Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#221 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 23:56

Masz rację. Przekonałem się zresztą, że nie warto wdawać się w pyskówki, ani oddawać. Ot taka anegdotka z przed paru lat.

Ja jeżdżę środkiem jak jest wyryp i zjeżdżam dopiero kiedy mogę. Niestety to często jest zaproszenie do masakry, puścisz jednego, on to doceni, a kolejnych 20 będzie Cię już wyprzedzać na gazetę.

#222 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopad 2011 - 07:57

właśnie dlatego chyba trzeba poczekać aż "kierujący pojazdami" nauczą się wyprzedzać rowerzystów, albo jak zrobią ścieżki rowerowe z prawdziwego zdarzenia, takie jak chociażby w berlinie, jako wydzielony pas jezdni.

Kierowcy w Polsce mają niestety duże skłonności terroryzowania innych uczestników drogi. I ja już się oduczyłem jeżdżenia przy prawej krawędzi, jadę środkiem jest bezpieczniej. Drogi są dla wszystkich nie tylko dla samochodów. A im więcej osób będzie jeździło ulicami to może władze miast zaczną się zastanawiać nad tym problemem.

#223 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 listopad 2011 - 13:51

Taaaa... Pomyślą, że trzeba policją ścigać tych dwu kółkowców, bo przecież mają takie ładne ścieżki rowerowe, zbudowane za grube miliony z funduszy europejskich. A że w większości przypadków ścieżki te, to podzielony chodnik (albo i nie podzielony) z fazowanej kostki betonowej ze znakiem pionowym/poziomym dopuszczającym ruch rowerowy na nim, po którym jeździć tak na prawdę się nie powinno (różne względy - jakość jazdy, bezpieczeństwo pieszych itd, itp...) to o tym już nie pomyślą.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#224 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 10 listopad 2011 - 17:16

nie szkodzi. nim na takich chodnikach nie bedzie wiekszej smiertelnosci niz na drogach, nikt nie uwierzy ze jezdnia jest lepsza.

#225 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 11 listopad 2011 - 09:37

tak, precyzuja to dosc dokładnie jako "bezpiecznie' :-)

Właśnie o to chodzi :)

Pamiętam gdy kiedyś czekałem na skręt w lewo i stałem tuż przy osi jezdni. Podjechał do mnie jakiś "kierujący samochodem" otworzył szybę i protekcjonanym tonem oznajmił: "Przepisy mówią, że pojazd wolniejszy musi trzymać się prawej strony", a ja na to nonszalancko: "No to stoisz za blisko lewej".
Oczywiście ruszyłem pierwszy i przejechałem przez skrzyżowanie, dopiero za nim usłyszałem za sobą pisk opon, ryk silnika i trąbienie :-D

Co za burak. Co to znaczy pojazd wolniejszy? Z mniejszą Vmax, poruszający się wolniej, bo inni naginają przepisy? Nie ma takiego zapisu nawet. Jest jeden dla wszystkich, jechać jak najbliżej to możliwe prawej krawędzi jezdni. Dwa, przy skręcie w lewo zatrzymujemy sięmożliwie najbliżej osi jezdni, jeśli to droga dwukierunkowa, albo lewej strony jeśli jednokierunkowa. No i po trzecie, teraz przy skręcie w lewo, jeśli to wyznaczony pas to wraz z nowymi przepisami ustawiać się na środku pasa, a burak niech się pałuje i trąbi sobie na swoją matkę.

#226 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 03 grudzień 2011 - 17:20

To może zaczynamy tu wrzucać zdjęcia aut stojących na ścieżkach rowerowych i robimy małą galerię :)

a moze lepszym rozwiązaniem było by naklejanie naklejek na przednią szybę, centralnie przed oczami kierowcy, czytałem kiedyś na forum ze łamie się wycieraczki, ja jednak byłbym za naklejkami widziałem takie akcje w bratnim kraju film kwestia tylko odpowiedniego papieru zeby trudniej odchodził i mniejszego rozmiaru ktory mozna schowac do kieszonki a jak ktos bedzie musiał pare minut to zdzierac napewno zastanowi sie zanim kolejny raz zaparkuje

#227 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 03 grudzień 2011 - 18:08

To teraz sam zadaj sobie pytanie - chciałbyś na swoim aucie znaleźć taką naklejkę, bo np. ktoś dla jaj przykleił? Bo ja nie.

#228 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudzień 2011 - 18:46

ale tu nie chodzi o przyklejanie dla jaj, tylko przyklejanie na tych autach, których kierowcy ewidentnie mają przepisy w d...
ja myślę, że to była by dobra lekcja dla nich.

#229 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2011 - 19:55

mikka nie wiem jak ty ale ja na chamstwo kierowców zazwyczaj jak się da reaguję zajeżdżając im drogę i jadąc 2 m od pobocza i spokojniutko ;-)

#230 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 03 grudzień 2011 - 21:59

To teraz sam zadaj sobie pytanie - chciałbyś na swoim aucie znaleźć taką naklejkę, bo np. ktoś dla jaj przykleił? Bo ja nie.

kolego nie rozumiem po co naklejac takie cos dla jaj? przepraszam ale idac tym torem myślenia mozna by stwierdzić iż, nie ma sensu stawiac znaków ograniczenia prędkości bo na przykład ktos dla jaj pod osloną nocy przyjdzie na autostradę i wstawi ograniczenie do 30...

#231 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 03 grudzień 2011 - 22:27

Byłoooooo ...

http://www.wykop.pl/...owe-parkowanie/
http://i.imgur.com/InRXQ.jpg

#232 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 03 grudzień 2011 - 22:59

Krisss, a jakbym Ci rysę na aucie zrobił bo chu***o zaparkowałeś to byłbyś zadowolony? W przypadku złego parkowania łamanie przepisów drogowych jest oczywiste, ale nie upoważnia to nikogo do niszczenia cudzej własności!

#233 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 03 grudzień 2011 - 23:30

szpiler, ale te naklejki niczego nie niszczą (mówię o tych złożonych z drobnych kwadracików) tylko trzeba się trochę pobawić z ich zdejmowaniem.

#234 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudzień 2011 - 09:19

mikka nie wiem jak ty ale ja na chamstwo kierowców zazwyczaj jak się da reaguję zajeżdżając im drogę i jadąc 2 m od pobocza i spokojniutko ;-)

Uważaj bo może to się źle skończyć. Kawałek mojego wpisu z października na bikestats:

Wracaliśmy już po ciemku, oczywiście ze światłami z przodu i z tył (ja na trekingu). Na Bora-Komorowskiego znajduje się ścieżka, ale że chcieliśmy jechać szybko to cisnęliśmy drogą. Na końcu ulicy ona się kończy i zaczyna wiadukt nad 4-pasmówką. 30 metrów przed końcem DDR jakieś auto z tył zaczyna na nas trąbić, mimo że spokojnie może nas wyprzedzić. Trochę nas to zirytowało więc jak skończyła się ścieżka zjechaliśmy na środek pasa tak żeby teraz nie mógł nas wyprzedzić i wolno wjeżdżamy na wiadukt. Z tył dalej trąbienie i epitety lecą. Na górze kiedy z przeciwka przestały auta jechać buraki nas wyprzedziły i pojechały.

Zaczynamy się rozpędzać z wiaduktu a tu na dole auto daje po hamulcach i wyskakują z niego dwa karki na środek ulicy. Nie ma co zrobić to rozpędzam się i celuje w gościa (trek z bagażem waży ponad 20kg i jest stalowy ;) ). W ostatniej chwili odbijam w bok a gościu skokiem ninja leci na mnie z nogą. Trafia mocno centralnie w ramę, ale też idealnie w środek ciężkości roweru przez co się nie wywalam i jadę dalej.

Dalej był już korek i nie mogli za nami pojechać.

#235 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 04 grudzień 2011 - 10:01

HEHE nie no w nocy to ja nie jeżdżę a jak jest już mocny zmrok to zawsze w auto rower i do domu. Nom ale odnośnie twojej sytuacji kiedyś też jechałem z tatą na rowerze i jedzie wielki biznesmen pewno samochodem w leasingu . Oczywiście ful miejsca do wyprzedzenia tata jedzie za mną zjeżdżamy już po samym rowie a ten trąbi no to ja oczywiście środkowy palec ;-) gość wyprzedził nas i pojechał , jedziemy a on stoi na drodze a my spokojnie dojeżdżamy a dosłownie 30 m dalej drogówka stoi jeden gest w stronę policji gość od razu zrozumiał później już go nie widzieliśmy :-P

#236 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 04 grudzień 2011 - 23:34

jeżeli chodzi naklejki to miałem okazje zrobić sobie sobie parę naklejek w formie hologramu (coś podobne do tej naklejki z numerem rejestracyjnym na szybie) i to jest naprawde trudne do zdrapania, tylko ze wydrukowałem sobie na nich przypomnienie iż, wyprzedzając pojazd 1 śladowy należy zachować odstęp[...]

Platon- to jest już czyn kryminalny, warto by się zastanowić czy tego nie zgłosić...

#237 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudzień 2011 - 16:11

kulke porcelanowa sie wozi w kieszeni na "niefajnych" kierowcow :evil:

#238 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 14 luty 2012 - 19:36

Koledzy mam prośbę nigdzie nie mogę wyszukać czy rowerem można jechać między samochodami czy nie już , sam nie wiem jak teraz te przepisy się zmieniły , a kurcze nie mogę odnaleźć tematu na forum odnośnie przepisów ruchu drogowego .

#239 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 postów
  • SkądSompolno

Napisano 14 luty 2012 - 20:03

Masz prawo wyprzedzić pojazd z prawej strony gdy jedzie bardzo wolno czyli na przykład - korek, co do pomiędzy to nie ma tego określonego w ustawie.

#240 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 14 luty 2012 - 20:17

Masz prawo wyprzedzić pojazd z prawej strony gdy jedzie bardzo wolno czyli na przykład - korek, co do pomiędzy to nie ma tego określonego w ustawie.

z lewej też można, zresztą jakie to ma znaczenie, jedzie się tam gdzie jest miejsce ;-) .

Dodaj odpowiedź