Jump to content

Photo

Jakie okulary?

1400 replies to this topic

#981 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 September 2015 - 10:48

Może źle się wyraziłem.

Nie źle, tylko błędnie. Poliwęglan sam w sobie pochłania ultrafiolet, tak samo jak węgiel kamienny pochłania ~całe spektrum światła widzialnego. Ten materiał po prostu tak ma.

@Kekacz - na całe szczęście poliwęglan jest tak tanim tworzywem, że zwyczajnie nie ma powodu zakładać, że go nie wykorzystano. Wszelkie inne tworzywa, które miałyby wymagane właściwości mechaniczne, byłyby wielokrotnie droższe.
  • Greek likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#982 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 04 September 2015 - 11:05

Ultek, nie przesadzam - przerobiłem już trochę okularów

Tak, to świetna rekomendacja – wiem co mówię, bo miałem chińskie podróbki.

#983 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2015 - 11:09

I nie przeceniaj też znaczenia filtrów. Na rowerze jeździsz raptem kilka godzin tygodniowo i musisz mieć filtry. Resztę czasu obywasz się bez nich i to Ci nie przeszkadza.

Tu nie o to chodzi, że normalnie nie masz filtra na oczach. Oko nieuzbrojone sobie z tym radzi - zwężenie źrenicy, mrużenie itp. Problem jest w sytuacji, kiedy masz na oczach soczewkę przyciemniającą, która nie posiada filtra UV. W tym momencie źrenica oka rozszerza się, bo dociera do niej mniej światła, a promieniowanie UV nie jest filtrowane w żaden sposób.

• Kekacz and kaloo like this

#984 ratek

ratek
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2015 - 11:09

Napisałem, że miałem do czynienia, a nie że je miałem. Czytaj ze zrozumieniem ;)

#985 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 September 2015 - 11:14

@sirkozi - to niby prawda co mówisz, tylko umyka Ci chyba podstawowy fakt: poliwęglan SAM W SOBIE pochłania UV. Nie ma takiej możliwości, żeby soczewka w sportowych okularach, przyciemniona czy też nie, nie chroniła oka przed UV.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#986 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 04 September 2015 - 11:21

Mam dość stare ale dobre okulary Pro na wymienne szkła. Optyk dociął mi na wzór tych szkieł fotochromy. Kosztowało mnie to 75 z i spisują się całkiem, całkiem.  pozdr

#987 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 September 2015 - 11:24

@sirkozi - to niby prawda co mówisz, tylko umyka Ci chyba podstawowy fakt: poliwęglan SAM W SOBIE pochłania UV. Nie ma takiej możliwości, żeby soczewka w sportowych okularach, przyciemniona czy też nie, nie chroniła oka przed UV.

A skąd wiesz czy chińczyk zrobił szkła z tego materiału? Albo kupując okulary na bazarze? Podróby Ray-banów mają szkła szklane, to jak jest w ich przypadku?

#988 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 04 September 2015 - 11:27

Sirkozi, chyba mnie przekonałeś do tych filtrów, bez względu na to, z czego są okulary. :D

#989 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 04 September 2015 - 11:43

Ale cały czas mowa raczej o okularach typu no-name lub podróbkach, nawet najtańsze markowe typu Accent będą na pewno ok.

#990 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 04 September 2015 - 11:47

A skąd wiesz czy chińczyk zrobił szkła z tego materiału? Albo kupując okulary na bazarze? Podróby Ray-banów mają szkła szklane, to jak jest w ich przypadku?

Ba, mam takie w szufladzie, podróbki 2140. Nie dość, że szkło, to na dodatek z filtrem UV, również u optyka sprawdzałem. Dopiero jak pozyskałem oryginały u autoryzowanego przez Luxottica sprzedawcę to można było znaleźć drobne, nie rzucające się na pierwszy rzut oka, różnice. Nawet logo laserem wypalone a i futerał nie do odróżnienia, po za jednym szczegółem: oryginalny ma w środku wybity napis ... Made in China. Podróbka wstydzi się swojego pochodzenia i nie ma żadnego oznaczenia :)

Trzepak 

"MAMIL"

#991 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 04 September 2015 - 17:58

Bzdura. W 'pierwszym rowerowym' może kupić imitacje okularów - plastikowe, ciemne szkła które nijak pełnią funkcję okularów(żadnych filtrów, tragiczna widoczność).
Takie minimum, to okulary Accenta, wspomniane Stingray lub Storm.
Trochę droższe to BBB Select też są spoko, bo mają sporo wymiennych szkieł i można dokupić do nich fotochromy.

Zawsze możesz też kupić futurystyczne BRIKO! :D

BBB fajne ale prawie 200 zł czyli 100% normy. 

Przemawia do mnie też to że można założyć fotochromy, lecz cena wyjściowa za okulalry zabija, biorąc pod uwagę, że najtańsze fotochormy można mieć za 170-200 zł...

Co do reszty postów. Panowie fajna wymiana zdań ;), lecz nie o to mi chodziło. Ja wiem, że drożej lepiej, lecz....

#992 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 04 September 2015 - 18:35

A jeszcze tańsze fotochromy są w Decathlonie:

150 zł - http://www.decathlon...id_8198873.html

130 zł - http://www.decathlon...id_8301115.html

Trzepak 

"MAMIL"

#993 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2015 - 18:40

Arroyo Pack z Decathlonu z czterema wymiennymi szkłami które mam i polecam kosztują 99,99:

http://www.decathlon...id_8173631.html

#994 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 04 September 2015 - 18:46

I takie odpowiedzi są dla mnie jak miód na serce.

Panowie jak z ich jakością szczerze!

#995 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 September 2015 - 18:56

Koledzy możecie polecić okulary do MAX 100 zł. Wiem, że szału nie ma, lecz więcej nie ma w woreczku ;)

Myślałem o Accent Stingray.

A ja korzystając z sugestii kolegi s2power na forum kupiłem sobie Bolle Contour z polaryzacją 
ale na przykład bez polaryzacji kupisz sobie w tej cenie dwie pary - ciemne i jaśniejsze - bardzo lekkie, świetnie się trzymają. Jak na moje potrzeby i kieszeń bardzo fajne. Bez porównania do tych tanich np z lidla. Wygląd to już tylko kwestia gustu

http://promocjabhp.p...sl,3,12367,8189

lub allegro

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#996 Fazi

Fazi
  • Użytkownik
  • 134 posts
  • SkądCzapury

Posted 04 September 2015 - 19:04

Mam tego typu okulary i raczej podziękuję. 

W każdym razię dziękuję za pomysł ;) 

#997 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 posts
  • SkądSułkowice/Chynów

Posted 27 October 2015 - 17:53

Zauważyłem że tak poniżej 10st, zwłaszcza jak trochę wieje (a zawsze wieje!!) łzawią mi oczy. Trochę tego wiaterku jednak hula pod okularami. Zastanawiam się nad czymś takim http://allegro.pl/ok...5103945605.html .

Ma to sens przy rowerze? Generalnie chodzi mi jakieś uszczelnienie a'la gogle.

#998 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 27 October 2015 - 18:17

No cóż, jedno jest pewne: -100pkt do stylówy ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#999 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 535 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 October 2015 - 18:23

Miałem podobną nakładkę do okularów firmy Goggle i do Lidlowych chyba też. Parowały jeszcze bardziej niż bez tego ale były z pewnością bardziej szczelne przy oczach. Może masz za duże okulary w stosunku do rozmiaru głowy/twarzy i za bardzo ci szkła odstają?

#1000 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 posts
  • SkądSułkowice/Chynów

Posted 27 October 2015 - 20:17

Teraz sporo jeżdżę w okularach z bezbarwnymi szkłami, są z Lidla :( Może faktycznie to sprawa dopasowania lub aerodynamiki bo przyciemniane , jakieś Goggle, nie mają tej przypadłości. Czyli że chcę przedobrzyć? W takim razie poszukam coś bezbarwnego bardziej "kolarskiego", może chociaż z antyfogiem.

Reply to this topic