Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#2361 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2022 - 16:23

I taka będzie przyszłość. W takiej Holandii na przykład teoretycznie jest 50, ale w praktyce pozostawiono 50 tylko na drogach międzyosiedlowych i przelotowych, a osiedla są całymi hektarami oznaczane jako strefy 30.

Poza bezpieczeństwem na to też na celu... Przyśpieszenie przejazdów. W warunkach dużego zatłoczenia mniejsza prędkość pozwala jeździć ze znacznie mniejszymi odstępami, dzięki czemu przepustowość ulic wbrew pozorom wzrasta.

• Prozor likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2362 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,526 posts
  • SkądSK

Posted 09 June 2022 - 19:19

Czy ktoś miał kiedyś taką sytuację, że rodzice dziecka które spowodowało wypadek nie chcieli podać polisy OC? Jest tak w moim przypadku.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

#2363 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2022 - 19:48

Nie muszą podawać Tobie tych danych, ale byliby niemądrzy, gdyby mogli a tego nie zrobili.

Inna sprawa, że nie wiemy, jakie dokładnie to było OC. Jeżeli obowiązkowe OC dla samochodu, to dziecka ono raczej nie obejmuje. Jeżeli OC w życiu codziennym, to tutaj bardzo wiele zależy od OWU tego ubezpieczenia. Być może nie chcą udostępnić danych, bo wiedzą, że i tak z tej polisy nie dostaniesz pieniędzy. A obowiązku podania polisy nie mają.

Natomiast Ty masz zawsze prawo wystąpić z roszczeniem poza polisą, tj. bezpośrednio w oparciu o kodeks cywilny. A do tego możesz pogrozić, że zgłosisz sprawę na policję i ściągniesz na nich odpowiedzialność karną (a nie tylko cywilną) za 1. nieupilnowanie i narażenie dziecka 2. spowodowanie kolizji :)  A na deser miałbyś otwartą drogę do postępowania cywilnego. Ty wyszedłbyś na swoje, a oni mieliby podwójnie przekichane.

rowerplus-logo-2.png

#2364 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 09 June 2022 - 19:57

Wiecie jak to jest - przepisy to jedno, ale kultura na drodze to drugie.

A świadomość, że prowadzimy albo 2 tonowego metalowego potwora albo 6 kilogramowe piórko to jeszcze jedno. Pierwsze niestety ma wielokrotnie większą siłę rażenia.

#2365 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 June 2022 - 20:00

I co ten frazes zmienia? Że wszyscy mają chuchać i dmuchać na kolesia, który czuje się wyjęty spod prawa?

rowerplus-logo-2.png

#2366 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 posts

Posted 09 June 2022 - 20:11

No i dodajmy, że nie ma obowiązku posiadania OC w życiu prywatnym.

Przydałoby się byś zdefiniował to dziecko i okoliczności.

Bo inaczej będzie dla 18-to letniego "dziecka", które potrąciło Cię czarnym golfem i jego rodzice idą w zaparte a inaczej dla kilkulatka na rowerze, który się zagapił (niezależnie czy pod opieką rodziców czy nie).

W pierwszym przypadku OC jest obowiązkowe. Jak go nie ma to ma problem o ile nie jechał na kradzionych blachach i nie powie, że Ci się tylko wydawało.

W drugim masz roszczenie cywilne do rodziców. Czy mają polisę czy nie ma w gruncie rzeczy znaczenie drugorzędne. Albo się dogadasz albo będziesz się sądzić. Albo dostaniesz kasę z ubezpieczalni albo od rodziców (przedsądowo lub wyrokiem).

Ten drugi przypadek jest o tyle gorszy, że jak rozumiem nie zawiadomiłeś policji bezpośrednio po zdarzeniu. Więc zastanów się jakie możesz teraz zebrać papiery/dowody. Póki jeszcze z Tobą rozmawiają. Bo za chwilę mogą iść w zaparte i to będzie wtedy bardziej Twój problem niż ich.

Edit: BTW chyba w każdej polisie OC jest zapis by nie uznawać roszczeń samodzielnie. Dlatego wzywa się na miejsce wypadku policję bo w zapisach polisy nie można zawrzeć obowiązku krzywoprzysięstwa i sprawca się przyzna do protokołu.

#2367 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 09 June 2022 - 20:49

I co ten frazes zmienia? Że wszyscy mają chuchać i dmuchać na kolesia, który czuje się wyjęty spod prawa?

No chwila mikroos - trochę tak. Jeżeli sterujesz 2-tonową maszyną wymagającą specjalnych uprawnień z kursem i dedykowaną egzaminacją to owszem, trochę musisz myśleć za innych i z wyprzedzeniem wyczuwać i "zachowywać szczególną ostrożność" wobec ich:

- głupoty

jak i:

- nieuwagi

Tak samo czy prowadzisz 2-tonowy samochód czy też samolot, przecież tu nie ma już większego znaczenia, trzeba myśleć o bezpieczeństwie pasażerów jak i wszystkich osób wokół.

Nie wiem jak Tobie @mikroos ale mnie się to wydaje dość jasne i oczywiste, np.: gdy widzę dzieciaka jadącego chodnikiem na rowerze i generującego na owym chodniku piękną sinusoidę to nieraz go wyprzedzam jak rowerzystę jadącego w tym samym kierunku co ja drogą. Tak samo z osobami, którym się nieco chwiejnie idzie chodnikiem itd. itp.

Powiesz, że przesadzam? Ja powiem, że jestem odpowiedzialny a przynajmniej próbuję być.

#2368 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,526 posts
  • SkądSK

Posted 09 June 2022 - 21:17

Sprawa jest zgloszona na policje, dziś byłem. Tesciowa zna rodziców chlopaka, chodzi do niej na korki. Nie wzywałem policji, bo myślałem ze dogadamy sie polubownie - mój błąd. Przy tesciowej przyznał się że to jego wina i spowodował kolizje, rodzice twierdzą że nie ma winy. Zobaczę co policja wymyśli, jeszcze zgłoszę sprawę do kancelarii.

• artho likes this

#2369 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 June 2022 - 03:42

@artho - ależ ja nie mówię, że nie. Ale odwracanie kota ogonem pod tytułem "masz większy pojazd, więc ja będę sobie łamał przepisy i śmiał się tobie w twarz, ale ty na mnie uważaj albo rozkręcę histerię na internetach" nie przystoi człowiekowi, który oczekuje traktowania jak dorosły.

BTW sprytnie pomijasz fakt, że ogromna większość rowerzystów ustawkowych (i w ogóle dorosłych rowerzystów) to ludzie, którzy również mają prawko. Ergo: mają tę samą wiedzę o ruchu drogowym, więc porównywanie ich do dziecka na chodniku nie przystoi przy Twojej inteligencji. Stać Cię na lepsze argumenty.

rowerplus-logo-2.png

#2370 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 10 June 2022 - 06:00

@mikroos nie chodzi o odwracanie kota ogonem, podkreślę: nie zachęcam do łamania przepisów i wcale nie chcę bronić łamania przepisów przez rowerzystów. Czepiłem się tylko braku chuchania i dmuchania z Twojej strony - wg. mnie prowadząc pojazd mechaniczny (dowolnej wagi, acz zwróć uwagę, że w dobie elektromobilności i popularyzacji SUV samochody przytyły plus minus tonę do półtorej) zawsze należy chuchać i dmuchać. Ale jeżeli ktoś jedzie niezgodnie z przepisami to owszem, lepiej na niego chuchać i dmuchać (tym bardziej) niż wyprzedzać go na centymetry trąbiąc tylko po to aby "mu coś udowodnić". Nie wiesz, czy to wymieniona wyżej głupota czy nieuwaga czy jedno i drugie, natomiast często suma summarum do naprawdę wielu wypadków mogłoby nie dojść gdyby na drodze było więcej "luzu", opanowania, mniej nerwów, wszyscy zachowywaliby większe odległości a na 50-tce jechali do 50km/h natomiast na 70-tce do 70km/h a do pracy nie wychodzili za pięć dwunasta.

Właśnie w taką świadomość potencjalnej krzywdy jesteśmy jeszcze bardzo słabi - a sporo robimy w Polsce już bardzo dobrze. Kolektywizm raz jeszcze wraca na tapetę.

Sporo bywam za granicą i oczywiście jest różnie, ale tak mnie wychowano aby celować wysoko no to wolę sypać przykładami z Austrii niż z Grecji, nic na to nie poradzę, Wy musicie cierpieć za te moje cytaty. Będąc niedawno pod Innsbruckiem zaobserwowałem jak lokalna szkoła organizowała prawdopodobnie kurs na kartę rowerzysty - dzieci musiały pokonać zamknięty tor a później przejechać kilkadziesiąt metrów główną uliczką w wiosce. Co kilkadziesiąt metrów stała osoba dorosła zabezpieczająca w pewien sposób przejazd, natomiast dzieciaki z podstawówki de facto musiały "wziąć udział w ruchu ulicznym" całkiem pełną gębą - na drodze było kilka skrzyżowań a samochody (w tym ja) w naturalny sposób dodawały atrakcji dla młodych rowerzystów. Nikt nigdzie nie kazał nikomu zwolnić, ale wszyscy w samochodach przejechali przez ten fragment miasta z prędkością 20km/h - czy w związku z tym ktoś dojechał gdzieś wolniej, spóźnił się? No jeżeli odpowiednio zaplanował wyjazd to raczej nie. Czy zrobił coś dobrego dla lokalnego społeczeństwa? No na pewno pomógł dzieciakom odejmując im choć trochę stresu podczas owego egzaminu.

#2371 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 10 June 2022 - 06:29

Prawda jest niestety taka, że kierowcy nienawidzą rowerzystów, a "pedalarzy w obcisłych gaciach" jeszcze bardziej. Nie wiem, dlaczego ktoś się dziwi. Większość ludzi na ustawkach dostaje małpiego rozumu, czerwone światła nie istnieją, a dużo skrzyżowań jest wymuszanych. Solo większość jeździ już trochę "lepiej", ale znam wielu, którzy dalej nic sobie nie robią z przepisów ruchu drogowego.

Nie ma się co dziwić, że potem jak każdy widzi tylko "pedalarza" to od razu krew go zalewa i wrzuca wszystkich do jednego wora.

A dlaczego jest tak jak jest, i nic się nie zmienia jeśli chodzi o infrastrukturę? Moim zdaniem to jest trochę ten sam typ problemu co szkolenie młodych adeptów kolarstwa. Niby są jakieś kluby, klubiki i stowarzyszenia rowerowe/kolarskie, a nikt nic nie robi w kierunku zmian infrastruktury w swoim obrębie. Niestety, ale tak jak ktoś wcześniej powiedział, DDR nie są projektowane dla rowerzystów, a już na pewno nie dla kolarzy, tylko dla kierowców samochodów i ciężarówek. 

PS. Nie wiem czy też zauważyliście, że jakoś kierowcy ciężarówek są dużo bardziej wyrozumiali na drodze niż "samochodziarze". 

#2372 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 June 2022 - 06:40

I znowu odwracasz kota ogonem :)

Nie napisałem, że zachęcam do nieprzepisowych zachowań.

Natomiast zwróć uwagę, że cały ten kocioł zaczyna się od rowerzystów, którzy:

- mają taką samą wiedzę o ruchu drogowym, bo sami są uprawnionymi kierowcami, ale

- uroiło im się, że droga należy do nich, więc świadomie i celowo łamią prawo w poczuciu bezkarności

- a na koniec urządzają histerię, że nikt ich nie szanuje

Porównując do innego przypadku. Tak, nikt nie ma prawa nikogo bić. Ale jak podejdziesz do boksera i naplujesz mu w twarz, a potem zgubisz kilka zębów, to winić możesz tylko siebie.

rowerplus-logo-2.png

#2373 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 10 June 2022 - 21:32

mikroos ale nikt nie napisał, że Ty zachęcasz do nieprzepisowych zachowań :P

Oczywiście, że niektórym się wydaje, że są ponad prawem. Tylko to jest dla mnie nudny temat, wydaje mi się dość jasny i oczywisty - przepisy są do tego aby je przestrzegać. Wybacz, ale dyskusja o przepisach mnie nudzi, są i tyle. Dlatego odniosłem się tylko i wyłącznie do faktu braku chuchania i dmuchania :P

90% postów na takich forach to absurdalne pierdolety :D

#2374 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1,526 posts
  • SkądSK

Posted 15 June 2022 - 13:04

Dotarłem do nagrania z monitoringu gdzie sprawca 1-2 minuty przed wypadkiem jedzie ddr w sluchawkach na uszach, lewym pasem, trzymajac prawą rękę na kierownicy (w rękę puszka lub telefon). Jest moment jak przyjechała tesciowa i z nim rozmawia. Zobacze jak się do tego odniesie policja.

• artho likes this

#2375 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 21 June 2022 - 17:28

Heh, mógł rozjechać :) 

#2376 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 21 June 2022 - 17:37

Z igły widły.

Kierowca ma jakieś potrzeby bycia przepraszanym, druga potrzeba to pouczania na siłę a trzecia to konieczność wrzucenia swego nagrania do internetu, gdy de facto nie ma tu czego wrzucać. Więcej tu stresu po obu stronach niż to warte.

Diagnoza: zalecany psychiatra dla kierowcy.

A rowerzyści warto aby zwracali uwagę na oznakowanie pionowe i poziome, ale nie róbmy afery o przejechanie rowerem przez przejście dla pieszych.

#2377 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 June 2022 - 04:01

nie róbmy afery o przejechanie rowerem przez przejście dla pieszych.

Wprost przeciwnie, róbmy ile wlezie, tak samo jak o każdy inny przepis. Przez takie towarzystwo potem cierpi reputacja wszystkich rowerzystów.

rowerplus-logo-2.png

#2378 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2022 - 14:22

eee

z mojego doświadczenia kierowcy mniej się o to awanturują, a raczej doceniają to że szybciej trasa im się zwalnia, ten tutaj jakiś wyjątkowy służbista. Było zejść z roweru i przechodzić w żółwim tempie. 

• artho likes this

#2379 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 22 June 2022 - 14:36

Jestem tego samego zdania Zdecydowanie wolę jak ktoś przejeżdża szybko na rowerze niż schodzi i wlecze się w żółwim tempie tutaj facet po prostu kupił sobie kamerkę No i chciał błysnąć
  • artho likes this

Facebuk i  YT  Strava

#2380 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 June 2022 - 17:55

Kierowca dzban. Rowerzyści jadą spokojnie, w tempie pieszego. Są doskonale widoczni.

• artho likes this

Reply to this topic