Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#2141 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 kwiecień 2021 - 07:56

"tłumaczyła, że ich nie widziała i to nie jej wina."

Przecież to powinno się skończyć natychmiastowym odebraniem prawa jazdy. Wychodzi na to, że że ślepa, a do tego bez znajomości przepisów i do tego wszystkiego bez cienia pokory, co przeraża najbardziej.

Rozumiem, że mogło akurat błysnąć słońce z naprzeciwka i faktycznie raz na milion przypadków można czegoś nie zauważyć - ale mówić, że to nie moja wina, kiedy potrąciło się podczas skrętu w lewo?!

Tu nie powinno być najmniejszego pobłażania - taka osoba za kierownicą jest jak małpa z granatem!

Podobny przypadek do poważnego, śmiertelnego w skutkach wypadku pod Wrocławiem, gdzie kobieta (81 lat) wjechała w grupę motocyklistów. Zero skruchy, ich wina, jechali "jak huk wulkanu, jak czarna chmura" i w ogóle to jej zdaniem oni w nią wjechali. 

Po przekroczeniu 70-75 roku życia prawo jazdy powinno być wydawane terminowo na max 2 lata z obowiązkiem wykonywania corocznych badań koordynacji, refleksu, wzroku.

Tak BTW. statystyki z 2020:

W 2020 roku rowerzyści uczestniczyli w 3768 wypadkach drogowych (dane dotyczą całego kraju). Zginęło 249 rowerzystów, a 3403 osoby zostały ranne. 

Obecnie jestem już tak przewrażliwiony, że bez Flary albo Varii raczej trudno byłoby mi wyjść na trening. Natomiast mając na uwadze takie wypadki jak ten wczorajszy, zastanawiam się czy dzienna lampa przednia nie miałaby sensu. 

#2142 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 kwiecień 2021 - 09:49

Lampka z przodu ma sens. Osobiście zauważyłem, że jak mijam sznur samochodów, to od czasu jak mam światło z przodu, jak któryś się wychyli z tego sznura, to często wraca do niego. Wcześniej większość brała się za wyprzedzanie.

#2143 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 kwiecień 2021 - 09:57

Varii 

Ale co ona pomoże jak ktoś w nas wjeżdża. Ot przypadek z tamtego roku.

Facebuk i  YT  Strava

#2144 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 29 kwiecień 2021 - 10:06

Lampka z przodu i z tyłu za dnia ma dużo sensu. Im mocniejsze słońce tym mocniejsza lampka. Sporo jeżdżę i samochodem i rowerem i tak, sytuacja, gdy kierowca jest kompletnie oślepiony to nie są przypadki raz na milion. Większość kierowców jeździ też będąc zmęczonymi (choćby po pracy). Pomóżcie kierowcom, naprawdę, to nie musi być lampka za dwie stówy. Ten sam temat co światła dzienne w samochodzie.

• JohnDoePL lubi to

#2145 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 29 kwiecień 2021 - 10:23

Z tyłu mam Varię i przez jakiś czas nie miałem z przodu oświetlenia i często wyjeżdżały auta na czołówkę, od momentu gdy zamontowałem do dziennej jazdy lampkę widzę znacznie mniej takich przypadków. Obecnie wyjście na rower  = odpalenie świateł migających. 

#2146 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 776 postów
  • SkądPodhale

Napisano 29 kwiecień 2021 - 10:23

Lampka z przodu i dwie z tyłu. Mam na podsiodłówce i taką fajną sprytną na kask. Dodatkowo u chińczyka zakupiłem takie fikuśne naklejki na ramę i obręcze. Na tyle małe aby nie szpeciły roweru i na tyle duże aby dawały odblask.

Facebuk i  YT  Strava

#2147 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 13:47

Coś w tym jest - tzn. w światłach do jazdy dziennej, których nie da się nie zauważyć.

Od kiedy mam flare rt z tylu i ion200 z przodu naprawdę spadła ilość sytuacji, gdzie ktoś chce mnie zabić.

Kilka razy już ktoś pytał co to za lampka z tylu, że widział ją z 2km w słoneczny dzień. Jakby też mniej trąbienia i próby dyskusji, że mam jechać do lasu albo na śmieszkę rowerową. Chociaż zatwardziałych troglodytów nigdy nie braknie.

Ostatnio na remontowanej drodze: odcinek 2km, mały ruch, jeden pas wyłączony, ustawione ograniczenie 30 kmh, jechałem 35 kmh. Cały ten odcinek jechał za mną gamoń i trąbił co 10 sekund. Ostatecznie spotkaliśmy się na światłach, ale nie chciał opuścić szyby. 

Naprawdę jest mnie ciężko wyprowadzić z równowagi, ale taki parabyt robi to dosyć szybko.

• B00mer, lupus i artho lubią to

#2148 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 16:07

Flare RT + Ion 200 są super, ale są tańsze równie dobre (jak nie lepsze odpowiedniki). Faktycznie w słoneczny dzień widać z dużej odległości. Też ich używam, ale największa odczuwalna różnica była gdy dorzuciłem radar Garmina wyposażony w tylną lampkę.

Po prostu kierowcy świadomie odbierają informację do siebie, gdy ta zaczyna ostrzej mrygać gdy tylko się zbliża.

• JHartman lubi to

#2149 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 16:14

Na radar myślę się skusić jak będzie promocja zbliżona do tej z BF w zeszłym roku. Mózg nie pozwala mi przepłacić 300 zł. ;)

#2150 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 16:37

Chyba były promki na BF, ale w ciągu roku też widziałem niezłe ceny na AliExpress, może coś na eBay-u lub Allegro, nawet używanego.

#2151 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 16:48

Na BF w zeszłym roku było za niecałe 650zł. Trochę żałuję, że nie kupiłem - słabo kupuje się w listopadzie coś, co przeleży parę miesięcy w pudełku.  -_-

Teraz niemożliwe znaleźć w dobrej cenie. Używanego nie chce. Pozostaje polowanie.  :P

• artho lubi to

#2152 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 30 kwiecień 2021 - 17:01

Nawet taniej było 26 stycznia 2020 , zakupiłem za 460 zł z amazon uk, a dzień wcześniej był jeszcze taniej , nie dużo ale taniej .Trzeba polować, z 2 lata się zastanawiałem rozmyślałem na temat radaru

#2153 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 17:43

Tej jesieni i zimy ciężko było o promocje na Varię. Pojawiły się dopiero na BF za jakieś 650 - 670 zł w angielskich sklepach. Myślę, że jest to cena, za którą trzeba "atakować" i nie czekać na cuda.

Natomiast mając na uwadze takie wypadki jak ten wczorajszy, zastanawiam się czy dzienna lampa przednia nie miałaby sensu. 

Nie wyjadę z domu bez "błysków" z przodu. Każdy z nas jechał samochodem pod słońce i powinien znać temat, a zawsze zakładam, że właśnie niedaleko mnie jedzie najgorszy kierowca na świecie. Nie kuśmy losu  :D

#2154 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:04

Flare RT + Ion 200 są super, ale są tańsze równie dobre (jak nie lepsze odpowiedniki). Faktycznie w słoneczny dzień widać z dużej odległości. Też ich używam, ale największa odczuwalna różnica była gdy dorzuciłem radar Garmina wyposażony w tylną lampkę.

Po prostu kierowcy świadomie odbierają informację do siebie, gdy ta zaczyna ostrzej mrygać gdy tylko się zbliża.

Jakiś polecany dobry i tańszy zamiennik na przód niż Ion200? Na tył u mnie varia działa ok i jestem zadowolony ale przód i miganie za ponad 200 to już nie dla mnie :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

#2155 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:16

Jest gdzieś wątek z lampkami, tam było sporo bardzo dobrych opcji bo szczerze mówiąc nie pamiętam za dobrze wybacz jakoś szybko zdecydowałem się na Ion-y z uwagi na dodatkowo ANT+/BT ale tutaj też polecają trochę: https://www.cyclingw...rs-guide-141811

Na pewno bardzo dobrą opcją są też starsze Bontragerowskie czyli Ion 100. Raczej można ją wyrwać w przyjmnie-niższej cenie.

#2156 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:32

Nawet taniej było 26 stycznia 2020 , zakupiłem za 460 zł z amazon uk, a dzień wcześniej był jeszcze taniej , nie dużo ale taniej .Trzeba polować, z 2 lata się zastanawiałem rozmyślałem na temat radaru

To jest cena za 515?

Masakra, ja zapłaciłem 870 za 515, ale fakt, że nie szukałem promocji. Jak kupiłeś za 460 to gratulacje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2157 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:34

Nie wierzę, że 515 było wiele tańsze niż te 650 w UK w listopadzie. ;)

#2158 Ulepekin

Ulepekin
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • SkądMeseritz

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:35

69f4d5fd2b08b75edd419a66bb63ddbb.jpgNie, 510. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nie było jeszcze wtedy 515 ale mogę się mylić.

• lupus lubi to

#2159 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 18:40

No to zmienia postać rzeczy.  ^_^

#2160 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 30 kwiecień 2021 - 19:05

No to zmienia postać rzeczy.  ^_^

Wszystko się zgadza, tylko nie ta zima  :lol:  Wtedy to jeszcze na rowery 20% rabatu dawali  :D

• lupus lubi to

Dodaj odpowiedź