Jaki pulsometr?
Napisano 19 maj 2009 - 13:41
http://www.allegro.p...e_power_h7.html
Z testów przeprowadzanych przeze mnie wynika jednoznacznie, że wskazanie pulsu nie odbiega w żaden sposób od tego z liczników za blisko tysiąc złotych. Sprawdzałem również metodą palca na tętnicy szyjnej i stopera
Napisano 19 maj 2009 - 21:34
Woda Ci wyparuje, jesli wleczesz się 5 km/h. Jadąc normalnie pocisz się i masz pod paskiem zawsze jakąś wilgoć (w dodatku z solą!). To wystarcza do przeniesienia sygnału czujnika. W życiu nie stosowałem żadnych żeli, czasami używałem przed startem śliny i nigdy nie miałem problemów, zarówno wcześniej z Sigmą 15 jak i teraz z Polarem. Tak więc spoko, szkoda pieniędzy na dodatki z apteki.
Napisano 19 maj 2009 - 21:54
paska niczym nie smaruje, czekam az powstanie pod nim warstwa potu (zwykle po pierwszej gorce), pozniej pulsometr dziala znakomicie. niedawno zaowazylem ze pc15 "zawiesza sie" na kilka minut, np przez 2 min pokazuje stale 73, wydaje mi sie ze to wina baterii w pasku. pulsometr mam caly czas zamontowany na dolaczonej podstawce na kierownice, z cala pewnoscia porzadnie nim wytrzeslo na naszych drogach ale nigdy nic sie z nim nie dzialo. mysle ze byl to dobry zakup
Napisano 20 maj 2009 - 11:01
Tak, zwłaszcza w zwykły wiosenny dzień na południu Polski, gdzie na przykład teraz jest lekko ponad 10 stopni celsjusza a trening zakłada jazdę przy tętnie 70% maxJadąc normalnie pocisz się i masz pod paskiem zawsze jakąś wilgoć
Napisano 20 maj 2009 - 15:40
pocę się dosyć mocno i szybko, jednak miałem często i gęsto, dość spore problemy z sygnałem, szczególnie jeśli temperatury nie były letnie (może ubieram się dość cienko, jednak pod opaską i tak z raczej wilgoć zawsze jest). No i zmieniałem już parokrotnie w tym czasie baterie, jednak tej wiosny wydawało mi się, że te zjawiska się jeszcze jakoś bardziej uciążliwe stały, że straciłem wiarę w sens brania pulsometru na trening, bo i tak większość czasu sygnału nie było, albo jakiś zakłamany (bateria była nowa!).
Jednak z dwa tygodnie temu zakupiłem w końcu wspomniany żel, no i jak ręką odjął ! Wszystko działa wyśmienicie, od samego startu.
Jedynie nieraz jak na światłach stanę i bardziej odsunę opaskę od zegarka, to czasami na chwilę stracił łączność, jednak gdy ruszam wszystko już jest ok.
No a generalnie co do sigmy, to raczej nic mi się w niej nie psuło, a trochę już przeszła...
Raz po ulewie mi zawilgła, ale po wysuszeniu i wymianie baterii już wszystko było ok.
Nie mniej, funkcje treningowe mogłyby być ciekawsze, choć wiadomo to stary model, ale pewnie jak kiedyś się nazbiera nadmiar gotówki, to pomyślę o jakimś polarze, choć ciągnie mnie też w stronę garmina 705
Napisano 20 maj 2009 - 18:53
No, mój też. Bardziej chodzi o dokładność. Wskazania pozbawione są zniekształceń, czego możesz nawet nie zauważać, jeżeli nie masz możliwości obejrzenia pomiaru jako linii ciągłej. Może w droższych modelach jest problem rozwiązany w jakiś sposób (bardziej czułe elektrody?), chociaż w szpitalach używają żelu pewnie nie bez powodu, a wydaje mi się, że urządzenia EKG w szpitalach są bardziej czułe, sugerując się cenąja założę opaskę i po minucie już łapie bez problemu i nie używam żadnego żelu, skóra może być sucha
Gosc_Arek_*
Napisano 30 maj 2009 - 06:37
Napisano 30 maj 2009 - 08:10
no w krakowie to blizej mam na czarnowiejska niz na poczte :-D, ale mimo wszystko straaaasznie daleko, nawet na rowerze.wysłanie jej do serwisu R. Szula w Krakowie, ale to trochę trwa i kosztuje (1-2 tygodnie, ok 50zł)
dzieki za info co do baterii. poszukam.
PS. strasznie te polary dziwne. wszystko fajnie ale dlaczego do jednego zestawu stosuja 3 rodzaje baterii. do konca tego nie rozumiem :-D
no dobra. zdarzylo sie ze padly wszystkie na raz, wiec po czesci rozumiem, ale to nie tlumaczy klopotow z 3 rodzajami baterii :-P
Gosc_Arek_*
Napisano 30 maj 2009 - 11:21
http://allegro.pl/it...wa_3v_2354.html
Aha, żeby rozkręcić zegarek potrzebujesz dosyć małego śrubokręta. Przed wymianą upewnij się, że posiadasz takowy
Napisano 25 czerwiec 2009 - 23:36
Napisano 26 czerwiec 2009 - 06:49
hmmm... czytam i czytam... i zdecydowałem się na PC15 i szok... skąd takie wysokie ceny?? :shock: to kryzys się tak ukazuje?? czy ja coś ominąłem??
ja dwa lata temu w czasie "wielkiego kryzysu" kupiłem PC-15 w podobnej cenie. niezły kryzys dzisiaj mamy. nie ma co.