Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?
Napisano 18 kwiecień 2012 - 17:43
jeżdżę do pracy kawałek po dwupasmówce (bez podwyższonej prędkości - standardowy zabudowany) i w tym miesiącu już wiem, że na dwóch pasach mieści się rower miejski, stara micra i jakiś sedan. Ponadto na jednym pasie bez dotykania linii rozdzielającej, można wyprzedzić rower starym puntem - a wcale rower samym skrajem nie jechał. Co z tymi kierowcami?
a i jeszcze uwaga z drugiej strony samochodu: jak jedziesz ulicą, która przejdzie z jednego pasa w dwa, to zjedź waść pan na jeden z nich, a nie jedź po linii rozdzielającej bo ani wyprzedzić cię z lewa, ani z prawa.
Napisano 18 kwiecień 2012 - 23:11
Musze się przyznać, że miałem pewne obawy , gdyż był to mój debiut w wiekszym mieście.
Przeprawa do terenów mniej zabudowanych okazała się straszna udręką. Prze ponad 10 km odczuwałem presje kierowców.(Gdzie ta zawada się pcha, przecież ma scieżki), do tego straszne dziury, koleiny i waskie drogi.
Dobra jakos dojechałem, poza obwodnicą trojmiasta szerokość dróg zbytnio sie nie zwiekszyla. Tak sobie jadac przy krawedzi nagle mija mnie samochod w odleglosci moze poł metra. Patrze, a to Elka . Jak już mnie minęła to zjechała na srodek jezdni , prawy kierunek i wróciła na swój pas.
Tsss czego CI instruktorzy uczą. Dodam, że droga była prosta.
To nie na moje nerwy, jazda po miescie i poza nim to jak stąpanie po cienkim lodzie.
Napisano 19 kwiecień 2012 - 08:13
To nic. Ja kiedyś widziałem jak instruktor kazał jechać uczniowi po wydzielonym pasie dla rowerów. Zapewne dlatego, żeby ułatwić jego wyprzedzanie przez samochody przekraczające dozwoloną prędkość. ;-)Dobra jakos dojechałem, poza obwodnicą trojmiasta szerokość dróg zbytnio sie nie zwiekszyla. Tak sobie jadac przy krawedzi nagle mija mnie samochod w odleglosci moze poł metra. Patrze, a to Elka . Jak już mnie minęła to zjechała na srodek jezdni , prawy kierunek i wróciła na swój pas.
Tsss czego CI instruktorzy uczą. Dodam, że droga była prosta.
Napisano 19 kwiecień 2012 - 18:35
w tamtym roku na wspomnianej przeze mnie wcześniej dwupasmówce, śmignęła mi obok nogi jedna elka i po wyprzedzeniu od razu w prawo na skrzyżowaniu. Dziwnym trafem dogoniłem tą elkę na następnym skrzyżowaniu (wcale nie goniłem, bo na starym holendrze) podjeżdżam obok a to kurna egzamin. co tam instruktorzy, jak egzaminatorzy olewają takie rzeczy.
Napisano 19 kwiecień 2012 - 20:28
Prze ponad 10 km odczuwałem presje kierowców.(Gdzie ta zawada się pcha, przecież ma scieżki)
Jeździj więcej, to uczucie z czasem przechodzi. Jak będziesz jeszcze więcej jeździć to przyzwyczaisz się też do zajmowania środka pasa w sytuacjach kiedy wymaga tego Twoje bezpieczeństwo.
Napisano 19 kwiecień 2012 - 23:24
Jeździj więcej, to uczucie z czasem przechodzi. Jak będziesz jeszcze więcej jeździć to przyzwyczaisz się też do zajmowania środka pasa w sytuacjach kiedy wymaga tego Twoje bezpieczeństwo.
To prawda. Choć czasem pilnuj nerwów, żeby komuś auta w złości nie zmasakrować
Dzisiaj główna droga była zakorkowana, a busiarz, cymbał jeden, strąbił mnie, bo jechaliśmy z kumplem we dwójkę obok siebie. Nie byłem mu dłużny i zjechałem na środek pasa, a drugi cały czas był zajęty i wtedy z prędkością 20kmh jechałem sobie spokojnie przez kilka kaemów - mina busiarza bezcenna. Może i pasażerowie nie byli za szczęśliwi, ale wystarczyłaby odrobina cierpliwości, a puściłbym go obok siebie.
Napisano 20 kwiecień 2012 - 07:07
Napisano 20 kwiecień 2012 - 10:54
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 21 kwiecień 2012 - 14:00
Wyglądało to jakby koleś mnie po prostu chciał zabić, tragedia... :-?
Napisano 21 kwiecień 2012 - 23:34
A propo pytania w temacie to dyskutował bym raczej o stanie nawierzchni szos w Polsce. Jest to dla mnie dużo bardziej uciążliwa sprawa niż kierowcy.
#395 Gosc_intel action_*
Napisano 26 kwiecień 2012 - 18:37
#396 Gosc_cookie_*
Napisano 26 kwiecień 2012 - 21:22
Weź się tak nie spinaj. Gdzie się dziecko ma uczyć jeździć - na ulicy? Opiekun ma je na smyczy prowadzić? Kurwisz na dzieci? Zachowujesz się jak totalny gówniarz i tylko psujesz opinię kolarzy. Widziałeś że dzieciak jedzie więc powinna się w rozumku lampka zapalić jak z nauką jazdy. Niektórzy się zachowują jakby się urodzili wdrukowanym kodeksem drogowym ale kultury niestety ani życzliwości zero.Trzy minuty później jadę ścieżką asfaltową a tu dziecko jedzie z naprzeciwka i nagle zajeżdża mi drogę ja na centymetr zahamowałem przed nim i oczywiście znów kór... mać ;-) i z mordą na dziecko gdzie jest twój opiekun a tu mamusia z boku idzie niech pan nie przeklina a ja się drę na nią a ty nie wiesz ,że po ścieżce się nie chodzi tam jest chodnik cały park mnie słyszał hehe ;-) jednym słowem katastrofa na drugi raz pojadę za taką gówniarą i odżałuje bidon ale jak walne jej w szybę to zobaczy .
#398 Gosc_intel action_*
Napisano 26 kwiecień 2012 - 21:44
#399 Gosc_cookie_*
Napisano 26 kwiecień 2012 - 21:54
To jak się odnosisz do nieznajomych świadczy tylko o twojej kulturze. Nie dziw się tylko potem, że ktoś na ulicy traktuje cię tak samo jak ty piechura z dzieciakiem na ścieżce.
Napisano 27 kwiecień 2012 - 07:53
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo