Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła gotowe firmowe

1149 odpowiedzi w tym temacie

#1061 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marzec 2019 - 14:52

"Możliwość ewentualnej wymiany pękniętej obręczy." - w Maviku, przy polskim dystrybutorze? Zapomnij.

Chcesz mieć łatwość serwisowania, wybierz koła składane. Nie będziesz do nikogo uwiązany.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1062 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądOlkusz/Kraków/Mielec

Napisano 08 marzec 2019 - 14:57

Nie zdawałem sobie sprawy że to takie skomplikowane. Czy rozcentrowana obręcz lub pęknięta szprycha również będzie problemem do naprawienia w "piwnicy"? 

#1063 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marzec 2019 - 21:41

Nigdy nie masz gwarancji, ale serwisowanie kół składanych jest zawsze prostsze. Z dużym prawdopodobieństwem łatwiej będzie też Tobie znaleźć części zamienne za X lat.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1064 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marzec 2019 - 21:49

Nie zdawałem sobie sprawy że to takie skomplikowane. Czy rozcentrowana obręcz lub pęknięta szprycha również będzie problemem do naprawienia w "piwnicy"? 

Jak kupisz mavica, lub campagnolo/fulcrum z zaplotem 3G to zapomnij. Nawet w serwisie tego dobrze nie zrobią. Jak kupisz wylajtowane, typu 18 szprych przód to również prawdopodobnie sam tego nie zrobisz. Klasyczny zaplot min 20/24h to masz już w miarę szanse aby samemu wycentrować/wymienić szprychę (zakładam że w budowie kół nie masz doświadczenia)

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#1065 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 11 marzec 2019 - 09:22

Dzięki za opinię nt kół systemowych. Możliwość samodzielnej naprawy obręczy lub wymiana szprychy były dla mnie największa obawą przy wyborze systemowe/składane. Marzą mi się Mavici. Znalazłem taki zestaw Mavic Ksyrium z 2017 roku (wtedy zaplot był 20/24):

https://www.cycology...5-para-p321873/

Mavici te wydają się być bardzo solidne jednak ewentualna naprawa w przyszłości obręczy i szprych opierając się na waszych sugestiach wydaje się być trudna (szczególnie w warunkach domowych lub w prowincjonalnym serwisie).

Wśród składaków znalazłem coś takiego:

https://fitwheels.eu...-1590g-p-8.html

Mam jednak wątpliwośc czy aby DT swiss 350 jest odpowiednią piastą do szosy. Dobry to będzie wybór czy macie coś bardziej odpowiedniego dla mnie?

#1066 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 06:25

Możesz rozwinąć te wątpliwości co do DT 350?

#1067 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 08:14

Jak kupisz mavica, lub campagnolo/fulcrum z zaplotem 3G to zapomnij. Nawet w serwisie tego dobrze nie zrobią.

Tyle że za każdym razem jak kupiłem koła składane to musiałem bujać się z dociąganiem. A Campagnolo Zonda po 30000km śmigają jak po zakupie.

Trzeba samemu zdecydować ;)

• Jedi23 i mutos lubią to

#1068 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 12 marzec 2019 - 08:51

Przymierzam się do zakupu drugiego zestawu kół i zastanawiam się nad No Limited. Ktoś używa i mógłby się wypowiedzieć?

#1069 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 09:21

Możesz rozwinąć te wątpliwości co do DT 350?

Wg mnie DT swiss 240/350 są bardzo wytrzymałymi piastami. W swojej budowie sa bardzo proste. Dzięki prostocie bardzo łatwo wykonać podstawowe czynności serwisowe jak np czyszczenie i smarowanie systemu Ratched. Proste nie zawsze znaczy dobre. Wg mnie prosta budowa pozwala tym piastom na bardzo uniwersalne zastosowanie. Jeżeli chodzi o MTB - na pewno wybrałbym Dt swiss z ratchedem bo system ten jest bardziej efektywny do przenoszenia dynamicznie zmiennych momentów. W szosie 18/36/54 zębów na bębenku ciągle ślizgających się po sobie z tarciem jakie wywołane jest dwoma solidnymi sprężynami nie jest (wg mnie) konieczne - rozwiązanie to zwyczajnie wprowadza dodatkowy opór w piaście obniżając jej całkowitą sprawność. Druga sprawa to sławetne serwisowanie bębenka bez narzędzi. Dobry chwyt marketingowy ale raczej nie jest to zaleta w wypadku piasty rowerowej.

Oczywiście to jest  tylko moje subiektywne zdanie.

• Bzyk lubi to

#1070 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 marzec 2019 - 09:50

Tyle że za każdym razem jak kupiłem koła składane to musiałem bujać się z dociąganiem. A Campagnolo Zonda po 30000km śmigają jak po zakupie.

Trzeba samemu zdecydować ;)

Jeżeli musiałeś dociągać składane koła to zostały źle zrobione i tyle. 

Campanolo/Fulcrum to bardzo dobre koła a zaplot G3 jest bardzo mocny i robi sztywne koło. Jedyna wada: urwana szprycha = najczęściej kończy się to nowym kołem

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#1071 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 12 marzec 2019 - 09:51

A czemu prostota i brak specjalistycznych narzedzi nie jest zaleta w serwisowaniu piast rowerowych?

#1072 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 10:01

Nie dla każdego to zaleta. Niektórzy jeżdżą z dziurawą dętką do serwisu 😉

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#1073 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 10:04

Opory bębenka to dopiero chwyt marketingowy. Nie wiem jak Wy, ale ja większość czasu na rowerze pedałuję.

• thomasz lubi to

#1074 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 10:16

A czemu prostota i brak specjalistycznych narzedzi nie jest zaleta w serwisowaniu piast rowerowych?

Tak jak napisałem prostota w budowie sprawiła, że piasta jest uniwersalna. Ratchet jest dobrym rozwiązaniem, szczególnie w MTB. W szosie myślę że zapadki są jednak lepsze.

Mocowanie kapy na wcisk i przeświadczenie, że zejdzie ona bezproblemowo z ośki (podobnie zresztą jak sam bębenek) jest słuszne tylko jeżeli będziemy to robić wystarczająco często tak aby części nie zapiekły się. Z drugiej strony częste zdejmowanie bębenka i kap będzie powodować coraz luźniejsze połączenie i coraz trudniej będzie utrzymać solidne szczelne połączenie.

#1075 mutos

mutos
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 10:22

Opory bębenka to dopiero chwyt marketingowy. Nie wiem jak Wy, ale ja większość czasu na rowerze pedałuję.

Nie chcę być złośliwy, ale idąc tym tokiem myślenia możesz zrezygnować ze sprzęgła całkowicie. Piata lżejsza, sztywniejsza i trwalsza będzie.

#1076 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 19:07

Torowcy już dawno zrezygnowali.

#1077 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 00:03

Panowie koła: DT Swiss RR 21 DICUT - ktoś może używa ich dłużej? jak z jakością i trwałością tych kół?

Tak patrzę tutaj na recenzję i komentarze - gdzie gość pisze, że po 2000 milach zużycie obręczy

Warto czy jednak lepiej iść w składaki np. na Kinlinach, bitexach itd.

#1078 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 06:00

Rr21 mam od stycznia 2015. Pod koniec 2018 kupiłem dopiero drugi komplet składanych (fanaberia). Przez 3 pełne sezony zrobione tylko smarowanie ratcheta. Nic więcej. Do tej pory mam je na zapasie. Dobre koła.

#1079 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 09:58

To teraz pytanie,

Fulcrum Racing Quattro Carbon vs No-Limited Race 50?

Gotowe czy składane?

#1080 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 10:16

Rr21 mam od stycznia 2015. Pod koniec 2018 kupiłem dopiero drugi komplet składanych (fanaberia). Przez 3 pełne sezony zrobione tylko smarowanie ratcheta. Nic więcej. Do tej pory mam je na zapasie. Dobre koła.

Rozumiem, że piasty w tych kołach to DT240s lub konstrukcja bazująca na tym modelu? Jak wygląda temat serwisowania i dostępności np. zamiennych szprych? czy jest to standardowa szprycha do dostania czy specyficzna tylko od DT?

Dodaj odpowiedź