Jump to content

Photo

Jakie okulary?

1400 replies to this topic

#1201 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 28 May 2020 - 05:44

albo fejk jawbreaker 

Zależy jak trafisz. Niektóre są tak tragiczne, ze nie da się ich używać.

#1202 Karol30

Karol30
  • Użytkownik
  • 53 posts

Posted 31 May 2020 - 10:29

Zamówione Rockbrosy fotochromowe z wkładkami korekcyjnymi. Mam takie przeczucie że będą lepsze jakościowo od replik, a wizualnie są też w moim typie. 

#1203 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 01 June 2020 - 22:31

Panowie,

Drugi raz w tym roku połamały mi się oprawki w Siroko.

Poszukuję okularów mających:
Fotochrom pozwalający jeździć i w dzień i w nocy
Polaryzację
Szerokie ramki, bo mam duży łeb;)

Jeśli wymienne szkła to na pewno nie na wcisk.

Co polecicie?

#1204 uysy

uysy
  • Użytkownik
  • 107 posts

Posted 08 July 2020 - 07:50

Widać że nie masz zielonego pojęcia o okularach z Ali :)

Jeżdżę trzeci sezon z wkładką korekcyjną i nic mi niczego nie zniekształca, UV400 sprawdzone u optyka razem z polaryzacją.

Koszt niewielki. Szkła z okularów ciężko wyjąć, przy upadku po prostu spadły z twarzy, nic się nie połamało.

Możesz napisac który model i którego sprzedawcy? Z tego co widzę, to nie tylko ja czekam na odpowiedz :D.

#1205 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 08 July 2020 - 09:53

Poszukuję okularów mających:
Fotochrom pozwalający jeździć i w dzień i w nocy
Polaryzację
Szerokie ramki, bo mam duży łeb;)

Najjaśniejsze fotochromy będą i tak przyciemniać więc w nocy może być tak sobie.

Od biedy Tifosi Light Night Fototec z ramkami XL. Ale nie mają polaryzacji.

https://www.tifosiop...chromic-lenses/

#1206 Adonis

Adonis
  • Użytkownik
  • 63 posts

Posted 06 September 2020 - 17:03

Jeździ ktoś w oksach Bliz i podzieli się opinią? 
Zastanawia mnie czy powłoka rysuje się tak łatwo jak chińszczyzna? Jak w porównaniu do renomowanych/drogich marek? 

https://www.bobshop....-matrix-2019-2/  

#1207 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 October 2020 - 08:58

chciałem Was podpytać o OAKLEYa JAWBREAKER

-jaki komfort użytkowania?

-rzeczywiście nie parują w trudnych warunkach?

-najlepsze ze wszystkich posiadanych wcześniej?

Pod moje potrzeby najlepszą wersją będzie ta ze szkłami fotochromatycznymi

#1208 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 08 October 2020 - 09:03

U mnie leżą idealnie, ale podejrzewam, że w zimie mogą parować.
Miałem fotochromy z Deca wcześniej i Uvexy 802 i Oakley bez porównania lepiej leżą i lepiej chronią.

#1209 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 08 October 2020 - 09:04

U mnie leżą idealnie, ale podejrzewam, że w zimie mogą parować.
Miałem fotochromy z Deca wcześniej i Uvexy 802 i Oakley bez porównania lepiej leżą i lepiej chronią.

#1210 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 08 October 2020 - 09:35

Dzięki podobnej opini Bzyka kupiłem jawbreaker i to są świetne okulary. Super wygodne, duże.

#1211 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 posts

Posted 08 October 2020 - 10:04

Potwierdzam opinie kolegów - leżą idealnie, widoczność bardzo dobra + regulacja nosków i zauszników. Fantastyczne okulary.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem
  • lukaszzsch likes this

#1212 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 08 October 2020 - 12:34

Dobre, solidne okulary. Mialem ich trzy pary, przy kolejnych zakupach okularow jakos nic innego nie przychodzilo mi do glowy. Ostatnie jakie zanabylem, tym razem byly to Oakleye Sutro. Na mojej dosc sporej facjacie leza lepiej niz Jawbreaker, sa tez lzejsze ale i sa pewnie delikatniejsze.
Oakley ma bardzo dobra optyke z roznymi filtrami Prizm. Od momentu jak kupilem pierwsze Prizmy, kompletnie odstawilem fotochromy. Obraz w Prizmach jest duzo fajniejszy. Na szose wogole nie widze uzasadnienia dla fotochromow. Nawet jak ma sie ograniczony budzet, ktory np nie pozwala na dodatkowe szkla, to takimi szklami jak np Prizm Road mozna jezdzic w kazdych warunkach. Super barwa i kontrast. Tego nie ma w fotochromach.

#1213 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 08 October 2020 - 13:08

Mi się fotochromy przydają w okresie jesień-zima. Jak wychodzę z domu i wali ostre słońce, a wracam i jest prawie ciemno. Wtedy moje Prizmy 12% przepuszczalności muszę ściągać na powrocie, bo nic nie widać.

#1214 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 October 2020 - 16:31

Wydaje mi się, że mi są najbardziej potrzebne automatycznie regulujące naświetlenie okulary. Głównie z tego powodu, że obecnie posiadane (jakieś z decathlonu) mają wymienne szkła, ale tak naprawdę życie pokazuje że korzystam tylko z ciemnych lub przezroczystych. A najbardziej mnie irytuje wyjazd rano w przezroczystych i powrót w pełnym słońcu, lub w drugą stronę- wyjazd w ciemnych a przedłużenie się wycieczki i powrót w ciemnościach lub złapanie po drodze chmury. To co napisałeś o kontrastach w prizmach daje mi mocno do myślenia. Kurde, chyba będę musiał dokupić dodatkowe szkła  :D

Dobre, solidne okulary. Mialem ich trzy pary, przy kolejnych zakupach okularow jakos nic innego nie przychodzilo mi do glowy. Ostatnie jakie zanabylem, tym razem byly to Oakleye Sutro. Na mojej dosc sporej facjacie leza lepiej niz Jawbreaker, sa tez lzejsze ale i sa pewnie delikatniejsze.
Oakley ma bardzo dobra optyke z roznymi filtrami Prizm. Od momentu jak kupilem pierwsze Prizmy, kompletnie odstawilem fotochromy. Obraz w Prizmach jest duzo fajniejszy. Na szose wogole nie widze uzasadnienia dla fotochromow. Nawet jak ma sie ograniczony budzet, ktory np nie pozwala na dodatkowe szkla, to takimi szklami jak np Prizm Road mozna jezdzic w kazdych warunkach. Super barwa i kontrast. Tego nie ma w fotochromach.

Mi się fotochromy przydają w okresie jesień-zima. Jak wychodzę z domu i wali ostre słońce, a wracam i jest prawie ciemno. Wtedy moje Prizmy 12% przepuszczalności muszę ściągać na powrocie, bo nic nie widać.

widziałem te Twoje prizmy na stravie, wyglądają kozacko.

Dzięki za pomoc, w zasadzie decyzja podjęta, trzeba tylko wybrać kolor oprawek, i popatrzeć za dobrą promocją na koniec sezonu :)

#1215 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 October 2020 - 17:48

Nawet jak ma sie ograniczony budzet, ktory np nie pozwala na dodatkowe szkla, to takimi szklami jak np Prizm Road mozna jezdzic w kazdych warunkach. Super barwa i kontrast. Tego nie ma w fotochromach.

Można, co nie znaczy, że jest to lepsze niż zmiana szkieł lub fotochromy. Żadne magiczne Prizmy nie spowodują, że szyba z 20% przepuszczalności światła sprawdzi się tak samo dobrze na słońcu jak szyba 12% albo blisko zmierzchu jak szyba 30%. Sam uważam, że Prizm Road jest zdecydowanie najbardziej uniwersalny na szosę, ale np. na hiszpańskie słońce wolę coś mniej przepuszcza, a na polską szarówę przez połowę roku lepiej się sprawdza coś np. z 30%.

cowall, na Oakleye warto negocjować ceny. Przy zakupie pisałem np. do sklepu X, że sklep Y ma takie oksy w takiej cenie i czy nie zrobią lepszej. Zawsze udawało mi się uzyskać najlepszą cenę na rynku.

#1216 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 08 October 2020 - 18:27

Można, co nie znaczy, że jest to lepsze niż zmiana szkieł lub fotochromy. Żadne magiczne Prizmy nie spowodują, że szyba z 20% przepuszczalności światła sprawdzi się tak samo dobrze na słońcu jak szyba 12% albo blisko zmierzchu jak szyba 30%. Sam uważam, że Prizm Road jest zdecydowanie najbardziej uniwersalny na szosę, ale np. na hiszpańskie słońce wolę coś mniej przepuszcza, a na polską szarówę przez połowę roku lepiej się sprawdza coś np. z 30%.

cowall, na Oakleye warto negocjować ceny. Przy zakupie pisałem np. do sklepu X, że sklep Y ma takie oksy w takiej cenie i czy nie zrobią lepszej. Zawsze udawało mi się uzyskać najlepszą cenę na rynku.

Na mocne slonce Oakley ma bardzo fajne 11 lub 12% przepuszczalnosci, i tak jak piszesz to super dziala, prizm road nie jest na bardzo mocne slonce.

Co do 30% to jest tzw Trail i on przepuszcza chyba 35% fajnie to dziala

#1217 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 08 October 2020 - 19:28

Przepuszczanie to jedno, a drugie to kontrast i filter, jakosc obrazu. Nie pisalem, ze Road sa super na wszystko, tylko ze na szose beda najbardziej uniwersalne. Sam mam kilka par okularow z 4 roznymi szklami Prizm i uwazam, ze kazde z nich zapewnia lepsza jakosc obrazu niz szkla fotochromowe, bo maja ciekawsze filtry z kontrastem.
Nawet jak mialem tylko jedna pare Prizm Road, to i tak zdecydowanie bardziej wolalem je od fotochromow, tez nie byle jakich, Rudy Project.
No ale tez rozumiem, ze komus takie fotochromy moga bardziej pasowac.

#1218 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 08 October 2020 - 20:39

A ma ktoś jakieś fotochromy z czerwonymi/żółtymi szkłami?

#1219 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 October 2020 - 19:17

@sirkozi Dzięki za sugestie, przejrzałem różne oferty z Polski, ale mimo najniższych cen pojawiały się jakieś negatywne opinie o sklepie (brak towaru i długi czas oczekiwania), więc zdecydowałem się zakupić w centrum rowerowym, bo cena dla mnie w porządku a przede wszystkim ufam temu sklepowi, i byłem pewien że szybko mi przyślą towar.

Dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze, okulary przyjechały dzisiaj do mnie i są mega  :D

To moje pierwsze fotochromy, mogę je normalnie przecierać bawełnianą koszulką i myć pod ciepłą wodą? W deszczu można śmiało jeździć? (ta specjalna powłoka się nie zmyje?  ;)  )

Dzisiaj u mnie cały dzień pada, więc testy były tylko balkonowe i minimalnie widać przyciemnienie. Nie wiem czy to moja sugestia, ale jak je założyłem do monitora to wydawało mi się, że obraz jest ostrzejszy, możliwe to? I ostatnie pytanie, dlaczego Oakley zabrania w nich prowadzić samochód? 

Attached Files

#1220 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 13 October 2020 - 19:37

Dlaczego miałby zabraniać?

Reply to this topic