Skocz do zawartości

Napoje izotoniczne

536 odpowiedzi w tym temacie

#321 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 09 sierpień 2013 - 07:04

Nie zapewnia. Dlatego trzeba też pić izotoniki i nie zapominać o jedzeniu. Według mnie na 2 h jazdy taka mieszanka wody , miodu , cytryny jest bardzo dobrym rozwiązaniem. 

Btw . ostatnio w te upały stosuję Zdrovit Litorsal podczas jazdy i sobie chwalę  :-D

A ile dajesz tych tabletek na bidon?

Pozdrawiam

#322 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 sierpień 2013 - 07:09

A ja bym się jednak zastanowił, czy napój cytryna+miód+woda+sól zapewnia nam wystarczającą ilość składników, które tracimy zwłaszcza na dłuższych dystansach.

Nie zapewnia. Ale wszystko zależy od tego, jakie masz plany treningowe, jakie są Twoje własne cele, z jaką intensywnością jeździsz i jaką stosujesz dietę (zarówno w czasie jazdy, jak i na co dzień). Jeżeli nie masz ambicji zawodniczych, w zupełności wystarczy Tobie taki właśnie posolony napój z miodem i cytryną plus solidne odżywianie się (w końcu jedzenie także dostarcza elektrolitów!) :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#323 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 sierpień 2013 - 13:40

A ile dajesz tych tabletek na bidon?

Pozdrawiam

Na bidon 500 ml daje jedną , a na 750 ml półtora. Ważne żeby nie przekraczać 3 tabletek dziennie. 

#324 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 09 sierpień 2013 - 21:11

Po tym, jak wykończyłem  puszkę Xpower Flash XT (firmy AminoStar - bardzo dobry smakowo, ale drogi stosunkowo), testuję produkty ActivLab-a. 

Kupiłem torbę HOT Sport Drink oraz puszkę ISO Active, oba cytrynowe, żeby oceniać teoretycznie tak samo smakujące napoje.

No właśnie, jest różnica -  ISO Active jest w porównaniu z HOT Sport Drink bardzo smaczny. Kiedy w obu bidonach (wożę dwa) mam HOT Sport Drink, to jego smak jest OK, ale jak w jednym mam HOT Sport, a w drugim ISO Active, to ten drugi smakuj wybornie. Mała uwaga - oba są dość słodkie i do bidonu 0,7, daję miarkę przewidzianą do 0,5 l wody. Jak sypnę za dużo, to się robi ulepek, i coś takiego słabo gasi pragnienie.

Jeszcze takie pytanie: Miał ktoś, kiedyś po HOT Sport Drinku jakieś sensacje żołądkowe ? - mnie pewnego razu podczas treningu dopadła zemsta faraona.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#325 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 sierpień 2013 - 21:43

słuchajcie, jako początkującemu, śr 50 km, śr predkość +/- 34 km/h co byłoby dobre. Nie wiedziałem nic bo zaczynam i sama woda cienko. Ogólnie po książce"dogonić mistrza" widzę jakie cholerne błędy robiłem w jedzeniu piciu samej jeździe. To całe oshee nadaje się na start czy taczej kombinować z wodą miodem i cytryną?

#326 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 09 sierpień 2013 - 21:46

a stosuje ktoś z was mix [ mięta + cytryna + miód ] ? ;)

#327 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 09 sierpień 2013 - 21:53

Dostałem i wypiłem 4 saszetki Isoactive- 2 cytryny, 1 grejfrut i 1 coś z dodatkiem herbaty. Ogólnie nie polecam, nawadnia bardzo słabo, bez popicia wodą było ciężko- sypałem saszetkę(miarkę) na bidon 750ml. Smaki zalepiające i czuć, że sztuczne, najlepsze z tych wszystkich było to coś z herbatą.

#328 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 10 sierpień 2013 - 08:30

Ktoś używał tego : http://www.activlab....a/electroactive ?

#329 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 11 sierpień 2013 - 01:12

Polubiłem produkty firmy SiS - seria nawadniająca Hydro - niezbyt mocny smak, mało słodkie, przyjemnie się popija podczas jazdy, bo nie "zapycha" i nie zagęszcza śliny - po wysączeniu kilku łyczków nie czuję w ustach chemicznego posmaku. 

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#330 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 sierpień 2013 - 07:59

słuchajcie, jako początkującemu, śr 50 km, śr predkość +/- 34 km/h co byłoby dobre. Nie wiedziałem nic bo zaczynam i sama woda cienko. Ogólnie po książce"dogonić mistrza" widzę jakie cholerne błędy robiłem w jedzeniu piciu samej jeździe. To całe oshee nadaje się na start czy taczej kombinować z wodą miodem i cytryną?

Na 1,5 godziny jazdy nie mają sensu żadne napoje izotoniczne, chyba że jedziesz w koszmarnym upale. Na półtorej godziny spokojnie wystarczy Tobie woda z miodem, cytryną i niewielką ilością zwykłej soli.
  • emilioni lubi to

rowerplus-logo-2.png

#331 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 11 sierpień 2013 - 11:59

Ile sypie się IsoPlusa z Olimpu na bidon 500ml??

#332 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8627 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 sierpień 2013 - 12:07

Informacja jest podana w opisie produktu...

rowerplus-logo-2.png

#333 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 sierpień 2013 - 07:45

Cztery płaskie stołowe łyżki na pół litra (35 gramów bodajże, nie mam pod ręką teraz).

Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

#334 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 sierpień 2013 - 17:00

Na 1,5 godziny jazdy nie mają sensu żadne napoje izotoniczne, chyba że jedziesz w koszmarnym upale. Na półtorej godziny spokojnie wystarczy Tobie woda z miodem, cytryną i niewielką ilością zwykłej soli.

Dzięki wielkie;)

#335 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 sierpień 2013 - 21:30

E tam, ja i na półtorej godziny robię sobie dwa bidony izotonika (zwykle Isostar / IsoPlus). Z reguły drugi bidon dopijam już na spokojnie w domu. Sama woda mi w ogóle "nie wchodzi". Ważne, żeby napój nie był zbyt słodki, dlatego stosuję nieco mniejszą dawkę niż zaleca producent. (mam po prostu bidony 620 ml).

Ja sypię dwie płaskie miarki od Isostara  ;-) Wcześniej zważone na dosyć dokładnej wadze kuchennej.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#336 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 27 sierpień 2013 - 20:50

Też teraz kupiłem IsoPlusa z Olimpu.. Jestem ciekawy doświadczeń..

Do tej pory piłem izotonika z activlab ;)

#337 Amator1973

Amator1973
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 30 sierpień 2013 - 11:12

ja do jednego bidonu daję Vitargo Profesional /5 łyżek na 750ml/jako węglowodany a do drugiego NUTREND 15ml na 750ml wody jako izoton. generalnie jadę na makaronie który jem 12 godzin przed maratonem.

#338 friend

friend
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 sierpień 2013 - 11:48

Polecam domowej roboty świetny izotonik. Robimy go tak ;

woda mineralna

miód

cytryna

szczypta soli

wszystko dodajemy według gustu i mamy naturalny zdrowy izotonik.

#339 Gosc_malina_*

Gosc_malina_*
  • Gość

Napisano 06 wrzesień 2013 - 11:55

Ja nie pijam takich rzeczy, jeśli już to tylko w ostateczności. Wg mnie tego typu napoje to sama chemia :)

#340 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 październik 2013 - 09:15

izotonik.....woda + miód  :-D  :-D  :-D  :-D 

a ten drugi , sama woda .... proponuje tak zrobić konkretny wypad na min 200 km to zobaczycie wtedy, czy na wodzie sie zajedzie  daleko , bo na powiedzmy te 50 km to można sobie kryniczanke popijać jadąc i oglądając widoczki , zwłaszcza jak jest spory upał to wszelkie minerały uciekają z nas  ino sie kurzy....

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź