Docelowo chcialem zaczac trening od przyszlego poniedzialku wlasnie - 4wk FTP Booster na poczatek, zeby sie nie nudzic dlugimi rozjazdami na dluzszych planach np. 12 tygodni Ale tez z drugiej strony chce sie sprawdzic na Alpe du Zwift w pierwszej kolejnosci
Trenażer z "wirtualem"
Napisano 08 wrzesień 2020 - 14:34
Docelowo chcialem zaczac trening od przyszlego poniedzialku wlasnie - 4wk FTP Booster na poczatek, zeby sie nie nudzic dlugimi rozjazdami na dluzszych planach np. 12 tygodni Ale tez z drugiej strony chce sie sprawdzic na Alpe du Zwift w pierwszej kolejnosci
Robiłem tego 4wk BOOSTERa w styczniu.
Treningi fajne, krótkie, można je kręcić codziennie.
Jeżeli dobrze wyznaczyłeś FTP to raczej bez problemu wszystkie je "ukręcisz" ,(może za wyjątkiem 2 lub 3 treningów )
Alpe musisz wjechać poniżej 1h
- sthEn lubi to
Napisano 09 wrzesień 2020 - 09:23
Ale tez z drugiej strony chce sie sprawdzic na Alpe du Zwift w pierwszej kolejnosci
To bardzo dobry pomysł na weryfikację FTP na (jak by to ująć) "realnej" trasie.
Parę razy wskoczyło mi na tej górce nowe ftp niejako "przy okazji".
Ewentualnie na jakąś gonke się zapisz
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 09 wrzesień 2020 - 12:38
Spokojnie, mam trenażer od 2 dni - na ściganie przyjdzie czas. Teraz trzeba poznać siebie, a nie smak podium
Ribble R872 - Octane One Gridd
Napisano 26 wrzesień 2020 - 11:12
Może ktoś ma ''doświadczenie'' i podzieli się wiedzą.
Czy do trenażera lepiej kupić mały( nie wiem 32 -40 cali) telewizor czy może lepiej jakiś specjalny monitor .
( chodzi potem o trasy wirtualne , także przydałoby się żeby był b.dobry obraz).
To co jeździłem ubiegły rok to Laptop i hdmi na Sony Brawia 26 cali KDL-26EX301 czyli to już dość archiwalny sprzęt.Obraz taki sobie do tego telewizor na bokach zjadał kawalki cyferek z laptopa, może nie obsługuje takiej rozdzielczości)
( miejsca jest sporo, jeźdżę w garażu , raz nawet na próbę wstawiłem tam tel. 50 czy 55 cali ale nie wiem czy to było dobre rozwiązanie, czy taki 32 czy 40 cali nie bedzie bardziej optymalnie nawet finansowo)
Napisano 26 wrzesień 2020 - 12:25
Kup jak największy ekran na jaki pozwala ci budżet. Czy to będzie monitor czy TV to bez znaczenia. Większy ekran daje większe możliwości ustawienia stanowiska bo w razie potrzeby możesz ustawić rower dalej i masz sporo miejsca do zagospodarowania z przodu na np. stolik, wentylator(y) itd.
Napisano 26 wrzesień 2020 - 13:33
Może ktoś ma ''doświadczenie'' i podzieli się wiedzą.
Czy do trenażera lepiej kupić mały( nie wiem 32 -40 cali) telewizor
Ja jeżdżę przy 37'' tv. Nie widzę potrzeby zmiany na większy, ale jeżdżę w pokoju gdzie nie ma zbyt dużo miejsca, przednie koło roweru jakieś 1.5m od telewizora. Przy większej powierzchni może rzeczywiście większy by się lepiej sprawdzał.
Napisano 26 wrzesień 2020 - 13:45
W sumie zależy kto do czego wykorzystuje Zwift. Wyścigi jeżdżę na TV 55”, a jak miałem jakiś trening strukturalny, to na TV leciał serial, a Zwift odpalony był na lapku 13”, bo na co tam patrzeć
Wydaje mi się czy będzie to 32 czy 60 cali, to będzie to samo. Więc to tylko już zależy od budżetu.
Napisano 27 wrzesień 2020 - 20:59
Jedno trochę wiązało się z drugim. Ustawiał ~+30W żeby po 3 sec zmniejszyć o -30W i po kolejnych wreszcie ustabilizować się na zadanej mocy co w sumie trwało 10s. Nie szło na tym robić krótkich sprintów.
- lukaszzsch lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 28 wrzesień 2020 - 12:46
Zarzuty do Direto były nie o stabilność w utrzymaniu mocy tylko o zbyt wolne jej zmiany. Ile sekund teraz trwa w Direto zmiana ze 150W na 300W?
Od razu? Czasem mam wrażenie że aż za szybko przy normalnej jeździe.
Treningi robię normalne, 12 sekundowe sprinty no problem.
Napisano 28 wrzesień 2020 - 15:23
No to poprawili, już nie pamiętam cyferek (wrzucałem kiedyś na forum) ale moje Direto z końca 2018 potrzebuje na zmianę w górę ok. 12-15 sekund, a na zmianę w dół nieco mniej.
Edit: wyszperałem
https://szosa.org/to...ualem/?p=407169
Napisano 01 październik 2020 - 08:18
Zbliża się zima i na coś trzeba postawić( zapłacić), u mnie dwóch faworytów Tacx i BigRingVR ( Rouvy odpada za badziewne wskaźniki, Kinomap za czasem kiepskie połaczenie,Fulgaz,Surofest to nie to , Zwift to w ogóle koncepcja nie dla mnie). Oficjalna cena mniej więcej to samo ca 10 eur/usd/ miesiąc. Jakość -Tacx może jednak trochę bardziej dopracowane te wskaźniki podczas jazdy np. jest jakie średnie nachylenie do końca zostało, na mapce kolorowo/nachylenie ....ale Big Ring też jest b czytelny.
tylko że
BigRingVr jest tam okres trial 14 dni. Wykorzystałem go na jednym adresie mailowym w maju czy czerwcu, teraz na próbę podałem inny adres email i znowu działa( ten sam komputer , ten sam dostawca internetu )......pytanie czy to tak będzie działać w nieskończoność ....to chyba by było za proste , próbował ktoś?
Napisano 01 październik 2020 - 08:44
No tak będzie. Tyle tylko, że tracisz wszystko co miałeś na poprzednim koncie. Chociaż w tym przypadku wielkiego problemu chyba nie będzie. Na Zwift jest podobnie, tyle tylko, że tam poza jazdą szkoleniową jest 25 km/mc. Ale tam nabija się km/punkty/osiągnięcia/rowery/itd., no i żal zmieniać co jazdę konto żeby jechać na początkowych ustawieniach.
W BR raczej czegoś takiego chyba nie ma, za to chyba jest konto "rodzinne" gdzie jedną opłatą może dzielić się 3 użytkowników. Dokładnie to:
Z ciekawości jak ktoś działa po ant+ ... może potestować tą apkę:
1. jest darmowa
2. jest niedopracowana bo jest w fazie testów
3. Działa tylo na ant+
4. Bazuje na filmach a nie VR
Dotyczy to: OpenRoad - wypróbuj, może będzie dla Ciebie wystarczające, zwłaszcza że chcesz tylko filmy (chyba)
link do apki: https://content.bike... Road Setup.exe
ale i tak trzeba się zarejestrować, bo bez danych rejestracyjnych nie wypróbujesz nawet
Taki szybki rzut oka i można używać nie tylko z donglem ANT+ (BT nie działa), ale i w trybie wyświetlania danych, a regulacji szybkości przyciskami +/- maks. 50km/h, ale robienie zbyt dużej prędkości jest nienaturalne. Podobnie nachylenie/opór trenażera - również można wybrać manualne sterowanie. Trochę tras do pobrania i wyświetlenia jest (kilka opcji jakości filmów).
- big75 lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750