Jakie okulary?
Napisano 07 styczeń 2013 - 19:50
Napisano 07 styczeń 2013 - 21:28
http://prostaf.istor...86,e877,2r.html
gdzie ewentualnie najbliższy sklep, który może mieć, przymierz i heja ! :mrgreen:
Napisano 08 styczeń 2013 - 11:32
Napisano 08 styczeń 2013 - 14:58
Cenna uwaga, dlatego właśnie szukałem okularów które pomimo soczewek fotochromatycznych miałyby też wymienne szkła. Niestety gro okularów fotochromatycznych które są w przystępnej cenie mają soczewki przytwierdzone na stałe.
Właśnie dostałem wymienne soczewki do moich okularów BSG-33 Optiview. Zakup w firmie Romed - zamówiłem soczewki przyciemniane za 35 zł (dobrałem jeszcze parę potrzebnych pierdołek do kwoty powyżej 50 zł, co dało cenę przesyłki kurierskiej 10 zł, poniżej 50 zł kurier kosztuje 19 zł), trochę zmartwiony, że nie było możliwości wyboru szkieł Smoke Plash Mirror (zwykłe przyciemnione mają przepuszczalność światła na poziomie 20%, kolorowe, w tym przyciemniana lustrzanka ma przepuszczalność 14%). No i niespodzianka - dostałem właśnie te przyciemniane, lustrzane soczewki! Co prawda na oznakowaniu naklejonym na pudełku (17x6x3 cm) jest napis: "SZKŁA DO OKULARÓW OPTIVIEW przyciemniony BSG-33 (plus kod kreskowy i nr), ale na naklejce fabrycznej jest wyraźne oznaczenie "BSG-33 OPTIVIEW SMOKE FLASH MIRROR LENS CAT 3".
Wniosek? Przy zamówieniu dokładnie uzgadniać co jest napisane na naklejce firmowej, naklejonej na froncie opakowania. Ja akurat trafiłem (przypadkiem) na to co chciałem, choć myślałem, że będzie coś innego... No ale gdybym wybierał pomiędzy dostępnymi jeszcze soczewkami "czerwonymi" i "niebieskimi" to tez nie byłbym pewny czy to są PC Roser (35%), PC Blue Flash Mirror (37%), PC Smoke RED MLC (14%) czy PC Smoke Blue MLC (14% przepuszczalności światła).
Opakowanie standardowe BBB dla dodatkowych soczewek: w środku blok pianki w której są wycięte profile do umieszczenia soczewek. Soczewki w odróżnieniu od chińszczyzny są solidne, dość grube ok. 2mm (chińszczyzna na ogół połowa tej grubości) niezbyt ciężkie, ale niewątpliwie solidny poliwęglan. Soczewka ciemna, od przodu wyraźna warstwa "lustrzana", jednak nie są to typowe lustrzanki, raczej takie bardzo ciemne, zadymione lustro. 14% przepuszczalności nie kwalifikuje soczewek do oglądania zaćmienia słońca, tudzież do spawania gazowego lub elektrycznego, bo i nie do tego są przeznaczone (tania chińszczyzna ma czasami tak ciemne soczewki, że bez obaw można podziwiać łuk elektryczny - o ile mają filtr UV400), jednak do jazdy w kierunku słońca wieczorem powinny bardzo dobrze się nadawać - przypomnę, że w takich warunkach standardowe soczewki fotochromatyczne w które są wyposażone moje okulary nie ściemniają się z uwagi na brak wystarczającej ilości promieniowania UV, choć to też jest zależne od temperatury - standardowo wybarwienia i przepuszczalność soczewek fotochromowych jest określana dla temperatur +23*, czym cieplej tym gorzej się wybarwiają, a czym zimniej tym mocniej: czyli najciemniejsze będą w ujemnych temperaturach i na śniegu odbijającym promieniowanie UV. To niestety też da się odczuć, w gorące wieczory soczewki fotochromowe są wyraźnie jaśniejsze niż tego sobie bym życzył i w tym przypadku dobrze jest mieć możliwość wymiany.
Żeby nie było, że fotochromy nie nadają się do niczego i lepiej jest żonglować wymiennymi soczewkami w zależności od warunków atmosferycznych. To nie prawda, wadę fotochromów wymieniłem wyżej (czyli wieczór, samochód, mało UV = słabe lub żadne wybarwienie), za to podstawową zaletą jest szybka zmiana barwy w normalnych warunkach w czasie całego dnia (pomijając wcześniej wymieniony wieczór i to tylko wtedy gdy jedziemy w stronę słońca). Zaletą jest to, że nie trzeba zatrzymywać się i zmieniać soczewek jadąc np. po gęstym lesie, a następnie wyjeżdżając na jasną polanę czy też otwartą przestrzeń. Jeśli przy tym soczewki szybko zmieniają swoją barwę (kilkanaście sekund) to jest już naprawdę dobrze.
Jeśli chodzi o Transitions to jest on jest fotochromem powłokowym czyli pigment barwiący nie jest w masie soczewki przez co ona się dłużej barwi i odbarwia tylko w postaci powłoki dzięki temu szybko bardzo reaguje na światło. To podstawowa różnica, aczkolwiek żeby aż tak wpływało to na cenę soczewki, to się dziwię...
Dalej - w samochodzie (i innych warunkach zmniejszonego promieniowania UV) fotochrom się nie barwi do takiego stopnia jaki by był satysfakcjonujący, tylko np 20 -30% zabarwienia. Stosuje się wtedy soczewki Drivewear - ale ona ma zabarwienie wstępne na poziomie 50% i np w samochodzie z związku z tym, że ma zwiększoną wrażliwość na UV barwi się do 80-85%.
Transitions XTRActive w samochodzie barwi się i tak tylko do 50% w temp 27* tak więc też tu szału nie ma, choć i tak jest postęp w porównaniu do soczewek z fotochromem w masie soczewki. Ja w samochodzie preferuję zakładanie nakładek na okulary - wybierałem oprawki z fabrycznymi nakładkami na magnesy, wystarczy że nałożę nakładkę z idealnie dopasowanymi ciemnymi szkłami do szkieł korekcyjnych i problem świecenia zachodzącego słońca w oczy praktycznie mam rozwiązany....
Z tego co da się zauważyć soczewki sportowe SOLFX mają jeszcze większe zabarwienie wstępne - zmieniają się od ciemnych do jeszcze ciemniejszych, w zależności od intensywności światła słonecznego. I tu jest problem. Bo cóż z tego, że zmiana wybarwienia soczewek jest duża w krótkim czasie (w/w powłokowy fotochrom robi swoje), to wieczorem i tak wybarwienie będzie bliskie wybarwieniu wstępnemu (jakaś ochrona zawsze jest), ale i w nocy przepuszczalność światła nie będzie większa niż powiedzmy te 50%. Czyli nawet jeśli w czasie całego dnia da się jeździć, to już późnym wieczorem i w nocy trzeba zmienić soczewki lub okulary.
Moje soczewki fotochromatyczne mają przepuszczalność światła 85-17% co jest wystarczające tak do jazdy nocnej (bez dobrego światła i tak nie jadę), jak i dziennej. Zmiana barwy w teoretycznie 8 sekund (praktycznie minimalnie dłużej zwłaszcza rozjaśnianie, ale i tak szybciej niż zmiana soczewek po uprzednim zatrzymaniu się). Teraz jeśli potrzebuję dodatkowej stałej ochrony oczu (np. wieczorem jadąc na zachód) to po prostu wymienię soczewki. Inna sprawa, że przed zachodem słońca trzeba będzie kolejną wymianę na rozjaśnione fotochromy (87%) lub całkowicie jasne (92%) zrobić. Wniosek? Wieczorem jeździć na wschód - szkoda, że nie zawsze tak się da zrobić...
Na zakończenie odpowiedź na pytanie, czy mogę polecić okulary z soczewkami fotochromowymi. Tak, jednak pod pewnymi warunkami jeśli chodzi o wybór. Jeśli zależy Wam na "całodziennych i nocnych" okularach sportowych Transitions SOLFX z uwagi na swoje dość spore wstępne zabarwienie nie będą raczej najlepszym wyborem. Za to używane tylko od rana do wieczora sprawdzą się znakomicie. Tylko ta cena - niestety dość zaporowa... Okulary z soczewkami fotochromowymi starszej generacji są zdecydowanie tańsze, no i można dobrać pod wykorzystanie "całodobowe" z opisanymi przeze mnie ograniczeniami (głównie wieczór i jazda w kierunku Słońca). Jeśli jednak jest możliwość wymiany na soczewki o stałym zabarwieniu (lub braku zabarwienia), to jest to opcja godna zastanowienia się - zdecydowanie mniejsza częstotliwość zmiany soczewek uprzyjemnia korzystanie z okularów.
Szkoda tylko, że wybór okularów sportowych z soczewkami fotochromowymi dla okularników (czyli tych, którzy na co dzień noszą okulary ze szkłami korekcyjnymi) jest tak mały. Zdecydowanie większy wybór (w niższej cenie) mają ludzie z dobrym wzrokiem. Można co prawda zakładać soczewki kontaktowe, ale niektórzy nie mogą, inni nie chcą...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 styczeń 2013 - 14:59
Napisano 13 styczeń 2013 - 14:14
Po lewej stronie wyjęta soczewka fotochromowa, w ramce po lewej stronie soczewka PC (oznaczenie poliwęglanu: PoliCarbon) smoke flash mirror 14%, po prawej stronie soczewka PC photochromic 85-17%. Zdjęcie nie najlepszej jakości, ale żona gdzieś aparat schowała (może później zrobię lepsze), ale i tak widać główną różnicę: niewielką warstwę "lustrzaną" i niemalże identyczny poziom zaciemnienia soczewek: słońce plus śnieg plus niska temperatura -5*C robią swoje. W temperaturach wysokich, zwłaszcza ponad 25*C fotochrom tak mocno się nie zabarwia i wtedy faktycznie przepuszczalność światła raczej będzie wynosić około 17 - 20%. W warunkach zimowych zabarwienie jest na poziomie 15% przepuszczalności światła lub nawet niżej.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 28 styczeń 2013 - 19:00
Na głowie leża bardzo lekko i jednoczesnie stabilnie.
Zero zniekształcen itp. W zestawie masz 2 pary szkiel przezroczyste i lustrzanke plus etui sztywne do transportu i sciereczke.
Jesli masz jakies extra pytania to pisz do mnie.
Napisano 14 luty 2013 - 18:16
Napisano 14 luty 2013 - 21:11
Okulary to w glownej mierze szkla. Sprecyzuj czego oczekujesz, jakie masz wymagania itp. Potem szukaj tego co spelni Twoje kryteria.
Dla przykladu, poprzednie zestaw jaki uzywalem to byly Adidasy Evil Eye Pro (pelne). Znudzilo mi sie wymienianie szkiel w zaleznosci od warunkow pogodowych, a i same szkla byly juz nieco sfatygowane.
Najwazniejszym kryterium, przy zakupie nowych okularow, byl dobry, szeroki fotochrom.
I tak wybralem RP Genetyk Racing White. Jak dla mnie strzal w 10-tke. Szkla, ktore swietnie spisuja sie w pochmurne, jak i sloneczne dni.
Napisano 15 luty 2013 - 08:10
Oakley to absolutny high end, optyka jest genialna. Ostatnio pojawiło się masę podróbek w niskiej cenie, trzeba bardzo uważać przy zakupie. Niektóre zrobione są tak dobrze, że praktycznie ciężko odróżnić je od oryginału.
Napisano 15 luty 2013 - 13:07
Ja raczej będę się decydował na M-Frame, wychodzą ok. 500 zł zależnie od wybranych szkieł.
Napisano 15 luty 2013 - 13:39
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 15 luty 2013 - 13:46
Link do sklepu:
www.r2bike.de
Napisano 15 luty 2013 - 14:29
Czy możesz po prostu podać link do sklepu w Niemczech?
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera