Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tour De Pologne Amatorów

274 odpowiedzi w tym temacie

#101 adabar1

adabar1
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOstrów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 22:22

Kris a mówiłem jedź ze mną?!!!

#102 adabar1

adabar1
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOstrów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 22:24

a ja na tegoroczne podjazdy górki i przełęcze mam 34/29! ot tak na wszelki wypadek

#103 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 02 czerwiec 2012 - 22:37

xubix, Właśnie dla kolarzy jeżdżących rekreacyjnie taki TDPA, to pewnie co jak dla Ciebie pętla. Widzisz kiedy organizm nie daję rady można nadrabiać głową. Ja zaliczyłem ostatnie 80km na kurczach wszelkich mięśni w nogach, przez 3 następne dni nie mogłem chodzić, a czworogłowy napuchnął jak bania - satysfakcja z osiągnięcia mety w takim stanie - bezcenna :mrgreen:

#104 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 czerwiec 2012 - 23:17

Może ktoś mi podpowie jak się ma twardość: Gliczarów, Ząb i spółka do wjazdu "Karpacz" i do Przełęczy Karkonoskiej? Mam 39/23 i ogólnie dopiero w końcówce "Przełęczy" muszę 3-4 razy schodzić, a okolice Karpacza,Okraj itp spokojnie podjeżdżam, czy ten podhalański etap ma trudność momentami podobną do Karkonoskiej?

#105 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 03 czerwiec 2012 - 09:24

To zależy czy ścigasz się z czołówką czy tylko chcesz sobie przejechac,ja treningowo nawet na 39x21 przejechałem,łącznie z Gliczarowem,ale wyscig to inna bajka,polecam miększe przełozenie,conajmniej 26

#106 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 03 czerwiec 2012 - 13:19

tr, podjechałeś karkonoską na 39/23 ? ;o jestem pod wrażeniem :->

gliczarów ? to 100-200 metrów takiej stromej Karkonoskiej, chwila płasko i poprawka kolejne 100 metrów.. nic cięzkiego ;)

Kris a mówiłem jedź ze mną?!!!

no porwałem się z motyką na słońce rok temu w Istebnej, było słuchać bardziej doświadczonego kolegi ;-)

ja teraz mam 39/27 i daję spokojnie radę ;-) :->

#107 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 03 czerwiec 2012 - 14:48

No sęk w tym że przełęczy nie podjechałem, mało kierownicy mi nie urywało i kilka razy podprowadzałem - pewnie na 3 km do celu potem drugim, i gdzieś w samej końcówce przed metą. To była pętla Zamany chyba w 2008. Teraz może być tylko gorzej. Tzn ja gorzej :D Dalej nie wiem co Tak skanujesz czytelników liścmi...

#108 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 czerwiec 2012 - 17:53

Tr zamontuj sobie kasetę 27, jak dla mnie 39-27 to idealne przełożenie na TDPA.
pzdr

#109 dado25

dado25
  • Użytkownik
  • 73 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwiec 2012 - 06:13

Witajcie
Wrzucę trochę dziekciu do tego garnka miodu... TdP dla Amatorów 10 lipca Jelenia Góra 29,2 km... Miałem (nie)przyjemność przejechać tą traskę w zeszłym tygodniu - treningi w górach. Więc wnioski podjazd pod Orlinek... jak podjazd miarowo do przodu można spokojnie 17-19km/h wykręcić droga dobra, asfald też... (jest chwilowo stromo) ale ZJAZD to już inna bajka.
Nie wiem jak oni to zrobią ale jak się stawi 500 osób na starcie to na zjeździe tego nie widzę wąską kręto i do tego DZIURAWO, KOLEINOWO tragedia.. nawet jak na polskie drogi. Podjazd nie jest, aż tak selektywny aby na zjazdach ci z tyłu nie dobijali, a wtedy MASAKRA do tego domy lewo-prawo.
Więc chciałem jechać, a teraz się mocno wacham.
Pozdro dla wytrwałych
;-)

#110 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 06 czerwiec 2012 - 21:39

W sprawie dziur, ogólnie w okolicach Karpacza warto się oswoić, kto już tam jeździł trochę uczy się asfaltów i jest łatwiej, oczywiście z bielmem rywalizacji w oku można trochę przesadzić czego nie życzę nikomu. Najgorzej jest być takim oswojonym, jak ja, ale z daleka. Wydaje mi się że pamiętam, ale może się okazać że nie do końca, albo coś nowego się wykluło na jezdni, albo jakiś żwir się wysypał.

Inna sprawa że jeżdżę na cudownej stali i oponach 25

Ze względu na zagęszczenie stromizny może się wszyscy ustawią rzadziej niż na starcie i nie będzie dramatu...

Co do przełożeń: jeżdżę na kołach pod 7, i kasety zawsze są kompromisem, ale dotąd myślałem że.... mam z tyłu 26 z, dopiero w zeszłym roku nagle policzyłem że jest 23. poważnie. Dlatego na Przełęcz się na tym pchałem, w tym roku pierwszy raz w górach miałem w zapasie kasetę ratunkową 14-32. Okazało się, że wokół Karpacza moja stara kaseta daje radę, nie licząc ostatnich km za autostradą sudecką.

Pegos - rzeczywiście to trochę przewartościowana impreza, z perspektywy kalkulacji to lepiej zainwestować po prostu w wyjazd w góry niż w taki start, sam mam jeszcze na szczęście timowy udział i jadę na tydzień szosa/mtb, ale od przyszłego roku raczej kończę z numerami na rowerze, no może poza Pruszkowem, ale tam to raczej spotkania nie zawody są dla nas.

#111 parzydar

parzydar
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwiec 2012 - 09:55

Szanowni czy wielkim obciachem jest wystartowanie w TdPA na góralu.
Nie mam szosówki i jak na razie nie udało mi się nic pożyczyć - kupno na razie nie wchodzi w grę.

#112 BartekO

BartekO
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądTuchów

Napisano 19 czerwiec 2012 - 11:31

Nie mam szosówki i jak na razie nie udało mi się nic pożyczyć - kupno na razie nie wchodzi w grę.

Co Ty. Sam w tamtym roku starowałem na trekingu. Większość jednak ma szosówki, ale ok 20% to górale i trekingi, nie ma żadnego obciachu!

#113 condoor

condoor
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 czerwiec 2012 - 23:54

Zresztą w góralu będziesz miał bardziej pasujace przełozenie na taki wyścig ;-)

#114 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 23 czerwiec 2012 - 20:41

condoor, jeśli ktoś się nie czuje na siłach to zawsze może sobie wziąć korbe kompaktową 50x34 i na tył założyć 12-29 i ma idealnie na etap TdP amatorów :)

#115 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 02 lipiec 2012 - 11:21

heh, mialem nie jechac, ale odgorne zarzadzenie teamu wiec bedziemy prawie pelna (oprocz Ernesta) 8-osobowa ekipa. oj bedzie nas tam widac :mrgreen:

#116 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 04 lipiec 2012 - 22:19

nas też,ale mniej, ;-)

#117 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 05 lipiec 2012 - 22:05

a jest gdzieś lista zgłoszonych?

#118 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 lipiec 2012 - 22:27

a mnie nie będzie 8-)

#119 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 lipiec 2012 - 06:44

Miałem zamiar jechać, ale heeeeeeeeeelllooooooooooooo.. ponad 100zl za przejazd tak ciulową trasę? Żenua. Już nie chodzi o to że nudna, czy mało selektywna, ale ten zjazd to na prawdę będzie rzeź. Jak wszyscy dojadą do celu cali i szczęśliwi to będzie cud.

#120 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 06 lipiec 2012 - 09:55

Obciach to będzie ale dla tych na szosówkach, których objedziesz na góralu ;)

Dodaj odpowiedź