Moja opinia:
Ja mam kompletną grupę recorda 10 sp i kupiłem sobie dodatkowe koła, z tym że trafiły mi się takie z kasetą DA 10 sp.
Zanim koła doszły szukałem już nerwowo w necie bębenka na campę (niestety przy tych kołach dość drogiego) - z tym że koła doszły , zabrałem je na trening jeden, drugi, trzeci , dziesiąty i co? i nic , okazało się że wszystkie 10 koronek działa i zmienia się tak samo (dokładnie tak samo) płynnie, cicho i precyzyjnie jak przy kołach z kasetą campy. Nawet nie musiałem nic regulować po wymianie koła.
Może mam farta, a może nie i tak po prostu jest. Nie wiem, wiem za to że u mnie działa perfecto, a jestem cholernie wyczulony na precyzje działania i wszelkie niepożądane odgłosy pracy roweru (również, może nawet szczególnie przy ostrym gazie, pod górę itp).
Więc już nie szukam bębenka który kosztuje 300-350 zł, uff.
A teraz moje pytanie:
Muszę zaopatrzyć te koła w inną kasetę (górskie przeznaczenie), z większą rozpiętością, a z ofert widzę, że najszybciej w dobrej cenie i z pożądaną ilością zębów to dostanę srama reda. Mam więc pytanie, ale tylko do tych osób, które używały kompletnej grupy campy (najlepiej recorda 10 sp) z kasetą sram red - czy działało Wam to tip-top?. Jeśli działa tak samo jak z kasetą DA (czyli identycznie jak z recordem w moim przypadku) to kupuję kasetę Reda i mam problem z głowy. Jeśli nie, to być może będę musiał poszukać innych (droższych) rozwiązań.
Za porady na podstawie wiedzy z internetu , trzeciej i dziesiątej ręki itp. serdecznie dziękuję, ale takie mnie nie interesują ani obchodzą (bez urazy). Opinii faktycznych użytkowników takiego zestawienia chętnie wysłucham.