 06:46

Po cięzkim treningu można chlapnąć coś ala Maxim recovery, do tego spora ilość płynów (mineralna np. - małymi łykami), następna ważna rzecz to sen. Wyśpisz się i na drugi dzień możesz zapalać na kolejny trening tylko nieco lżejszy, taki powiedzmy rozjazd po tym mocniejszym treningu.

#3 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 19 kwiecień 2008 - 06:49

Raz w tygodniu wygrzewam się w saunie. Po wyjściu z sauny jestem bez sił, ale za to na drugi dzień ... :lol:
Poza tym w tygodniu tylko 2-3 treningi robię mocniejsze, a 2-3 zdecydowanie słabsze. Dwa dni całkowity luzik. W takim systemie nie zdarza mi się, żebym potrzebował 2-3 kolejne dni na regenerację. Młodsi potrzebują jeszcze mniej czasu na odpoczynek, wniosek ... Paweł musisz nieźle katować :-P

pozdro horny

#4 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 19 kwiecień 2008 - 07:34

ja po treningu siekam browara ale 1!:)jest to dla mnie obry izotonik i lepiej sie spi

#5 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2008 - 08:17

Sposobów na skuteczną regeneracją po treningu/wyścigu jest mnóstwo, wszystko zależy od czasu i pieniędzy.
Pewne jest to, że jak najszybciej po treningu (do ok. 1h max) należy zjeść sporo węglowodanów. Bezpośrednio po zejściu z roweru można wypić 50g glukozy rozpuszczonej w jakimś płynie. Cukry proste, wchłaniają się od razu. Równie dobry jest jakiś napój recovery (np. wspomniany maxim). A potem normalny posiłek, tj. ryż, makaron, kasza z dodatkami. Odradzam jedzenie czegokolwiek ciężkostrawnego, a najbardziej typowo polskich obiadków typu ziemniaki, mięsko i surówka. Po czymś takim na pewno szybciej się nie będziemy regenerować, żołądek potrzebuje na strawienie czegoś takiego sporo energii i ok. 8h. Lekkie rzeczy wchłaniają się w 1h.

Dalsze postępowanie to np. gorąca i długa (ok. 30min) kąpiel, która rozluźniająco wpływa nie tylko na mięśnie, ale i na napięcie psychiczne. Po kąpieli, kiedy mięśnie są rozgrzane, możemy zrobić sobie automasaż. Jeśli nas stać, to oczywiście najlepszym wyjściem będzie wybranie się do gabinetu masażu. Jednak gdy robimy to sami, to dobrym wyjściem jest użycie do tej czynności maści tonizującej mięśni, np. używanych przez wielu kolarzy produktów firmy Sixtus o charakterystycznym, świerkowym zapachu.

O zaletach sauny wspomniał już Horny. Ze swojego doświadczenia mogę również polecić takie formy odnowy jak bicze szkockie (naprzemienne polewanie całego ciała to zimną to gorącą wodą pod ogromnym ciśnieniem) oraz jacuzzi.

Rozciąganie po wysiłku też jest dobrą formą regeneracji mięśni. Dobrze zastosowany stretching pozwala zmniejszyć napięcie mięśniowe oraz zwiększyć ich elastyczność.

Sen to podstawa, wspomniał już o tym Malik. Po ciężkim treningu powinno się spać nawet 10h. Oczywiście zależy od organizmu, ale 8-9 to takie rozsądne minimum. Oczywiście wraz z wiekiem człowiek potrzebuje mniej snu.

Kolarze zawodowi do regeneracji używają legalnych (zazwyczaj) środków dostarczanych drogą dożylną. Są to witaminy, minerały, aminokwasy itp., które wchłaniają się dużo skuteczniej niż te dostarczane doustnie w postaci tabletek/kapsułek. Wchłanialność tych pierwszych wynosi ok. 80-90%, a tych drugich 20-30%. Jeżeli jednak dostępu do takiego sprzętu nie mamy, to z powodzeniem możemy stosować kapsułki, np. aminokwasy rozgałęzione BCAA (ochrona włókień mięśniowych przed rozpadem) i inne suplementy.

Istnieje jeszcze bardzo dużo nowoczesnych metod regeneracji. Przykładowo, używa się specjalnych aparatów do oddychania, które regenerują mięśnie odpowiadające za oddychanie. W końcu one też się męczą, a ich dobra forma jest czasami ważniejsza niż mięśni. Są też podkolanówki, które zakładając po wysiłku powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych i łatwiejszy przepływ krwi w kierunku dosercowym. Ostatnio modna stała się też elektrostymulacja, czyli stosowanie impulsów elektrycznych do sztucznego pobudzania mięśni w określonym celu, m.in. ich szybszej regeneracji.

Metod jest więc bardzo wiele, najlepiej jednak spróbować ich jak najwięcej, a potem wypracować sobie własny wzorzecz skutecznej regeneracji. W końcu każdy z nas jest inny :)

#6 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 postów
  • SkądWielkopolska/Bralin

Napisano 20 kwiecień 2008 - 20:19

Polecam jeszcze starą metodę, po treningu i kąpieli położyć się na plecach nogi oprzeć wysoko na ścianie żeby krew odpłynęła tak przez 20sekund, następnie stanąć na nogach, powtórzyć kilka razy .Można powtórzyć przed snem .Pozdrawiam ;-)

#7 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 21 kwiecień 2008 - 17:42

http://www.ambulans....7_mmHg__męskie_

Spójrzcie w link powyżej, są tam podkolanówki, których również można używać podczas podróży. Działają podobnie jak unoszenie nóg do góry :)

#8 jesion

jesion
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 21 kwiecień 2008 - 19:00

Ja od razu po treningu stosuje stretching (półprzysiady w bok itp.), później jem coś lekkiego no i po wzmożonym treningu wysypiam się trochę bardziej niż zwykle. Na kolejny dzień znów jestem gotowy do wyzwania 8-) ... o ile pogoda dopisze :-D

#9 morbiass

morbiass
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądLubartów

Napisano 21 kwiecień 2008 - 19:39

a ja mykam na saune i basen, a potem to ju¿ blogi sen.. ;-)

#10 pit

pit
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądBaLi, Kielce

Napisano 21 kwiecień 2008 - 21:05

Moje pytanie dot. regeneracji po wyczerpującym treningu.
Czy macie jakieś swoje sposoby jak się dość szybko zregenerować???
Dziękuję za pomoc.

Witaj,
Do powyzszych bardzo dobrych porad chcialbym dodac swoje pare groszy.
Regeneracja zaczyna sie ... przed jazda - musisz miec odpowiednie zapasy energii (najedzony) a takze wody w organizmie i przy sobie w bidonach. Przy ciezkim treningu zdecydowanie izotoniki a nie woda.

Po glownej czesci ciezkiego treningu obowiazkowo rozjezdzenie 5-20 minut, lekkie krecenie z niezbyt wysoka kadencja.
Nastepnego dnia po bardzo ciezkich treningach dobrze robi bardzo lekka 1h przejazdzka przy tetnie ponizej 60%.

#11 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 19 maj 2008 - 14:22

Witam, faktycznie bicze szkockie są całkiem dobre, sam tez stosowałem, mam pytanie czy ktoś stosuje z Was okłady z lodu, czy z dają one jakiś efekt?
pozdrawiam!

#12 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 19 maj 2008 - 20:19

Na mnie działa najlepiej kombinacja:
- odpowiednie odżywianie (także przed treningiem - np. banan godzinę przed)
- odpowiednia rozgrzewka przed i "dogrzewka" po treningu (wolniejsza jazda, może spokojny bieg + ćwiczenia rozciągające)
- po treningu węglowodany + białko
- no i ważny jest też odpowiedni plan treningowy

Tylko są to straszne ogólniki, inaczej wygląda regeneracja u kogoś kto jeździ/trenuje 3 razy w tygodniu, a inaczej u kogoś, kto ma dwa treningi w ciągu dnia.

Jak często jeździsz w tygodniu i jak dużo?

#13 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 19 maj 2008 - 20:46

przeważnie jeżdżę 4 razy w tyg., ale w tym sezonie niestety wyszły mi po 2 trening w tyg, po przejechani ok 60 km, musiałem odpoczywać 2 dni i to samo po kolejnym treningu 83 km, obydwa treningi w średnim tętnie ok 158, ogólnie z regeneracją bardzo słabo... :-/

#14 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 20 maj 2008 - 11:23

zrycio: Zaczął bym od zastanowienia się co jesz przed treningiem, czy pijesz/jesz wystarczająco podczas treningu, czy odpowiednio się odżywiasz po treningu. Druga przyczyną może być, że jeździsz przy zbyt wysokim tętnie, jeśli tak to tylko zbędnie się zajeżdżasz, taki trening nie wiele daje po za wycieńczeniem organizmu, jeśli trening trwa ponad 2h to puls powinien być w granicach 70%-80% HRmax.

#15 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 20 maj 2008 - 15:11

pewnie masz racje spróbuje zmniejszyć intensywność treningów, choć wydaje mi się ze to może być powód złej diety po treningu, bo podczas treningów pije dużo wody, przeważnie robię mixture z glukozy oraz multiwitaminy z magnezem z odrobiną soli, a ostatnio po treningach nie dbałem zbytnio wagi do odżywiania się, bo najszczuplejszy nie jestem i nie chciałem zbytnio się objadać :-P, może to był powód słabej regeneracji?

#16 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 maj 2008 - 15:53

Nie tzreba az TAKIE wagi przykłądać do DIETY, podstawą jest tylko FAKT, zeby była UROZMAICONA :!: A moze to po prostu efekt pzretrenowania po prostu... :?: Taki po prostu KRYZYS, który moze sieprzytrafić każdemu...

Podstawą dla AMATORÓW jest SEN!!!! Sen jest najlepszym sposobem regeneracji BIERNEJ :!: Zadaj sobie pytanie ile czasu pzreznaczasz na sen i jak sięto ma do Twoich treningów :?:

Jakie masz inne obowiązki :?: Moze zbyt duża ilość codziennych prac, obowiązków a do tego zmęczenie treningiem powoduje szybsze WYPALENIE a nie dajesz rady zregenerować sił....

Stosujesz urozmaicony trening :?: Pod każdym względem.. Czy za każdym razem prawie, ze to samo, tak samo... Monotonia też mozę działac DEPRYUMUJACO...

Rozciągasz się po treningach :?:

Po treningach dobra jest gorąca kąpiel w połączeniu z automasażem...

#17 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 20 maj 2008 - 17:41

no faktycznie, po ciężkich dla mnie treningach często śpię trochę za mało tak z 7 godz.,
monotonii staram się raczej unikać, wybieram różne trasy o odmiennym ukształtowaniu terenu, rozumiem ze kąpiel z automasażem najlepiej zrobić od razu po treningu :-)

#18 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 maj 2008 - 18:02

Oczywiście, ze po treningu... :-P
Może nie tuż po samym treningu... dać sobie ochłonąć trochę, a potem do wanny wymoczyć się i wymasować...

Działanie:

wysoka temp. rozszerzy naczynia krwionośne a automasaż "odprowadzi" dość sporą cześć produktów przemiany materii z miesni! Pamietać należy, zeby masować w kier. serca... tak jakbyś wyciskał mięśnie, ruchem ślizgowym lub ugniatając :-P Wolnymi i spokojnymi ruchami wzdłuż kończyny...

Już nie piszę, że w kier, węzłów chłonnych i zgodnie zpzrebiegiem naczyń limfatycznych etc i takich tam innych "dupereli" bo i tak Ci to nic nie powie ;-)

po kąpieli można też połozyc siez nogami uniesionymi wyżej... np. na podłodze a nogami na łózku... przy zmęczeniu odczujesz ULGÊ w nogach :mrgreen:

#19 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 maj 2008 - 18:53

a od kiedy jezdzisz? jesli dopiero zaczales, to pewnie zbyt duzo i zbyt intensywnie. pamietam moj pierwszy rower na 50 urodziny. po 15 km ledwo dychalem. potem bylo coraz lepiej ale nim przejechalem 100 km, to minelo spoooro czasu. pozdr

#20 zrycio

zrycio
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądGorzów Wlkp.

Napisano 20 maj 2008 - 19:47

dziekuwa :-) Robert_Rybnik, bo właśnie techniki masażu za bardzo nie znałem :-P.
pozdro!
trenuje na szosie od 2 lat, ale przygotowanie zimowe do sezonu na trenażerze trochę było słabiutkie :-/

Dodaj odpowiedź