Ubezpieczenie rowerzysty
Napisano 09 luty 2012 - 09:35
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 09 luty 2012 - 09:49
zakres ubezpieczenia: zgodnie z OWU z rozszerzeniem o szkody powstałe podczas
amatorskiego uprawiania kolarstwa górskiego i szosowego,
udział w amatorskich i profesjonalnych zawodach w wyczynowym kolarstwie*
*suma ubezpieczenia: 5 000 PLN / ubezpieczonego
składka: 25 PLN / ubezpieczonego
okres ubezpieczenia: 12 m-cy
co wiecej, takie ubezpieczenie moglby rzeczywiscie zrobic organizator RM wylacznie na cykl. moze dalo by sie cos znaczniej utargowac przy takich warunkach i ilosci uczestnikow, oczywiscie uczestnicy rejestujac sie, pokrywali by koszty oc/nnw cyklu.
w zasadzie brak odpowiedzialnosci uczestnikow za szkody powoduje ze nie uczestnicze w takich wyscigach, nie stac mnie na kupowanie nowego roweru.
Napisano 09 luty 2012 - 10:15
Moje doświadczenia wynikają z cywilnego wypadku, ale przypuszczam, że są osoby, które mają doświadczenia z RM i mogą rozwiać wątpliwości.
Napisano 16 luty 2012 - 18:04
organizatorzy wykupuja polisy nnw, oc przydaje sie w przypadku kraks. z tego co wiem sa ubezpieczenia oc ktore obsluguja zawody, np. uniqa - bez reklamy, po prostu takie cos znalazlem sprzed 2 lat:
zakres ubezpieczenia: zgodnie z OWU z rozszerzeniem o szkody powstałe podczas
amatorskiego uprawiania kolarstwa górskiego i szosowego,
udział w amatorskich i profesjonalnych zawodach w wyczynowym kolarstwie*
*suma ubezpieczenia: 5 000 PLN / ubezpieczonego
składka: 25 PLN / ubezpieczonego
okres ubezpieczenia: 12 m-cy
co wiecej, takie ubezpieczenie moglby rzeczywiscie zrobic organizator RM wylacznie na cykl. moze dalo by sie cos znaczniej utargowac przy takich warunkach i ilosci uczestnikow, oczywiscie uczestnicy rejestujac sie, pokrywali by koszty oc/nnw cyklu.
w zasadzie brak odpowiedzialnosci uczestnikow za szkody powoduje ze nie uczestnicze w takich wyscigach, nie stac mnie na kupowanie nowego roweru.
Właśnie wracam z agencji PZU gdzie mam wykupionego "bezpiecznego rowerzystę" od kilku lat (reklama reklamą ale w multiagencjach wzruszają ramionami na słowa "rower +oc"więc podaje konkretnie). Jest możliwość OC dla sportowców itp http://www.pzu.pl/pr...acji-sportowych Wg tego co się dowiedziałem to składka za cały rok samego OC wynosi 100zł na kwotę 20tyś. Co do bezpiecznego rowerzysty nie mieli (a kto pwonien mieć?) pewności czy obejmuje amatorskie imprezy bo piszą tam o ludziach w klubach i zrzeszonych...a nie każdy tu jest...ale mniejsza o to. Jak coś to zachęcam do spojrzenia na OWU podanej przeze mnie oferty bo cenowo jest nieduża kwota jak na rok...a może ktoś bardziej znający się na ubezpieczeniach odnajdzie jakieś kruczki i szpaczki :mrgreen: Sprawa jest o tyle ciekawa dla mnie, że sam mam zamiar startować w tym roku w jakimś RM i czymś jeszcze pozdr!
Napisano 17 luty 2012 - 17:52
Co do bezpiecznego rowerzysty nie mieli (a kto pwonien mieć?) pewności czy obejmuje amatorskie imprezy
Nie ma pewności czy OC bezpiecznego rowerzysty obejmuje amatorskie zawody kolarskie.
9 lutego zapytałem o to poprzez stronę PZU, nie ma odpowiedzi. Albo to zignorowali albo się zastanawiają.
Warto to wyjaśnić.
Napisano 17 luty 2012 - 19:23
Napisano 17 luty 2012 - 19:39
Cały zeszły rok prześcigałem się w mastersach i zanim na dobre rozpoczął się sezon 2011 to spędziłem mnóstwo czasu na czytaniu co z czym się je (czyli jaka polisa w jakim celu). Babeczka w PZU byłe na tyle miła, że bardzo dokładnie mnie oświeciła co potrzebuję.
Napisano 17 luty 2012 - 20:48
W tym ubezpieczeniu OC umowa ubezpieczenia zawierana jest ze sportowcem, który jest zdefiniowany m.in. jako osoba fizyczna uprawiająca sport amatorsko.
Przedmiotem ubezpieczenia jest odpowiedzialność cywilna wobec osób trzecich za szkody będące następstwem czynu niedozwolonego w związku z prowadzoną aktywnością sportową.
Nie mam informacji o składkach
Napisano 17 luty 2012 - 21:45
Napisano 17 luty 2012 - 22:02
Napisano 17 luty 2012 - 23:03
5 tys za zniszczony caly rower to troche malo , chyba nie mozna ubezpieczyc samego rowerka na taka sume na jaka zostal rower wyceniony ?To tyczy sie tylko tego ze np rower ulegl zniszczeniu podczas wypadku ?czy np gdyby go ktos ukradł to tez sie wlicza w to casco, i wyplacaja odszkodowanie ? Sa jakies firmy ubezpieczeniowe oprocz pzu gdzie jest wiekszy limit niz 5 tys ? bo chyba pzu na wiecej nie ubezpiecza? , a i czy w pzu np mozna ubezpieczyc sam rower tzn ze samo casco bez ubezpieczania rowerzysty (br)?
Napisano 19 luty 2012 - 13:00
Moim zdaniem warto, ten kto się ściga nie robi tego codziennie, za to trenuje w ruchu ulicznym więc chwila nieuwagi, urwiemy lusterko w mercedesie i trzeba sprzedać rower, żeby zapłacić za naprawę :-P
Na zawody sportowe OC i NNW powinien zapewnić organizator, przynajmniej tak ja to widzę. Jeśli jest inaczej to jestem ogromnie zaskoczony. Wydaje mi się naturalną rzeczą, że ktoś płaci wpisowe i ma w nim zapewnione OC i NNW. Poza tym chyba organizacja zawodów wymaga posiadania OC.
NNW na rower nie warto brać jeśli jego suma jest mniejsza niż 50 tyś. W przypadku NNW otrzymamy procent z sumy ubezpieczenia równy procentowemu uszczerbkowi na zdrowiu. Zwykle suma NNW to 5 tyś, złamanie ręki, czy mostka to 1-2%, czyli 50-100 zł.
AC na rower w PZU to porażka, przede wszystkim chroni tylko w przypadku kradzieży z rozbojem, PZU nie wypłaci odszkodowania za rower skradziony z pod sklepu czy z piwnicy. Suma do 5 tyś to jakiś żart, przecież wielu z nas ma dużo droższe rowery.
Ja z całego pakietu mam tylko OC.
Innym ciekawym ubezpieczeniem, które warto rozważyć jest ubezpieczenie podróżne. Zwykle jest tam OC+NNW+ jakiś rodzaj ASSISTANCE z pomocą medyczną. Jeśli ktoś wybiera się na jakieś wojaże to warto rozejrzeć się na rynku.