Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podczas mocnego nacisku na pedała coś przeskakuje

28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 27 marzec 2012 - 19:52

Chłopie kup taki sam support, np na alle..., tani wolnobieg i tani łańcuch. Ta korba Allivio będzie pasować (powinna). Długości ramion nie mierzy się od "końca do końca" ale od środka osi do środka osi (200 mm to chyba nikt nawet nie produkuje, może na zamówienie dla chłopa 210 cm wzrostu). Przerzutkę kup jakakolwiek tania, shimano SIS, do kompletu z korba proponuje Alivio.
ps. 1 Linia łańcucha nie masz sie co przejmować w zasadzie,
ps. 2 Acera z przed 7 laty to "korba dobrej klasy" no chyba w 'Psiej Wólce" to niska półeczka tak teraz (o ile jeszcze ta grupa istnieje) jak i przed 7 lat
ps. 3, czego ty od tego sprzętu oczekujesz? chcesz latać min 10 maratonów mtb w sezonie i nawijać 5-8 tys km? to życzę powodzenia, przyda się. Czy może dojeżdzać do uczelni, sklepu, panienki na wieś? to się nada.
pozdr. i życzę powodzenia.

#22 drdala

drdala
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądxxx

Napisano 27 marzec 2012 - 21:49

zastanawiam się już teraz czy nie wymienić też suportu...na 123mm wtedy mialbym duzy wybor korb... bo 113 shimano to chyba wcale nie ma. Ale czy suport123mm bedzie pasowal do mojej ramy?

#23 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marzec 2012 - 21:57

szczerze - to nie mam czasu szukać po starych katalogach shimano danych serwisowych co z czym pasuje.

Najprościej - zakup korbe wraz z pakietem, tyle że widze przerzutke montowaną na obejmie, wyrzuć to i zakup normalną na rame .

Jak kupujesz korbe Shimano to pakiet też Shimano weź.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#24 drdala

drdala
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądxxx

Napisano 28 marzec 2012 - 11:06

zastanawiam się już teraz czy nie wymienić też suportu... na taki o długości osi 123mm wtedy mialbym duzy wybor korb... bo korb na długość osi 113mm shimano to chyba wcale nie ma.
Boje się tylko że ten suport nie będzie pasował idealnie do mojej ramy i że coś będzie nie tak jak powinno być

#25 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 28 marzec 2012 - 12:04

A ma kolega klucz do suportu?
na 99% masz system BSA czyli angielski i BSA będzie pasował. A w ogóle po co chcesz go wymieniać skoro działa ok (pomijam ze zafajdany że hoho) korba alivio wlezie na niego.
zresztą jak już go odkręcisz to powinny być oznaczenia a przede wszystkim zwróć uwagę na gwinty jak jeden "prawy" drugi "lewy" to BSA jak oba "prawe" (lub "lewe nie pamiętam teraz) to system ITA czyli włoski w co dalece wątpię.

#26 drdala

drdala
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądxxx

Napisano 28 marzec 2012 - 13:34

myślę o wymianie bo mam chyba jakiś nie standardowy 111.5mm korba alivio jest 113mm i boje się że nie będzie pasować chociaż to tylko 0.75mm.
Teraz już sam nie wiem chyba zaryzykuję i kupię tą korbę alivio.
Do tego chce kupić jeszcze wolnobieg shimano 7 rzędowy i łańcuch hg40 bo podobno lepszy od ug51... prawda to?
do tego jeszcze muszę kupić tylną przerzutkę shimano 360 acera
co myślicie o tych produktach?

#27 drdala

drdala
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądxxx

Napisano 28 marzec 2012 - 16:42

co tu mają oznaczać te literki w nawiasach (-K) i (-E) lub (E) (K)
http://techdocs.shim...69830677434.pdf

#28 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 28 marzec 2012 - 18:20

http://techdocs.shim...69830694234.pdf

#29 drdala

drdala
  • Użytkownik
  • 18 postów