Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#341 KWAK

KWAK
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 24 listopad 2015 - 19:03

Miałem zamiar kopić trenażer 

Trenażer i-FLOW TACX 

Zgodnie z testerem komputera moja karta graficzna Intel® HD Graphics 4000 (2054MB) nie jest obsługiwana przez program Tacx Trainer software 4 . 

Czy faktycznie mój komp nie będzie obsługiwał tego programu. Jeśli faktycznie tak jest, to będę musiał zrezygnować z zakupu. 

Może ktoś ma doświadczenie i wie, że mimo niespełnienia oficjalnych wymagań program Tacx Trainer software 4 i tak będzie działań.

#342 worldlak

worldlak
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądSulechów

Napisano 24 listopad 2015 - 22:07

BT to w skrócie Bluetooth: https://pl.m.wikiped.../wiki/Bluetooth aczkolwiek ta wersja wymaga wersji 4, czyli BTLE (bluetooth low energy).

Jak masz tylko smartfon, to użyj aplikacji tacx'a do smartfonów, nie ma co prawda tylu możliwości, co aplikacja tabletowa, ale do podstawowych treningów się nada. Tyle tylko, że ułożyć je trzeba w głowie i ręcznie regulować moc/nachylenie itd. Może być o problemem chyba tylko przy Tabacie, bo przy dłuższych interwałach da się bez problemu nad tym zapanować.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

To już prawie jesteśmy w domu :-)

Czyli do pełni szczęścia potrzebuję czegoś takiego http://allegro.pl/ta...5740226929.html i wtedy z tabletu lub smartfona będę mógł sterować starszą wersją Bushido ?  

#343 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 24 listopad 2015 - 22:47

O ile pamiętam, masz wersję Bushido obsługiwaną tylko z dedykowanego komputerka lub PC i TTS. Co prawda dane są transmitowane przez ANT, ale w kanale prywatnym, czyli gada tylko w języku zrozumiałym jedynie przez tacx (i nie jest to holenderski).
Ten ANT dongle nadaje się do tabletów (choć cenowo lepiej kupić mini ant stick usb + adapter usb/micro usb) czy smartfonów, ale pracować to będzie tylko z nowymi trenażerami serii smart.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#344 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 25 listopad 2015 - 15:28

Myślałem nad zakupem trenażera pod ZWIFTa, 

do wyboru mam 

http://rower.com.pl/...er-tacx-booster

lub

http://rower.com.pl/...x-smart-484072 

rozumiem że w wypadku pierwszej opcji, wyliczanie wattów nastąpi za pomocą aplikacji oraz czujnika prędkości ant? 

w takim razie czy warto dopłacać do drugiej opcji? 

#345 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 25 listopad 2015 - 15:37

Vortex z tych dwoch. Booster nie ma funkcji "smart". Musialbys kombinowac z czujnikami ale wtedy moc bylaby szacowana przez zwifta.
  • Pan_Wonsik lubi to

#346 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 25 listopad 2015 - 15:46

Myślałem nad zakupem trenażera pod ZWIFTa, 

do wyboru mam 

http://rower.com.pl/...er-tacx-booster

lub

http://rower.com.pl/...x-smart-484072 

rozumiem że w wypadku pierwszej opcji, wyliczanie wattów nastąpi za pomocą aplikacji oraz czujnika prędkości ant? 

w takim razie czy warto dopłacać do drugiej opcji? 

Jeśli chcesz żeby wyliczenia mocy miały jakąkolwiek wartość to bierz Vortexa Smart. Przy odrobinie dobrej woli da się go całkiem sensownie skalibrować i uzyskać bliskie rzeczywistym i przede wszystkim powtarzalne z treningu na trening odczyty mocy.

Ponadto jeśli istotny jest dla ciebie Zwift to musisz wiedzieć, że z estymowaną z czujnika prędkości mocą wirtualną z trenażera klasycznego będziesz w Zwifcie zawodnikiem drugiej kategorii i w wyścigach czy na jakichś ustawkach nie będziesz traktowany poważnie.

No i jeszcze jedno. Vortex ma automatyczną regulację oporu co naprawdę fajnie sprawdza się w Zwifcie.

• Pan_Wonsik lubi to

#347 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 25 listopad 2015 - 16:11

dziękuje za odpowiedź, chyba dopłacę jednak do tego Vortexa :) 

#348 worldlak

worldlak
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądSulechów

Napisano 25 listopad 2015 - 20:58

O ile pamiętam, masz wersję Bushido obsługiwaną tylko z dedykowanego komputerka lub PC i TTS. Co prawda dane są transmitowane przez ANT, ale w kanale prywatnym, czyli gada tylko w języku zrozumiałym jedynie przez tacx ....

No to jednak daleko nam do domu :-(

Jakieś półtorej roku czekałem na nowy telefon z ANT+(przedłużała się premiera nowej Z-ki) żeby go wykorzystać do sterowania, a tu nici z tego. ANT dongle też nic nie da, a nie chcę się pakować w PC bo to mocno komplikowało by cały trening (nie trenuje w domu) Idealnym rozwiązaniem byłby tablet i funkcje w aplikacji do niego. Ten oryginalny komputerek jest o.k. tylko planowanie treningu na nim to dość upierdliwa sprawa.

Kurcze rozwaliłeś mi do końca plany na zimę, ale mimo wszystko dziękuję za pomoc. Twoja wiedza Leszku jest nieoceniona.

PS. nie słyszałeś może o możliwości "tuningu" zwykłago bushido na wersję smart? Na 100% to wystarczy podmienić tylko jakiś sterownik, bo reszta wygląda identycznie.

#349 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 listopad 2015 - 22:10

No przykro mi, ale niestety tego nie przeskoczysz. Na forum tacx zadawali tego typu pytania jak Ty teraz, niestety wydaje się, że jedynym rozwiązaniem jest zakup całej jednostki hamującej, bo wewnętrznie niestety też nic pasować nie będzie…

#350 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 26 listopad 2015 - 06:52

Też zastanawiałem sie nad jakimś małym laptopem ale trochę wystraszyły mnie wysokie wymagania programu. Chociaż może prostsze funkcje może by działały tylko pytanie czy program na dzień dobry przy instalacji nie powie "sorry masz za słaby komputer i bez internetu".

#351 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopad 2015 - 09:28

Ja używałem TTS 4 Advance z laptopem z AMD Turion 2x1,8 i grafika miała 512 mb. Było spoko oprócz VR na lepszych detalach to raczej nie wyrabiał, ale do trenigów Catalyst to był idealny nic się nie cięło.

#352 worldlak

worldlak
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądSulechów

Napisano 26 listopad 2015 - 22:05

Dziękuję wszystkim za pomoc

#353 rddkAG

rddkAG
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 30 listopad 2015 - 11:38

Witam, właśnie zakupiłem vortexa smart, z myślą o treningach w virtualu. Teraz czas na skompletowanie reszty gratów potrzebnych do uruchomienia zwifta, na początek dongle.  Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ga...5829239878.html

będzie ok??

#354 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 30 listopad 2015 - 11:41

Link nie działa

Parę stron wcześniej polecany był Suunto Movestick Mini 

#355 rddkAG

rddkAG
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 30 listopad 2015 - 11:46

Poprawiłem, jakoś Garmin bardziej mnie przekonuje. 

#356 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 listopad 2015 - 23:48

Jeden grzyb, bebechy te same.

#357 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 01 grudzień 2015 - 09:51

Czy komuś udało się udpalić komunikację ANT+ z trenażerem na nowym iPad'zie? Kombinuje i nic mi ni wychodzi :( Mam dzingla garmina ze starszą wersją wtyczki iPada + przejściówka na nową wtyczkę i lipa.

#358 Rebciu

Rebciu
  • Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 01 grudzień 2015 - 10:54

Tak klikam sobię po stronach i chyba tylko odbiornik Wahoo ant+ da mi możliwość sparowania wszystkiego :(

#359 Maniek 36

Maniek 36
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 03 grudzień 2015 - 00:14

Witam

Proszę bardzo  o pomoc !!! Kupiłem używany trenażer tacx i flow i nie może skalibrować hamulca a dokładnie nie podświetla mi się nawet przycisk start. Co może być powodem?

Z góry dziękuje.

#360 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 03 grudzień 2015 - 18:21

Reklamacja?

Dodaj odpowiedź