Skocz do zawartości

Zdjęcie

--> domowe przepisy na dobry izotonik <--

93 odpowiedzi w tym temacie

#61 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 16 styczeń 2010 - 16:52

Stosuje podobną mieszankę, z tym że zamiast magnezu polecam Aspar. Warto łączyć suplementację magnezu i potasu bo dzięki temu potas lepiej się wchłania a jest nie mniej ważny niż magnez. Tylko izotoniki z Aspar'em nie częściej jak 2 razy w tyg podczas treningu.

#62 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 styczeń 2010 - 17:44

Oczywiście, miałem na myśli nie 1,3 a 1/3 płaskiej łyżeczki.
"Łyżeczka do herbaty zawiera 2000mg" domyślam się ze pełna czubata.
"Dzienne zapotrzebowanie w czasie aktywności fizycznej dużej - 625mg"

Pełna czubata to około 5-6g.....

#63 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 16 styczeń 2010 - 18:49

No to szczypta powinna wystarczyć...? Bo przecież jeszcze dochodzą inne źródła NaCl w ciągu dnia, nie tylko z izotonika. Na dodatek większa ilość może poważnie zepsuć smak.
Pamiętam, jak raz zrobiłem 0,8 litrowy koktajl dużej czubatej łyżki miodu i łyżeczki soli. Przy 50 km powiedziałem "dość" i przestałem to pić. Tak straszne w smaku, że do dziś pamiętam... ale nie miałem prawie żadnych dolegliwości ani skurczów, po niemal bezwartościowej czystej czy smakowej wodzie, soku mam właśnie skurcze, a w domu złe samopoczucie. Ponoć to głód węglowodanowy, a widocznie miód go niwelował. Czy to możliwe? Będę też kontynuował eksperymenty w tym sezonie.

#64 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 styczeń 2010 - 19:27

Pełna czubata to około 5-6g.....

1 gram = 1000mg
Masa 2000mg w łyżeczce odnosi się nie do masy sumarycznej NaCl a do samego sodu!

Pamiętam, jak raz zrobiłem 0,8 litrowy koktajl dużej czubatej łyżki miodu i łyżeczki soli.

Cała łyżeczka soli to ilość jaką wsypuję na garnek z ziemniakami a nie na 0,8 litra napoju. Dobra szczytpta (w 3 palce) wystarczy.

#65 Akademicki

Akademicki
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2010 - 22:15

masowo NaCl:
39% - sód
61% - chlor

więc 1000mg sodu jest w około 2564mg soli

#66 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 styczeń 2010 - 11:59

30g MCT+15g węgli+15g glicerolu na litr wody

#67 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 styczeń 2010 - 13:11

co to MCT i jakie wegle?

#68 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 styczeń 2010 - 13:26

MCT

#69 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 styczeń 2010 - 15:39

co to MCT i jakie wegle?

...carbo complex z magnezem i potasem

#70 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2010 - 12:35

Herbata ,cytryna,miód mi bardzo pasuje, soli dosłownie szczypta w tym roku z solą przesadziłem i musiałem zjechać z trasy żeby pozbyć sie łyczka z żołądka pewnie fajnie wyglodało kolaż puszczający blusa w krzakach .

#71 petruss1990

petruss1990
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądHrubieszów/Lublin

Napisano 04 luty 2010 - 09:51

Może kogoś, kto nie lubi słodkiego, to zaciekawi. Znajomy, dawny zawodowy kolarz, powiedział mi, że w czasach, gdy izotoników nie było na treningi i starty przyrządzali sobie właśnie mieszanki wody z 1) z często wspominanym miodem, cytryną 2) z sokami owocowymi, swojskimi 3) właśnie dla tych co cukru nie lubią Z solą 0,5 łyżeczki na bidon....

#72 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:31

Nie chcę zakładać nowego tematu a mam pytanie. Jakie izotoniki pijecie? Bo mam zamiar coś sobie kupić i myślę nad tym: http://allegro.pl/it...aki_shaker.html
Warto to kupić?

#73 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:39

Ja go kupuje od zeszłego roku i grejpfrutowy mi najbardziej smakuje. Skład jak każdy izotonik tylko kwestia smaku. Mi akurat pasuje no i jest tani... Ja płacę w sklepie u mnie w mieście 25 złotych za 1kg więc taniej niż na allegro nawet.

#74 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:47

Nie chcę zakładać nowego tematu a mam pytanie. Jakie izotoniki pijecie? Bo mam zamiar coś sobie kupić i myślę nad tym: http://allegro.pl/it...aki_shaker.html
Warto to kupić?

Ja to piłem, dla mnie był ok, skład ma ok w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Jedyną jego wadą może być smak, mi odpowiadał, ale moim dwóm znajomym już nie bardzo, no ale smak to kwestia gustu. Stosunek cena/jakość - rewelacja.

Teraz biorę na tapete taki oto specyfik http://sklep.paco.pl...&products_id=91 wygląda bardzo fajnie i do tego jest niesamowicie wydajny. Jak przetestuję w bojach to dam znać. pozdrawiam

#75 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 15 czerwiec 2010 - 20:08

Zazwyczaj samoróbkę - na litr 1 do 2 łyżek miodu, trochę cytryny i szczyptę soli. Skurczów nie mam dzięki temu w przeciwieństwie do zwykłej wody czy soku, które też się zdarza wypić. Stosunkowo rzadko Isostar - tylko właściwie raz w tym roku, bo oszczędzam na mocniejsze "treningi". :-)

edit: To kiepski pomysł tutaj pisać o fabrycznych izotonikach... :-/

#76 black

black
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądBrzeszcze

Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:33

Temat rzeka, bo każdy ma swoje domowe sposoby ;-) Właściwie to przepisów będzie tyle, ilu użytkowników tego forum. Ja zawsze do 1l wody, wyciskam sok z całej cytryny i dodaję 2 łyżeczki cukru. Ale i tak każdy będzie pił co będzie mu smakować.

#77 kubaooo

kubaooo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwiec 2010 - 21:34

Teraz biorę na tapete taki oto specyfik http://sklep.paco.pl...&products_id=91 wygląda bardzo fajnie i do tego jest niesamowicie wydajny. Jak przetestuję w bojach to dam znać. pozdrawiam

Ja również zacząłem eksperyment z Unisportem Nutrendu (62zł na litr koncentratu, tj 70l napoju). Po kilku jazdach w upale nawet się sprawdza, ale smak ma okropnie sztuczny (różowy grejpfrut) i w związku z tym wolałbym go nie pić podczas długiej trasy. Niewygodne jest też dawkowanie za pomocą miarki, bo płyn jest bardzo lepki i sporo zostaje na jej ściankach. Piłem też Iso Plus (też jakiś cytrusowy) oraz Isostar, nie miały one tak sztucznego smaku.

#78 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 15 czerwiec 2010 - 22:09

Unisport jest bardzo wydajny ale smak ma rzeczywiście "chemiczny" piję go już od kilku lat i w sumie najlepiej mi smakował pomarańcz oraz jabłko , teraz mam białego grejpfruta i jest taki sobie - tutaj jest w najlepszej cenie :
http://www.kulturyst...l-promocja.html

#79 dezelter

dezelter
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdynia

Napisano 16 czerwiec 2010 - 19:59

Słyszałem, że nie warto pić soków ani nic takiego, bo wolno działają i niewiele dają (tak nam mówił gość na WF). Nie za dobrym pomysłem jest również cola (moczopędna). Najlepsze są izotoniki, a jak nie ma to woda.

#80 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 czerwiec 2010 - 20:01

albo sok z zielonych szyszek ;)

u2250y2014v3.gif

Dodaj odpowiedź