Jaki pulsometr?
Napisano 13 styczeń 2012 - 14:56
Napisano 13 styczeń 2012 - 17:38
Napisano 13 styczeń 2012 - 19:39
Napisano 13 styczeń 2012 - 19:57
mój puls byl ok 140 do 150 nawet a ona super wycwiczona i puls jej wskazywal ok 100
No to dziwne, że ty pomimo grubo wyższego pulsu spaliłaś wyraźnie mniej kalorii. Generalnie im szybciej pracuje serducho tym szybciej powinnaś zużywać energię.
Dzisiaj na treningu miałem 1:30h spinnigu przy średnim HR 144 i mój komputerek (Sigma PC9) wyliczył mi zużycie 1000 kcal.
Napisano 13 styczeń 2012 - 21:22
Napisano 13 styczeń 2012 - 22:38
Napisano 14 styczeń 2012 - 13:48
Co do licznika kalorii to wiem że to bajer ale fajnie jakby też robił za motywator do ćwiczeń choć i tak najważniejszy dla mnie też jest puls
W poniedziałek ide na siłownie i sprawdze jak teraz działa bo zmieniłam ustawienia pulsu z auto i wprowadziłam ręcznie wartości zgodne do wieku mam nadzieje że ok będzie i różnica mniejsza zobaczymy..
A co do reklamacji to faktycznie bez sensu i raczej by nie przyjeli bo co bym podała za przyczyne reklamacji że za mało spaliłam kalorii
#552 Gosc_szymas_*
Napisano 14 styczeń 2012 - 21:12
Po pierwsze wszelkiego rodzaju pulosmetry czy liczniki nie mierzą spalonych kalorii ani metoda pośrednia ani bespośrdnia tylko szacują ich ilość wykorzytując do tego jakas formułe matematyczna taka albo inną . Gdzie wtej formule jako zmienne pewno sa stooswane nastepujace rzeczy
1. waga
2. czas trwania wysiłku
3, jego intensywnośc w oparciu o % tętna w stosunku do wpisanego hr max.
4. wiek ?
itd. itd.
Software do takie szacowania jest dialnie prosty i stanowi znikomy procent wartości nawet najprostszego pulsometru.
Rzowodzenie się nad tymi kaloriami przez was to jak rozmowa paniek fitness ktore czerpią wiede z gazet Naj i Klaudia.
Tompoz
#553 Gosc_alik_*
Napisano 18 styczeń 2012 - 19:45
Onyx przekonuje mnie tym, że można 3 strefy śledzić naraz, a ponadto treningiem interwałowym, co jest szczególnie przydatne na trenażer (tak mi się wydaje). Może będzie motywował bardziej
Pc 25.10 wygrywa jedynie lepszymi walorami estetycznymi. Martwi mnie tylko 1 strefa. Nieprawda, że są 3 poprzez wykluczenie, bo pulsometr pokazuje czas w tej jednej strefie, a nie pokazuje powyżej lub poniżej jej. Na podstawie całkowitego czasu treningu oraz czasu w strefie można wyliczyć czas poza strefą, ale nie wiadomo czy poniżej czy powyżej strefy, którą trenowaliśmy. Ciekawe jak w PC 25.10 z niezawodnością.
Jak by ktoś mnie przekonał do Onyx Pro to byłbym wdzięczny, bo to ten pulsometr jest liderem Chyba, że prostota PC 25.10 i może niezawodność? Zgłupiałem.
Dodam, że liczę na to, że pulsometr pomoże mi w poprawianiu wyników. W poprzednim roku zakupiłem trenażer, więc staram się trenować regularnie. Nie jestem maniakiem siedzącym nad wykresami i tabelami, aczkolwiek Biblię Friel'a czytałem i wnioski wyciągam.
Pozdrawiam
Napisano 21 styczeń 2012 - 13:02
Polar za tą kasę to będzie bez wymiennych baterii z jednorazowym nadajnikiem, podstawowe funkcje. Chyba, że masz jakąs propozycję w tych cenach.
Wlasnie takiego uzywam. Jedna strefe mozna zaprogramowac, podaje sredni i maksymalny puls i wlasciwie to wszystko. Kosztowal 330zl, posiadam go juz 7 lat... W tym roku moze pasek nowy kupie (bateria jest niewymienialna w t31, a koszt jego to 150zl...), ale przynajmniej dziala z tacxem. Np ten wearlink+ z tacxem juz nie dziala, z moim polarem tez nie... W kazdym razie do tego do czego go mam, czyli zeby pokazywal puls, nie jestem w stanie nic mu zarzucic.
Napisano 24 styczeń 2012 - 15:44
Przeczytałem cały temat dwa razy i dalej mam problem z wyborem. Nie mogę się zdecydować. Wybieram pomiędzy Sigma Onyx Pro (245 zł) a Sigma PC 25.10. Wiem, że to inna półka. Normalnie brałbym Onyx Pro, ale słyszałem, że zdarza się mu wariować. Z drugiej strony nie mam pewności, że w PC 25.10 (180 zł) nie będzie się to zdarzało, ale technologia nowsza (w końcu to model z 2011, a nie 2007 r. jak Onyx Pro)
Onyx przekonuje mnie tym, że można 3 strefy śledzić naraz, a ponadto treningiem interwałowym, co jest szczególnie przydatne na trenażer (tak mi się wydaje). Może będzie motywował bardziej
Pc 25.10 wygrywa jedynie lepszymi walorami estetycznymi. Martwi mnie tylko 1 strefa. Nieprawda, że są 3 poprzez wykluczenie, bo pulsometr pokazuje czas w tej jednej strefie, a nie pokazuje powyżej lub poniżej jej. Na podstawie całkowitego czasu treningu oraz czasu w strefie można wyliczyć czas poza strefą, ale nie wiadomo czy poniżej czy powyżej strefy, którą trenowaliśmy. Ciekawe jak w PC 25.10 z niezawodnością.
Jak by ktoś mnie przekonał do Onyx Pro to byłbym wdzięczny, bo to ten pulsometr jest liderem Chyba, że prostota PC 25.10 i może niezawodność? Zgłupiałem.
Dodam, że liczę na to, że pulsometr pomoże mi w poprawianiu wyników. W poprzednim roku zakupiłem trenażer, więc staram się trenować regularnie. Nie jestem maniakiem siedzącym nad wykresami i tabelami, aczkolwiek Biblię Friel'a czytałem i wnioski wyciągam.
Pozdrawiam
Mam ten sam problem, wiec licze ze ktoś przekona i mnie i kolege do jednego z tych dwoch pulsometrów, bo wybór ciezki;)
#560 Gosc_alik_*
Napisano 25 styczeń 2012 - 21:07
Pierwszy trening zrobiony. 1 godzina na trenarzerze na programie endurance medium. Żadnych problemów z połączeniem, nie smarowałem niczym i nie moczyłem opaski. Pulsometr używany był w pobliżu telewizora i komputera, co w niczym nie przeszkadzało.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Cieszę się, że postawiłem na bardziej skomplikowany pulsometr, który potrafi śledzić 3 strefy i pozwala ulożyć program trenungu na trenażer. Póki co polecam.