Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyścig Kolarski "Tour de RYBNIK"

270 odpowiedzi w tym temacie

#161 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2009 - 07:53

Tompoz, ale nie o to chodzi, że my bez Ciebie tak z zasady wjeżdżamy... ty z zasady musisz mieć swoje, które z Twojego punktu widzenia jest jedynym słusznym, które ze względu na Twój przezajebiście nieskończony światowy autorytet każdy powinien przyjmować za wiarę prowadzącą go ku oświeceniu.

1. To nie jest Twój wyścig - to chłopaki go organizują i ich sprawa jaka jest formuła.
2. Chłopaki mają prawo się uczyć na swoich błędach i doskonalić sprawę - jeśli nie będą się doskonalić w organizacji i formule - wyścig upadnie.
3. Chłopaki mają prawo brać krytykę za wyznacznik w swej drodze działania, ale równie dobrze mogą mieć to w głębokiej i ciemnej dupie.

I to, że głośno krzyczysz to fakt... to, że za dużo i czasem mam Cię dosyć to coś nad czym nic nie poradzę, ale do diaska pozwól chłopakom robić cokolwiek bo z roku na rok ma szansę być lepszym... jeśli masz rację dojdą i oni do tego i kiedyś Ci przytakną... jeśli nie może znajdą inną formułę ew. ta w zmodyfikowanej formie się przyjmie. Jednak nie masz żadnej możliwości bezpośredniego wpływu na to jak oni to zrobią bo zwyczajnie nie jest to Twoja impreza. Chwała Ci za to i wielka zazdrość z mojej strony, że masz możliwość brania udziału w zorganizowanej łódzkiej braci szosowej, a chłopaki z Rybnika jakbyś nie zauważył są młodzi i zaczynają wszystko od samego początku.

Chciałem także zauważyć, że jakby poodrzucać tych waszych 'zawodowców' z peletonu tego wyścigu to by wyszła trochę większa ustawka - bo amatorzy normalnie nie mają ani kasy ani ochoty ruszać dupy na wyścigi... to co jeździ i się pokazuje to jest mały odsetek... reszta trenuje sam na sam ze sobą i się boi że po chwili od startu by odpadła już...

#162 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 25 wrzesień 2009 - 08:37

Cytat

Wiem że tym co teraz powiem to daleje oliwy do ognia......................... myśle że w Rybniku bardzo duzó do powiedzienia ma nasz kolega Mariusz z forum......................... Mariusz moim zdaniem pomysł na ten wyścig jest idelanym odzwierciedleniem twojej prywatnej rzeczywistosci kolarskiej............ czyli mas zlicencje U-23 ale jestes praktycznie amatorem łaczysz z tego co pamiętma studia z tym jeżdzeniem U-23 .................. jesteś za słaby by mieć wyniki w U-23 ale jesteś za mocny by byś zwykłym amatorem i jednoczesnie jesteś za młody by być mastersem...................... i ten wasz wyścig jest taki zawieszony w rzeczywistości................... taki nie wiadomo dla kogo.
Mam Mariusz dla ciebie pomysł rozganizuj stałą ustawkę u was taka na 30-50 osób ustawkę ścigana jka u nas wŁodzi na ktora przyjezdza kazdy kto chce i jest walka. I tak tydzień wtydzień. Będzie to lepsze dla rozwoju koalrstwa w Rybiku niż was wyścig nie wiadomo dla kogo. Potęga Łódzkiego kolarstwa szosowego amatroskiego wynika.................... z ustawek gdzie bywa duzó ludzi gdzie mozna sie uczyć rantów reagowania na zrywy itd. itd.

porządna stała cotygodniowa ustawka zrobi więcej dla kolarstwa matroskiewgo niż wyścig nie wiadomo dla kogo.

Tompoz

Jeśli chodzi o mnie, to przyznam Ci rację. Lekko nie jest, ale mam jeszcze natyle ambicji żeby ścigać się w elicie. O mastersach nigdy nie myślałem, może za 10 lat ;-) . Ale jeśli chodzi o wyścig to w najmniejszymk stopniu nie przyczyniłem się do jego formuły. Choć jak wiesz jestem zawolennikiem dopuszczania wszystkich do takich wyścigów. Znamy opinie startujących, nie tylko z forum i wiemy że nad formułą wyścigu trzeba popracować i wybrać najlepszą formę jego rozegrania. Oczywiście lepszym wyjściem byłoby puścić co najmniej 2 grupy osobno żeby nie było takiego rozrzutu między poszczegulnymi kategoriami, ale to niestety nie jest takie proste. Pętla jest krótka więc wyścig na zakładke odpada, a 2 wyścigi wymagają zamknięcia ulic na dłuższy okres czasu co nie jest takie proste. Na pewno trzeba się nad formą zastanowić i tego nie ukrywam bo wiadomo że np. ludzie powyżej 50 lat czy też kobiety mogą czuć się poszkodowane no i niełatwo jest6 im rywalizować.

Druga sprawa ustawki. Tu akurat nie jest tak prosto, już ze dwa lata staramy się zebrać większą grupe ludzi w niedziele, ale jakoś nie ma odzewu. Sam nie wiem dlaczego, bo w okolicy troche szosowców jest. Może okoliczni amatorzy nie mają ambicji do szybszej jazdy w większej grupie, sam nie wiem, ale idzie to jak po grudzie, może wyścig coś zmieni. Może nie 30-50 ludzi, ale jakby było chociaż kilkunastu chętnych to byłoby super.

#163 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2009 - 09:19

Okej Mariusz. W temacie ustawek dam przykład jednej Łódzkiej ustawki Niedziela 10.00 Wycieczkowa ustawka ta jest podzielona na dwyzije w tej chwili 2 kiedys były 3.
Startują wszyscy razem i na początku trasy dywizje sie rozdzielaja pieerwsza dywizja wyższy poziom sportowy jedzie dłuzsza trasę. Kreska jest jedna przy czym tak to jest ułozone czasowo że pierw przybywa 2 dywzija i finiszuje by np. za 10 minut podziwiać finisz pierwszej dywizji. Każdy z względu na poziom wyterenowania mozę się dopasowac by móc powlaczyć w kimś o poodbnym stopniu wytrenowania. Np. Łódzcy Mastersi starszych kategorii wiekowych ścigają sie w 2 dywizji.

Oto film pokazujący ile jest chłopa na łódzkich ustawkach jest to film z ustawki w styczniu

Przy okazji rzyczę ci Mariusz powodzenia w U-23 no i w elicie pozdrawiam

Tompoz

#164 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 postów
  • Skądwałcz

Napisano 25 wrzesień 2009 - 12:27

Ja bym tylko jedno pytanko tak wtrącił do waszej dyskusji, ponieważ czytam to forum, forum supermaraton.org, szosa.rowery.org i zastanawia mnie jedna wazna kwestia:
DLACZEGO JAK SIE POJAWIA JAKAKOLWIEK KRYTYKA NA TEMAT ORGANIZATORA WYSCIGU TO SIĘ ON WYMIGUJE OD ODPOWIEDZIALNOSCI JAK MOZE A TO ZRZUCAJAC WINE NA SEDZIÓW A TO NA JAKIES DATASPORT itd??
W koncu to on ztrudnia te wszystkie osoby i sprawuje nad nimi pieczę; to jak by szef firmy miał nie brac odpowiedzialnosci za spapraną robotę swoich pracowników. :roll:

#165 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 25 wrzesień 2009 - 23:06

Tompoz niby 5 sekund filmu, a w oku łezka sie kreci z zazdrości :)

co by nie mówić złego, przykład sławnych już ustawek Tompoza potwierdza, że nie trzeba zamykać ulic, zatrudniać róznych ludzi, sedziow, zbierać pieniądze (wpisowe) organizować co kolwiek by poromowac kolarstwo w danym regionie.

Mariuszu, piszesz, że mało komu chce się ruszyć dupe na ustawkę - ciekawe dlaczego? Nie wiem co to za szosowcy, ale jesli ktos wie, może, a nie przyjdzieźa pojeździć z innymi to jest popierdólką, a nie kolarzem. Nie musisz byc mocny jak oni, wystarczy miec jaja i wystartować z nimi.

Ja z racji, że oszolómów na rowerach w okolicy jest jak na lekarstwo to wrecz poluje na kolarzy by móc sie dołączyć. Jak widze kogoś ubranego w ciuszki kolarskie to od razu zawracam i proponuje wspolną jazde. Kiedys jeszcze na trekkingu scigałem goscia który pocinał na kolarce. Oczywiscie mi uciekł, ale chec dopadniecia go była olbrzymia.

na wyscigu nie byłem, bo zwykle mam daleko i niedokonca jestem gotowy, wiec nie kalkuluje mi sie, ale jakie kolwiek ustawki zawsze sa mile widziane, bo nic nie kosztuja, a wymagaja tylko checi.

#166 Gosc_qhome_*

Gosc_qhome_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2009 - 23:40

...Ja wiedziałem że tak będzie...:P TDR - szukamy chłopców do bicia :)

Ciekawe czy sędziowie byli trzeźwi? :)

#167 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 26 wrzesień 2009 - 18:06

Cytat

...Ja wiedziałem że tak będzie...:P TDR - szukamy chłopców do bicia :)

Ciekawe kto szukał chłopców do bicia chyba nie organizatorzy ;-) , popatrz na wyniki :lol: .

#168 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 28 wrzesień 2009 - 07:37

To nie sa moje ustawki.......................... tradycja łódzkich ustawek to perspektywa lat 80 - tych. Ja tylko pokazuje na tym forum co sie w Łodzi i okolicy dzieje w tenacie kolarstwa amatroskiego. Bardzo dobrym przykładem w temacie działań w kolarstwie amatroskim jest dl amnie Ostrów Weilkopolski i to co robią tam chłopaki że opócz ustawek mają swoje własne zawody co robia sobie sami

www.interkol.osw.pl

oczywiście jest Warszawa ze swoja kultową ustawka "Rondo Babka".

Jednej rzeczy mi brakuje w tym wszystkim żeby chodz jeden dzienikarz sportowy zrobił artukuł film z ktorejś łódzkiej ustawki bądz np. ustawki Rondo Babka, w TVP Sport wszyscy podniecaja się Panem Langiem co robi takie piekne maratony dla wszystkich itd. a jak jest wduch w narodzie i naród sam się w formie ustawek organizuje i pozytywnie spędza czas to nikt o tym nie powie..................................... nikt nie napisze.
Czy zrwóciliście uwagę ze w polskiej gazecie Magazyn Rowery nikt nigdy nie napisał o Mastersach nikt nie napisał o ustawkach ...................................................

w Łodzi w ciepła niedzile na wszystkich ustawkach mozę jest z 200 chłopa łącznie................................. nieraz więcej niż na niejednym wyścigu.

Tompoz

#169 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 28 wrzesień 2009 - 07:41

Oczywiście jest druga strona ustawek..................... sprawy prawne gdy dojdzie do wypadku, kraksy itd. Łódzkie ustawki to też niestety wypadki smiertelne tak z powodów medycznych jak i zdrowotnych.

Tompoz

#170 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 28 wrzesień 2009 - 09:52

brawo Tompoz, że dostrzegasz minusy; te prawne i związane z bezpieczeństwem...
a co do TVP Sport to oni robią relacje jak im się za to grube pieniądze zapłaci... przecież z wyścigów PZKol`u też prawie nigdy nie ma relacji... Lang płaci to ma...

#171 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 05 październik 2009 - 13:53

A jak juz jestesmy przy ustawkach to oto zdjecia z mistrzostw jednej z Łódzkich ustawek

http://picasaweb.goo...rykowskiej2009#

Tompoz

#172 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 październik 2009 - 14:13

Cytat

Jednej rzeczy mi brakuje w tym wszystkim żeby chodz jeden dziennikarz sportowy zrobił artykuł film z którejś łódzkiej ustawki bądź np. ustawki Rondo Babka, w TVP Sport wszyscy podniecają się Panem Langiem co robi takie piękne maratony dla wszystkich itd. a jak jest w duch w narodzie i naród sam się w formie ustawek organizuje i pozytywnie spędza czas to nikt o tym nie powie..................................... nikt nie napisze.
Czy zwróciliście uwagę ze w polskiej gazecie Magazyn Rowery nikt nigdy nie napisał o Mastersach nikt nie napisał o ustawkach ...................................................

w Łodzi w ciepła niedziele na wszystkich ustawkach mozę jest z 200 chłopa łącznie................................. nieraz więcej niż na niejednym wyścigu.
Tompoz

Zwróciłeś uwagę na bardzo ciekawy temat. Tyle się trąbi o zdrowiu narodu, o braku kultury fizycznej, GW trąbi o bieganiu. A tu od wielu lat co sobotę i niedzielę jak by tak zliczył to w całej Polsce najmarniej jeździ 2000 ludzi... niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę.

#173 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 17 lipiec 2010 - 11:03

W najbliższym czasie opublikowany zostanie regulamin wyścigu oraz ruszą zapisy do 3. edycji TdR.

Wszystkie informacje będą publikowane na stronie wyścigu
:arrow: http://www.tourderybnik.pl/

Pozdrawiam
Robert

#174 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 10 sierpień 2010 - 08:48

Witam

Ruszyły zapisy na 3. Tour de Rybnik, który odbędzie się 12 września (niedziela)...

:arrow: OFICJALNA STRONA WYŚCIGU

:arrow: REGULAMIN

:arrow: FORMULARZ REJESTRACYJNY

Wyścig jest dla WSZYSTKICH, którzy maja rower szosowy, kask sztywny, spełniają kryteria wiekowe... W tym roku start podzielony na 2 grupy 1- Kobiety oraz Masters [ok 32 km], 2-junior,orlik,elita [ok 52 km]

Pozdrawiam
Robert

#175 piootrj

piootrj
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 11 sierpień 2010 - 10:02

Takie głupie pytanie, ale czy totalny amator w jeździe na szosie może się pchać na te zawody ? Mam za sobą starty w maratonach MTB, jednak na szosie nigdy nie startowałem, choć szosę mam i regularnie na niej trenuje. Mam obawy co do pierwszego startu ale też chciałbym posmakować takiej imprezy.

#176 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 11 sierpień 2010 - 10:13

Cytat

Takie głupie pytanie, ale czy totalny amator w jeździe na szosie może się pchać na te zawody ? Mam za sobą starty w maratonach MTB, jednak na szosie nigdy nie startowałem, choć szosę mam i regularnie na niej trenuje. Mam obawy co do pierwszego startu ale też chciałbym posmakować takiej imprezy.

Prawo startu ma każdy, amator, amator z licencją, zawodnik z klubu, itp.

Jedyne wymogi to rower szosowy, kask sztywny, odp. wiek, wypełnienie formularza i uiszczenie opłaty... a nikt nie pyta o poziom zawodnika... ;-)

Jedyna trudność jaka może powstać to jazda w tak dużej grupie. Bo w u nas wszyscy startują w PELETONIE. Ale myślę, że ci mniej doświadczeni mogą stanąć gdzieś na końcu peletonu i wozić się na kole albo na początku i wyrwać do przodu niech peleton goni :-P

Także zapraszam!

Pozdrawiam
Robert

#177 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 12 sierpień 2010 - 13:07

Cytat

Jeśli regularnie trenujesz i posiadasz jako taką kondycję fizyczną to śmiało startuj. Trasa jest całkowicie płaska, do tego nie ma zbytnio trudności technicznych, długie proste, dobra nawierzchnia i niezbyt wymagający dystans, myśle że jak na debiut to dobry wybór.

#178 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 12 sierpień 2010 - 13:39

Za dwa lata jak wroce do Polski to tez postaram sie wystartowac (jesli oczywiscie organizatorzy dalej beda chcieli tworzyc ten wyscig :) )

Jak i w tym roku pojedzie Slawomir Kohut (ktory w zeszlym roku wygral ten wyscig) to go pozdrowcie ode mnie :) Kiedys z nim jezdzilem w klubie ...

#179 piootrj

piootrj
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 12 sierpień 2010 - 21:27

W takim razie TdR będzie prawdopodobnie moim debiutem na szosie.

#180 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 18 sierpień 2010 - 23:05

Zapraszam do obejrzenia zapowiedzi Tour de Rybnik

Tour de Rybnik 2010 - ZAPOWIEDŹ

Pozdrawiam
Robert

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy