Jump to content

Photo

Regeneracja

87 replies to this topic

#41 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 May 2009 - 14:54

Tompoz a możesz to jeszcze dalej rozwinąć????

#42 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:01

Spotkałem sie ostatnio i to w kilku róznych źródłach z opiniami badaniami iż w temacie regeneracji powysiłkowej w zakresie odbudowy glikogenu czyli wykorzystanie okna 30 minutowego.......................................... że nalezy oprócz węgli ( czy winnej wersi węgle plus białko ) przyjać kofeinę. Kofeina przyspiesza odbudowę glikogenu powysilkową.

W związku ztym iż było to kilka źródeł niezależnych planuje stooswac to w mej praktyce.

Tompoz

#43 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 04 September 2009 - 10:22

czyli po treningu filiżanka kawy? ;)

#44 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:35

Na to wychodzi. Bym nie pisał gdybym zparu źródel o tym nie słyszał.

Tompoz

#45 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:50

Co do kofeiny Panowie - kofeina jest jak najbardziej OK ale nie ta zawarta w ziarnach kawy... nie pamiętam już dlaczego - ale kilka lat temu ktoś wytłumaczył mi dlaczego - a że był to dla mnie powiedzmy autorytet to go posłuchałem... prawda jest taka, że filiżanka kawy na mnie nie działa... sprawia, że fatalnie się czuję... natomiast kofeina pozyskiwana z innych ekstraktów działa ok...

co do okienka tompoz to chętnie bym wysłuchał większej ilości argumentów za włączeniem jej do okna węglowego? nie wiem w jaki sposób miała by przyspieszać sam proces odbudowy - jedyne co widzę to przyspieszenie transportu tego glikogenu do odpowiednich komórek poprzez utrzymanie wyższego tempa...
z tego co się orientuję chemicznie nie ma w czym pomagać... równie dobrym powodem dla mojego sposobu postrzegania tej sprawy mogło by być włączenie jej do okna białkowego...
daj namiar na jakieś źródło czytane?

#46 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:50

O kurczę, a ja od trzech dni jestem na odwyku kawowym. I co ja mam teraz robić ?
Tompoz, ale jak rozumiem to ta kawka tylko po wysiłku aby przyśpieszyć odbudowę glikogenu czy jak mu tam.

#47 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:52

Tak kofeina ma przyspieszać regeneracje w zakresie odbudowy glikogenu wczasie po wysiłku.

Tompoz

#48 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 04 September 2009 - 13:02

kiedyś obiło mi się o uszy,że kofeina wspomaga rozkładanie cukrów,a co za tym idzie przyspiesza ich wchłanianie, ale były to teorie mówione i nie ręczę za nie ;]

#49 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 04 September 2009 - 14:45

Arnoldzik, a co powiesz na cukierki KOPIKO? :D

#50 biczek

biczek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądKępno

Posted 04 September 2009 - 15:00

W zasadzie kofeina jest zarejestrowanym lekiem w Polsce jako lek analeptyczny czyli pobudzający głównie czynność ośrodka oddechowego i naczynioruchowego.
Kofeina i inne metyloksantyny (teobromina i teofilina) są inhibitorami fosfodiesterazy, a także antagonistami receptorów adenozynowych. Zwiększają przez to stężenie cAMP w komórce co prowadzi do zwiększenia jej aktywności, oraz znoszą hamujący wpływ adenozyny na czynność OUN, działając ośrodkowo pobudzająco.
Kofeina działa na korę mózgu, ośrodki autonomiczne układu nerwowego oraz mięśnie prążkowane (--->i tu wydaje mi się ze przyspieszy regenerację glikogenu) działa również na ośrodek przemiany materii i termoregulacji ( podnosząc temp) a na mięsień sercowy dodatnio inotropowo (wpływ na kurczliwość komórek mięśnia sercowego) ale także diuretycznie--- informacje z Chemii leków 2006 (Zając Pawełczyk)

Nie mam teraz dostępu do książki z farmakologii więc dokładniej tego nie mogę sprawdzić, ale wydaję mi się ze przez "efekt pobudzenia" może działać korzystnie na organizm po trenigu... ale i tak najlepiej przeprowadzić próby epiryczne :P

#51 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 04 September 2009 - 15:02

a po kawie jakis magnez :D?

#52 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 17:25

Arnoldzik, a co powiesz na cukierki KOPIKO? :D

Właśnie tak, Ty jednak wiesz co Arnoldziki lubią najbardziej. 8-)

#53 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • Skąd3City

Posted 06 September 2009 - 00:31

[quote name="Tompoz"]Spotkałem sie ostatnio i to w kilku róznych źródłach z opiniami badaniami iż w temacie regeneracji powysiłkowej w zakresie odbudowy glikogenu czyli wykorzystanie okna 30 minutowego.......................................... że nalezy oprócz węgli ( czy winnej wersi węgle plus białko ) przyjać kofeinę. Kofeina przyspiesza odbudowę glikogenu powysilkową.

W zeszlym roku zostaly opublikowane badania australijskich naukowcow na ten temat. Po krotce udowodniono, iz w rzeczywistosci kofeina wspomaga przyswajanie weglowodanow i odpowiednia jej dawka moze zwiekszyc odbudowe glikogenu w przeciegu czterech godzin az o 60% w porownaniu do identycznej suplementacji pozbawionej kofeiny. Problem w tym , iz podczas doswiadczenia zawodnikom wazacym 70kg podawano dawke 560 mg cofeiny co odpowiada okolo 5-6 filizankom kawy, dawce ktorej w w praktyce nie radze nikomu stosowac :)

ponizej link do strony angielskojezycznej z wieszka iloscia informacji
http://www.velonews..../after-exercise

#54 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 September 2009 - 07:27

Znalazłem to badanie "High rates of muscle glycogen resynthesis after exhaustive exercise when carbohydrate is coingested with caffeine" i bardziej obszerny opis na polskim blogu Michała Maciejewskiego. http://my.opera.com/...ina-weglowodany
Kofeine można kupic solo w tabletkach na przykład.

#55 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 06 September 2009 - 19:00

Blog kolegi Michała czytałem swego czasu............................. to taka mała encyklopedia piguła gdzie wszystko jest w jednym miejscu. Polecam ten blog do przeczytania wszystkim.

Tompoz

#56 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2,692 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 September 2009 - 15:37

dorzuce trzy ciekawostki posrednio zwiazane z tematem :) o ile pierwsza i druga to pewnie nic nowego, o tyle trzecia moze coniektorych zaskoczyc :P

1. http://kopalniawiedz...racja-7523.html

2. http://kopalniawiedz...sport-6417.html

3. http://kopalniawiedz...-krwi-8194.html

#57 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 08 September 2009 - 16:03

Czytałem o tych burakach już kiedyś. Próbowałem nawet sok z buraków stosować...ale po dwóch dniach nie mogłem więcej tego pić..a był to burak z jabłkiem. Wole barszczyk albo tarte :mrgreen: Z drugiej strony słyszałem czasem jak się o kimś mówi "burak z niego ale krzepę ma" :lol: Coś w tym jest ;-)

#58 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 September 2009 - 07:05

Ja od 3 treningów w "okienku glikogenowym" dorzucam 200mg kofeiny i odczucia są pozytywne. Tak po siłowni jak i po jeździe na rowerze. Dodam, że jak dla mnie 200 mg jest maksymalną jednorazową dawką bo po większej czuję się źle i mam "mętlik w głowie"

#59 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 11 September 2009 - 08:24

Ja od 3 treningów w "okienku glikogenowym" dorzucam 200mg kofeiny i odczucia są pozytywne. Tak po siłowni jak i po jeździe na rowerze. Dodam, że jak dla mnie 200 mg jest maksymalną jednorazową dawką bo po większej czuję się źle i mam "mętlik w głowie"

W postaci tabletek kofeinowych z apteki czy w postaci aromatycznej kawki ?

#60 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 September 2009 - 14:54

Tabletki

Reply to this topic