Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#241 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2012 - 21:29

Tylko jeśli ktoś walnie mnie drzwiami gdy będę jechał środkiem to kogo wina :?:

#242 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 luty 2012 - 21:59

skoro masz watpliwosci to na pewno Twoja :-)

#243 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2012 - 22:22

To pozostaje stać w korku razem z innymi :->
  • z wiatrem we włosach lubi to

#244 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 14 luty 2012 - 23:03

Masz prawo wyprzedzić pojazd z prawej strony gdy jedzie bardzo wolno czyli na przykład - korek, co do pomiędzy to nie ma tego określonego w ustawie.

Moim zdaniem nie jest to dopuszczalne - pojazd zajmuje więcej niż 1 pas - faktycznie jedzie dwoma, no i nie jest zachowana szczególna ostrożność przy wyprzedzaniu.
Co do drzwi to moim zdaniem wspólna wina.

#245 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 luty 2012 - 23:17

Lepiej jest wyprzedzać z lewej jak z prawej, nowe przepisy dopuszczają wyprzedzanie z lewej strony jeżeli pojazdy stoją w korku.

a co do otwarcia drzwi to obstawiam winę kierowcy, zawsze możesz zadzwonić na policję (do wydziału ruch drogowego) i się dowiedzieć

#246 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 luty 2012 - 10:24

primo: jesli ktos otwiera drzwi to albo jest totalnym idiota (niestety brak definicji w prawie) albo zwyczajnie stoi i wtedy nie wyprzedzamy tylko omijamy.
po drugie primo: omijac wolno z dowolnej strony.
po trzecie primo: ewentualny manewr wyprzedzania nalezy sygnalizowac na podstawie odrebnych zapisow, czy ktos to robi? jak nie to kierowca "widzial" ale nie przewidzial bo manewr byl nagly i niesygnalizowany.
podsumowujac: wine ma zawsze ten ktory ma watpliwosci co do tego czy jechal prawidlowo. spotykajac takiego kogos, ktos kto jest pewien swojego zachowania na drodze, potrafi udowodnic wine kierowcy jadac na rowerze ale i rowerzysty prowadzac samochod w tej samej sytuacji. o bezpieczenstwo maja obowiazek troszczyc sie wszyscy uzytkownicy drogi.
polecam inteligentna lekture prawa, a nie wyrywkowa jego znajomosc na podstawie plotek.

#247 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2012 - 12:19

Miałem sytuację z drzwiami przy wyprzedzaniu auta z prawej w korku, z tym że jechałem motocyklem (z lewej się nie dało, bo była tam wysepka i gość sobie tak stanął, że nie było miejsca, poza tym 10m dalej miałem skręcić w prawo. Sąd orzekł, że wina jest "obustronna ze wskazaniem na motocyklistę", sprawę zaskarżył kierowca samochodu gdy policjant kazał mu, tak jak i mnie, zapłacić mandat za stwarzanie zagrożenia na drodze i wysadzanie pasażera w miejscu niedozwolonym (czyli na środku ulicy).

#248 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 luty 2012 - 12:20

Lepiej jest wyprzedzać z lewej jak z prawej, nowe przepisy dopuszczają wyprzedzanie z lewej strony jeżeli pojazdy stoją w korku.

a co do otwarcia drzwi to obstawiam winę kierowcy, zawsze możesz zadzwonić na policję (do wydziału ruch drogowego) i się dowiedzieć

powinno być z prawej ;-)

spros jeżeli to do mnie to nie opieram tego na podstawie plotek...

biorąc udział w jakimkolwiek zdarzeniu drogowym daje halo na policję i po kłopocie a nie pytam po forach i rozsiewam plotki.

Pozdrawiam

#249 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 16 luty 2012 - 20:39

Koledzy mam prośbę nigdzie nie mogę wyszukać czy rowerem można jechać między samochodami czy nie już , sam nie wiem jak teraz te przepisy się zmieniły , a kurcze nie mogę odnaleźć tematu na forum odnośnie przepisów ruchu drogowego .

Moim zdaniem nie jest dopuszczalne w świetle:
art 16 ust. 4 Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Art 24 ust. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,[...]

Art 24 ust. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. [...]
Nie da się zachować szczególnej ostrożności łamiąc jednocześnie art. 16 ust. 4.

Dodatkowo jeśli spojrzymy na art 16 ust 7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1. to on dodatkowo potwierdza, że co do zasady jednoślady jadą prawą stroną pasa ruchu.

#250 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 luty 2012 - 21:00

ale rowerem nie da się zająć dwóch pasów jezdni :-P

Po prawej można wyprzedzać stojące auta.

#251 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 16 luty 2012 - 23:07

Pudło! Nie można. Bo nie można wyprzedzać czegoś, co się nie porusza ;-) Można jedynie taki obiekt ominąć. Tu masz definicję --> http://eti.agh.edu.p...y/omijanie.html

#252 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 luty 2012 - 00:21

Pudło! Nie można. Bo nie można wyprzedzać czegoś, co się nie porusza ;-) Można jedynie taki obiekt ominąć. Tu masz definicję --> http://eti.agh.edu.p...y/omijanie.html

ale nikt tu nie mówi o omijaniu auta. Bo nie bede go omijał tylko jechał z prawej strony, czyli zalicza się to do wyprzedzania.

Jadąc z prawej strony auta nie omijam ;)

http://artnow.blox.p...owych-praw.html

Pozdrawiam

#253 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 19 luty 2012 - 10:50

Troi87, wszystko wporzo, ale mi chodziło o odniesienie się do definici omijania i wyprzedzania. A wyprzedzanie to "przejeżdżanie obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku". Czyli, na mój chłopski rozum, wyprzedzanie dotyczy pojazdów w ruchu. Wyciąg z Kodeksu:
"Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony.
W momencie, kiedy pojazdy stoją w korku a ty przejeżdżasz obok po ich prawej stronie, dochodzi do omijania (przynajmniej z definicji) --> http://eti.agh.edu.p...y/omijanie.html "Omijanie - jest to przejeżdżanie (przechodzenie) obok nie poruszającego się uczestnika ruchu lub nieruchomej przeszkody."
Proste?

#254 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 marzec 2012 - 17:30

Panowie od pewnego czasu nurtuje mnie pewna sprawa , mianowicie jeśli będę jechał drogą i będzie obok ścieżka dla rowerów no i automatycznie zakaz jazdy dla rowerów i zdarzy mi się wypadek , ewentualnie ktoś przykładowo uderzy we mnie z premedytacją to wina bezapelacyjnie jest moja ? Nie mogę dochodzić żadnych roszczeń ?
Pytam , bo jest dla mnie niezrozumiałe jechać 1/3 ulicy Jagiellońskiej asfaltem , potem wjechać na ścieżkę i potem znów zjechać na asfalt. :roll:
Takie przepisy nie powinny dotyczyć ludzi trenujących.

#255 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 marzec 2012 - 17:41

tam gdzie jest obok ścieżka nie ma automatycznego zakazu ruchu rowerem po jezdni ! jeślio nie ma znaku stosownego.

Jeśli jedziesz tak jak piszesz to najwyżej Ty dostaniesz mandat ze 100 zł za poruszanie sie nie po swojej drodze , ale wszelkie roszczenia masz jako uczestnik ruchu normalnie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#256 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 11 marzec 2012 - 18:02

tam gdzie jest obok ścieżka nie ma automatycznego zakazu ruchu rowerem po jezdni ! jeślio nie ma znaku stosownego.

Jeśli jedziesz tak jak piszesz to najwyżej Ty dostaniesz mandat ze 100 zł za poruszanie sie nie po swojej drodze , ale wszelkie roszczenia masz jako uczestnik ruchu normalnie.

Mandat dostaje się jeżeli jest ścieżka rowerowa wzdłuż drogi którą się jedzie nawet gdy nie ma znaku zakazu B-9. Dostałem taki mandat na Wisłostradzie w Warszawie na wysokości Centrum Olimpijskiego jadąc na południe. Nie wiem jakiej wysokości byłby to mandat gdyby był tam znak zakazu B-9, pewnie dużo większy.
Dzisiaj też się zastanawiałem jadąc Wisłostradą co by było gdyby potrącił mnie samochód i czy jakiemuś kierowcy nie wpadnie do głowy zrobić tego specjalnie...

#257 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2012 - 18:16

Witam ja mam takie pytanko gdy jadę do domu ulicą obok mnie jest ścieżka rowerowa lecz jest od połowy rozkopana po prostu na początku jest jej brak tylko piach i błoto. Po chwili się zaczyna lecz jest rozwalona brakuje przy jej krawędzi kostki tak z 20 metrów dalej już jest dobra chodnik obok ścieżka. Czy w razie zatrzymania ,że nie jadę po ścieżce mogę nie przyjąć mandatu mówiąc ,że ścieżka jest dla mnie niebezpieczna i nie w pełni skończona :?: czy taki argument jest nie wskazany

#258 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 11 marzec 2012 - 18:31

@Intel action

a samochody jeżdżą po remontowanej i rozkopanej całkowicie drodze czy mają objazd?;)

#259 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2012 - 18:36

znaczy ścieżka jest odsunięta od drogi jakieś 3 metry a rozkopane jest po drugiej stronie ulicy. Chodzi mi o to czy ja się bedę czół bezpiecznie jadąc po takiej rozkopanej ścieżce przecież w przepisach pisze jak powinna wyglądać ścieżka

#260 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 11 marzec 2012 - 18:54

znaczy ścieżka jest odsunięta od drogi jakieś 3 metry a rozkopane jest po drugiej stronie ulicy. Chodzi mi o to czy ja się bedę czół bezpiecznie jadąc po takiej rozkopanej ścieżce przecież w przepisach pisze jak powinna wyglądać ścieżka

A ścieżka nowa? Może nie została jeszce oddana do użytku, więc tak jakby jej nie było

Dodaj odpowiedź