Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#2461 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 12 September 2022 - 17:35

TU ma prawo uwzględnić amortyzację sprzętu w wycenie. Czyli możesz dostać kwotę jak za sprzęt zużyty w takim stopniu, w jakim był w przeddzień wypadku.

Możesz oczywiście wybrać wariant gotówkowy rozliczenia i rozdysponować pieniądze wg własnego uznania, ale to oznacza, że wymiana części używanych na nowe (w dodatku z nowszej generacji osprzętu) możę wymagać sporej dopłaty z Twojej strony. Wszystko zależy od Twoich preferencji oraz możliwości.

Nie może w wycenie uwzględnić amortyzacji przy likwidacji szkody o OC sprawcy. Przechodziłem to kilkukrotnie z samochodem. Już się nauczyłem oddawać samochód do ASO i zapominać o problemie. Mam samochód zastępczy i samochód naprawiony na oryginalnych częściach. Z rowerem zrobiłbym tak samo.

#2462 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 15 September 2022 - 10:49

Mała aktualizacja;)

Dla przypomnienia:

1 września- wypadek,

2 września- zgłoszenie szkody z polisy oc sprawcy,

9 września decyzja o wypłacie odszkodowania, na 5200 (w tym 2700 za rower).

Od decyzji z 9 września odwołałem się dzień później, wszystko ładnie uzasadniając. 

12 września miałem już kasę (5200 zł) na koncie, a link4 do dziś nie odniosło się do odwołania, więc czekam dalej.

Rower stoi w serwisie wypatrując rzeczoznawcy.

#2463 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 15 September 2022 - 10:59

Klasyka Link4.
Bez prawnika tego nie ruszysz.
Przy likwidacji szkody oni narzucają swoją wersję i wpłacają od razu, nie odpowiadając na twoje pisma.
Ich obowiązki.
1. Przywrócić sprzęt do stanu z dnia zdarzenia. Nie mogą stosować amortyzacji, zamienników itp.
2. Pokryć wszystkie twoje koszty związane z niemożnością użytkowania pojazdu. W tym wynajęcie zastępczego itp.
3. Pokryć koszty leczenia
4. Pokryć start spowodowane niemożnością zarobkowania.

Rada. Prawnik albo szukanie serwisu rowerowego, który miał już do czynienia z takimi przypadkami i będzie cię reprezentował w kontaktach.
Z osobą prywatną nie prowadzą dyskusji chyba, że powiedz się na odpowiednie paragrafy.
A tak oni liczą, że weźmiesz kasę, podejmiesz ogon i mają z głowy.
  • Bodek10 and tomaszzzz like this

#2464 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 September 2022 - 11:08

Zgadzam się, że Link4 to syf jakich mało. Zgadzam się też, że czasami warto wziąć prawnika. Ale

1. Przywrócić sprzęt do stanu z dnia zdarzenia. Nie mogą stosować amortyzacji, zamienników itp.

W tym momencie zaprzeczasz sam sobie. Bo jeżeli był zamiennik, to stan z dnia zdarzenia to zamiennik. Jeżeli sprzęt był zużyty, to stan z dnia zdarzenia to sprzęt zużyty.

• tomaszzzz likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2465 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 posts

Posted 15 September 2022 - 11:50

Nie przeczę sobie tylko może zbyt skrótowo napisałem.

1. Rower w specyfikacji fabrycznej trzy letni.
Każda zniszczona część nienadająca się do naprawy musi być wymieniona na nową fabryczną i nie może być użyty zamiennik.
Była przerzutka RD-R7000 taka ma być założona.
Jeśli ktoś woli kasę to po naprawie musi przedstawić faktury za taką samą przerzutkę. Ubezpieczyciel z tej kwoty nie może potrącić amortyzacji.

2. Rower 3 letni ze zmienionymi kołami, które uległy zniszczeniu. Koła mają być takie same jak w momencie zdarzenia nowe. Nie musisz przedstawiać faktury zakupu sprzed zdarzenia z wymiany. Ubezpieczyciel nie może ci wciskać jakiegoś używanego badziewia z OLX.

Najprościej umówić się ubezpieczycielem na naprawę z fakturami. Ale żeby to się stało trzeba pewnie zatrudnić prawnika.

Ps1. Rocznik jest przykładem z czapy jako ilustracja. Można wstawić 5 albo 7 lat. Wiek przy naprawie z OC nie ma znaczenia. Nie ma szkody zupełnej.

#2466 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 16 October 2022 - 08:54

Mistrzowie na drodze
https://youtu.be/KDZCrIHwYqA?t=138

https://youtu.be/KDZCrIHwYqA?t=692

Facebuk i  YT  Strava

#2467 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 posts
  • SkądPodhale

Posted 09 January 2023 - 15:20

Bez komentarza :-)

https://youtu.be/eQTgEUxobnc?t=254

• blackrain and lupus like this

Facebuk i  YT  Strava

#2468 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 January 2023 - 17:46

1/3 ankietowanych ustawkowiczów nie rozumie problemu, 1/3 uważa, że bez komentarza jest zachowanie kierowcy... A pozostała połowa nie ma zdania :D

rowerplus-logo-2.png

#2469 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 09 January 2023 - 18:09

Może koło mu się zblokowało i nie szło go zepchnąć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Ulepekin and lupus like this

#2470 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 09 January 2023 - 21:19

Widziałem już nie raz takie rzeczy na żywo. Krzyczysz do ludzi zeby zeszli na pobocze lub chodnik, a oni dalej stoją na srodku drogi "bo przecież nic nie jedzie".

#2471 JohnDoePL

JohnDoePL
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądChełmża

Posted 10 January 2023 - 16:55

https://ddtorun.pl/p...ali-rowery.html

#2472 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 January 2023 - 20:31

jedni i drudzy siebie warci  :lol:  :lol:

#2473 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 10 June 2023 - 19:59

https://youtu.be/HFWNo72hh0w

Co powiecie?

#2474 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 June 2023 - 21:04

To tylko kolejny samozwańczy ekspert przekonany, że jego prawo nie obowiązuje. Było, można się rozejść.

rowerplus-logo-2.png

#2475 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 10 June 2023 - 23:31

To tylko kolejny samozwańczy ekspert

To kołcz, kołczing rowerowy. 

#2476 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 11 June 2023 - 07:11

Bardziej pytam o treść, nie wynika z tego nagrania jasno, nigdzie tego nie potwierdził ale autor próbuje przekazać coś w stylu:

"w Hiszpanii czy Włoszech mamy osobne prawo dla kolarzy"

Czy ktoś orientuje się w temacie? Nigdy nie spotkałem się z odrębnymi przepisami dedykowanymi dla "rowerzystów klasy A".

Inna sprawa, że gdyby kierowcy na drogach mieli mniej k****cy, to swoją drogą oczywiście wszystkim jeździłoby się lepiej... :P

#2477 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 June 2023 - 09:50

Stary koń z Ciebie, a jeszcze nie zauważyłeś, że Polak zawsze znajdzie coś "na Zachodzie", co rzekomo działa lepiej? Oczywiście w 90% przypadków będzie to informacja wyssana z palca lub w najlepszym wypadku poważne przeinaczenie.

Polecam książkę "21 polskich grzechów głównych", rewelacyjnie się ją czyta i pokazuje takie właśnie małe głupotki statystycznego Polaka :)

Inna rzecz, że człowiek słyszy to, co chce słyszeć, a jak dodasz do tego niezdrowe parcie na szkło i kilka serduszek od ludzi, którzy poczuli się dowartościowani jakąś treścią, masz takie właśnie efekty. Social media ryją mózg, widać to na każdym kroku.

rowerplus-logo-2.png

#2478 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 June 2023 - 10:35

https://youtu.be/HFWNo72hh0w

Co powiecie?

Taki sam film z charakterystyczną płaczliwą narracją Leszka można nagrać o wszystkim.

O jeżdżeniu na rolkach po drogach (ci to dopiero mają twarde kółka), o paleniu śmieciami, o wyprzedzaniu na podwójnej ciągłej i o przekraczaniu prędkości i o śmieceniu w lesie. I we wszystkich przypadkach argumenty będą równie dobre i równie z dupy.

Niech adresuje ten film do jakiegoś posła słusznej partii, a nie do kierowców.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2479 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 June 2023 - 11:13

Niestety są kierowcy, do których nic nie dotrze, i na pustej drodze będzie na 10cm wyprzedzał, zajeżdżał, hamował, bo po tamtej stronie drogi jest ścieżka, a jak się zatrzymasz nagrać typa to wysiądzie z auta i będzie za tobą leciał. Takich zjebom nic nie przetłumaczy. Dostanie mandat za narażenie życia, będzie jeszcze gorszy. 2 tygodnie temu z takim się spotkałem, na wylocie z Czosnowa w stronę Kampinosu. Sk^&*( spychał mnie już na skrzyżowaniu mimo że nigdzie nie było ścieżki. Potem zajeżdżał i hamował. Mam foto jego auta z rejestracją ale na policji i tak nikt tego nie przyjmie, będzie słowo przeciw słowu i tyle. 

EDIT a Leszka nie oglądam, strasznie mnie irytuje jego płaczliwy sposób narracji jak to wyżej opisano

• Born Ready, ogreczek and KonradTrek800 like this

#2480 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 June 2023 - 11:21

Mam foto jego auta z rejestracją ale na policji i tak nikt tego nie przyjmie, będzie słowo przeciw słowu i tyle.

Wyślij na Stop agresji drogowej. Procedura musi zostać uruchomiona, a samo przesłuchanie i postraszenie takiego gnojka często daje efekt.

Siedzeniem na tyłku i odgrażaniem się w internecie na pewno niczego nie zmienisz.

• cauchy likes this

rowerplus-logo-2.png

Reply to this topic