Jump to content

Photo

Ubezpieczenie rowerzysty

88 replies to this topic

#81 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 28 February 2020 - 11:24

Pytam bo renta jednak nie zależy od samego faktu wypadku ale od tego czy mamy wypracowane lata pracy, to też przypuszczam że podobne świadczenia również. Przykładowo zus uznaje tylko wypadki w pracy, do pracy i z pracy

#82 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 28 February 2020 - 11:27

Pytam bo renta jednak nie zależy od samego faktu wypadku ale od tego czy mamy wypracowane lata pracy, to też przypuszczam że podobne świadczenia również

To chyba emerytura ? :)  aczkolwiek bieły nie jestem, wiem że chyba trzeba miec 10 lat przepracowane żeby np Twoje dziecko dostało rentę jeśłi ty umrzesz.  Chętnie poczytam jakie są przepisy.

#83 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 28 February 2020 - 11:50

Rente to jedno emerytura drugie. Przepisy o rencie ZUS' owskiej są tu https://www.zus.pl/s...rzyznania-renty

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#84 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 28 February 2020 - 11:53

Na rentę trzeba mieć bodaj 5 lat oskładkowanych.Gorzej jeśli ktoś miał przerwę bo np był jakiś czas za granicą. A takie inne renty, to tylko socjalną ale jeżeli przekracza się ustalony próg dochodowy w rodzinie na 1 osobe to wtedy nawet socjalnej nie ma

#85 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 28 February 2020 - 11:56

To są zasady dla renty ZUSowskiej, a nie renty z OC sprawcy. Jedno nie wyklucza drugiego. Jednym słowem: będziesz miał dwie jeśli ZUSowska się należy. Oczywiście nie życzę nikomu bo to tragedia a nie przywilej. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#86 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 29 February 2020 - 13:10

być może tak jest w przypadku rent, ale ja myślę jednak że w tej kwestii najważniejsze są świadczenia państwowe, czyli z Zusu . To samo jest z tym prywatnym lecznictwem. Wiele prywatnych ubezpieczycieli twierdzi że ma leczenie. Tylko ciekaw jestem w jaki sposób? Skoro jest jakiś wypadek, to przyjeżdża pogotowie ratunkowe, ono zabiera do szpitala, szpitale maja kontrakty podpisane z NFZ a nie z firmami prywatnymi więc żeby z nich korzystać trzeba mieć.... No właśnie, nie składki odprowadzane do prywatnej firmy ubezpieczeniowej tylko składki odprowadzane do ZUS. Tak samo jest ze wszystkim. Coś nie bardzo jestem w stanie wyobrazić sobie że ubezpieczyciel będzie płacił komuś rentę( a tak nawiasem nie wiem czy nie koliduje z odszkodowaniem) Skoro w Zusie na te marne 800 czy tam 900zł renty trzeba mieć wstecz 5lat oskładkowanej pracy , to coś wątpię że firma ubezpieczeniowa da np 3 tys na miesiąc bo poszkodowany nie może wykonywać pracy. Podchodze do tego jednak nieco z dystansem. Zresztą przechodziłem przez to, może nie tyle rentę ale odszkodowanie .Sprawę prowadziła kancelaria prawnicza i wiem jak ciężko jest w walce z ubezpieczycielami, wyłuskać nawet połowę tego co się należy. Cała dokumentacja,papiery,papiereczki,pokwitowania,zaświadczenia,wypisy, opisy, cuda na kiju. Nawet chcą opis leczenia z.... karetki pogotowia,gdzie pogotowie czegoś takiego nie wystawia :P albo mając wypisy ze szpitala, mając historie leczenia szpitalnego i poszpitalnego a  nawet odpis wyroku sądu karnego, gdzie jest opinia biegłych z zakresu medycyny, a mimo to wysyłają człowieka na komisje lekarską... tą wyznaczoną przez nich :P

#87 nyto123

nyto123
  • Użytkownik
  • 20 posts

Posted 22 April 2021 - 20:30

Witam 
Szukam ubezpieczenia OC które obejmuje również starty w Amatorskich wyścigach i według mnie najciekawiej wygląda ubezpieczenie w Concordii .  Czy może ktoś z was korzysta z tego ubezpieczenia i przez to jeździ z myślą ze w razie jakieś nie przyjemniej sytuacji będzie miał z czego wypłacić albo może jest podobna alternatywa na rynku warta uwagi ?

Edited by Prozor, 22 April 2021 - 21:59.
Usunięte odnośniki reklamowe

#88 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 22 April 2021 - 21:12

Nie wiem jakie są warunki w Concordii, ale porównaj sobie z PZU OC Sport. 

#89 Mirosb

Mirosb
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 25 May 2023 - 11:56

Witam

Czy ktoś orientuje się czy można zawrzeć ubezpieczenie Assistance obejmujące transport do warsztatu/miejsca zamieszkania lub naprawę na miejscu zepsutego roweru, które działałoby również za granicą? Znalazłem tylko Europ Assistance ale nie wiem jak realnie działa ta firma przy organizowaniu pomocy.

Reply to this topic