Jump to content

Photo

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 replies to this topic

#1041 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 posts

Posted 13 June 2014 - 14:41

"masz możliwość wjazdu na nią i prowadzi ona w kierunku, w którym zamierzasz się poruszać."

a jakiego typu możliwość chodzi ?

Bo widziałem, że są specjalnie zjazdy z ulicy na ddr - więc rozumiem, że powinienem z tego korzystać. Ale czy droga podporządkowana, która przecina ulicę którą jadę, oraz ścieżkę rowerową to jest dla mnie "możliwosć wjazdu" ?

#1042 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 13 June 2014 - 14:43

System, tak po prawdzie to nawet biorąc pod uwagę że możesz trafić na policjanta służbistę, który wlepi ci mandat, i tak finansowo opłaca się jeździć szosą tylko i wyłącznie po ulicy. Przecież szosa to nie rower do skakania po krawężnikach i może dojść do poważnych i kosztownych uszkodzeń. Zresztą niech władze najpierw same stosują się do przepisów, które ustalają, a potem wymagają tego od nas - w świetle prawa na DDR nie mogą występować progi i uskoki większe niż 1cm - no to ja jeszcze przepisowej DDR na oczy nie widziałem :shock:

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1043 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 14:47

widziałem, że są specjalnie zjazdy z ulicy na ddr - więc rozumiem, że powinienem z tego korzystać. Ale czy droga podporządkowana, która przecina ulicę którą jadę, oraz ścieżkę rowerową to jest dla mnie "możliwosć wjazdu"?

Moim zdaniem jak najbardziej tak. Obowiązku jazdy DDR nie masz tylko wtedy, kiedy np. wjeżdżasz z bocznej ulicy i wzdłuż drogi głównej wiedzie DDR, ale jest oddzielona barierkami energochłonnymi - w takiej sytuacji oczywiście nie musisz zjeżdżać, ale w każdej innej masz obowiązek.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1044 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 13 June 2014 - 15:03

W sumie my mamy wątpliwości, jak się odnieść do przepisów, a co ma powiedzieć i co wie przeciętny nazwijmy go niedzielny rowerzysta.

W u mnie praktyczne żadna ścieżka rowerowa nie powinna być oddana do użytku - właśnie ze względu na "krawężniki" wyższe niż 1 cm, ostatnio robiłem KOMa na DDRze i centry dostało przednie koło, ale to inna historia. :P

#1045 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 posts

Posted 13 June 2014 - 15:17

Jeśli krawężniki mają więcej niż 1cm, to muszę jechać taką ścieżką ? :P

#1046 Marek.

Marek.
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 June 2014 - 15:25

Ja powiem tak...

1. kto wymyślił ścieżki rowerowe z kostki brukowej ?!????!!!

2. w ch*j spadków,ubytków,zapadlisk w ścieżkach rowerowych

3. nie mam możliwości wjazdu na ścieżkę rowerową bo zaczyna sie z dupy a nie bede sie zatrzymywał i przeskakiwał przez żywopłot by jechać po ścieżce..

4. tak jak się zaczynają tak się kończą te ścieżki czyli np. budynkiem,żywopłotem lub jak mi się kiedyć trafiło ścianą czyjejś posesji...

A tak wgl... piesi na ścieżkach itd... nie łatwiej jest zrobić nieco szerszą ulicę o 0,5 m i dać pas dla rowerów ????!!!! no naprawdę tak by było lepiej....

właściwie to nie ścieżka lecz droga rowerowa ;) chyba tak to sie poprawnie nazywa :D

PS. czy mamy obowiązek jechać po drodze rowerowej/chodnik ??? czyli mamy znak rower a obok osoba z dzieckiem... to nie jest w 100% droga rowerowa wiec chyba nie mamy obowiązku prawda ??

#1047 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 15:27

1. kto wymyślił ścieżki rowerowe z kostki brukowej ?!????!!!

Zgadzam się, choć na szczęście nowe wytyczne Ministerstwa Infrastruktury jasno sugerują stosowanie asfaltu.

2. w ch*j spadków,ubytków,zapadlisk w ścieżkach rowerowych

W jezdniach też - nie mamy wiele gorzej niż kierowcy.

A tak wgl... piesi na ścieżkach itd...

A rowerzystów na chodnikach niby nie ma?

właściwie to nie ścieżka lecz droga rowerowa ;) chyba tak to sie poprawnie nazywa :D

Ostatnio sam się zdziwiłem, ale w PoRD faktycznie jest pojęcie "droga dla rowerów", ale już w normach budowlanych podobno ciągle jest "ścieżka rowerowa" :)

rowerplus-logo-2.png

#1048 Marek.

Marek.
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 June 2014 - 15:29

mikros rozumiem rowerzyści są ;) ale gdyby przy jezdni był oddzielony pas raczej było by mniej rowerów na chodnikach.. tak myśle ale moge sie mylić..

#1049 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 15:33

Ach, w tym sensie! Z tym się w pełni zgadzam.

rowerplus-logo-2.png

#1050 Marek.

Marek.
  • Użytkownik
  • 139 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 June 2014 - 15:40

mam nadzieje że w końcu moze zacząć dbać o te ścieżki... ( drogi ) rowerowe

#1051 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 13 June 2014 - 15:44

Tak, tylko na wydzielonych pasach dla rowerzystów po dwóch stronach jezdni - część rowerzystów potrafi z nich zrobić kontrapasy !! 

Ale to najbezpieczniejsza i najszybsza droga dla rowerów i nie mamy krawężników, pieszych itd. 

#1052 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Posted 13 June 2014 - 15:59

Kwestia upowszevhnienia sie w PL pasow i kontrapasow. Rowerzyści sie naucza jak po nich jeździć, kierowcy przyzwyczaja. Bedzie i wygodniej i bezpieczniej
  • mikroos likes this

#1053 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 13 June 2014 - 17:35

Jeśli krawężniki mają więcej niż 1cm, to muszę jechać taką ścieżką ? :P

Ja nie miałem jeszcze przyjemności, ale myślę, że jak natrafisz na w miarę kumatego policjanta to nie musisz ;) Naucz się na pamięć że to jest w rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. , rozdział 9, §48, punkt 2 i zatkasz każdego :P

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1054 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 18:44

Gorzej, jeżeli Ciebie zatkają i będzie Ciebie czekała wycieczka po sądach kiedy odmówisz przyjęcia mandatu :) Policjantowi to wszystko jedno, więc bardzo chętnie utrudni Tobie życie, jeśli będziesz zgrywał cwaniaka i go wkurzysz.

[nie, nie zachęcam nikogo do tego, żeby nie walczyć o swoje - raczej uprzedzam, jakie mogą być tego konsekwencje]

rowerplus-logo-2.png

#1055 obsydian

obsydian
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 13 June 2014 - 20:50

Moim zdaniem jak najbardziej tak. Obowiązku jazdy DDR nie masz tylko wtedy, kiedy np. wjeżdżasz z bocznej ulicy i wzdłuż drogi głównej wiedzie DDR, ale jest oddzielona barierkami energochłonnymi - w takiej sytuacji oczywiście nie musisz zjeżdżać, ale w każdej innej masz obowiązek.

Z tego, co słyszalem, obowiązują znaki po prawej stronie jezdni. Po lewej stronie może być tylko powtórzenie znaku postawionego po prawej stronie. Znak C-13 czy C-13/16 po drugiej stronie ulicy nie jest nakazem opuszczenia jej, gdy jedzie się na rowerze.

#1056 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 June 2014 - 20:56

To prawda co mówisz, ale nie jestem pewny, w jaki sposób odnosi się do tego, co napisałem.

Mówię o sytuacji, w której wyjeżdżasz z bocznej ulicy, a na drodze głównej jest droga rowerowa po Twojej prawej, ale nie masz fizycznie możliwości zjazdu na nią, bo uniemożliwiają to barierki. W takiej sytuacji nawet hipotetyczny znak postawiony po Twojej prawej nie może Ciebie do niczego zobowiązywać, skoro nie masz możliwości wykonania wskazanego manewru (a nikt nie ma prawa Ciebie zmuszać do zejścia z roweru i przechodzenia nad barierkami).

rowerplus-logo-2.png

#1057 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 14 June 2014 - 12:22

Jak mam rozpoznać, że ścieżka jest dwukierunkowa - w myśl przepisu "iż kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić."

Dobra widzę ścieżkę po drugiej stronie, przechodzę przejściem dla pieszych na tą ścieżkę i jak mam ocenić, że jest to DDR dwukierunkowy ?

U mnie nie ma ścieżek, które są przedzielone linią przerywaną na dwa pasy ruchu w przeciwnych kierunkach, a czasami nie ma lub się wytarły poziomych znaków.  :P

#1058 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 14 June 2014 - 12:32

Jeżeli jakikolwiek znak (poziomy/pionowy) jest zwrócony w Twoją stronę to znaczy, że kierunek jazdy jest adekwatny.

#1059 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 14 June 2014 - 12:48

Np. Zakaz wjazdu. :D

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

#1060 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 14 June 2014 - 12:51

??

Przecież napisałem, że poziome znaki są wytarte to jak mam ocenić czy to jest dwukierunek ??

Reply to this topic