Skocz do zawartości

Zdjęcie

PROJEKT OSTRE KO�O - LOW COST ~7KG

• Zamknięty Temat jest zamknięty
318 odpowiedzi w tym temacie

#141 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 styczeń 2012 - 13:17

no to przydała by sie jakaś fotka aktualizacyjna bo na razie wirtualne wszystko jest :-D

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#142 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 styczeń 2012 - 13:39

ty mi panie szukaj opena pro na tył 32H!

a co do aktualizacji - fotki zrobilem - ale stwierdzilem ze wrzuce fotke kola juz po odswiezeniu ktore miało miejsce gdzies koło pierwszej w nocy :mrgreen:

#143 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 23 styczeń 2012 - 15:20

czekamy czekamy!!!

#144 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 styczeń 2012 - 17:23

nie mam fotek dalej, ale....

ale...

nie chce chwalic dnia przed zachodem slońca, ale jak zachowam cierpliwosc to bedzie 6,XXX

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#145 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 23 styczeń 2012 - 17:28

Dlaczego uważasz, że hydrografika wygląda fatalnie? Też możesz wybrać wzór karbonu, a pewnie będzie bardziej wytrzymała, skoro stosuje się ją chociażby na felgach samochodowych.

Czemu szukasz Mavica Open Pro? To droga obręcz, a Spike pokazał ostatnio sporo ciekawych rzeczy.

#146 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 23 styczeń 2012 - 17:32

dla mnie wygląda fatalnie, widzialem hydrografike, mam kask zrobiony tą metodą - poprostu dla mnie strasznie marznie imituje karbon - kwestia gustu - niektorym sie podoba.

Mavica Open Pro szukam ponieważ mam przednie koło na tej obręczy - od spike'a własnie :)

SZUKAM BLATU 50-52Z NA KOMPAKT 110BCD!
(jak sie znajdzie cos, to może bym mial za grosze pozagrupową DuraAce ktora i tak była by okolo 100gram lzejsza od tiagry!)

#147 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:17

poradze Ci żebyś niekoniecznie szukał Open Pro, na tył lepiej daj mocniejsze koło , wszak to ma być ostre , cenowo wyjdziesz lepiej, a wagowo zaoszczędziłeś na całości już, więc obręcz około 470-480 g może być w sam raz.

#148 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 01:19

mam czas, poczekam na mojego Open Pro - to wkoncu dobra obręcz - nie sądze zeby jakies 60gram cięzsze gówno było od niej duzo mocniejsze - powoli mi się to i owo sprzedaje powinienem dać radę z kasą...

a więc - fotki - zgodnie z zasadą NO PHOTO NO EXIST

NA SAMPIERW - obejma:)

9 gram - sporo wsumie za niego dałem, chyba takie najdroższe widzimisie, i jedyna taka nie okazja jak na moje oko. ale za to jest ładny, naprawde ładny i waży fajnie.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Zacisk Koła przedniego - grat do ktorego mam mętne przekonanie - jest z tytanu, i naprawde lekki, wygląda fajnie, ale jest na imbus 4mm - troche mało jak na moje oko - zobaczymy jak bedzie działał - dalem za niego natomiast z wysyłką tyle ile waży - więc jak bedzie grało - to bedzie bardzo fajnie. Waży 25gram

Dołączona grafika

Koło przednie - wygląda przednie - oczyscilem boczne scianki - jest w niezłym stanie, wyczyscilem slady kleju i zaczyna mi się naprawde podobać.
waży 689gram

Dołączona grafika
Dołączona grafika

waga, z wyżej opisanym zaciskiem:)
Dołączona grafika

doszła też zębatka - upiekszona przeze mnie - przy okazji uszczuplona o 4 gram - zaden szał, zwykła zebatka

Piasta kompletna z zebatką i kontrą 403gram

Dołączona grafika

nie wiadomo czy zebatka się ostoi... bo jest szansa na nową korbę... niestety na kompakty i nie wiadomo co będzie z blatem, bo obecny jest zajazd - zalezy jaki sie trafi (o ile się trafi...) zebatka zostanie, lub się ją wymeni....

a korba to.... pozagrupwe DuraAce

tyle ważyła tiagra goła...
Dołączona grafika
a tyle DURA
Dołączona grafika

Róznica wg mnie kolosalna, nawet mimo ze kompakt bedzie mial no ciutkę cięzszy blat...
zestaw bedzie ważył około
840gram na tiagrze bylo 935gram...

Dołączona grafika

dopomózcie z blatem... :mrgreen:

#149 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 01:38

Jak niektorzy pamietają - zakładałem wage Max 7,3Kg...

po czasie zaczełem w to wątpić, poszukiwania nie były zbyt owocne, nie bardzo sie sprzedawało, jednak po czasie się troche ruszyło - również dzięki wam, sporo tu zakupilem, troche sprzedałem - i praktycznie nie ruszając za mocno finansów poza rowerowych udało sie nazbierac troche gratów.

Wtedy Realne zaczeło być 7,1Kg... może mniej?

no więc siadłem i obliczyłem - nie wiem ile wyjdzie ostatecznie, to moje celowanie - jak sie spełni - super, nie spełni - i tak będzie super:)

Rama: 1748
Widelec: 413 (ciecie sterówki celuje) 409
Stery: nie mam - 76 ?
Mostek: 108
Kierownica: 290 (cięcie celuje) 288
Sztyca: 208 (cięcie celuje) 200
Siodło: 136
Obejma: 9
Układ korbowy: 935 (jak sie uda z duraace, licze bezpieczne) 850
Pedały: nie mam - 245?
Łancuch: nie mam - 350?

Koło Przód 998
714 +10(opaska-nie mam))+76(dętka-nie mam)+190(opona)+8(powietrze)

Koło tył 1366
190(opona)+8(powietrze)+95(dętka-nie mam)+10(opaska)
403(piasta)+ 200(szprychy-nie mam)+40(nyple-nie mam)+ 420(obręcz-nie mam)

DAJE TO 6783 GRAM

6

7

8

3

sam nie moge uwierzyc... doliczyc musial bym jeszcze 20gram na smar itd.

około... 30?40? na paski do pedałow, moze 20 na owijke jesli sie zdecyduje.

ale i tak zostaje bezpiecznie poniżej 7KG....

jeśli się uda, i będzie to jezdzilo - bede w cięzkim szoku :)

#150 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 styczeń 2012 - 08:45

Dlaczego w szoku ?? zmień rama na lżejszą i będzie lżej , kieras ala czasowa, lżej , co do tylnego koła , załóż szprychy mocniejsze , czyli min 2/1.8 , 2/1.5 raczej sie nie nadają

#151 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 09:56

W szoku, bo nie spodziewalem sie ze wyjdzie taka waga - takim nakładem :)

Rama bedzie lzejsza napewno - ta nie zachwyca geometrią, ogólną aparycją.

Kierownice chce zostawic tą - niektorych założen będe się trzymał mimo wagi itd - ewentualnie zmienie ją na Syntace'a Stratosa.

Szprychy bedą prawdopodobnie Sapimy Lasery 2,0-1,8-2,0 na mosięznych nyplach

#152 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:32

Szprychy Sapim o cieniowaniu 2,0-1,8-2,0 to nie Laser, ale Race. Co do reszty projektu: proponuję Ci na tylne koło wrzucić oponę cięższą niż 190g, chyba, że lubisz wymieniać opony co tydzień. Proponuję jakąś tanią twardą oponę typu Kenda Kontender, Conti UltraSport, Gatorskin, SuperSport Plus. Poczytaj nieco na forach o ostrych kołach ;-)

#153 hablabablaS

hablabablaS
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądZielona góra

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:44

Też mi się wydaje że ten Michelin Pro Race 3 bardzo szybko będzie się zużywał przy skidowaniu. I poszukałbym właśnie czegoś z tych opon które wymienił borasad. Skoro i tak z obliczeń wychodzi Ci 6.7XX to myślę że możesz sobie pozwolić na cięższą oponę pod względem wagi , bo nie wiem jak pod względem finansowym.

#154 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 10:58

borasad, TAK, TAK! racje masz, RACE :) dzieki za zwrócenie uwagi.

co do opon, wiem czego uzywaja fiksiarze, ale w obliczu tego ze mam co jakis czas jakies uzywane opony wysokiej klasy, nie sądze zebym mial ochote placic te 60zl za opone.

Na tylne koło mam w tej chwili 3 opony koło 200gram i wrazie co z 2 drutówki - mogę sobie je zmieniac - nie boli : )

co jakis czas mam jakies uzywane oponki, więc z tym problemu nie będzie.

#155 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 12:24

Dla potomnych - Przeprowadzilem tez ciekawy wywiad na temat pedałow

lekkich i tanich oczywiście.

najpierw zalozyłem że bedą:

Accent Axium - około 90zł - 235gram.
jednak opinie poczytalem, i z reguly ważą 248(!) gram, i do tego sypią się ramki, osie, łozyska maszynowe.. GUD Baj,

Accent Hellium - około 60zł - 245gram.
niższy model od axium. waga natomiast... z reguly realna 245! na maszynach - generalnie chwalone.

i miało być heliumowo, ale...

Wellgo M-21 - 36zł :mrgreen: 245-250gram.
na kulach, ale uszczelnionych - co ja nie uwazam za wadę, idzie to utrzymac w porządku przy odrobinie serwisu, korpusowo wyglądają okej - REALNA WAGA 250GRAM... z kartonikiem i oblaskami które potrafią ważyc około 8 gram.

#156 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2012 - 12:35

Jeżeli poradziłeś sobie ze zdejmowaniem lakieru z ramy i jej dziurawienem, to z siodłem też dasz radę ;-) Wystarczy trochę wyczucia w "suszeniu" i naciąganiu... W sumie to zdejmowanie starego poszycia było duuużo trudniejsze od naklejania folii...
Gąbkę trzeba zdjąć, ale i tak nie ma jej tam za dużo i jak siodło było wygodne z gąbką to i bez niej powinno być ok (wygoda bardziej zależy od kształtu siodła niż od jego miękkości, przynajmniej u mnie)
BTW - okleiłam tak też SLR'a z dziurą - też się da ;-)
Dokładniejsze foto mojego na czubku:
Obrazek
Obrazek

BK a czy mogę wiedzieć co kierowało Tobą że okleiłaś to siodło poza oczywiście estetyką wyszło super. Czy po zdarciu skóry i wyściółki i przepolerowaniu skorupy nie można by go użytkować równie skutecznie?

#157 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 12:40

Kuba1987, na to moge ja odpowiedziec - bo widzialem - to dosc popularna modyfikacja gdzieniegdzie - widzialem wiele tak obranych slrow i ludzie nie narzekali

#158 Gosc_Kuba1987_*

Gosc_Kuba1987_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2012 - 12:57

Czyli bez nakleiki obędzie się?

#159 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 postów
  • SkądZawiercie/Kraków

Napisano 24 styczeń 2012 - 13:05

Jeżeli poradziłeś sobie ze zdejmowaniem lakieru z ramy i jej dziurawienem, to z siodłem też dasz radę ;-) Wystarczy trochę wyczucia w "suszeniu" i naciąganiu... W sumie to zdejmowanie starego poszycia było duuużo trudniejsze od naklejania folii...
Gąbkę trzeba zdjąć, ale i tak nie ma jej tam za dużo i jak siodło było wygodne z gąbką to i bez niej powinno być ok (wygoda bardziej zależy od kształtu siodła niż od jego miękkości, przynajmniej u mnie)
BTW - okleiłam tak też SLR'a z dziurą - też się da ;-)
Dokładniejsze foto mojego na czubku:
Obrazek
Obrazek

BK a czy mogę wiedzieć co kierowało Tobą że okleiłaś to siodło poza oczywiście estetyką wyszło super. Czy po zdarciu skóry i wyściółki i przepolerowaniu skorupy nie można by go użytkować równie skutecznie?

Głównie dlatego, że:
1) Na samym środku skorupy jest pozostałość po procesie produkcyjnym - okrągłe wgłębienie, którego raczej nie da się pozbyć (a nie chciałam próbować tego sprawdzać papierem ściernym aż się przetrę na wylot :-P ). Nie podoba mi się to i tyle. Tu zdjęcie: http://img62.imagesh...djcie0005qq.jpg
2) Gdzieś przeczytałam że ta skorupa - całkiem goła i tylko wypolerowana i tak matowieje po jakimś czasie
3) No i fajniej wygląda z naklejką (ale gdyby nie 2 powyższe to zostałoby chyba bez niej)

#160 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 24 styczeń 2012 - 16:15

Ah te Kobiety - czyli bez problemu można :mrgreen:

ale z naklejką ładniej!

Tym czasem.... do Korby dostałem Blat - i to całkiem zajebiaszczy - MICHE...

no i znowu zysk na wadze :(... nie wiem jak sobie poradze z tym szokiem... :cry:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

komplet równo 830gram vs stare 939... SUPER! a jeszcze beda alu srubki do blatów :-o

a wszystko to za DWA CZTEROPAKI + STARA KORBA - DZIĘKI PAWEŁ!