Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1561 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2019 - 22:09

Dokładnie - nigdzie nie ma jak rozwiązali sterowanie oporem, choć wydaje się że jednak poprawili ten nieszczęsny ślimak kręcony silnikiem. Może inaczej, może większy skok śruby... Bez wybebeszenia nikt tego nie stwierdzi, a testerzy jakoś nie kwapili się odkręcić obudowy. Mnie by korciło.

Podobnie zresztą nie widzę testów jak sprawuje się sterowanie oporem trenażera za pomocą zewnętrznego miernika mocy. To zresztą nie ma większego znaczenia, o ile algorytm wyliczania mocy jest dobry. No może poza koniecznością kalibracji pomiaru trenażera. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1562 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 11 wrzesień 2019 - 22:18

BzykuDG sterowanie Direto z zewnętrznego miernika mocy działa baaardzo  średnio. Powoduje dodatkowy lag czasowy w zmianie oporu i  brak stabilności mocy. Jeśli nie kontroluje się równej kadencji to łatwo wprowadzić go w spiralę śmierci w takiej konfiguracji.

Ja sobie odpuściłem. Jestem prawie zdecydowany na Kick Core, ale zdaje sobie sprawę że sterowanie zewnętrznym miernikiem to tak naprawdę wprowadzenie zamieszania w całej tej układance. Liczę że odczyty mocy nie będą dużo odbiegać od Favero Asioma i bedę mógł zlać takie kombinacje.

Ewentualnie zdam relację bliżej zimy :)

Reasumując: Jeśli zamierzasz sterować trenażerem z miernika w TrainerRoad to Direto/Direto X sobie odpuść. Suito to na razie wielka niewiadoma                           

• muzycom lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1563 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:27

Z tego co Bzyku pisał wcześniej to planuje treningi z TR synchronizować (automatycznie) z Garmin Edge, który ma sterować trenażerem podczas treningu. 

No właśnie, zapomniałem o tym wspomnieć, bo jak dla mnie to oczywiste, że miernik musi najpierw obliczyć moc, transmitować sygnał, odbiornik w trenażerze odebrać i wysterować hamulec trenażera. Zawsze będą lagi. Minimum sekunda, najprędzej ze trzy. 

Patrząc na "budżetowe" rozwiązanie to jednak bym ryzykował Suito i to na początek zaufał jego pomiarowi mocy. Z testów radzi sobie naprawdę dobrze, pytanie tylko jak będzie po dłuższej eksploatacji i rozciągnięciu paska, czy kalibracja będzie w stanie to skompensować. Pewno tak, ale to wyjdzie w praniu... Ewentualnie alternatywnie wypróbować sterowanie na podstawie zewnętrznego pomiaru mocy i porównać jakość treningu. 

Zresztą ktoś musi być pierwszy do przetestowania ;)

#1564 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:38

Problem z Suito jest taki, że potrzebuje on poprawek w firmware dla osiągnięcia wyższej dokładności (sprinty, przyspieszenia, zwolnienia ogólnie sytuacje gdzie gwałtownie zmienia się prędkość koła zamachowego) oraz jakiejś wygodniejszej aplikacji do kalibracji niż obecny niepraktyczny kombajn (najlepiej gdyby dało się ją robić licznikiem lub aplikacją zewnętrzną typu Zwift, TR). A Elite niestety jest na bakier z aktualizacjami firmware, swojego oprogramowania oraz samym procesem kalibracji typu spindown. Nie wiem czy wydali chociaż jedną poprawkę oprogramowania do swoich trenażerów w ostatnich latach... Trzeba niestety zakładać, że kupujesz to co jest i nie liczyć, że coś się poprawi.

#1565 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 07:43

A nie jest teraz tak, że jego dostępność w sklepach opóźnia się ze względu na poprawki softu? Pierwotnie miał być dostępny w połowie sierpnia. Aktualnie żaden z polskich sklepów nie wie kiedy będą. Dziwne tylko, że dostępny jest w niektórych niemieckich sklepach, a w innych w Niemczech dalej nie.

#1566 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 08:05

To raczej kwestia możliwości produkcyjnych Elite. I oby nie spieszyli się z tym zbytnio bo to się źle kończy ;)

#1567 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 08:14

No i wykrakałem hehe. Właśnie dostałem info z rowertour, że jest dostępny. Cena 2730 zł.

https://www.rowertou...eta-shimano-105

Na TriCarbon jest za 2599 zł, ale nie wiedzą kiedy będzie.

#1568 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 08:35

Wkrótce będzie wszędzie. Wstrzymaj się do pierwszych konkretniejszych testów, chyba, że potrzebujesz na już. 

Problem z Suito jest taki, że potrzebuje on poprawek w firmware dla osiągnięcia wyższej dokładności (sprinty, przyspieszenia, zwolnienia ogólnie sytuacje gdzie gwałtownie zmienia się prędkość koła zamachowego) oraz jakiejś wygodniejszej aplikacji do kalibracji niż obecny niepraktyczny kombajn (najlepiej gdyby dało się ją robić licznikiem lub aplikacją zewnętrzną typu Zwift, TR). A Elite niestety jest na bakier z aktualizacjami firmware, swojego oprogramowania oraz samym procesem kalibracji typu spindown. Nie wiem czy wydali chociaż jedną poprawkę oprogramowania do swoich trenażerów w ostatnich latach... Trzeba niestety zakładać, że kupujesz to co jest i nie liczyć, że coś się poprawi.

Fakt, nie wiadomo jak będzie się kalibrować Suito - założyłem, że spindownem, ale z Elite to może być różnie. 

Dlatego nie warto kupować nowości od razu. Parę solidnych testów i recenzji i wtedy tak, przynajmniej będzie się mniej więcej wiedzieć z czym ma się do czynienia...

(to "na szybko" było  nie do tego posta, tak to jest jak się robi parę rzeczy jednocześnie ;))

• Arked lubi to

#1569 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 09:19

Ja wczoraj zamówiłem na https://www.bikester...ck-1046999.html 2.469 zł bo zapisałem się do Newslettera (dają -50 zł) zobaczymy co to będzie. Ale i tak muszę kupić jeszcze kasetę 9 biegową mam nadzieje, ze są tam dystanse skoro pisze, że Kompatybilny z kasetami Shimano 9/10/11. 

#1570 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 09:32

Standardowy bębenek, aczkolwiek czy oprócz zamontowanej (chyba 11?) kasety będzie podkładka 1,85mm to chyba będziesz pierwszy, który to zweryfikuje. U mnie w Muin i owszem dali dwie podkładki (ale bez kasety), jednak obie po 1mm ;)

#1571 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 10:33

Właśnie z TriCarbon też dostałem maila o dostępności. Cena poszła jednak o 100 zł w górę. No to czekam w takim razie na pierwsze testy ;>

#1572 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 10:41

No właśnie w modelach gdzie nie było kasety z tego co widziałem na youtube były dwie podkładki, zobaczyny. Niby wczoraj wygenerowali ist przewozowy ale kurier nadal nie odebrał, wiec pewnie w połowie przyszłego tygodnia dopiero przyjedzie :(

#1573 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 10:42

Czekam aż Shane Miller dostanie go w swoje australijskie łapki ;)

Playlista na której powinien pokazać się test: https://www.youtube...._oobRIhO2yLhyYB

• Bzyk i artho lubią to

#1574 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:15

Już go ma od jakiegoś czasu. Recenzja pewnie na dniach.

#1575 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:19

Z tego co Bzyku pisał wcześniej to planuje treningi z TR synchronizować (automatycznie) z Garmin Edge, który ma sterować trenażerem podczas treningu. 

TR czyli TraineRoad (apka na tel, kompa) i tu da się wysterować miernikiem trenażer ale nie można wysłać treningu na garnika. Ale jeśli miał na myśli TP czyli TrainingPeaks to da się wysłać na garniaka, ale sterowanie miernikiem nie będzie 

Obstawiam że jednam chodziło mu o TP :)

BTW: Poczytałem, przespałem z tematem i ostatecznie zdecydowałem się na Wahoo Kicker Core. Zdam relację jak wypada w porównaniu do Direto ze szczególnym uwzględnieniem sterowania pedałkami favero 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1576 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:30

Napisałem TR? Pewno podświadomie patrząc na Twój post R mi się wklepało ;) Mój błąd :(

TP miało być. TrainingPeaks

Core dobry wybór. 

#1577 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:32

Hmm, TrainerRoad ma pełną integrację z Garminem. Zarówno z Garmin Connect jak i nowszymi licznikami.

#1578 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:43

Tak, ma. Ale Bzyku używa TrainingPeaks. 

Z drugiej strony aplikacją i owszem da się dopasowywać opór do miernika mocy w rowerze, ale wysłanym przez TR treningiem do Edge już nie.

#1579 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:49

Tak, chodziło mi o Training Peaks, co zresztą napisałem :P
Ok, czyli potrzebuję TrainerRoad i tam wrzucać treningi z TP?
Mogę sterować trenażerem ręcznie, tak jak teraz robię to za pomocą dźwigni? Czyli pomijając smarta jak dobrze rozumiem.

#1580 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:00

Nie, nie potrzebujesz. Po prostu TR wrzuca do Edge swoje treningi tak samo jak TP. Z tym, że można wybrać, czy jest to trening indoor (wtedy leci ciurkiem, bez pauz itp.), czy jednak na zewnątrz, wtedy przed dłuższymi interwałami trzeba lap wciskać (nie dotyczy krótkich interwałów np. 30s).

Tak, możesz np. z Edge poprzez wybór poziomu oporu. Ale Edge ma bodajże od 1 do 10, przy czym od połowy to rzeźnia raczej (przynajmniej dla mnie na vortex/bushido było). Zdecydowanie lepiej to było zrobione na apce TR.

Dodaj odpowiedź