Skocz do zawartości

Zdjęcie

--> domowe przepisy na dobry izotonik <--

93 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2008 - 12:20

(Tekst usunięty z inicjatywy własnej)

#42 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 sierpień 2008 - 13:08

Colnago po tym co napisałes, dzisiaj pije ostatnią butelke coke ;)

#43 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 07 sierpień 2008 - 13:18

A ja się z tym nie zgadzam. Piję często 2 l Pepsi na dzień i jeżdżę bez problemu. Oczywiście na rower mam izotonik, ale łyk gazowanego potrafi odświeżyć. Na TdF zawodnicy piją duuużo coli i jest ok. 8-)

#44 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 07 sierpień 2008 - 13:38

Piją kole, bo jest tam kofeina.
O ile się nie mylę, to w składzie koli jest kwas fosforowy... Ponoć nie działa to najlepiej na żołądek ;)

#45 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2008 - 13:40

#46 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 07 sierpień 2008 - 19:41

chyba podchodzicie do tematu zbyt serio. gośc na zdjeciu jak widac dietą się za bardzo nie przejmuje. Lance Armstrong z czipsami podczas tour de france.

Załączone pliki

#47 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 07 sierpień 2008 - 20:09

#48 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 sierpień 2008 - 22:13

Taa, to żaden spontan, wszystko co on robił to marketing w każdym calu, ale czy to złe...

#49 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2008 - 07:07

#50 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 08 sierpień 2008 - 08:52

przecież to fotka z 93r - jeszcze nie był nawet mistrzem świata i dopiero od pół roku w zawodowym peletonie - w zasadzie był jeszcze mocno anonimowy
fotkę zrobił jakiś kibic w wolny dzień tdf - to nie commerce

#51 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 09 sierpień 2008 - 14:44

Ja tak myślę że jak wsuwać izotoniki i chemikalia to je najlepiej przetestować na kocie. Jak zdechnie po dłuższym czasie to nie biorę a jak będzie zasówał i nałapie myszy to się opłaciło kupić. :mrgreen:
A tak serio to izotoniki na zawody bym wypił. Po co się truć na trningu skoro nas nikt nie goni. :roll:

#52 bykar

bykar
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 18 sierpień 2008 - 10:41

Ja tak myślę że jak wsuwać izotoniki i chemikalia to je najlepiej przetestować na kocie. Jak zdechnie po dłuższym czasie to nie biorę a jak będzie zasówał i nałapie myszy to się opłaciło kupić. :mrgreen:
A tak serio to izotoniki na zawody bym wypił. Po co się truć na trningu skoro nas nikt nie goni. :roll:

czy Ty wiesz co to jest izotonik? I że można go zrobić z własnych składników, które masz w domu... Poczytaj o tym.

#53 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 12 wrzesień 2009 - 08:46

Czy ktos stosował podobny przepis , jakie składniki , proporcje ..., działa to ? http://www.kolarstwo...czy_wiecie.html drugi akapit ''atomowy bidon''.

#54 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 wrzesień 2009 - 10:31

Nie chcę wiedziec jakie to uczucie wlac w siebie taki mix i miec jescze przed sobą jazdę...
W sklepach z suplami można kupić bardziej "precyzyjne" suple za niewielkie pieniądze ;) kofeine tez można mieć w precyzyjnych dawkach w tabsach, Mnie kawa zamula bebechy...
Moj przepis na izotonik 20g glicerol+20g MCT+15-20g węgli na 1l wysoko zmineralizowanej wody.

#55 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 wrzesień 2009 - 10:48

atomowy bidon raczej stosuje się na wyścigach pare km przed metą.

u2250y2014v3.gif

#56 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 12 wrzesień 2009 - 18:35

na wyścigach?? tam jest coś o rumie/koniaku, a to chyba na zawodach jest zabronione... chyba, żeby zrezygnować z %

#57 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 12 wrzesień 2009 - 20:18

nie no właśnie alko nie jest zabronione to ma ci dać kopa na ostatnich metrach.

u2250y2014v3.gif

#58 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 styczeń 2010 - 11:23

4 strony o izotonikach domowej i niedomowej produkcji a nikt nie wspomniał o SOLI. Soli pozbywamy się wraz z potem. Sód, zawarty w soli jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ukłądu nerwowego (a impulsów nerwowych a rowerze posyłamy masę, chćby po to zeby kręcić pedałami 80-90 razy na minutę).
Co więcej niedobór soli zakłóca gospodarkę wodną.
Powerrade przecież jest słonawy!

Sól do bidonu! Nie dużo, 1,3 płaskiej łyżeczki. Do tego magnez, glukoza (z apteki) lub cukier, i cytryna. Jak brak magnezu to moze być wapno.

Jeden bidon mam zwykle z wodą, drugi z izotonikiem. No chyba że długa trasa to dwa izotoniki.

Smak? Mało jest smacznych izotoników... Ale jak jest 26 stopni, człowieka palą mięśnie, w gardle schnie a koledzy akurat duszą na zmianach to mało kto mysli o smaku. Wszystko smakuje, byle mokre.

#59 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2010 - 12:18

Co do soli to uważaj - jej nadmiar może zniszczyć Ci wątrobę i uszkodzić nerki.

jej dzienne spożycie w zależności o trybu życia powinno wynosić między 400, a 600mg - sęk w tym, że wiele potraw jest już solonych na samym wejściu więc nie polecam przesadzać.

Oczywiście ma się rozumieć, że osoba wyczynowo uprawiająca sport - zwłaszcza długi i tlenowy powiina nieznacznie zwiększyć dzienne dawki, ale nie, aż tak drastycznie.

Pierwszy lepszy link z google który o tym traktuje: Link

No i sorki, ale mój brat jak był bardzo młody - miał z 8 lat własnie o przesolenia (dosłownie) organizmu przeleżał 5miesięcy w szpitalu. Nie pytajcie jak to się stało - dobrze, że żyje.

#60 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 styczeń 2010 - 16:17

Oczywiście, miałem na myśli nie 1,3 a 1/3 płaskiej łyżeczki.
"Łyżeczka do herbaty zawiera 2000mg" domyślam się ze pełna czubata.
"Dzienne zapotrzebowanie w czasie aktywności fizycznej dużej - 625mg"

Jasne, ze produkty spożywcze są już solone, dlatego wszystko z głową. Jednak na rowerze rzadko kiedy jemy kurczaka z rożna. Zwykle są to jakieś batoniki.

Dodaj odpowiedź