Jump to content

Photo

Jakie okulary?

1400 replies to this topic

#1221 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 13 October 2020 - 20:33

Zabraniac to moze nie. Ale jest duza szansa , ze szyba w samochodzie ma filtr UV i ztego powodu, jak ktos mysli, ze takie szkla beda chronic oczy, moze sie niemilo zdziwic.

#1222 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 posts

Posted 13 October 2020 - 20:48

Chodzi chyba o to, że szkło fotochromowe nie zadziała w aucie, w którym szyba czołowa nie przepuszcza promieni UV.

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#1223 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2020 - 07:56

po dokładniejszym doczytaniu instrukcji wątek informujący, że nie nadają się do prowadzenia auta jest odnośnikiem do jakiejś normy i wyszczególnia inne modele np Prizm snow, bronze. Ta instrukcja jest uniwersalna, i pewnie taka sama do każdego modelu. Narobiłem niepotrzebnego zamieszania, ale wybaczcie- byłem w euforii i rzuciłem szybko okiem na instrukcję zamiast dokładnie ją przeczytać ;)Niemniej cieszę się, że nie ma takich przeciwskazań bo do samochodu też mi się przydadzą  :)

jestem po pierwszej jeździe na zewnątrz, i początkowo ciężko mi było się z nimi oswoić i je dobrze ułożyć (dzisiaj rano było 7 stopni, to pod kask wziąłem też czapkę) ale po próbach i błędach znalazłem optymalne ułożenie, aby mi się nic nie przekrzywiało. Różnica pomiędzy moimi poprzednimi okularami a tymi jest powalająca, o wiele przejrzyściej wszystko wygląda, i są bardzo ale to bardzo wygodne. 

Tylko spieprzyłem jeszcze jedną sprawę, pomazałem wczoraj szmatką jedną część szkła (wcześniej jakiś paluch tam się odcisnął) i ta część mi szybciej i bardziej paruje podczas stawania na światłach. Czym to wyczyścić porządnie? 

#1224 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,030 posts

Posted 14 October 2020 - 08:07

j paruje podczas stawania na światłach. Czym to wyczyścić porządnie? 

Swego czasu jeśli chodzi o parowanie używałem czegoś takiegohttps://sklep.lentus...ano-GRATIS/1203 fajnie się to sprawdzało odnośnie parowania jak i czyszczenia szkieł.

• cowall likes this

#1225 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 14 October 2020 - 08:42

Ja okulary wszelakie myję palcami ciepłą wodą z mydłem, spłukuje ciepłą wodą i resztę wilgoci usuwam delikatnie miękkim papierem toaletowym.
  • cowall likes this

#1226 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 14 October 2020 - 08:42

Ja okulary wszelakie myję palcami ciepłą wodą z mydłem, spłukuje ciepłą wodą i resztę wilgoci usuwam delikatnie miękkim papierem toaletowym.

#1227 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 14 October 2020 - 09:27

Tylko spieprzyłem jeszcze jedną sprawę, pomazałem wczoraj szmatką jedną część szkła (wcześniej jakiś paluch tam się odcisnął) i ta część mi szybciej i bardziej paruje podczas stawania na światłach. Czym to wyczyścić porządnie?

Może usunąłeś jakąś oryginalną warstwę ochronną, pomaż drugą część szkła to będą parowały równomiernie ;)
  • cowall likes this

#1228 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 October 2020 - 15:52

Nie polecam używać ręczników papierowych lub papieru toaletowego do plastikowych szkieł, bo je rysują. Najlepiej czysta szmatka z mikrofibry.

#1229 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 14 October 2020 - 18:49

Dali ci szmaciany woreczek? Mozna nim czyscic ale najlepsze efekty to letnia woda mydlo lub plyn i palce, strzepac wode i wytrzec zalaczonym woreczkiem lub jakas miekka czysta szmatka.
  • sirkozi and lukaszzsch like this

#1230 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 14 October 2020 - 21:25

Nie polecam używać ręczników papierowych lub papieru toaletowego do plastikowych szkieł, bo je rysują. Najlepiej czysta szmatka z mikrofibry.

Ja używam papieru toaletowego i chusteczek i nie zauważyłem problemów. Dlaczego miały by rysować? Są bardzo miękkie.

• lukaszzsch likes this

#1231 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 October 2020 - 21:30

Tak, mam ten czarny woreczek.
dzięki za pomoc, zatem procedura czyszczenia normalna nie kosmiczna, można czyścić jak inne okulary :)

Dali ci szmaciany woreczek? Mozna nim czyscic ale najlepsze efekty to letnia woda mydlo lub plyn i palce, strzepac wode i wytrzec zalaczonym woreczkiem lub jakas miekka czysta szmatka.

#1232 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 October 2020 - 18:24

Ja używam papieru toaletowego i chusteczek i nie zauważyłem problemów. Dlaczego miały by rysować? Są bardzo miękkie.

Tak się tylko wydaje. W papierze możesz mieć drobinki drewna, które spokojnie porysują plastikowe szkła. Mogę zrobić zdjęcie jak wygląda plexi po wytarciu z kurzu ręcznikiem papierowym jeśli nie wierzysz na słowo.

#1233 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 15 October 2020 - 18:59

Z chęcią zobaczę. Masz zdjęcia przed i po?

#1234 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 15 October 2020 - 19:04

Tak się tylko wydaje. W papierze możesz mieć drobinki drewna, które spokojnie porysują plastikowe szkła. Mogę zrobić zdjęcie jak wygląda plexi po wytarciu z kurzu ręcznikiem papierowym jeśli nie wierzysz na słowo.

przeciez pisałem dokładnie- miękki papier toaletowy.

I proszę mi tu okularnika czyszczenia piksuf nie uczyć

#1235 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 15 October 2020 - 19:34

Czlowiek sie uczy cale zycie. Ja tez nosilem, ostatnio znowu zaczale nosic okulary ale zadnym papierem bym optyki nie czyscil. I nie tylko tej okularowej.

#1236 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 15 October 2020 - 19:44

Zaczynam się zastanawiać czym wy wasze tyłki wycieracie

U mnie papierek mięciutki jak kaczuszka, o okulary się nie boję.

#1237 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 395 posts
  • SkądReykjavík

Posted 16 October 2020 - 05:23

#1238 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 02 November 2020 - 08:17

Oaklay Sutro, widzę że jest też wersja S. Dla dziewczyny muszą te być czy niekoniecznie? Kolorystycznie lepiej podchodzą te zwykłe. 

#1239 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 November 2020 - 16:37

Co znaczy muszą? To są ogromne okulary i dla ludzi z małą twarzą wyglądają słabo. Co kto lubi. Mi się podobają, ale pod kątem sportu są słabe. Zauszniki są w całości plastikowe, bez grama podgumowania. Do tego dość ostre. Nie wyobrażałem sobie nosić je przez kilka godzin, więc ostatecznie nie kupiłem.

#1240 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 02 November 2020 - 16:47

Muszą oznacza, że są tak duże, że zwykła wersja na małą kobietkę nie ma racji bytu. Czyli coś co piszesz.
Lipa, bo lokalnie nie ma gdzie przymierzyć.
Dzięki.

Reply to this topic