Skocz do zawartości

Zdjęcie

PROJEKT OSTRE KO�O - LOW COST ~7KG

• Zamknięty Temat jest zamknięty
318 odpowiedzi w tym temacie

#121 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 20 styczeń 2012 - 12:08

piotrfala, obliczyles te 100 gram, czy na wyczucie? sporo - pewnie i dało by rade to zrobic, ale jechanie całej rury 0,8mm to strasznie duzo roboty, pilniki do metalu czesto zalepiają się aluminiumem:D a do drewna skolei zostawiaja okrutne slady...

pozatym, 0,8mm to moim zdaniem za duzo rury, co innego ramy całe projektowane w ten sposób, bez przesady, 5mm rur to ona nie ma to ona nie ma, a samo cieniowanie tez trzeba wykonac tak, by nie porobic za duzych karbów itd.

poztym farbe jechalem wiertarką z papierem, delikatnie, zostając okolo 5cm do spawu - mysle ze jakies minicieniowanie zrobiłem.

bk, super ci wyszlo to siodlo, ja jednak nie umiem sobie wyobrazic jak zrobic czubek folią tak, by nie wyszlo tak jak w linku wklejonym przez esdopedoen - pokaz dokladne foty twojego czubka jak możesz i jak masz?

wtedy jednak pozbywasz się gąbki prawda? obawiam sie ze moje dupesko mogło by tego nie znieść za dobrze ;-)

#122 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 20 styczeń 2012 - 12:26

Jeżeli poradziłeś sobie ze zdejmowaniem lakieru z ramy i jej dziurawienem, to z siodłem też dasz radę ;-) Wystarczy trochę wyczucia w "suszeniu" i naciąganiu... W sumie to zdejmowanie starego poszycia było duuużo trudniejsze od naklejania folii...
Gąbkę trzeba zdjąć, ale i tak nie ma jej tam za dużo i jak siodło było wygodne z gąbką to i bez niej powinno być ok (wygoda bardziej zależy od kształtu siodła niż od jego miękkości, przynajmniej u mnie)
BTW - okleiłam tak też SLR'a z dziurą - też się da ;-)
Dokładniejsze foto mojego na czubku:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#123 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 20 styczeń 2012 - 20:37

wyszlo Ci to całkiem profi! gratki

ja jezdze jeansach, czasem jakies mocne spodnie sportowe, nie jestem typowym kolarzem nawet jak jezdze na kolarzem - wiec moze naddarte obicie nie bedzie mnie gryzlo - podkleilem je kropelką i sie czymie.

#124 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 20 styczeń 2012 - 20:48

i sie czymie.

Co ja czytam ? :lol:

#125 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 20 styczeń 2012 - 20:50

też swoje na początku ratowałam kropelką :-D ale potem jeszcze dodatkowo przetarte miejsca zakleiłam zwyczajną taśmą izolacyjną - to trochę pomogło w zmniejszeniu tarcia między spodenkami a siodłem... no ale i tak mnie to na tyle denerwowało że się pozbyłam poszycia ;-)

#126 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 20 styczeń 2012 - 20:55

GrzegorzP, tak tak, to czymie zgodnie z zasadą paczenia, nie że błąd!

bk, moje jest przetarte na samym czubku, nie wydaje mi sie zebym je tam aż tak szorowoał - chociaz teraz przez forum light-bike.com nabrałem wątpliwosci w wytrzymałosc mojego siodła i sztycy - zobaczymy...

#127 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 20 styczeń 2012 - 21:02

Mi właśnie na czubku ocierało (jak pedałuję kolana mam mocno skierowane do środka i udami ocieram o czubek)...
Co do sztycy - ja mam takie samo mocowanie siodła (tylko że mam sztycę KCNC Ti Pro Lite) i SLR wytrzymał, teraz z tą sztycą mam siodło Prologo Nago TR (też na Ti prętach) i też się trzyma... no ale ja ważę w sezonie 58kg

#128 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 20 styczeń 2012 - 21:07

ja w sezonie 89 :mrgreen:

ale generalnie szanuje sprzęt, staram sie nie naparzać bezlitosnie dupskiem po taborecie - zobaczymy - na innym forum zwrócili uwage na to, by zwracać uwagę(masło maślane:D) na dokręcanie siodla - z wyczuciem i równomiernie - zlym dokręcaniem mozna zabic te siodlo nawet "przyjazną" sztycą - przymiazdzymy rurkowe pręty i juz tracą swoje własciwosci...

#129 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 styczeń 2012 - 22:58

policzyłem oczywiście :-P
trudny rachunek to nie był.
wyszło nawet wiecej z liczenia ale założyłem że dokładnie na całej rurze się tego nie da zrobić.
jezeli wew. srednica to 27,2 a zew. 31,8 to scianka ma 2,3 mm !!!!
a jak zdejmiesz z niej 0,4 to mysle że nic wielkiego sie nie stanie.
jest to straszna robota, ale jak szaleć to na całego :mrgreen:

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#130 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 21 styczeń 2012 - 01:11

0,4 to sie może i zdarło przy sciąganiu farby... :mrgreen:

prawie 200gram na ramie i tak uważam za sukces pełną japą

#131 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 22 styczeń 2012 - 21:12

No i wrócił z wyjazdu chwilowego.

Koło juz jest, zaraz idzie na małe odświeżanko - i na wage

oraz obejma zacisków :)

#132 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:21

Czekam na efekt ważenia :D Zastanawiam się nad tą "okleiną" o strukturze carbonu na siodło ;3

bk czy ta "okleina" za 1.99 z wysyłką to ta http://www.ebay.com/...#ht_3961wt_1986 ? Myślicie że trzymałaby się sztycy bo chciałbym uzyskać na niej efekt carbonu a może też na widelcu tylko , że chyba byłoby to trudniej zrobić żeby nie odchodziła przy łączeniu

#133 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:37

tak, to ta ;-) mogę sprawdzić jak się trzyma na sztycy, tylko na mojej może się inaczej trzymać... do jakiej sztycy miałoby to być?

#134 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 22 styczeń 2012 - 23:01

hablabablaS, nie lepiej zamówić tą folię na AlleDrogo ?? ;-)

#135 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 22 styczeń 2012 - 23:06

Sztyca to jakiś no-name aero http://desmond.image....jpg&res=medium jak myślisz obkleić ją jak już tylko do tego łączenia (widać taką ciemniejszą kreskę przed zwężeniem) czy całą ? Widelec wygląda tak http://desmond.image....jpg&res=medium i go bym też chciał obkleić od łączenia na górze (widać je tuż przed koroną) i do miejsca gdzie są wklejone haki.

Przepraszam Adaasko za spam u Ciebie w temacie .
bk odezwij się na pw już .

@EDIT

A jest na allegro ?

#136 chmuzilla

chmuzilla
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądw-sk

Napisano 22 styczeń 2012 - 23:15

tak jest pełno tego na allegro, wystarczy poszukać :-P

kliktu

#137 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 styczeń 2012 - 01:21

Ta folia to nic nowego wsumie - w motoryzacji juz od paru lat daje rade - chwalą niektorzy - i widzialem naprawde wręcz szokujące elementy obklejone - w sensie kształtu i nawet jakos to wyglądało.

Koło na wadze dało mi radosne 689gr ( kompletne z oponą detką powietrzem opaska zaciskiem ma dać mi wage ponizej 1kg - SUPER, od poczatku zakładalem 1100gram :) )

Zacisk sztycy jest PIĘKNY - pokazał sie na wadze 10gr

#138 Gosc_brkzzz_*

Gosc_brkzzz_*
  • Gość

Napisano 23 styczeń 2012 - 03:05

Witajcie,
dodam od siebie, że folia folii nierówna. Bardzo często w aukcjach na Allegro ktoś sprzedaje folię tak niskiej jakości, że nie da się nią okleić elementów w sposób przedstawiony na zdjęciach. Najczęściej spotykana jest folia monomeryczna, można nią okleić np. maski samochodowe bez większych przetłoczeń czy jakiś płaski panel, natomiast do bardziej skomplikowanych kształtów należy szukać folii wylewanej. Być może z tego wynika różnica w oklejeniu przedstawionych wcześniej siodełek - w jednym z nich użyto mniej plastycznej folii.

#139 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 23 styczeń 2012 - 12:29

zawsze można jeszcze zrobić hydrografikę zamiast folii tylko już koszty inne, ale waga mniejsza i większa trwałość.

#140 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 styczeń 2012 - 12:36

folia moze idealnie nie udaje karbonu - ale chociaz wygląda fajnie.

ale hydrografika to wygląda naprawde fatalnie jak dla mnie o.O