Skocz do zawartości

Napoje izotoniczne

536 odpowiedzi w tym temacie

#221 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 22 luty 2013 - 16:39

SaxoBank używa przynajmniej wg. reklam na ubraniach supli SISa. Być może to ichniejszy izotonik z dodatkiem BCAA.

Akurat już na TdP Saxo Bank używał produktów Etixx.

#222 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 luty 2013 - 08:25

Białko podczas treningu też ma swoje uzasadnienie i stosuje je taka marka jak Accelerade w swoich izotonikach i żelach. Swojego czasu sponsorowali jakieś grupy więc może tego specyfiku poszukujecie?

#223 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 24 luty 2013 - 11:34

trochę w temacie:
ostatnio dostałem katalog Natrend i co mnie zadziwiło izo polecają do wysiłku max 1h a na dłużej zalecają hipotoniczne. To jak to jest bo całe życie myślałem że właśnie izo na długie treningi najlepsze.

#224 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 24 luty 2013 - 13:14

Białko podczas treningu też ma swoje uzasadnienie i stosuje je taka marka jak Accelerade w swoich izotonikach i żelach. Swojego czasu sponsorowali jakieś grupy więc może tego specyfiku poszukujecie?

Emil - bardzo zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź - możesz ją rozwinąć ?
albo podać jakieś źródła do poczytania ?

#225 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 luty 2013 - 20:54

http://www.pacifiche...el-product.html
W zakładce studies jest sporo informacji na ten temat ;-)

#226 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 marzec 2013 - 21:21

Do tej pory jeździłem na ISOSTARZE.

Chciałem kupić ActivLab HOT Sport Drink, ale u nas w sklepie był tylko o smaku wiśniowym (?), więc nie wziąłem.

Żeby nie wyjść z pustymi rękami kupiłem puszkę Xpower Flash XT, czyli isotonic energy drink AminoStar-a.

Szczególnie liczę na to "energy" :-D
Jeszcze nie próbowałem - jak spróbuję to coś napiszę.

Przejrzałem temat i chyba nikt nie pisał o prostym napoju, dobrym do bidonu:
odgazowana Coca-Cola (stosuję też biedronkową Colę Original) + woda mineralna wysokozmineralizowana w stosunku 1:1.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#227 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 16 marzec 2013 - 21:35

Chciałem kupić ActivLab HOT Sport Drink, ale u nas w sklepie był tylko o smaku wiśniowym (?), więc nie wziąłem.

Nie zawsze tak jest, niestandardowe smaki są złe, kupiłem Nutrend Isodrinx o smaku jabłkowym, i jest dużo lepszy od pomarańczowego.
A co do Activlab to polecam Iso Active bardzo dobry izotonik.

#228 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 marzec 2013 - 21:40

Nie zawsze tak jest, niestandardowe smaki są złe

Nie przeczę, ale bałem się niesprawdzonych rzeczy.
A w końcu wyszło na to, że sam będę sprawdzał całkiem nowy izotonik (nie był jeszcze o Xpower Flash XT w temacie). :-D

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#229 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 17 marzec 2013 - 10:22

Również polecam Iso Active od Activlaba. O wiele lepszy od Hot Sport Drink :)
A co do coli + wody to również stosuję, ale kupując tanie cole uważajcie, żeby kupować te z cukrem na trening, bo wiele ma aspartam czy inny słodzik... A chodzi przecież o energię na trening, a nie smak ;)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#230 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 marzec 2013 - 21:42

Ja polecam w zimie 50g miodu + 10g czystej leucyny na litr. W lecie jeszcze szczyptę soli, a na wyścig nawet ciut więcej miodu.

#231 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 marzec 2013 - 12:11

Odpuszczam HOT - barwniki barwią bidony, sód jest dostarczana pod postacią chlorku sodu i smak jest mało przyjemny. Ostatnio kupiłem OLIMP Iso Plus - fakt droższy, ale nie czuć posmaku soli, pomimo że w składzie jest chlorek sodu to jeszcze jest również cytrynian sodu, a potas dostarczany jest nie jak w HOT jako chlorek potasu, ale jako wodorofosforan potasu.

robo, Xpower Flash XT faktycznie zawiera sporo sodu (i magnezu), dość mało potasu - daj znać jakie wrażenia smakowe.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#232 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 18 marzec 2013 - 12:13

I dodam jeszcze plus Iso Active - wersja w saszetkach wychodzi taniej niż w pudle, więc można wrzucić do kieszonki 2 saszetki i rozrobić na trasie podczas postoju ;)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#233 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2013 - 12:51

Ostatnio kupiłem OLIMP Iso Plus - fakt droższy, ale nie czuć posmaku soli, pomimo że w składzie jest chlorek sodu to jeszcze jest również cytrynian sodu, a potas dostarczany jest nie jak w HOT jako chlorek potasu, ale jako wodorofosforan potasu.

Też polecam. Na Alledrogo można kupić puszkę 700g za 25,02 zł z przesyłką albo opakowanie 1505g za 43,20 zł. Taniej już się chyba nie da, nawet lokalne sklepy "dla pakerów" mają drożej. Radziłbym tylko uważać na smak "Tropic Blue", który ma w składzie błękit brylantowy (E133). Ja tam niczego barwionego na niebiesko (i kolory pokrewne - zielony, fioletowy, itd.) staram się nie spożywać.
Na dłuższą metę Isostar, co prawda dla mnie najsmaczniejszy, wychodzi trochę za drogo...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#234 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądPL

Napisano 18 marzec 2013 - 14:31

Mam pewne wątpliwości co do zakupu paliwa na przyszły sezon, dlatego podzielę się z wami swoimi rozkminami, może wyjaśni mi ktoś też pewne kwestie (liczę na ciebie prozor :lol:).

Z definicji napój izotoniczny to taki, którego głównym zadaniem jest nawadnianie i dostarczanie organizmowi utraconych wraz z potem elektrolitów i witamin. Napój taki charakteryzuje się ciśnieniem osmotycznym zbliżonym do płynów ustrojowych człowieka, dlatego składniki możliwie najszybciej trafiają do krwi. Niejako funkcją drugorzędną jest dostarczanie energii, która w przypadku izotoników pochodzi z cukrów prostych.

Czy spożywanie w trakcie treningu/wyścigu wyłącznie cukrów prostych nie prowadzi na dłuższą metę do hipoglikemii? Rozumiem, że mając w perspektywie wyścig 1xx kilometrów trzeba zadbać o węgle złożone w trakcie wysiłku- batony, żele itp. Częstym (i dobrym) rodzajem takich węgli jest maltodekstryna. Węglowodan ten występuje często w odżywkach typu carbo stosowanych przez kulturystów po treningu jako pierwsza faza regeneracji, podobnie robią kolarze/inni sportowcy wytrzymałościowi po wysiłku. Oczywiście może też być gainer ale nie o to mi chodzi.

Po prostu: dlaczego niektórzy narzekają, że "Carbonox z Olimpu rozpuszczony ze stężeniem 5-10% w wodzie to nie izotonik". Dla mnie np. dostarczanie elektrolitów nie ma większego znaczenia, zdrowa dieta, ewentualnie suplementacja przeznaczonymi do tego suplami i nie grozi mi zbyt niski poziom któregoś z istotnych składników. Czy mając w perspektywie długi (powiedzmy, że powyżej 2h) wysiłek nie będzie lepszym rozwiązaniem spożywanie napojów zawierających zarówno węgle proste jak i złożone? Jest dużo tego typu odżywek, np. podany już Carbonox, do tego Maxcarb Treca i inne.

Chwalone tutaj przez wielu izotoniki oparte są w przeważającej większości na cukrach prostych, wg mnie dłużej, niż 2h się na tym nie da rady ścigać. Pijąc takie izotoniki, trzeba sięgać po żele i batony z węglami złożonymi, żeby zapobiec hipoglikemii.

Stąd wniosek: czy nie lepiej będzie pić napoje oparte o carbo? Wtedy dostarczamy zarówno cukry, które szybko trafiają do krwi, jak i węgle, które będą trawione przez dłuższy czas. Osobiście dodaję jeszcze BCAA.

Czy w moim rozumowaniu jest gdzieś błąd?

#235 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2013 - 14:51

Creative, ja w sumie jeżdżę większość treningów na węglowodanach witalmaxa (saszetka na bidon) i jeździ mi się bardzo dobrze. Izotonik idzie tylko w bardzo upalne dni, gdy po prostu węgle robią się dla mnie za słodkie. Do węgli potas i magnez też dorzucili, z niedoborem ani odczuwaniem ich braku nigdy problemu nie miałem więc nie planuję zmiany przyzwyczajeń.

#236 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądPL

Napisano 18 marzec 2013 - 14:56

Ja mam zupełnie odmienne zdanie- to carbo (o stężeniu 10%) jest mało słodkie, a izotoniki (np. Iso Active) to sam cukier. Na treningach, bez wysokich temperatur w smaku lepiej podchodzi mi izo, w upały delikatniejsze carbo. Doświadczenia głównie na wspomnianych już Maxcarb i Carbonox

#237 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 marzec 2013 - 15:00

Radello, ja kupuję w kulturystyka.sklep.pl OLIMP Iso Plus (większa paczka) za 43,49 minus rabat 3% (stały) = 40,27 zł. Do tego dochodzi wysyłka 5zł pocztą lub 8zł pocztexem (zależało mi na czasie to brałem pocztex, dostawa na następny dzień po zamówieniu), albo 10 zł za UPS (do 5kg).

Rabat można "wypracować", ale najważniejsze dla mnie jest to, że przy przyzwoitych cenach (towaru i dostawy) wysyłkę mają błyskawiczną, paczki pocztexem i ups docierają następnego dnia po zamówieniu, pocztą nieco dłużej (choć wysyłka też od ręki).

Creative, nie nie lepiej bo napój węglowodanowy nie dostarcza sodu/potasu - widocznie nigdy nie doświadczyłeś zbyt dużych ubytków elektrolitów? A dodatkowe carbo trzeba dodatkowo dostarczyć jeśli jedzie się dłuższy czas.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#238 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2013 - 15:10

Creative, u mnie na bidon 0.5 -0.7 idzie 40g węgli, stawiam, że wiele może zależeć od samego smaku.

#239 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 marzec 2013 - 15:20

Prozor, tutaj: http://allegro.pl/ol...3096443872.html masz za 43,20 z darmową przesyłką kurierem, więc sumarycznie taniej. Szkoda tylko, że to duże opakowanie w ogóle występuje w jednym smaku.

Creative, każdy ma swój sposób na dostarczanie dodatkowych węglowodanów podczas dłuższych treningów: banan, baton energetyczny, garść orzechów czy suszonych owoców. Znam kolesi, którzy kanapki z dżemem wciągają ;-) Każdy ma inne upodobania i, najważniejsze, zapotrzebowanie. Ja np. na raz jestem w stanie zjeść pół banana, po całym mnie tak mdli, że dalsza jazda to męczarnia.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#240 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 18 marzec 2013 - 18:16

Ja również jak coś polecam kulturystyka.sklep.pl jeśli robimy dość regularnie zakupy mam 8% upustu a wtedy wychodzi już taniej niż na Allegro. Wysyłka jest błyskawiczna i super kontakt, jak czegoś akurat nie mają to dzwonią i pytają na co wymienić.

Dodaj odpowiedź