Alkohol a treningi
Napisano 19 listopad 2011 - 15:40
I pomijając prawdziwe czy też nie walory odżywcze i regeneracyjne piwa to właśnie ta atmosfera i pewien bagaż kulturowy łączący się z piciem piwa jest bezsprzecznie tym czynnikiem, który oddziałuje w sposób najbardziej pozytywny. :-D
Napisano 10 marzec 2012 - 11:58
Poza tym piwo u mnie przyspiesza tętno i nic z tego dobrego nie wynika. O jeździe na kacu nawet nie myślę bo to mordęga. na szczęście mam taki organizm że więcej jak 3 piwa nie wypiję a jak już to za karę mam zgagę.
Fajnie jest sobie wziąć piwko do plecaka i zwiedzać wiat ale to moze się niedobrze skończyć więc dałem sobie spokój po prostu.
Napisano 10 marzec 2012 - 18:46
Wolę zieleń, i to jest mój największy ból :-/
Napisano 10 marzec 2012 - 22:38
To co nam serwują to się nie mieści ... w żadnych normach.
Wszystkie piwa smakują tak samo i są do d^&y.
Nawet jak się wypromuje jakiś nowy browar lub marka piwa i ma swój specyficzny smak, to po niedługim czasie upodabnia się do leszka, tyskiego lub innego badziewia należącego do światowego koncernu, pełnego chemii i bez smaku.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 10 marzec 2012 - 23:03
Proponuję zapoznać się z piwami regionalnymi, pochodzącymi z manufaktur piwnych i tymi zagranicznymi. Podobnie jeśli chodzi o typy piwa, czyli nie tylko jasne pełne, ale spróbujcie ciemnego, nisko i wysoko procentowego, mieszanego, smakowego (np. miodowe), niepasteryzowanego ... Wybór jest ogromny, tylko trzeba namierzyć dobry sklep, a nie zaopatrywać się w osiedlowej Biedronce.
Ja od jakiegoś czasu (bo te siuśki z marketu już dawno przestałem pić) rozsmakowałem się w ciemnych piwach i co jakiś czas kupuję sobie w sklepie typu 'alkohole świata' za każdym razem inne piwo - taka swego rodzaju degustacja
Napisano 10 marzec 2012 - 23:37
Ostatnio (1,5 roku temu) też degustowałem różne piwa: ciemne, jasne, mocne, zagramaniczne, ale tu u nas chba i do tych rozlewają piwa koncernowe ... więc lipa na całego. Nawet Ciechany przestały mi smakować
Ostatnie jakie się ostały nieskażone (1,5 roku temu !) to piwa KOREB
Napisano 11 marzec 2012 - 11:28
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale to kto rozlewa piwo nie ma wpływu na jego smak. Wiele dobrych piw z niewielkich regionalnych browarów rozlewane jest przez kompanię piwowarską i carlsberg, np. piwo brackie, które bardzo polecam. Robione jest na XIX wiecznej aparaturze i lekko trąci miedzianą kadzią.ale tu u nas chba i do tych rozlewają piwa koncernowe ... więc lipa na całego.
Napisano 11 marzec 2012 - 12:30
Chodziło mi o to, że różne piwa zagranicznych (teoretycznie) marek są rozlewane lub wręcz produkowane w naszych, przejętych przez te koncerny piwowarskie browarach. A te browary otrzymały technologie, tak potrafiącą spiepszyć smak piwa, że szkoda gadać. Nie mówiąc już o jego (tzn. piwa) właściwościach prozdrowotnych, o które, przy niewielkich ilościach nam by chodziło. Te piwa są wysterylizowane ze smaku.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale to kto rozlewa piwo nie ma wpływu na jego smak.
I dlatego, na przekór, od jakiegoś czasu nie piję.