Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#1741 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 październik 2019 - 12:28

Na podcaście trainerroad mówią że połączenie po BT jest stabilniejsze, ja im wieżrzę.

#1742 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 05 październik 2019 - 12:44

Na podcaście trainerroad mówią że połączenie po BT jest stabilniejsze, ja im wieże.

Moim skromnym zdaniem zależy od konkretnej implementacji w nadajniku i odbiorniku oraz aplikacji.

Jeden miernik będzie lepiej działał na BLE drugi na ANT+. Obydwa mogą źle działać na na źle zrobionej aplikacji albo chińskim Noname telefonie.

Osobiście preferuję ANT+ ze względu na bardziej liberalne podejście do udostępniania dokumentacji, kodu, narzędzi do testowania. Łatwiej jest przygotować dobrze przetestowaną implementację pod ANT+.
W przypadku BLE trzeba blisko współpracować z "organizacją" i mieć działalność. Z tą ich otwartością to jest tak, że ją ograniczają w imię jakości ;)

Co do samych protokołów to aż wielkiej różnicy nie ma. Oczywiście ANT+ przecierał szlaki i daje większe możliwości dla urządzeń sportowych.

Przy okazji sam BLE jest dziurawy i nie podpinałbym urządzeń, na których zależy nam na szyfrowaniu transmisji. Np klawiatury.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1743 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 październik 2019 - 12:50

Czyli temat generalnie jest mocno złożony i trzeba po prostu popróbować i potestować. 

Zmieniając temat. TrainerRoad - dobrze rozumiem, że w przypadku pomiaru mocy z korby PowerMatch najlepiej ustawić na Auto? 

#1744 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 05 październik 2019 - 15:13

Tak.

• Bzyk lubi to

#1745 skraburski

skraburski
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 październik 2019 - 17:01

Z tego co pamiętam to w podcaście mówili że domyślnie wybiera BT bo jest bardziej stabilne połączenie. Ale tak jak koledzy mówili wszystko zależy od tego co z czym łączymy

#1746 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 06 październik 2019 - 15:53

ANT+ to natywny protokół do wymiany informacji między sprzętem sportowym. Pod to zastosowanie został wymyślony i zaimplementowany. BT to próba przystosowania protokoły transmisji "od wszystkiego" bo ludzie są wygodni i zamarzyło się łączenie telefonu z trenażerem bez dodatkowych dongli. W "japkowym" rezerwacie to nawet tego nie wynaleźli, a ludziów z "japkami" na świecie dużo :]  Chimeryczny, z ograniczeniami, kilka wersji, problemy z kompatybilnością. Jak coś jest od wszystkiego to.....

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1747 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 13 październik 2019 - 21:15

To na bank tego nie miałem, rozkręciłem 1000w, puściłem korby i nic się nie działo:)

Stryjek gdzie kupowałeś ten suito? W jakim sklepie? Jak wrażenia po dłuższym użytkowaniu? MI oddają kasę i nie wiem czy ryzykować i znowu go kupić, może pierwsze partie były wadliwe. Directo x kosztuje 500 zł więcej i mi się nie uśmiecha.

#1748 synoptyk

synoptyk
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13 październik 2019 - 21:29

Co szanowni uważają za bardziej odpowiedni trenażer (do bloku):
- elite direto x

- wahoo kickr core

W direto x poprawiono hałas, ze względu na składane nogi wydaje się mniej problematyczny do mniejszych powieszchni. Natomiast problemy z ERG sprawiają, że nie jestem na niego zdecydowany.
Kickr core wydaje się bardziej problematyczny z przenoszeniem codziennie z miejsca na miejsce. Poza tym czytając różne opinie i testy chyba nie ma wad?

#1749 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 13 październik 2019 - 21:57

Podepnę się pod pytanie dodatkowo na w jednym ze sklepów widziałem, że pisze direto x 2020 czy to jest jakiś jeszcze nowszy model?

Na jednym z filmików w necie widziałem, że wahoo chodzi na boki i tylne nóżki odrywają się od podłogi czy jest to problematyczne? 

#1750 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 13 październik 2019 - 23:03

To model na rok 2020. Znaczy przyszły. Ale już dostępny w roku 2019.Taki chwyt marketingowy.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1751 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 14 październik 2019 - 09:03

Ale jest tam coś zmienione w stosunku do poprzedniego direto x? I tak miesiąc po zakupie suito znowu staję przed tym samym pytaniem co kupić :((( ale skłaniam się ku wahoo core ma ktoś sprawdzony tani sklep? Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie

#1752 synoptyk

synoptyk
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 14 październik 2019 - 09:08

Cegla, z jakiego powodu wahoo kickr core, a nie direto x?

#1753 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 październik 2019 - 09:30

Ale jest tam coś zmienione w stosunku do poprzedniego direto x? I tak miesiąc po zakupie suito znowu staję przed tym samym pytaniem co kupić :((( ale skłaniam się ku wahoo core ma ktoś sprawdzony tani sklep? Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie

Direto X posiada kompatybilność z napędami 12 rzędowymi (przerzutka nie ociera o trenażer), mocniejszy opór oraz rzekomo większa dokładność pomiaru mocy od poprzednich wcieleń.

Cegla, z jakiego powodu wahoo kickr core, a nie direto x?

Kickr Core w porównaniu do Direto jest zdecydowanie cichszy oraz posiada bardziej zaawansowany mechanizm oporowy (w pełni elektroniczny zamiast silnika krokowego) co zapewnia lepszą responsywność i charakterystykę (dużo niższa podłoga oporu, lepsza kontrola w ERG itd.).

#1754 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 14 październik 2019 - 09:38

no właśnie się jeszcze waham, ale jak napisał Arked chcę, żeby by cichy nie wiem czy  x jest cichszy (gdzieś czytałem, że go wyciszyli o 50% w porównaniu do starego Direto ale nie wiem) Cena mnie trochę onieśmiela w corze. Ale raz się już połakomiłem na taniość i jestem 1 miech bez treningów

#1755 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2019 - 09:38

[...] skłaniam się ku wahoo core [...] Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie

Szczerze mówiąc, gdybym miał wybierać (i musiał) to pewno też byłby to Core.

Trenażery Wahoo mają jeszcze jeden "bajer", o którym za bardzo się nie mówi, a jest dość przydatny. Czyli możliwość treningu w oparciu o zmienną krzywą oporu:

Załączony plik  Level Mode Power Curves Image.jpg   119,03 KB   26 Ilość pobrań

Coś dla mnie ;) - oczywiście jest i tryb ustawienia poziomu oporu (od 0 do 100%), ale krzywa progresywna działa tak jak w trenażerach hydraulicznych. Krzywa nr 2 jest krzywą domyślną, ale można wybrać dowolną.

Oznaczenie roku produkcji lub roku sprzedaży. Oprogramowanie systemowe jest jedno dla wszystkich lat produkcji od 2018 (z poprawkami).

Oficjalnie Wahoo nie wprowadziło żadnych znaczących zmian w tym trenażerze od początku produkcji, zresztą jeśli kupowałbyś nowy, to i tak raczej z aktualnego roku dystrybucyjnego.

Generacje trenażerów Wahoo:

KICKR-CLIMB-Compatibility.gif

X oznacza brak kompatybilności z windą ;)

A gdyby gotówka  nie stanowiłaby problemu, to pewno kupiłbym Wahoo bike ;)

#1756 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 14 październik 2019 - 09:58

hehe też już po ni m patrzyłem :) swój stacjonarny rowerek sprzedałem za 500 zł więc trochę jeszcze brakuje :( dobra dokładam do cora ale może ktoś polecić dobry sklep? Bo oczywiście najtańszy jest na duńskiej stronie. Prozor wiem, że posyłałeś jakiś kod zdniżkowy bykowi, który z niego nie skożystał, mógłyś mi podeslać jeśli oczywiście go jeszcze masz. Zonie i tak powiem, że zapłaciłem 2500 :)

#1757 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 październik 2019 - 10:11

Nie, ja nie miałem żadnego kodu zniżkowego do skorzystania ;)

#1758 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 14 październik 2019 - 11:42

Prozor wiem, że posyłałeś jakiś kod zdniżkowy bykowi, który z niego nie skożystał, mógłyś mi podeslać jeśli oczywiście go jeszcze masz. 

To ja miałem kod do 3athlete po zakupie swojego Core, ale już się wykorzystał. Pogadaj z nimi to może wynegocjujesz te -5% 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1759 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 14 październik 2019 - 12:27

ok dzieki :)

#1760 cegla11

cegla11
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 14 październik 2019 - 22:15

Mam jeszcze jedno pytanie, widzę, że w decathlonie wskoczył direto x za 2800 zł czy warto dopłacać do wahoo cora ok 500 - 700 zł?  

Dodaj odpowiedź