Na podcaście trainerroad mówią że połączenie po BT jest stabilniejsze, ja im wieżrzę.
Trenażer z "wirtualem"
Napisano 05 październik 2019 - 12:44
Na podcaście trainerroad mówią że połączenie po BT jest stabilniejsze, ja im wieże.
Napisano 06 październik 2019 - 15:53
ANT+ to natywny protokół do wymiany informacji między sprzętem sportowym. Pod to zastosowanie został wymyślony i zaimplementowany. BT to próba przystosowania protokoły transmisji "od wszystkiego" bo ludzie są wygodni i zamarzyło się łączenie telefonu z trenażerem bez dodatkowych dongli. W "japkowym" rezerwacie to nawet tego nie wynaleźli, a ludziów z "japkami" na świecie dużo :] Chimeryczny, z ograniczeniami, kilka wersji, problemy z kompatybilnością. Jak coś jest od wszystkiego to.....
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 13 październik 2019 - 21:15
To na bank tego nie miałem, rozkręciłem 1000w, puściłem korby i nic się nie działo:)
Stryjek gdzie kupowałeś ten suito? W jakim sklepie? Jak wrażenia po dłuższym użytkowaniu? MI oddają kasę i nie wiem czy ryzykować i znowu go kupić, może pierwsze partie były wadliwe. Directo x kosztuje 500 zł więcej i mi się nie uśmiecha.
Napisano 13 październik 2019 - 21:29
Co szanowni uważają za bardziej odpowiedni trenażer (do bloku):
- elite direto x
- wahoo kickr core
W direto x poprawiono hałas, ze względu na składane nogi wydaje się mniej problematyczny do mniejszych powieszchni. Natomiast problemy z ERG sprawiają, że nie jestem na niego zdecydowany.
Kickr core wydaje się bardziej problematyczny z przenoszeniem codziennie z miejsca na miejsce. Poza tym czytając różne opinie i testy chyba nie ma wad?
Napisano 13 październik 2019 - 21:57
Podepnę się pod pytanie dodatkowo na w jednym ze sklepów widziałem, że pisze direto x 2020 czy to jest jakiś jeszcze nowszy model?
Na jednym z filmików w necie widziałem, że wahoo chodzi na boki i tylne nóżki odrywają się od podłogi czy jest to problematyczne?
Napisano 13 październik 2019 - 23:03
To model na rok 2020. Znaczy przyszły. Ale już dostępny w roku 2019.Taki chwyt marketingowy.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 październik 2019 - 09:03
Ale jest tam coś zmienione w stosunku do poprzedniego direto x? I tak miesiąc po zakupie suito znowu staję przed tym samym pytaniem co kupić (( ale skłaniam się ku wahoo core ma ktoś sprawdzony tani sklep? Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie
Napisano 14 październik 2019 - 09:30
Ale jest tam coś zmienione w stosunku do poprzedniego direto x? I tak miesiąc po zakupie suito znowu staję przed tym samym pytaniem co kupić (( ale skłaniam się ku wahoo core ma ktoś sprawdzony tani sklep? Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie
Direto X posiada kompatybilność z napędami 12 rzędowymi (przerzutka nie ociera o trenażer), mocniejszy opór oraz rzekomo większa dokładność pomiaru mocy od poprzednich wcieleń.
Cegla, z jakiego powodu wahoo kickr core, a nie direto x?
Kickr Core w porównaniu do Direto jest zdecydowanie cichszy oraz posiada bardziej zaawansowany mechanizm oporowy (w pełni elektroniczny zamiast silnika krokowego) co zapewnia lepszą responsywność i charakterystykę (dużo niższa podłoga oporu, lepsza kontrola w ERG itd.).
Napisano 14 październik 2019 - 09:38
no właśnie się jeszcze waham, ale jak napisał Arked chcę, żeby by cichy nie wiem czy x jest cichszy (gdzieś czytałem, że go wyciszyli o 50% w porównaniu do starego Direto ale nie wiem) Cena mnie trochę onieśmiela w corze. Ale raz się już połakomiłem na taniość i jestem 1 miech bez treningów
Napisano 14 październik 2019 - 09:38
[...] skłaniam się ku wahoo core [...] Ale też gdzieś już widziałem w opisach cora że są z 2018, 2019 i 2020 ciekawe czy to sie czymś różni czy tylko w nazwie
Szczerze mówiąc, gdybym miał wybierać (i musiał) to pewno też byłby to Core.
Trenażery Wahoo mają jeszcze jeden "bajer", o którym za bardzo się nie mówi, a jest dość przydatny. Czyli możliwość treningu w oparciu o zmienną krzywą oporu:
Level Mode Power Curves Image.jpg 119,03 KB 26 Ilość pobrań
Coś dla mnie - oczywiście jest i tryb ustawienia poziomu oporu (od 0 do 100%), ale krzywa progresywna działa tak jak w trenażerach hydraulicznych. Krzywa nr 2 jest krzywą domyślną, ale można wybrać dowolną.
Oznaczenie roku produkcji lub roku sprzedaży. Oprogramowanie systemowe jest jedno dla wszystkich lat produkcji od 2018 (z poprawkami).
Oficjalnie Wahoo nie wprowadziło żadnych znaczących zmian w tym trenażerze od początku produkcji, zresztą jeśli kupowałbyś nowy, to i tak raczej z aktualnego roku dystrybucyjnego.
Generacje trenażerów Wahoo:
X oznacza brak kompatybilności z windą
A gdyby gotówka nie stanowiłaby problemu, to pewno kupiłbym Wahoo bike
Napisano 14 październik 2019 - 09:58
hehe też już po ni m patrzyłem swój stacjonarny rowerek sprzedałem za 500 zł więc trochę jeszcze brakuje dobra dokładam do cora ale może ktoś polecić dobry sklep? Bo oczywiście najtańszy jest na duńskiej stronie. Prozor wiem, że posyłałeś jakiś kod zdniżkowy bykowi, który z niego nie skożystał, mógłyś mi podeslać jeśli oczywiście go jeszcze masz. Zonie i tak powiem, że zapłaciłem 2500
Napisano 14 październik 2019 - 10:11
Nie, ja nie miałem żadnego kodu zniżkowego do skorzystania
Napisano 14 październik 2019 - 11:42
Prozor wiem, że posyłałeś jakiś kod zdniżkowy bykowi, który z niego nie skożystał, mógłyś mi podeslać jeśli oczywiście go jeszcze masz.
To ja miałem kod do 3athlete po zakupie swojego Core, ale już się wykorzystał. Pogadaj z nimi to może wynegocjujesz te -5%
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT