Jump to content

Photo

Kolarska dieta

833 replies to this topic

#401 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 28 July 2009 - 21:19

Musli owocowe z lidla za 5 zeta/kg jest ok chociaż sporo tych owoców jest tam ale nie ma w składzie żadnych "badziewi" jak się zwykle przyjęło mówić..nie wiem czemu? Może, że suszone owoce są najczęściej konserwowane?
Ja jem przed treningiem najczęściej brązowy ryż i jakieś białko (np jajka) bez warzyw i tłuszczów. Akurat za makaronami nie przepadam, poza tym biała mąka ma mało wartości odżywczych..

#402 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 posts
  • SkądKoszalin

Posted 28 July 2009 - 21:27

@xubix
Fanka kolarstwa i problem z głowy.

Dostarczać dużo węglowodanów złożonych: makaron, ryż, musle(bez dodatkowgo curku) itd. Po treningu tak jak napisali, uzupełnić glikogen czyli przyjąć węglowodany o dużym IG - ja wypijam wodę z glukoza chociaż ostatnio preferuję piwo. Wiem, wiem. Piwo w ogóle się nie nadaje ale co tam. Coś tam mi się jeszcze obiło że wskazane jest też dostarczyć białko po treningu w celu szybszej regeneracji, BCAA idealnie się do tego nadaje. Ale zawsze są inne metody.
No i najważniejsza rzecz: sen, sen, sen. U mnie go ostatnio mało.
Kiedyś zawsze piłem zieloną herbatę, ma dużo przeciwutleniaczy a jak wiadomo po treningu pełno jest wolnych rodników które trzeba usunąć z organizmu. Przeciwutleniacze ma też kawa, koenzym Q10 itd.

A tak z innej beczki. Ostatnio spotkałem się z suplementacją za pomocą insuliny. Ktoś wie o co chodzi? Tylko że to chyba bardziej w sportach siłowych.

Aha, znajomy przed zawodami, tak 1-3h przed) je makaron z białkiem. Dietetyk powiedzał mu że białko obniża IG dania.
A co możecie zaproponować zamiast gotowych żeli? Chodzi o płynną postać cukrów które najlepiej są przyswajalne i warto je sobie zaaplikować tuż przed startem coby nie wypalić się po ostrym początku.

#403 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 July 2009 - 22:07

Glukoza z wodą po treningu to bardzo stara szkoła niestety zmarnowany najlepszy czas na posiłek regeneracyjny. Najlepszy zestaw to np: banan+odżywka białkowa a po ok godzinie od tego 200g kurczaka+200g warzyw+60g platków owsianych (dane przykładowe).

BCAA- jak najbardziej tylko w odpowiednim czasie i proporcji na kg masy ciała. Antyoksydanty jak najbardziej.

Hehehe... "suplementacja za pomocą insuliny" ladny eufemizm na określenie bomby. Grubsza robota z tym jest ale działa cuda. Zastosowanie w każdym sporcie. Bardzo niebezpieczna, nie dla amatorów. Znaleźli kupę opakować po insie w śmietnikach kolarzy na TdF :)

Jeżeli potrzebujesz dobrych węgli w płynie to poszukaj w sieci vextrago lub vitargo.

#404 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 July 2009 - 22:33

Glukoza z wodą po treningu to bardzo stara szkoła

mysle ze to bardziej kwestia uzupelnienia wody

banan+odżywka białkowa a po ok godzinie od tego 200g kurczaka+200g warzyw+60g platków owsianych (dane przykładowe).

no widze
jakies malutkie porcje, dla karzelkow chyba ;]

#405 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 July 2009 - 05:57

...a cóż to jest, ledwie przekąska ;)

#406 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 posts
  • SkądKutno

Posted 06 August 2009 - 11:37

Przetestowałem wczoraj małyszowską bułkę z bananem (kilka bułek z kilkoma bananami). Razem z isostarem, czekoladą itd. zdało egzamin, polecam.

#407 p9375

p9375
  • Użytkownik
  • 48 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 August 2009 - 12:12

Ile przeprowadziłeś prób?
Jeżeli tylko jedną i jako zmienne przyjąłeś tylko przyjęty pokarm, to takie badanie możesz wyrzucić do kosza.
Z całym szacunkiem dla Ciebie.

#408 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 August 2009 - 14:51

...bułka jest dobra dla skoczków narciarskich ;)
Jeżeli nie jest się zawodowcem to można wsiąść na trasę mały pojemnik (żeby zmieścił się w tylnej kieszeni) ryż+koko+warzywko (porcja razem około 100g) i zjeść go na krótkim postoju - wyjdzie taniej niż baton a i w brzuchu dłużej zostanie bo taki baton przeleci i dalej będziesz głodny

#409 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 posts
  • SkądKutno

Posted 15 August 2009 - 16:16

Trzecią próbę.
Więcej siły, starcza na dłużej.

#410 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 15 August 2009 - 21:30

[quote name="kaziklcd"]Glukoza z wodą po treningu to bardzo stara szkoła niestety zmarnowany najlepszy czas na posiłek regeneracyjny. Najlepszy zestaw to np: banan+odżywka białkowa a po ok godzinie od tego 200g kurczaka+200g warzyw+60g platków owsianych (dane przykładowe).

Dlaczego twierdzisz że woda zglukozą przyjęta w czasie 30 minut od zakończenia treningu to zmarnowany czas.......................... oczywiścię lepiej zjeść banana niż napychadz się czystą glukoza ale odpowirdz na me pytanie???

Tompoz

#411 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2009 - 08:26

W zasadzie posilek regeneracyjny powinno sie przyjąć zaraz po treningu. Taki posilek ma za zadanie uzupelnic braki (glikogen, elektrolity ect) i regenerowac tak wiec musi sie składać z wegli+bialko+tłuszcz.
Co do glukozy to mialem na mysli, ze samo wypicie glukozy po treningu jest zmarnowaniem najlepszego czasu, glukoza podbija insuline ktora pobudza transport aminokwasow i wzmaga ich odkladanie w miesniach. Moim zdaniem jezeli juz chcesz pic glukoze to trzeba ja przyjac z bialkiem i wolno wchlanialnymi weglowodanami+elektrolity+witaminy ect.

#412 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 16 August 2009 - 08:32

Tłuszcz z tego co wiem spowalnia wchłanianie składników odżywczych, więc odpada bezpośrednio po treningu, bo wtedy potrzebujesz szybko wchłanialnych składników, które błyskawicznie uzupełnią braki... Tłuszcze 2-3 godzinki przed/po treningu... Nigdy bezpośrednio przed/po...

#413 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 16 August 2009 - 09:48

Swego czasu uprawiałem sporty siłowe. Od wielu lat czytam pisma o sportach siłowych gdzie sprawy odzywiania są szeroko omawiane. Tak naprawdę nigdy sie nie spotkałem by w ciągu 30 minutach po treningu przyjmować tłuszcze. Znam tak naprawde 2 szkoły

1. przyjąc mieszaninę węgli o różnorodnym igeksie IG
2. przyjąć mieszanine węgli o róznorodnym indeksie IG wraz zpewna ilościa białka w proporcjach wagowych 80/20.

Nigdy nie słyszałem o przyjmowaniu tłuszczów w tym oknie 30 minutowym.

Co do elektrolitów to winny być cały czas uzupełniane i w ich przypadku te 30 minut nie jest aż tak istotne jak odbudowana glikogenu.

Tompoz

#414 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2009 - 11:57

To co piszesz to tylko teoria bo nie wyeliminujesz tluszczu w 100% ani z bialka, ani z banana na przyklad...
Ja uważam tak jak napisalem kilka postow wyżej. Bezposrednio po treningu szybkie węgle+szybkie białko a po okolo 1-1,5 pelny posilek...
Zapasy glikogenu są uzupeniane nawet 2-3 dni...

#415 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 posts
  • SkądPabianice

Posted 16 August 2009 - 12:04

Glukoza z wodą po treningu to bardzo stara szkoła

A nie lepiej glukozę dodać do bidonu i pić podczas treningu :?:

#416 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 16 August 2009 - 12:16

Chyba trochę przesadasz z tekstami typu że nie da się wyleminować tłuszczu zjakiś jedzień bez przesady.
A teraz do wypowiedzi Radka. Radek jedno rzęczą jest przyjmowanie jedzenia w trakcie wysiłku a druga rzęcza jest uzupełnianie po wysiłku. zbadano już dawno że organizm w pierwsze 30 minut po wysiłku otwiera takiego okno glikogenowe które trzeba wykorzystać na przyswojenie szybki węgli. Wiekszośc uważa że mogą to być i węgle o duzym i małym indeksie IG. Nastepnie po 1,5-2 godzinach po treniongu je się normalny posiłek. Przykład np. tuż po treningu winno się zjeść np. banana albo np. troce jogurtu z musli ( to pod teorie że trzeba w oknie tez troche białka wproporcjach 80/20 ) oczywiście jogurtu bez dużej ilości tłuszczu.

Tompoz

#417 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2009 - 14:15

Chyba trochę przesadasz z tekstami typu że nie da się wyleminować tłuszczu zjakiś jedzień bez przesady.

...a jak byś chciał to zrobic z bananem, jogurtem albo musli?

#418 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Posted 16 August 2009 - 14:32

Skup się w każdym jedzeniu jest tam jaka ilość tłuszczy ........... nie filozuj bo nie potrzebujesz bo widze że kumasz temat. Bo zaczynamy odbiegać od sedna sprawy a to nie dobrze dla tematu i jego merytorycznej wartości.

Tompoz

#419 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 August 2009 - 14:57

pomidor :)

...a na marginesie ostatnio wyprobowalem baton wlasnej roboty. 1 banan-rozgnieciony widelcem, 20g platkow, 20g orzeszkow ziemnych niesolonych i lekko posiekanych, 25g bialka w proszku. Wymieszalem, ulozylem na waflach i wyszly z tego 2 batony wielkosci 3cm/6cm. Polecam ;)

#420 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 16 August 2009 - 15:35

ehh..

ale wy wpier**** to jadło.. jakieś carbo, jakies specjalne batony ,tabletki ,diety.. :roll:
jestem ciekawy czy jakbym ja tak się zaczął odżywiać to byłbym lepszy ?? lepsze wyniki ?? rozwalałbym wszystkich ? byłoby lepiej niz jest teraz ??

bo jem co lubie [aby pilnuje wagi 65-70kg] ,do bidonu woda[sok] ,w kieszonke banan.. przed treningiem 2kromki chleba z dżemem popijane sokiem i wuala.. ehh...

szkoda ze sie na tyym nie znam ,zeby tak sobie próbowac jakies carbo, tabsy i inne duperele :roll:

pozdROWER

Reply to this topic