Jaki pulsometr?
Napisano 19 maj 2009 - 13:41
http://www.allegro.p...e_power_h7.html
Z testów przeprowadzanych przeze mnie wynika jednoznacznie, że wskazanie pulsu nie odbiega w żaden sposób od tego z liczników za blisko tysiąc złotych. Sprawdzałem również metodą palca na tętnicy szyjnej i stopera oraz z pulsometrem medycznym i zawsze wychodziły takie same. Różnice polegają na zastosowaniu różnych materiałów przy produkcji oraz jej precyzji. Pulsometr jest też zapakowany w zwykły plastykowy woreczek, co znacznie obniża cenę całości. Nie jest taki czuły dlatego trzeba stosować żel do EKG za 3 zł w aptece na rogu Stosowanie wody czy mydła, to niezbyt ciekawy pomysł. Woda wyparuje, a żel utrzymuje się na ciele praktycznie dopóki nie zmyjemy go Ma też wiele przydatnych funkcji, które tańsze modele znanych marek nie posiadają. Wadą jest skaknie wskazania blisko lin wysokiego napięcia, ale z tym mają problem również sigmy i polarisy - te niekodowane.
Napisano 19 maj 2009 - 21:34
Woda Ci wyparuje, jesli wleczesz się 5 km/h. Jadąc normalnie pocisz się i masz pod paskiem zawsze jakąś wilgoć (w dodatku z solą!). To wystarcza do przeniesienia sygnału czujnika. W życiu nie stosowałem żadnych żeli, czasami używałem przed startem śliny i nigdy nie miałem problemów, zarówno wcześniej z Sigmą 15 jak i teraz z Polarem. Tak więc spoko, szkoda pieniędzy na dodatki z apteki.
Napisano 19 maj 2009 - 21:54
paska niczym nie smaruje, czekam az powstanie pod nim warstwa potu (zwykle po pierwszej gorce), pozniej pulsometr dziala znakomicie. niedawno zaowazylem ze pc15 "zawiesza sie" na kilka minut, np przez 2 min pokazuje stale 73, wydaje mi sie ze to wina baterii w pasku. pulsometr mam caly czas zamontowany na dolaczonej podstawce na kierownice, z cala pewnoscia porzadnie nim wytrzeslo na naszych drogach ale nigdy nic sie z nim nie dzialo. mysle ze byl to dobry zakup
Napisano 20 maj 2009 - 11:01
Tak, zwłaszcza w zwykły wiosenny dzień na południu Polski, gdzie na przykład teraz jest lekko ponad 10 stopni celsjusza a trening zakłada jazdę przy tętnie 70% max Nie wiem, jak ty, ale ja się pocę przy bardziej ambitnej jeździe Poza tym jeżdżę też wiosną/jesienią. Taki żel zawiera bardzo dużą ilość substancji przewodzących i ma się 100% pewność, że wskazania pulsometru są poprawne w każdej chwili - nie tylko pod pierwszą górkęJadąc normalnie pocisz się i masz pod paskiem zawsze jakąś wilgoć
Napisano 20 maj 2009 - 15:40
pocę się dosyć mocno i szybko, jednak miałem często i gęsto, dość spore problemy z sygnałem, szczególnie jeśli temperatury nie były letnie (może ubieram się dość cienko, jednak pod opaską i tak z raczej wilgoć zawsze jest). No i zmieniałem już parokrotnie w tym czasie baterie, jednak tej wiosny wydawało mi się, że te zjawiska się jeszcze jakoś bardziej uciążliwe stały, że straciłem wiarę w sens brania pulsometru na trening, bo i tak większość czasu sygnału nie było, albo jakiś zakłamany (bateria była nowa!).
Jednak z dwa tygodnie temu zakupiłem w końcu wspomniany żel, no i jak ręką odjął ! Wszystko działa wyśmienicie, od samego startu.
Jedynie nieraz jak na światłach stanę i bardziej odsunę opaskę od zegarka, to czasami na chwilę stracił łączność, jednak gdy ruszam wszystko już jest ok.
No a generalnie co do sigmy, to raczej nic mi się w niej nie psuło, a trochę już przeszła...
Raz po ulewie mi zawilgła, ale po wysuszeniu i wymianie baterii już wszystko było ok.
Nie mniej, funkcje treningowe mogłyby być ciekawsze, choć wiadomo to stary model, ale pewnie jak kiedyś się nazbiera nadmiar gotówki, to pomyślę o jakimś polarze, choć ciągnie mnie też w stronę garmina 705
Napisano 20 maj 2009 - 18:53
No, mój też. Bardziej chodzi o dokładność. Wskazania pozbawione są zniekształceń, czego możesz nawet nie zauważać, jeżeli nie masz możliwości obejrzenia pomiaru jako linii ciągłej. Może w droższych modelach jest problem rozwiązany w jakiś sposób (bardziej czułe elektrody?), chociaż w szpitalach używają żelu pewnie nie bez powodu, a wydaje mi się, że urządzenia EKG w szpitalach są bardziej czułe, sugerując się ceną Chociaż w naszych szpitalach różnie to może być...ja założę opaskę i po minucie już łapie bez problemu i nie używam żadnego żelu, skóra może być sucha
#213 Gosc_Arek_*
Napisano 30 maj 2009 - 06:37
Napisano 30 maj 2009 - 08:10
no w krakowie to blizej mam na czarnowiejska niz na poczte :-D, ale mimo wszystko straaaasznie daleko, nawet na rowerze.wysłanie jej do serwisu R. Szula w Krakowie, ale to trochę trwa i kosztuje (1-2 tygodnie, ok 50zł)
dzieki za info co do baterii. poszukam.
PS. strasznie te polary dziwne. wszystko fajnie ale dlaczego do jednego zestawu stosuja 3 rodzaje baterii. do konca tego nie rozumiem :-D
no dobra. zdarzylo sie ze padly wszystkie na raz, wiec po czesci rozumiem, ale to nie tlumaczy klopotow z 3 rodzajami baterii :-P
#215 Gosc_Arek_*
Napisano 30 maj 2009 - 11:21
http://allegro.pl/it...wa_3v_2354.html
Aha, żeby rozkręcić zegarek potrzebujesz dosyć małego śrubokręta. Przed wymianą upewnij się, że posiadasz takowy
Napisano 25 czerwiec 2009 - 23:36
Napisano 26 czerwiec 2009 - 06:49
hmmm... czytam i czytam... i zdecydowałem się na PC15 i szok... skąd takie wysokie ceny?? :shock: to kryzys się tak ukazuje?? czy ja coś ominąłem??
ja dwa lata temu w czasie "wielkiego kryzysu" kupiłem PC-15 w podobnej cenie. niezły kryzys dzisiaj mamy. nie ma co.