Napoje izotoniczne
Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:21
Trochę z innej beczki - ile należy pić w czasie treningu, aby było dobrze? W sobotę przejechałem 130 km, wg endomondo 7300 kcal i nawodnienie 1,5 l. Ale w czasie treningu spożyłem nieco ponad 2 litry płynu (izotonik i woda), jednocześnie straciłem 2 kg wagi. W domu wypiłem kolejne 2 litry płynów, a i tak do wieczora nie miałem czym się wysikać. Więc jak to jest z tym odwodnieniem i nawodnieniem? Dodam, że nie miałem żadnych sensacji typu skurcze, drgawki, nic poza zwykłym zmęczeniem.
Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:41
Tu masz jakieś tam wytyczne - łatwo znaleźć takie informacje.
http://naszosie.pl/2...portowcow-cz-2/
Inna sprawa, to trzeba ocenić, czy to są jakieś wiarygodne i po prostu dobre porady. Internet jest zawalony różnymi bzdurnymi teoriami, a już w sprawach żywienia i diety to naprawdę można się pogubić.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:48
7300 kcal na 130 km? Pobożne życzenia Zarzut oczywiście do algorytmów Endomondo, nie do Ciebie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 25 wrzesień 2016 - 21:38
Trochę z innej beczki - ile należy pić w czasie treningu, aby było dobrze? W sobotę przejechałem 130 km, wg endomondo 7300 kcal i nawodnienie 1,5 l.
Nie powiem Ci ile trzeba spożyć bo zależy od zbyt wielu czynników (często sprawa indywidualna), ale można łatwo określić czy organizm się odwodnił na podstawie koloru moczu. Zawodowi kolarze tak robią. Tzn mają instrukcję w kibelku i później podają dalej komu trzeba gdyby coś wyszło poza normę.
Bez problemu znajdziesz w internecie tabelki z kolorem.
Na tej podstawie będziesz mógł określić jaka ilość jest dla ciebie właściwa w danych warunkach.
Napisano 27 wrzesień 2016 - 07:53
Hartować się trzeba, woda jeszcze w jeziorach za ciepła dla morsów, a ten się przeziębia po łyknięciu zimnego płynu z bidonu. Faktycznie bierz termos, obojętnie co tam w środku będziesz miał .
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 27 wrzesień 2016 - 17:42
Czyżbyś sugerował, żebym sobie gardło hartował napojami, które tradycyjnie podaje się mocno schłodzone lub wręcz z lodem ?
Ale powiem, że mnie trochę zaskoczyła niska temperatura płynu w bidonie - jesień idzie, nie ma na to rady.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 05 październik 2016 - 13:29
To chyba na taczce, żeby przez 4 godziny przy takiej mocy zrobić tylko 130 km
Napisano 12 październik 2016 - 09:36
Czyżbyś sugerował, żebym sobie gardło hartował napojami, które tradycyjnie podaje się mocno schłodzone lub wręcz z lodem ?
Ale powiem, że mnie trochę zaskoczyła niska temperatura płynu w bidonie - jesień idzie, nie ma na to rady.
Bidon termiczny na treningach do 2 godzin w miarę się sprawdza. Ja zimą po prostu piję bez pośpiechu, małe łyki.
Napisano 13 październik 2016 - 07:50
Elite Nanogelite - świetna rzecz, latem na najgorszej patelni po dwóch godzinach czuć jeszcze chłód napoju. Gdyby tak jeszcze miał izolowane wieczko, a nie zwykły plastik...
Ciekawy jest też model Secia - również bardzo skuteczny (może nawet odrobinę bardziej?), ale on jest aluminiowy, wg mnie mniej wygodny dla rowerzysty.