U mnie kilka dni temu też się aktualizował do nowej wersji, ale żadne problemy nie wystąpiły z uruchamianiem - sam się zrestartował po pobraniu aktualizacji.
Trenażer z "wirtualem"
Napisano 20 luty 2016 - 19:21
No i kicha. Do wczoraj wszystko było O.K. Dzisiaj juz TTS nie widzi interfejsu. Zastosowałem wszystkie sposoby podane na stronie tacx-a. Nawet zainstalowałem ponownie TTS. Sterowniki niby są o.k. Czy jest możliwe, że interfejs jest trafiony, mimo, że kontrolka zasilania się świcie. Ba, na dodatek świeci się czerwona kontrolka mimo, że nie używam zestawu do pomiaru tętna.
Napisano 21 luty 2016 - 19:47
Interfejs mam podłączony poprzez USB. Czujnika tętna w ogóle nie mam, a mimo to kontrolka czerwona mruga. Tak naprawdę to wykorzystałem wszelkie sposoby, aby podłączyć interfejs i-flowa do kompa. Niestety TTS dalej go nie identyfikuje. W sumie to mam nadzieję, że interfejs jest popsuty, bo niby dlaczego w piątek jest wszystko ok. a w sobotę totalna padaka. Wysłałem zapytanie do tacxa zobaczę co odpowiedzą.
Napisano 21 luty 2016 - 21:19
Chyba nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc 'interfejs'. Ja mam Vortexa i przez Bluetooth raczej nie działa więc używam anteny ANT+ podłączonej właśnie przez USB. Nie wiem jak we Flow to wygląda ale w Vortexie lampka na obudowie hamulca mruga na czerwono przy starcie a potem na zielono. Więc jeśli mruga cały czas na czerwono to raczej oznacza to że hamulec jest uszkodzony.
Masz rację pisz to Tacx-a na [email protected] Dla mnie byli bardzo pomocni, jak miałem problemy z łożyskami w swoim Vortex-ie to właściwie odrazu wysłali mi część zamienną żebym sobie wymienił.
Napisano 22 luty 2016 - 08:00
Może niejasno się wyrażam. Interfejs w i-flow to jest to co na zdjęciu poniżej. Aby cały zestaw mógł pracować to interfejs musi być podłączmy poprzez USB do kompa. Sam trenażer też jest podłączony do interfejsu. Aby można było używać i-flowa to TTS musi zidentyfikować interfejs. I tutaj pojawia się problem, po podłączeniu poprzez USB interfejsu do kompa, ten elegancko wyszukuje sterowniki i instaluje interfejs. Niestety, potem w samym TTS interfejs nie jest identyfikowany. Jeśli wszystko poprawnie działa to na interfejsie świecą się dwie kontrolki: żółta (zasilanie) i zielona (inf. że interfejs jest gotowy do pracy - zidentyfikowany przez TTS) i ewentualnie czerwona (gdy jest podłączony czujnik tętna). Na moim świeci się tylko żółta i nie wiem dlaczego mruga czerwona. Za cholerę nie mogę uzyskać, aby zapaliła się ta zielona kontrolka - zastosowałem wszystkie sposoby podane na stronie Tacxa. Dwa razy przeinstalowałem TTS i nic, ba nawet profil nowy założyłem i nic. Mam nadzieję, że to interfejs jest walnięty. Trenażer jest na gwarancji wiec nie powinno być problemu z jego wymianą.
Licze jednak, że gdzieś uzyskam pomoc. Liczę na uczestników tego forum.
Załączone pliki
Napisano 14 lipiec 2016 - 23:10
Panowie mam pytanie. Chce kupić sobie trenażer z wirtualnymi trasami. Który z poniższych jest najlepszy w stosunku do ceny :
- Trenażer i-FLOW TACX TTS 4.0 Basic
- Trenażer i-VORTEX TACX TTS 4.0 Basic
- Trenażer Bkool - z podłączeniem do komputera
Z tego co widze to najtańszy jest pierwszy. Czy warto dopłacić do dwóch pozostałych. Czy fllmy z tacx będą pasować do bkool? Czy jak kupie któryś z tych co wymieniłem to będę miał dostep do tras czy w standardowym wyposażeniu nie dodaja tras i trzeba potem wykupić je dodatkowo?
Proszę o pomoc w dobrym wyborze
Napisano 15 lipiec 2016 - 18:40
Panowie mam pytanie. Chce kupić sobie trenażer z wirtualnymi trasami. Który z poniższych jest najlepszy w stosunku do ceny :
- Trenażer i-FLOW TACX TTS 4.0 Basic
- Trenażer i-VORTEX TACX TTS 4.0 Basic
- Trenażer Bkool - z podłączeniem do komputera
Z tego co widze to najtańszy jest pierwszy. Czy warto dopłacić do dwóch pozostałych. Czy fllmy z tacx będą pasować do bkool? Czy jak kupie któryś z tych co wymieniłem to będę miał dostep do tras czy w standardowym wyposażeniu nie dodaja tras i trzeba potem wykupić je dodatkowo?
Proszę o pomoc w dobrym wyborze
W pierwszym zestawie nie ma żadnych filmów. Jest demo kilometrowej trasy i to wszystko. Niestety trasy należy kupować osobno. Każdy egzemplarz (płyta DVD) trasy ma swój indywidualny nr, nie można więc ich pożyczać. Ze swojego zestawu i-FLOW TACX TTS 4.0 Basic jestem zadowolony i polecam.
Napisano 15 lipiec 2016 - 20:51
Co do Bkool to dostęp do tras i filmów jest usługą świadczoną przez Bkool.
Tras video jest w tej chwili 1810, tras 3D 490886, a 2D prawie milion
Bez problemu wgrywasz swoje trasy, wystarczy ślad gps a jak masz video to dorzucasz.
Przez 1 miesiąc usługa jest za free, jak kupisz trenażer to dostajesz jeszcze 3 miesiące gratis.
Poza tym okresem płacisz 10euro/mies
Jak nie zapłacisz to wszystko działa, tyle że nie możesz przełączyć w tryb video lub 3D.
Fajna opcja to wypożyczenie trenażera do testów na miesiąc.
Płacisz tylko za odsyłkę sprzętu do producenta (Hiszpania ok. 100 zł)
Napisano 15 lipiec 2016 - 23:56
Czyli który polecacie trenażer Tacx i-VORTEX czy Bkoll? A chcąc by tacx był w full opcji wirtualnej to trzeba rozszerzyć o TTS 4.0 Advanced bo na Basic nie ma pełnego dostępu? W tacx są jakieś abonamenty miesięczne za trasy wideo czy wykupuje się je jednorazowo? w Bkoll można wykupic sobie trasę na własność np. żeby jeździć offline by potem nie płacić abonamentu za jej dostęp co miesiąc?
Napisano 16 lipiec 2016 - 00:12
Szczerze powiedziawszy wolałbym zainwestować w jakiś bardziej "współczesny" trenażer, który transmituje sygnał i może być sterowany przez ant+/bluetooth smart. Dzięki temu będzie on kompatybilny z najnowszymi aplikacjami (Zwift!). Tak więc albo Bkool albo Tacx ale nie i-Vortex tylko Vortex Smart.
TTS 4.0 Basic to jak sama nazwa wskazuje bardzo podstawowy pakiet i nie oferuje on zbyt wiele. Za oprogramowanie Tacxa płacisz raz (ogromne pieniądze). Jeśli chcesz jeździć trasy wideo to musisz je dokupić osobno. Trasy w rzeczywistości wirtualnej są dostępne bez dodatkowych opłat.
Oprogramowanie Bkoola wymaga wykupienia miesięcznej/rocznej subskrypcji.
PS. Z oprogramowania Bkoola możesz korzystać posiadając trenażer innej firmy np. wspomnianego Vortexa Smart.
Napisano 16 lipiec 2016 - 05:36
Napisano 16 lipiec 2016 - 12:58
Bkool po aktualizacjach firmware też współdziała z ANT+, więc można używać programy typu Zwift lub dowolne inne.
Jeździłem na Zwift, dziś próbnie odpaliłem na darmowym Golden Cheetah i dane czyta.
No i na plus że symuluje podjazdy do 19%, modele Tacx które wymieniłeś symulują chyba tylko do 7%
Natomiast nie wiem jak to teraz z ceną w porównaniu do Tacx wygląda.
Napisano 16 lipiec 2016 - 13:03
i-vortex/i-flow to system zamknięty. Działa tylko z oprogramowaniem tacxa. Vortex Smart (i inne trenażery Tacxa z linii Smart) działa praktycznie z każdym oprogramowaniem dostępnym na rynku gdyż korzysta z otwartych protokołów ant+ lub bluetooth smart. Nie skazujesz się na korzystanie tylko z jednego softu. Widziałem dziesiątki postów na różnych forach posiadaczy starych trenażerów typu i-vortex, którzy narzekają że nie mogą korzystać np. ze Zwifta. Nie pchaj się w to.
Nie wiem jak wypada Vortex w porównaniu do Flow bo nigdy nie jeździłem na tym drugim.