jakie łatki?
Napisano 09 marzec 2011 - 11:58
Kolega wozi ze sobą, ale chyba jeszcze nie musiał stosować - zapytam przy okazji.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 25 marzec 2011 - 15:59
Przy ciśnieniu zblizonym do 10 bar zadna łatka długo nie wytrzyma. Dętka kosztuje kilka złotych, zmiana w trasie to żadna robota. Owszem, zabieram w trasy łatki obok zapasowej dętki, na wszelki wypadek, byle tylko dojechać, na całe szczęście jednak nie złapałem dotąd dwóch kapci podczas jednego wyjazdu.
Napisano 25 marzec 2011 - 19:21
Cytat
Pozwolę sobie nie zgodzić się ;-) Kiedyś załatałem swoją dętkę szosową jakąś łatką bliżej niezydentyfikowanej tajwańskiej produkcji (za 10 zł tubka kleju i arkusz pewnie ze dwudziestukilku łatek - musiałbym sprawdzić) i żyje do dziś. Czyli już chyba ze 2 lata albo i 3. Powietrze nie ucieka, w czasie jazdy jej nie czuć (a rozmiar ma "standardowy" - nie jest przeznaczona do cieniutkich dętek szosowych). Pompowałem w okolicach 9 bar. Z dętkami za kilka zł też się nie spotkałem, ale może po prostu za słabo szukałem ;-)Przy ciśnieniu zblizonym do 10 bar zadna łatka długo nie wytrzyma
Napisano 13 kwiecień 2011 - 21:26
Napisano 15 kwiecień 2011 - 21:19
Napisano 13 grudzień 2011 - 20:47
mimo lekkiego przetarcia papierem ściernym, nie chciało kleic się jedno do drugiego i po prostu odklejało.
Poza tym siła cisnienia w dętce (ok 7-10atm) rozsadzi i tak takie zabezpieczenie, jezeli bedzie słabe a przecięcie opony zbyt duże ..
Odwrotnie jest w środku opony - opona "trzyma" parcie rozsadzającego ciśn w dętce, no a gdy masz dziurę w oponie, to ... ;-)
Być może lepiej byłoby ... zszyć czyms mocnym opone niż niepewnie kleić ...
Napisano 13 grudzień 2011 - 21:53
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 13 luty 2012 - 18:49
Cytat
Ja zakleiłem zwykłą łatką oponę, ale rozcięcie miało ok 5mm. Trzyma się od ok 2-3 tyś km i nie ma żadnych problemów. 1.5 cm to jednak za dużo, aby próbować to sklejać.
1,5 cm rozcięcia na oponie to od razu do kibla bo możesz tego tęgo żałować, doraźnie by gdzies dojechac to tak ale nie na dalszą eksploatację, szanuj zdrowie! natomiast w klejeniu dętek to nie będe skromny i powiem ze jestem mistrzem jeżdżę niekiedy na 6 łatkach aż wstyd :-) ale żadna nie zawodzi ale trzeba pamietać o jednym że do klejenia dętki trzeba podejść bardzo uczciwie nie na odpieprz bo się zemści.
Dodaj odpowiedź