Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1801 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 listopad 2019 - 22:21

Jak trenażer lub program może wymuszać kadencję w trybie ERG? Jest to chyba niemożliwe. Może co najwyżej wizualnie wymagać od użytkownika dostosowania kadencji.

Trybem ERG nie zarządza aplikacja, tylko trenażer.

Aplikacja wysyła jedynie informacje do trenażera, jaką moc ma utrzymywać.
Do trenażera nie przekazuje się żadnych informacji o kadencji.

Jedyna różnica to to, że TR potrafi/potrafił dla niektórych wybranych treningów zmieniać pomiędzy interwałami tryb ERG na RESISTANCE.
Na pewno nie w przypadku Pettit.

Czy to może być przypadek ten przypadek -Hoackel???

Dzis jechalem , wyglada to na .....ca.''Trening Siłowy'', zresztą w trakcie jakieś teksty o kadencji ...50, 65 , slow itp. Target trzymalem a kadencja b niska ( 50-60 max 70  kilka na jednym z 3 minutników) -specjalnie  jechalem caly czas na 50-21. Na Stravie jest jakis blad tzn. wyskoczyło  średnia 76 to jakas wartość  z kosmosu , prędzej było  max 76 

( ustawienia;   Enable FE-C TRAINER, Enabel Power Meter,Mode-ERG, Enable PerfectResistance)

Zachęcam do spróbowania ,żeby nie było, że z kosmosu wywody.

https://www.strava.c...ties/2865068780

Ponizej zapis z Garmina 830

https://www.strava.c...ties/2867240102

Czy Powerpeaks zapisuje do pliku moc z Trenażera??? ...wtedy by mniej więcej pasowało avg 206 z 4iii = 176 z Bushido

#1802 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 16 listopad 2019 - 10:54

To są dwa zupełnie inne treningi z innymi datami.

Wrzucajcie proszę treningi przez synchronizację z aplikacji,
bo jak robicie to ręcznie to zapominacie włączyć Indoor Cycling i wtedy brakuje wykresów.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1803 daihat

daihat
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 19 listopad 2019 - 16:29

Widzę że przez 2 lata nic się w temacie nie zmieniło :P.  Flux, Direto a najlepiej doplata do jakiegoś Kickera. A po fascynacji ERG jeszcze lepiej zwykły muin/turno i katować.

Co do mega głośnego bębenka w trenażerach DD: nasmarować zapadki! Cisza i komfort. Niestety sam  tego nie wymyśliłem tylko Gp Lama https://www.youtube....h?v=ntAcOwx0yNg

Minuta roboty, pewnie smar się tam nie utrzyma zbyt długo ale na razie 2tyg cisza. Jedyna wada to to, że nieregularny hałas który myślałem że dobiega z napędu i przypomina piasek w łańcuchu... pochodzi z Direto i możliwe że był tam od początku. Czas na inspekcję, ale szczerze to mi się nie chce, niedawno sprawdzałem pasek i jest jak nowy po 2 latach.

A i pojawił się w końcu zawodnik z Chin, czy godny? :D W tej cenie to chyba nie atrapa.

Thinkrider-X5-20-29-MTB-Bicycle-Smart-Tr

No i ta gigantyczna kaseta ale no nie przelewki bo 2500W! :D

Inertial wheel: 5.7KG,Dynamic balanced Drive mode: Direct drive Simulated slope: 0-20%

Output Power: 0-2500W

Wireless signal: bluetooth4.0 and ANT+ Deviation: ±2%

Support Multiple mainstream riding software such

as:PowerFun,Onelap,Zwift,TrainerRoad,PerfPRO, BKOOL,etc.

#1804 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 listopad 2019 - 22:04

Zawodnik z Chin? Jakby nie patrzeć ordynarna kopia Wahoo Kickr Core z czymś co Wahoo powinno domyślnie Core wypuszczać: rączką. Za to mają u mnie plus ;).

Suito niby ma 2,9 kW oporu, ale kto tyle wygeneruje. Kaseta? Na każdy możesz włożyć dowolną, ale czy wielka kaseta zapewni wielką moc? W życiu. Cena? Po dodaniu kosztów wysyłki wychodzi ok. 2,5 tysiąca plus VAT (pewny jak w banku) to 3 tysie. Gwarancja? Rok w Chiach? Serio wolę oryginalnego Core.

Shane Miller i DCR przetestowali Elite Zumo - trenażer dostępy póki co dla rynku USA:

https://www.dcrainma...pth-review.html

mającym być nieco tańszym konkurentem dla Tacx Flux S ($50).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1805 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 19 listopad 2019 - 22:06

Przy wadze takiego sprzętu drugie tyle zapłacisz za przesyłkę. Zapomnij o reklamacji.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1806 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 listopad 2019 - 22:18

Dokładnie, dlatego bez dystrybucji lokalnej nie ma co nawet o czymś takim myśleć. A dystrybucji lokalnej być nie będze, z uwagi na kradzież przynajmniej wzoru towaru, a jak pewno sprawdziłoby się co jest w środku, to głowę daję, że wiele różnic do oryginalnego produktu Wahoo nie znalazłoby się. O ile jakiekolwiek byłyby. Łącznie z firmware.

#1807 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 20 listopad 2019 - 09:30

Jezeli o chińczykach mowa to polecam przeczytac ten test http://www.goultra.p...-whisper-smart/
Jacek ocenil tenn trenazer dosyc wysoko.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

#1808 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 listopad 2019 - 09:39

A co ma "chińczyk" do Jet Black? Przecież to australijska firma: JetBlack Cycling is a 100% home grown Australian company  https://www.jetblack.../pages/about-us

ten trenażer co wyżej: https://www.jetblack...erdrive-smart-1

Ocena przez "lokalesa" znaczy S.Millera:

As an Aussie I'm often asked about JetBlack trainers as they're the only local company producing indoor trainers. Here's my take on their WhisperDrive Smart unit. In summary - It's not all roses and I hope the issues I've encountered are ironed out soon within firmware/software.

Znaczy lipa nie trenażer 🤔

#1809 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 20 listopad 2019 - 10:47

Od czasu recenzji Shane'a wiele się zmieniło w tym trenażerze na lepsze. Miałem okazję na nim pojeździć na początku roku i było dużo, dużo lepiej. Wg mnie wymagał jeszcze poprawek np. w dokładności pomiaru mocy na niskich prędkościach koła zamachowego. Jak to teraz wygląda to nie mam pojęcia.

#1810 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 20 listopad 2019 - 12:59

A jest taki trenazer którego nie trzeba co chwila/jazda  kalibrować,żeby ta moc była ok??

To pytanie głównie odnośnie  KWESTII  PRĘDKOŚCI Z TRENAŻERA w  ''Virtual Ride'' u mnie teraz Tacx Training-( nawet nieźle to chodzi na laptopie brak zawieszeń jak w Kinomapie itd, ale interesuje mnie ta prędkość   dlatego pytam) 

Znaczy który ( w cenie do max 3000)  jest najbliższy tego  , że krzywa mocy z trenażęra pokrywa się z krzywą mocy z miernika. Jak rozumiem im bardziej te krzywe będą podobne, mniejsze odchylenia- tym prędkość szacowana przez trenażer będzie bardziej wiarygodna a co za tym idzie Virtual Ride będzie bardziej-''Real''     

#1811 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 listopad 2019 - 13:18

Rozumiem, że ERG nie jest priorytetem i nie chcesz często robić kalibracji? To Elite Direto X z miernikiem mocy OTS  (Optical Torque Sensor). W budżecie mieści się, np. Decathlon ma za 2,8 tysiąca zł.

Ale wiesz, że w tego typu programach do jazdy wirtualnej to nie trenażer szacuje prędkość, tylko program wylicza na podstawie mocy, a impulsy prędkości z trenażera (o ile jakieś są) nie mają z tym nic wspólnego?

• big75 lubi to

#1812 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 20 listopad 2019 - 15:06

Co masz na myśli pisząc o prędkości z trenażera ? Że pokazuje złą wartość ? Żeby byłą prawidłowa to trzeba wprowadzić odpowiednia wartość obwodu koła w aplikacji. Jak wspomniał wyżej Prozor trenażer nic nie szacuje i dokładność mocy - jak domniemam to miałeś na myśli pisząc o krzywej mocy - nie ma z tym nic wspólnego 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1813 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 20 listopad 2019 - 21:17

Prędkośc z trenażera-  nie chodzi mi o cyferki wyświetlane na  ekranie  ( choć o to troszkę też ) ale o prędkość przesuwania ekranu podczas jazdy tym samym o czas jazdy. Obwód mam ustawione chyba 2107 przy oponie 25 pamiętam też liczbę 2133  ale to groszowe róznice .

Po kolei żeby było jasne:

W Tacx Cycling w ustawieniach można wybrać  ''prędkość'' ''moc'' i inne  jak na poniższym linku 

https://www.fotosik....95fe88400b56417 

U siebie obecnie mam zaznaczone prędkość z trenażęra , moc,kadencja  z miernika 4iii, kadencja-Jest możliwość kilknąć żeby prędkość była z sensora ale to potem nie działa,przynajmniej mi.

Jak jest takie ustawienie to generalnie    nie jest źle czy to Kinomap czy ostatnio Tacx Traning.

Taka przykładowa jazda https://www.strava.c...ties/2773549545 ,dystans ca 8,5 km czas ca 40 min średnia moc 200 kilka watów ,średnia prędkość droga/czas= ca 13,5 km h-  mniej więcej to się zgadza z tym jakbyśmy jechali tak  na powietrzu albo https://www.strava.c...546879/analysis troche mocniej bo moc 215 średnia prędkość wyskoczy ca. 17 km.h,  srednie nachylenie tej górki ca 5%  , też znośnie, nie mam wielkich zastrzeżeń.

Teraz jak zmienie w ustawieniach i dam żeby była moc z Trenażęra tu Bushido , to wtedy naciskając na pedąły z taką samą mocą jak w powyższych przykładach odpowiednio bedziemy te górki jechać w moim przypadku ( Bushido mi zaniża moc o jakieś 20-30%) co najmniej kilkanaście minut dłużej a to raptem przy  kilkudziesięciominutowej górce.

To zdecydowanie czuć, naciska się na pedała a dystans ubywa w ślimaczym tempie.

Mogę się mylić ale wydaje mi się, że  predkość przesuwania ekranu w tych programach typu Virtual Ride  zależy od mocy z jaką naciskamy na pedałą. A jak jest ona źle szacowana/liczona   to jest  tak sobie. Nie wiem jak to jest w tym temacie w Zwifcie , jak ludzie jeżdżą bez miernika mocy , opierając się na tej z trenażera- myśłę że bzdury( może oszustwa) czasem wychodzą.

Dlatego pytam o dokłądniejszy pod tym wzgledem trenażer , bez codziennej kalibracji itp. Może ten co Prozor wskazał z Optycznym pomiarem mocy , kto wie . 

Na razie ten mój 4iii działa ale  jak długo ciężko wyczuć , mam też 2 Assioma w pedale czyli teoretycznie chwilowo problemu nie ma bo zawsze można przełożyć pedała ( ale to jest jednak upierdliwe troche).  

#1814 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 20 listopad 2019 - 21:35

Bushido zaniża moc. Zabiera na zasilanie

http://athletictechr...he-calibration/

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1815 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 20 listopad 2019 - 21:45

A co ma "chińczyk" do Jet Black? Przecież to australijska firma: JetBlack Cycling is a 100% home grown Australian company https://www.jetblack.../pages/about-us

Moj blad,nie wiem skad mi sie to wgryzlo. Kolega ktory to testowal, raczej nie narzekal, ale tez zbytnio nie zachwalal

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

#1816 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 listopad 2019 - 08:10

Bushido zaniża moc. Zabiera na zasilanie

http://athletictechr...he-calibration/

I geniusze nic z tym nie zrobili do dnia dzisiejszego. Brak słów. Jeden z powodów, dla którego pozbyłem się Bushido.

O ile pamiętam, to w powyższym linku masz opis jak skalibrować Bushido, żeby mniej więcej wskazywał to co ma wskazywać. Opisywałem to też tu na forum.

Problem nawet nie tyle, że wskazuje źle moc, co moc hamowania jest zła. Czyli oprogramowanie żąda wygenerowania mocy np. 200W (pod tą "górkę" masz podjechać i przy zadanej prędkości np. taka moc jest wymagana), to trenażer ustawi "swoje" 200W, a to zaniżenie Bushido sięga 30% i... Bushido sobie ustawi opór na poziomie ok. 200W + 30% = 260W (ale wg pomiaru Bushido będzie to te 2 stówy...). Różnica znaczna, zwłaszcza dla kogoś kto ma FTP 200W ;). Stąd wkurzająca konieczność oszukiwania przy kalibracji czyli dokręcić, skalibrować (spindown), poluzować, porównać czy moc mniej więcej jest podobna do tej co wskazuje miernik mocy (u Ciebie w pedałach) np. poprzez ustawienie 200W i pokręcenie kilku minut, sprawdzenie średniej. Głupiego robota...

W porównaniu do w/w chyba każdy trenażer Direct Drive będzie miał przewagę nad tym. Nawet niech parę procent przekłamuje, to i tak nie będzie to co w Bushido.

Chociaż z drugiej strony patrząc na niektórych znajomych, którym trenażery Elite wykazują kosmiczne moce, a w realu pewno połowy tego nie wyciągają... 

#1817 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 21 listopad 2019 - 11:41

Problem z Bushido musiałbyć bardziej złożony. Tacx jest całkiem dobry w te klocki i ma bardzo dobre algorytmy estymacji mocy nawet w tanich trenażerach. Zresztą Bushido zdaje się zniknęło już z oferty Tacxa. Możliwe, że tych problemów nie dało się ogarnąć w sensowny sposób (ekonomicznie opłacalny?). Np. wymagały zasadniczych zmian w warstwie hardware'owej.

#1818 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 listopad 2019 - 11:54

Nie wiem czy jest dobry ale Bushido powszechnie był nazywany wampirem mocy

Screenshot-2017-03-28-14.55.13.png?resiz

szczegóły masz w podlinkowanym www. 30 - 40 watów zżerał:

Screenshot-2017-03-28-13.13.04.png?w=800

Obojętnie czy kalibrowałeś, czy nie. O ile użytkownik nie miał miernika mocy, to mu pewno mogło wisieć, czy pokazuje 200W czy 230W, ale w porównaniu z miernikiem okazało się, że coś jest nie tak.

Co ciekawe, patrząc na komentarze widzę, że wampir hibernuje się w niskich temperaturach, a w nieco wyższych się budzi:

Cold calibration seemed a good solution until today. Where I train the temp. was 5-7 ºC in the winter. Now at 12 ºC the calibration line shifts way less. Too temperature dependant. 

Ewidentnie spieprzyli robotę i tyle.

#1819 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 21 listopad 2019 - 12:04

Tak, znam temat. Swoją drogą ciekawe czy problem dotyczył każdego modelu.

#1820 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 21 listopad 2019 - 12:17

Dobra , sam Bushido( bez pomiaru mocy)..... nie nadaje się do użytkowania.( znaczy jak ktoś wczesniej jeździł z pomiarem mocy i ma porównanie)

Pytanie- zestaw Bushido + rzeczywisty Pomiar Mocy zastosowanie

- Powerpeaks

-Virtual Rides ( Tacx Training)

-Zwift

czy tutaj te różnice między nim a innymi są też tak wyczuwalne  ?

Dodaj odpowiedź