ZASADY 2012
Napisano 08 luty 2012 - 22:18
Napisano 09 luty 2012 - 09:30
Kwestia obowiązkowego OC zawodników jest oczywiście słuszna, ale spodziewam się, że odezwą się głosy, że zwiększają się koszty, co prawda mające się nijak do kosztów sprzętu. Z mojego doświadczenia wiem, że warto mieć OC, mnie się przydało w sytuacji, której nigdy bym nie przewidział, co roku staram się mieć polisę. Na razie można apelować do każdego aby się ubezpieczał. Poza tym organizatorzy wykupują polisy na imprezy i jako powiedzmy też organizator rowerowych wiem, że taka ochrona działa realnie.
Napisano 13 luty 2012 - 19:51
I jak to jest z wyborem dystansu w przypadku kobiet? Przejrzałam kilka wyników i wszystkie kobiety startowały na najkrótszym dystansie - żadna nie chce jechać na tym dłuższym czy po prostu jest zakaz (w regulaminie jest tylko zapis o kat. H)?
Co do rowerów do jazdy na czas - w czasówkach na pewno nie będą zabronione?
#84 Gosc_Kuba1987_*
Napisano 13 luty 2012 - 20:02
Napisano 14 luty 2012 - 14:35
Zapis o grupach jest w zasadzie tylko taką furtką, żeby można przeprowadzić imprezę w niezbyt sprzyjających okolicznościach, gdyby np. nie udało się dogadać z policją itp. Tak więc, póki uczestników nie będzie na imprezach tysiące, startować sobie będziemy w jednym dwóch, z czasem i trzech peletonikach. Panie z panami, ale jak się zdarzy, że Pań będzie na starcie tak ze 100, to kto wie, czy Wieśkowi nie będzie w głowie wystartowanie damskiego peletonu osobno (ku zasmuceniu uczestników płci męskiej).
Napisano 15 luty 2012 - 10:13
Do generalki liczymy 7 najlepszych wyników.
Wystarczy start w 4 imprezach/etapach do generalki, aby "łapać" się na dekorację.
Drużyny od 4 do 10 osób. Do klasyfikacji Road Maraton Team liczonych jest 4 najlepszych zawodników na danej imprezie. Do generalki liczymy wszystkie imprezy.
O pomocy technicznej decyduje sam organizator (dopuszcza lub nie). Na warunkach opisanych w regulaminie.
Dystanse: ustala sam organizator. zalecane 120km/180 km.
K1, K2, E, H - startują na dystansie do 120 km (a nie jak do tej pory było - najkrótszym)
Organizatorzy poszczególnych imprez maja prawo zachować kształt swojej imprezy w sposób nie będący w sprzeczności z regulaminem. Zachowują sporą dozę autonomii. Większość zapisów to zalecenia, nie przymus.
Pozdrawiam!
Napisano 18 luty 2012 - 20:43
Napisano 18 luty 2012 - 21:46
Jak dobrze pamiętam to liczony jest czas 4 na mecie.Pytanie dotyczące drużynówki na czas,nie ma tego w regulaminie,więc jakie są wymagania dotyczące ilości startujących zawodników z Teamu w tej imprezie, czas którego jest liczony na mecie ?
Napisano 18 luty 2012 - 21:49
Napisano 18 luty 2012 - 21:56
Napisano 18 luty 2012 - 22:15
Startować w czasówce może cała drużyna a na mecie liczy się czas trzeciego zawodnika.
Tak zrobiliśmy w zeszłym roku i to się sprawdziło.
Drużyny mogą być od 4 do 10 osób więc czas trzeciego zawodnika na mecie jest optymalnym rozwiązaniem
AP
#92 Gosc_Andrzej M_*
Napisano 19 luty 2012 - 12:21
Napisano 10 marzec 2012 - 15:13
Napisano 04 kwiecień 2012 - 00:16
Ponieważ lista zapisanych zawodników zaczyna się już klarować, mam taką uwagę:
Pani Ania Wrona (nie wypominając wieku rocznik 1940) znalazła się w kategorii wiekowej razem z rocznikiem 1976... Proszę podać mi choć jeden rozsądny argument, dlaczego musi się ścigać z kobietami młodszymi o 36 lat?
Znalazłam się właśnie w jednej kategorii z Panią Anią i jakoś nie umiem sobie wyobrazić naszej rywalizacji.
Pani Ania jest moim wzorem i chciałabym tak jeździć w jej wieku. Sytuacja jest dla mnie żenująca.
Iza Włosek
Napisano 04 kwiecień 2012 - 09:50
Rozumiem ze chcesz być w kategorii K1, ja też bym chciał startować w katgorii H.
Niestety to nie działa wstecz. ;-).
A tak na poważnie.
Chciałaś jeden argument. Już piszę.
Na dzień dzisiejszy w kategorii K2 jesteś tylko Ty i pani Ania.
Jaki sens jest robienie następnych kategorii wiekowej dla 2 zawodniczek?
Nie jest jednak w przyszłości wykluczone, zwiększenie ilości kategorii (K3,K4 K5 itd.).
Na dzień dzisiejszy jest za mało zawodniczek.
W 2011 roku w kategorii K2 była dekorowana tylko jedna zawodniczka(pani Ania), podobna sytuacja była w kategorii M, w obu przypadkach zostały zmienione przedziały wiekowe by do dekoracji było więcej osób.
Pamiętaj że pkt liczone są również do klasyfikacji drużynowej.
Pzdr. Tomek
Napisano 04 kwiecień 2012 - 13:32
Jeśli zaobserwujemy w sezonie "ruch" w interesie i wzrost liczby startujących pań, które autentycznie CHCĄ uczestniczyć w roadmaratonach bez względu na to ile jest kategorii kobiecych - wtedy dołożymy w przyszłym sezonie więcej kategorii.
Musi to być oczywiście oddolna inicjatywa, bo pamiętajmy że ciągle jesteśmy i nadal będziemy cyklem imprez amatorskich, gdzie sam udział, walka z trasą i dotarcie do mety jest sukcesem.
P.s. Bardzo cieszy nas fakt tłumnie odwiedzających imprezy i kibicujących pań swoim facetom. Przy trasie, na bufecie, może jakoś zorganizować dodatkowo czas dla piękniejszej płci niekoniecznie "wyścigowo"?
Napisano 04 kwiecień 2012 - 15:40
Panowie, pomóżcie ! Jak namówię ją to ona pewnie wciągnie w to swoje fajne koleżanki i ściganie będzie milsze dla oka :roll:
Grube kolarstwo, BMI fighter
Napisano 05 kwiecień 2012 - 07:27
Z tym że plecy boleć będą ;-)
Napisano 05 kwiecień 2012 - 07:43
Napisano 05 kwiecień 2012 - 07:58
Tutaj mamy przynajmniej 3 podstawowe chwyty które skutecznie urozmaicają prace kręgosłupa.
geolog - www.geologpoludnie.cba.pl